علی آشوری

تأملی بر فاجعه غزه

هر تصویری که از غزه بیرون می‌آید، قلب‌ها را فرومی‌کوبد: کودکانی که از زیر آوار بیرون کشیده می‌شوند، کودکان در صف‌های بی‌پایان برای لقمه ای نان ، بیمارستان‌هایی که نه برق دارند نه دارو. آنچه در این نوار محصور اتفاق می‌افتد، دیگر صرفاً مسئله‌ای سیاسی یا حتی ملی نیست. با فاجعه‌ای روبه‌روییم که شرافت انسانی ما را به چالش می‌کشد و سکوت در برابر آن، نوعی مشارکت در استمرار آن است .



new/energie-atomoi-maghale1.jpg
انور میرستاری

انرژی هسته ای به سود ایران نیست

عده ای، از هر صنف و طبقه ای، با هر میزان تحصیلاتی در هر رشته و نا رشته ای که خوانده و یا ناخوانده باشند، خرد و کلان، پیر و برنا، زن و مرد، آخوند و آخوند زده، سینه چاک کرده و بدون داشتن کوچکترین آگاهی از عواقب زیانبار انرژی اتمی و بمب اتمی، چشمان خود را بر واقعیت ها بسته و دهانشان را رو به هوا باز می کنند و قلب زیست گرایان را نشانه رفته و فریاد می زنند که: " ما انرژی ...اتمی می خواهیم. ما انرژی اتمی می خواهیم. ما نه انرژی اتمی، بلکه خود بمب اتمی را می خواهیم.



new/Monireh-Baradaran2.jpg
منیره برادران

«هفت روز»

جزو هفته سینمای من، تماشای فیلم «هفت روز» بود. فیلمی با ارزش از سینمای تبعید که به موضوع زندان و تبعید هم می پردازد و چالش بین ماندن و رفتن. مریم، زن مبارز زندانی از هفت روزی که برای مرخصی درمانی دارد، استفاده می کند تا آن طرف مرز با دو فرزند و همسرش دیدار کند. سفری پر مخاطره در دل کوه و کمر و سوز سرما که خاطره دردناکش برای بسیاری از تبعیدی ها، که آن از سر گذرانده آند، کابوسی ماندگار است. بعد از دو روز خوشبختی مریم برمی گردد. این تصمیم زمینه ای می شود بر طرح پرسش هایی که همیشه مادرانی که به خاطر مبارزه در راه آرمانشان زندانی می شوند، با آن درگیر بوده و هستند.



new/behzad-karimi04.jpg
بهزاد كریمی

عقب نشاندن رژیم ولایت، اصلاح آن نیست!

هر حد از عقب نشینی جمهوری اسلامی از سیاست هسته‌ای و دقیق‌تر عقب نشاندن آن، به‌طور عینی در راستای منافع مردم ایران قرار دارد؛ حتی اگر عامل کارساز این پس رانده شدن جناب ترامپ آمریکا باشد. «اول آمریکا» مسلماً شری است علیه جهانی همبسته که باید در راستای جهانی چند قطبی به مخالفت با آن برخاست. مخالفت با این شر اما نیاز به هم‌آوایی با جمهوری اسلامی «محور مقاومت» ندارد. مقابله‌ی جهانی با غنی‌سازی درصد بالای جمهوری اسلامی برای رسیدن آن به موقعیت تولید بمب هسته ای، فارغ از نیات کشورهای خارجی، مغایرتی با منافع مردم ایران ندارد و ندیدن چنین واقعیتی عملا خدمت به مطامع «کاسبان تحریم» نشسته چون کرکس بر سر سفره‌ی مردم کشور است.



Taghi
تقی روزبه

کار، کار، کار، زگهواره تا گور!*

درعصری که مسائل و مشکلات اساسی بشر ماهیتی جهانی و بی‌مرز پیداکرده است و بقیه مسائل مهم درون مرزی علیرغم رنگ و بوهای متفاوت، عمدتا در ذیل آن و در پیوندبا آن‌ها قابل حل و فصل است، شکل‌گیری جنبش های‌جهانی و فراکشوری- جنبش جنبش‌ها، حول مطالبات کلان و مشترک و فراگیر جهانی- برای حفاظت از زندگی بشر و دست آوردهای آن و جلوگیری از بربریتی که سرمایه داری در غیاب آن می‌تواند بر سیاره تحمیل کند بیش از پیش حیاتی و ضروری می‌نماید.



کیقباد یزدانی

چندگونگی قومی، زبانی، دینی و فرهنگی در ایران و مسئله‌ی جداخواهی قومی و یکپارچگی ملی!

تجربه‌های موفق نشان می‌دهند که وجود اقوام مختلف و حتی زبان‌های گوناگون با حفظ استقلال نسبی و خودگردانی محلی، مغایرتی با مفهوم "ملت"، "یکپارچگی ملی" و "تمامیت ارضی کشور" ندارند. البته که غرض در اینجا به‌هیچ‌وجه الگوبرداری نیست، بلکه واکاوی همه‌جانبه‌ی این تجربه‌ها و تفکیک تشابهات و تفاوت‌ها و بهره‌برداری موردی و مشخص از آن‌ها با توجه به پیشینه‌ی تاریخی و دیگر ویژگی‌های خاص اقوام ایرانی، شرایط کنونی ایران و نیز اوضاع جهان و منطقه است.
چکیده‌ی سخن آنکه، شاید و باید ایران بزرگ ما، با در نظر گرفتن تفاوت‌ها و ویژگی‌های قومی، فرهنگی، دینی، زبانی، جغرافیایی و تاریخی، با یافتن راهی بومی و ملی برای حل این چالش تاریخی بتواند به یک سیاست ملی مطلوب و یکپارچگی ملی پایدار دست بیابد.



ali-shakerizand02.jpg
علی شاکری زند

برگ‌هایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار*
دفتر دوم

بازرگان که وجه اختلاف وی با بختیار را به تفصیل شرح خواهیم‌داد از جهات بسیار دیگری با او هم‌سنگ است. هر دوی آنها تحصیلات عالی خود را در عالیترین دانشگاه‌های پاریس انجام داده‌اند و هر دو در دورانهای حساس و بحرانی کشور نقش های عالی و حساس بر عهده گرفته‌اند. در دورانی که بختیار کفالت وزارت کار در دومین دولت مصدق را بر عهده دارد، بازرگان از طرف مصدق به ریاست هیات خلع‌ید از شرکت نفت انگلیس و ایران و در نتیجه به ریاست شرکت ملی نفت ایران تعیین می‌شود. پس از ۲۸ مرداد هر دو، در کنار هم، از بنیانگذاران نهضت مقاومت ملی اند. در سال ۱۹۵۷ برای نخستین بار در امری حیاتی برابر هم قرارمی‌گیرند.



yadollah-baladi02.jpg
یدالله بلدی

  بیعدالتی عامل رشدانواع دزدی‌های روز افزون

برای بررسی علل رشد دزدی در ایران عوامل زیادی را می‌توان برشمرد که هر کدام  خود بررسی‌های بیشتری را می‌طلبد. یکی از این عوامل زندان‌ها و کانون‌های اصلاح و تربیت کودکان و نوجوانان است. دزدان جوان و کم تجربه از باتجربگان زندانی فنون و رموز انواع دزد‌یها را می‌اموزند. شیوه مدیریت ناکارآمد وغارت منابع کشور توسط عوامل جمهوری اسلامی و نبود عدالت اجتماعی نسبی زمینه ساز تمامی بزهکاری‌هاست و در آینده  هم شاهد رشد و گسترش انواع بزهکاری‌ها ودزدی‌ها خواهیم بود.



new/sadigh-yazdchi03.jpg
محمد حسین صدیق یزدچی

روحانیت نهادی است مسیحی

ما در الهیات اسلام شیعی و همزادش عرفان/ تصوّف اسلامی به ویژه گرایش شیعی تصوّف، روحانیّت یا قدوسیّت بطور بی نهایت گسترده و نزدیک به دوازده قرن بوجود آمده و پرورانده شده. اینکه مفهوم قدوسیّت پیامبر و علی بعنوان دو رکن شخصیّت های مقدّس در اسلام باطن گرا و تشیع و در مفهوم " ولایت" با بارهای هستی شناسانه در الهیات اسلام شریعت بنیاد و نیز باطنگرا/ عرفانی پرورانده شده. در واقع سقوط تاریخی ما و عامل کلیدی توقف فرهنگی ما و بسته بودن فرهنگ عمومی، در همین روحانیت یا قدوسیّت جعلی شیعی و عرفانی ست.



new/aivshumen-01.jpg
رضا جاسکی

هوش مصنوعیِ مترجم: واقعیت‌ها و توهم‌ها

هوش مصنوعی ابزار خوبی برای تطبیق ترجمه برای گروه‌های خاص مثلاً تغییر لحن ترجمه برای کودکان، و یا اصلاح ترجمه است. می‌تواند نقطه‌ی آغاز خوبی برای یک ترجمه باشد. می‌توان از هوش مصنوعی برای ترجمه‌های ساده استفاده کرد، اما در این که آن چقدر می‌تواند کمک مناسبی برای ترجمه‌ی یک متن ادبی و یا یک متن علمی پیچیده باشد، هنوز جای شک و تردید وجود دارد. آیا برای ما حقوق هوش مصنوعی مهم‌تر از حقوق مترجمان و خوانندگان است؟ آیا شفافیت در استفاده از ابزارهای ترجمه باید فقط شامل هوش مصنوعی شود و یا باید همه‌‌ی ابزار مورد استفاده را دربر گیرد؟



reza-akrami.jpg
رضا اکرمی

این طنز تلخ تاریخ و سیاست است

درحالی‌که دربسیاری جوامع آزاد تظاهرات صدها هزارنفری به حمایت ازغزه و پایان کشتار و قحطی برگزارمی شود، ایران تحت حاکمیت مدعیان حمایت از فلسطین کم‌ترین نشانی از تظاهرات نیست. علت روشن است درجوامع دمکراتیک این مردم هستند که سازمانده و مشارکت‌کننده در تجمعات می‌باشند، علیرغم مخالفت برخی دولت‌هایشان، اما درایران کسانی حاکم‌اندکه از یک سو خود آتش‌بیار این خانمانسوزی بوده‌اند، و از سوی دیگرسرکوبگر هرحرکت اعتراضی مردم که خارج از دایره تسلط خودشان باشد.



new/trump-840.jpg
آلفرد مک کوی

آیا ۲۰۲۵ سال ۱۹۸۴ تازه ای است؟

ترجمه‌ی احمد سیف

این، به نوعی، ترس نهایی اورول بود: جهانی تقسیم‌شده به سه بلوک قاره‌ای بزرگ، که بشریت در بند رهبران همه‌قدرت‌مند مانند برادر بزرگ، در جنگ‌های بی‌پایان با دشمنانی دائماً در حال تغییر گرفتار شده‌اند. هرچند اورول این کتاب را نزدیک به ۸۰ سال پیش در ۱۹۴۸ منتشر کرد — فقط دو سال پیش از مرگش — امروزه، در دوران رئیس‌جمهور دونالد ترامپ، این خیال تخیلی او به طرز نگران‌کننده‌ای در حال تبدیل‌شدن به تصویری واقعی از وضعیت ژئوپلیتیکی کنونی ماست و این موضوع (حداقل برای من) واقعاً ترسناک است.



علی جاوید

هذیان گویی های زوجی که به‌هر صورت میخواهند دیده شوند

از اینکه امروز، وضعیت زندگی و معیشت مردم، اختناق، استبداد، سرکوب، شکنجه و اعدام، هزاران برابر آن دوران است، هیچ تردیدی وجود ندارد، اما زشتی و پلشتی حاکمان کنونی دلیلی بر بی عیب و نقص بودن دوران پهلوی نیست.



new/ali-sarkouhi02.jpg
دکتر علی سرکوهی

زنده‌کُشی و مرده‌پرستی
روان‌شناسی یک فرهنگ معکوس

در پاسخ به این پرسش که چرا در فرهنگی که ادعای احترام به انسان دارد، زندگان طرد می‌شوند و مردگان اسطوره باید گفت که انسان زنده تهدید است: حامل صدا، تغییر و مسئولیت. اما مرگ، این تهدید را خنثی می‌کند و امکانی فراهم می‌آورد برای کنترل و تقدیس. راه رهایی از این چرخه، بازگشت به زیستن است. باید بیاموزیم که به جای پرستیدن غایب، حضور را ببینیم و ارج نهیم؛ به جای روشن کردن شمع بر مزارها، مسیر زندگی را برای زندگان روشن کنیم؛
و به جای اسطوره‌سازی از مرگ، به صدای زندگی گوش بسپاریم. فرهنگ نو، با شجاعت نو آغاز می‌شود، شجاعتی که «زنده‌ بودن» را ارزش می‌داند، نه صرفاً «قابل ستایش شدن» پس از مرگ.



بایز افروزی

از پ ک ک تا ک ج ک و آپوئیسم

(مدخلی بر شناخت آپوئیسم)- قسمت اول

آپوئیسم، با یا بدون پ ک ک همچنان به حیات خود ادامه خواهد داد و تا زمانی که یک بدیل جدی فکری، سباسی و اجتماعی آن را به چالش نکشیده است، به رشد و گسترش خود ادامه خواهد داد.
تردیدی وجود ندارد که گفتمان ناسیونالیسم سنتی کرد یا فرمایشات طرفداران حکمرانی متمرکز و تمامیت خواه ایرانی، ترک و عرب از هیچ لحاظ توان به چالش کشیدن این جریان را ندارند و تنها بدیل ممکن، چپ کمونیستی می تواند باشد که آن هم در حال حاضر، دستکم در مناطق کردنشین ضعیف تر و ناتوان تر از آن است که به مصاف چنین جریانی برود و آن را به چالش بکشد.



Taghi
تقی روزبه

بحران گفتمان «هویت اسلامی»، و دو مدعی بدیل!

اگر در نظر بگیریم که مسأله مبرم و دیرینه جامعه ایران، بحران مزمن «چرخه معیوب استبداد» بوده است، هر تکاپو و تلاش سازنده باید معطوف به عبور از این چرخه معیوب باشد. چرخه ای که از انقلاب مشروطیت بدین سو که مردم ایران پس از قرن‌ها برای دست یابی به اعمال حاکمیت خود و تدوین قانون دموکراتیک و برآمده از اراده خود و نمایندگان واقعی‌ خود بپا خواستند، تا کنون گرفتاراین چرخه معیوب بوده است.



Mehrdad-Darvishpour5-s.jpg
مهرداد درویش پور

چپ پس از مارکسیسم

به گمان من، چپ نمی‌تواند بدون درگذشتن از مارکسیسم و برقراری رابطه‌ای آزادانه با آن، از بحران سهمگینی که سراپای آن را دربرگرفته بیرون آید و راه به جایی ببرد. منظور، صرفاً نفی مارکسیسم ارتدوکس یا فاصله‌گیری از تجربه‌ی موسوم به «سوسیالیسم واقعاً موجود» درگذشته نیست؛ این مسیر، سال‌ها پیش از فروپاشی شوروی، از سوی مارکسیسم غربی و چپ نو آغاز شده بود. آنچه اکنون ضروری است، کنار نهادن ایده‌ی یافتن مارکسیسمی «اصیل» یا «واقعی» و به قول ایمانوئل والرشتاین به‌رسمیت‌شناختن «هزارگونگی مارکسیسم‌ها» است.[۳] تنوعی که نشان از تکثر تاریخی و فکری این سنت دارد.



نبی صمیمی

مصاحبه‌ای برای تبرئه‌ی ساواک !

روایت منا فتا و پرویز امام ، روایتی برای جعل تاریخ

مقاله‌ی حاضر، با تکیه بر مصاحبه‌ی اخیر منا فتا و پرویز امام، دو هوادار پیشین چریک‌های فدایی خلق، به تحلیل این گفتار در بستر اجتماعی-سیاسی امروز می‌پردازد. این نوشتار نشان می‌دهد که چگونه پروژه‌هایی از این دست، با همکاری آشکار یا پنهان دستگاه‌های امنیتی، در راستای بی‌اعتبارسازی مبارزات چپ، ملی و دموکراتیک عمل می‌کنند و با تطهیر ساواک و رژیم پهلوی، امکان شکل‌گیری یک آلترناتیو دموکراتیک را تضعیف کرده و راه را برای بازتولید استبداد، این‌بار در چارچوب خاندان پهلوی، هموار می‌سازند.



nahid-hoseini1.jpg
ناهید حسینی

شرایط ایران و ضرورت اتحاد جمهوری‌خواهان دموکرات

جریان‌های جمهوری‌خواه نیز با چالش‌هایی چون تفرقه، منیت رهبری، حاکمیت فرهنگ مردسالارانه و بی‌توجهی به ظرفیت‌های واقعی زنان مواجه‌اند؛ عواملی که اتحاد و اثربخشی این جریان‌ها را به‌شدت کاهش داده است .در اولین گردهمایی جمهوری‌خواهان در برلین بیش از ۷۰۰ نفر شرکت داشتند، ولی دیری نگذشت که گروه‌گروه جدا شدند، در حالی‌که هر کدام یک کلمه پس و پیش به نام خود اضافه کردند .ضعف دیگر، به‌جای پرداختن به دشمن اصلی، حمله به سمت پادشاهی‌خواهان را روش روزانه خود قرار داده‌اند؛ همان کاری که پادشاهی‌خواهان نیز می‌کنند، یعنی شیرینی در سینی حکومت گذاشتن!



masoud-noghrekar5.jpg
مسعود نقره کار

چشمِ اسفندیارِ اپوزیسیون

قبول و پذیرش این واقعیت که فرقه گرائی و فرقه زدن از مشکلات مهم جنبش سیاسی در میهن مان است، راه را برای شناختِ بیشتر و دقیق تر چرائی و چکونگیِ پدیداریِ پدیده فرقه گرائی هموار می‌سازد. رهیافت‌های روانشناسانه و جامعه شناسانه در رابطه با باور، نگرش و انگیزه‌های گرایش به فرقه گرائی را نشان خواهد داد و راه حل مساله و درمان اختلال را ممکن می سازد. آسیب شناسی فرقه گرائی و نقش آن بر جنبش سیاسی در خارج ازکشور نیز نشان از نقش مخرب فرقه گرائی به عنوان مانعی اساسی در راهیابی و برون رفت از پراکندگی اپوزیسیون حکومت اسلامی در خارج از کشور و دستیابی به همگرائی و همبستگی دارد.



Farshid-Yassaei.jpg
فرشید یاسائی

صدای خاموش طبیعت!

ایران، سرزمینی است که در دل خود تاریخ را می‌پروراند و بر شانه‌های کوهستان، دشت، جنگل و بیابان، میراث هزاران سال تمدن را حمل می‌کند. سرزمینی با تنوع زیستی حیرت‌انگیز؛ از جنگل‌های هیرکانی گرفته تا کویرهای سوزان، از کوه‌های سربرافراشته البرز تا کرانه‌های نیلگون خلیج فارس. اما این طبیعت کهن، امروز در آستانه فرسودگی، سکوتی دردناک سر داده است؛ سکوتی آمیخته با فریادهای بی‌صدا از درون خاک، از میان ریشه‌های خشک‌ شده درختان، از چشمان بی‌نور حیات‌وحش رو به انقراض.



Mohsen-hesam02.jpg
محسن حسام

سلام یک نویسنده تبعیدی به نیروهای اپوزیسیون

علیرغم اعتراض احزاب کارگری و مردمان آزاده جهان به‌ویژه دانشجویان دانشگاه ها در سراسر دنیا به نسل کشی فلسطینی ها توسط اسرائیل مهر سکوت بر لب زده و  از طرفداری از مردمان فلسطین شانه خالی کرده اند. در این رابطه تو گویی به راه دست یکدیگر نگاه می کنند.قریب به اتفاق اپوزیسیون در یک حالت انفعالی ناگفته مثل هم عمل می کنند.از هراس اینکه مبادا برچسب هماهنگی و همکاری با ج.ا به آنها زده شود،مهر سکوت  بر لب زده اند..در حالی که اپوزیسیون بنا بر تجربه می‌تواند در این رهگذر راه و روش مستقلی در  مبارزه در پیش گرفته و ابتکار عمل بخرج بدهد، بی آنکه این برچسب ها به او زده شود .



بایز افروزی

پ ک ک منحل شد، مبارزه ادامه دارد

فراموش نباید کرد که پ ک ک در طول فعالیت پربار خود ده ها هزار گریلا، هزاران کادر سیاسی حرفه ای و هزاران کادر فنی ورزیده در حوزه ی رسانه ها و اطلاع رسانی پرورش داده است که بسیار بعید است با انحلال پ ک ک به خانه های خود برگردند و به زندگی معمولی مشغول شوند. بنابر این گرچه پ ک ک منحل شد اما مبارزه همچنان ادامه دارد و ادامه خواهد یافت و این کاروان تا رسیدن به مقصد نهایی خود که رفع ستم ملی و دستیابی به حقوق برابر کردها در هر چهار کشورترکیه، ایران، سوربه و عراق است به راه خود ادامه خواهد داد.



new/iraj-farzad2.jpg
ایرج فرزاد

در باره مصوبه کنگره اخیر پ.ک.ک

به باور من باید از این زاویه هم به انحلال پ. ک. ک پرداخت. مستقل و صرفنظر از هر حسابگری بقالانه جریانات ناسیونالیستی و یا “تغییر تاکتیک” برای سهیم شدن در قدرت و یا تبدیل شدن به زائده دولتهای بزرگ و کوچک در معادلات سیاسی، نفس اعلام انحلال پ.ک.ک و نیروی “گریلائی” آن”، مُهم است. اولین بازتاب این انحلال، از کف رفتن حربه ساکت کردن هر اعتراض مدنی و اعتصابات کارگری در شهرهای ترکیه، به بهانه تاثیرات “گروه تروریستی” پ. ک.ک است. حربه ای که دولتهای غربی نیز از آن محروم شدند.



new/m-broumand-saha.jpg
منوچهر برومند سها

تاریخ را تحریف نکنیم

در دوران حکومت رضا شاه فعالیت های سیاسی به کلی ممنوع بود .از فعالیت تشکل های سیاسی به شدت جلوگیری می شد . مسافرت بین شهرها بدون مجوز و کفیلی که ضمانت کند مسافرت کننده قصد سیاسی ندارد میسر نبود. آزادی ارسال نامه محدودیت داشت و کنار هر صندوق پستی مامور مخفی تامینات نظارت می کرد که چه کسی امروز نامه ای در صندوق انداخته است مبادا نامه بی امضایی به مقصدی ارسال شود. رضا شاه تمام احزاب را منحل کرد .و به صراحت می گفت هر مملکتی رژیمی دارد. و رژیم ما یک نفره است.



»  استدلال من
»  چرا جامعه ایران برنمی‌خیزد؟
»  رضاشاه مستبد بود نه ملی گرا(بخش پایانی)
»  عاصی از نظام استبدادی جمهوری اسلامی، دامگه رژیم جنایتکار اسرائیل
»  روابط جمهوری اسلامی با آمریکا
»  «مذاکرات» و طبقه کارگر ایران
»  ترامپیسم و اپوزیسیونِ مُتوهم
»  از «محور مقاومت» تا «محور شکست»
»  چرا جامعه ایران برنمی‌خیزد؟ چند پرسش
»  همگرایی جمهوری خواهان و لزوم پرهیز از پوپولیسم، سطحی‌گری و رویکرد تخیلی
»  «۹ مه» نه فقط سالروز که موضوع روز است!
»  امر شخصی، امر سیاسی
»  از دو حال بدر نیست
»  در پاسخ به نکاتی از اطلاعیه‌ی سازمان مجاهدین خلق ایران (*)
»  نگاهی به برنامه‌های جریانات چپ انقلابی در دنیایِ تغییریافته
»  وقتی سیاست همه‌چیز می‌شود کاهش اعتماد عمومی
»  ایران، سرزمینی که در عطش می‌سوزد!
»  تبریک گویان مشروط! روز کارگر!
»  کارگران ایران در آستانه اول ماه مه: فقر، ناامنی، بی‌عدالتی
»  درنگی بر ایده «کارگر انترناسیونالیستِ بی وطن»!