دروزیها چه کسانی هستند؟ در جنوب سوریه، چند روزی است که درگیریهای خشونتآمیزی رخ میدهد. بسیاری از این رخدادها حول محور اقلیت دروز و نقش آنان در منطقه میچرخد. همچنین پای یک مناقشهی درونی در میان است.
دروزیها قرنهاست که در خاورمیانه حضور دارند و بیش از یک میلیون نفر از آنان در این منطقه زندگی میکنند. با این حال، اسلامگرایان افراطی آنان را «کافر» میدانند. به گفتهی فعالان حقوق بشر، در درگیریهای اخیر میان بادیهنشینان سنی، نیروهای دولتی و دروزها در جنوب سوریه، بیش از ۹۰ نفر از دروزها کشته شدهاند.
بیانیهٔ ٨٣٠ تن از کنشگران سیاسی، مدنی و فرهنگی
در حمایت از طرح سیاسی میرحسین موسوی ما جمعی از فعّالان سیاسی، مدنی و فرهنگی که از درون یا بیرون زندانهای جمهوری اسلامی پیوسته شاهد دردها و رنجهای این مردم بودهایم، از مواضع اخیر میرحسین موسوی که در بیانیهای مسئولانه و تاریخی از دل حصر خانگی در خیابان اختر منتشر شد، پشتیبانی میکنیم. تأکید او بر لزوم احترام به حق تعیین سرنوشت مردم ایران و ضرورت بازنگری بنیادین در ساختار سیاسی کشور، نه از سر ستیز بلکه برای نجات ایران از تکرار خطاهای مهلک تاریخی است.
ما نیز بر این باوریم که گام نخستین و ضروری برای عبور از شرایط بحرانی کنونی، برگزاری همهپرسی آزاد جهت تشکیل مجلس مؤسسان برای تدوین قانون اساسی جدید است؛ قانونی که بر مبنای دموکراسی، حاکمیت ملی و موازین حقوق بشری تنظیم شده باشد.
بیانیه فعالان زنان علیه اخراج مهاجران افغانستانی مرز، ملیت، طبقه، جنسیت:
ما علیه سیاست حذف میایستیم ما، جمعی از فعالان حقوق زنان، با خشم و هشدار، سیاستهای فزایندهی اخراج مهاجران افغانستانی از ایران را محکوم میکنیم. آنچه تحت عنوان «ساماندهی اتباع غیرمجاز» معرفی میشود، در واقع پروژهای هدفمند برای حذف بدنهای بهحاشیهراندهشده، سرکوب سیاسی، و بازتولید نظم ملی و جنسیتی در ایران است.
ما، اخراج، تحقیر، حذف و بیحقوقسازی آنان را نه یک اقدام منفرد، که بخشی از پروژهی سرکوب میدانیم، سرکوبی که با بدن ما، زندگی ما و آزادی ما نیز سر و کار دارد.
حملات پهپادی به میادین نفتی اقلیم کردستان عراق برای سومین روز متوالی مقامهای امنیتی اقلیم کردستان عراق میگویند میادین نفتی در این منطقه برای سومین روز متوالی روز چهارشنبه (۱۶ ژوئن/ ۲۵ تیر) هدف حملات پهپادی قرار گرفتهاند.
سرویس ضدتروریسم اقلیم کردستان عراق اعلام کرده پهپادهای حامل مواد منفجره تاسیسات متعلق به شرکت نفت و گاز نروژی «دیاناو» در منطقه زاخو در استان دهوک را هدف قرار داده است.
بر اساس اعلام سرویس ضدتروریسم اقلیم کردستان عراق، همچنین یک میدان نفتی دیگر در منطقه دهوک هم که بهرهبرداری از آن را شرکت آمریکایی «هانت اویل» بر عهده دارد صبح امروز هدف حمله پهپادی قرار گرفته است.
اطلاعيه سازمان اتحاد فدائيان خلق ايران در ضرورت دفاع از جان زندانيان سياسی: جان زندانیان سیاسی در خطر است، با هم به دفاع از آنان برخیزیم! پس از تهاجم نظامی اسرائیل و آمریکا به ایران از یکسو شاهد موج گسترده دستگیری فعالین سیاسی، اجتماعی، مدنی، شهروندان عادی واقلیت های بهائی و کلیمی و مهاجرین افغانی به اتهام جاسوسی و یا تهدید امنیت ملی هستیم و از سوی دیگر فشار بر زندانیان سیاسی افزایش یافته است.
ما قاطعانه آزار، سرکوب و اعدام زندانیان سیاسی را محکوم می کنیم و از نهادهای حقوق بشری، کانونهای دفاع از زندانیان سیاسی و همه انسانهای آزاده و بشردوست می خواهیم برای جلوگیری از فاجعه انسانی در راه، دخالت و اقدام کنند.
رنج کودکان در غزه
کودکانی که به جای غذا خاک میخورند ویدئوی پسربچهای از غزه که جهان را تحت تأثیر قرار داد: محمد، پس از بازگشت از یکی از مراکز توزیع مواد غذایی، دست خالی و از شدت ناامیدی شروع به خوردن خاک کرد. یک تیم از شبکه ARD یک ماه بعد به دیدن او رفت.
محمد الدربی در حال پارهکردن تکههای مقوا برای روشنکردن آتش است. مادرش نان لواش را روی اجاقی دستساز میپزد. او میگوید: «ما نان میپزیم و با ادویه میخوریم. چیز دیگری نداریم.»
نقض حقوق بشر در غزه؛ اتحادیه اروپا بهرغم اختلاف نظرها اقدام علیه اسرائیل را بررسی میکند وزیران خارجه اتحادیه اروپا روز سهشنبه مجموعهای از گزینهها را برای اقدام علیه اسرائیل به دلیل نقض حقوق بشر در جنگ غزه بررسی میکنند اما با توجه به اختلاف نظرهای موجود احتمالاً بر سر هیچیک از آنها به توافق نخواهند رسید.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از مشخص شدن موارد نقض توافقنامه همکاری دوجانبه در زمینه حقوق بشر توسط اسرائیل، ۱۰ اقدام بالقوه را پیشنهاد کرده است.
اهود اولمرت: نخستوزیر پیشین اسرائیل، این کشور را به ارتکاب جنایات جنگی متهم میکند اولمرت که پیشتر از اقدامات اسرائیل علیه حماس ــ در پی حملات این سازمان اسلامگرای تروریستی در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ ــ حمایت کرده بود، گفت: «از اینکه جنگ دفاع از خود به چیزی دیگر تبدیل شده، شرمسار و دلشکستهام.» به همین دلیل تصمیم گرفته که بهطور علنی موضعگیری کند. او تأکید کرد که میخواهد نشان دهد در اسرائیل دیدگاههایی متفاوت با مواضع دولت نیز وجود دارد.
بیانیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر) دوازده روزی که ایران را تکان داد! حمله آمریکا و اسرائیل با کمک سه قدرت اروپایی به ایران، اوج تلاشی بود برای بازتعریف نقش ایران در منطقه حساس خاورمیانه، در میانۀ زوال جهان تک قطبی. این تهاجم و تجاوز به شدت سازمانیافته و دقیقآ برنامه ریزی شده برای در هم شکستن نقش و جایگاه ژئوپلیتیک ایران با برخورد بسیار آگاهانه مردم ایران، حداقل در شرایط کنونی در هم شکسته شد. این برخورد بسیار تحسین برانگیز مردم ایران، ، اجازه نداد ایران همراه با جمهوری اسلامی به نابودی کشیده شود. حال ایران مانده باز بر سر یک دوراهی تاریخی. حرکت در مدار قدرت های جهانی و تبدیل شدن به قدرتی فرمانبردار یا تاکید بر استقلال خود و شکل دهی به نقش تاریخی ایران در حساس ترین منطقه جهان.
نامه اعتراضی نیره توحیدی و مهرداد وهابی
به روزنامه شرق در روزهای اخیر (از ۶ تیر ۱۴۰۴ برابر با ۲۷ ژوئن ۲۰۲۵) در صفحه رسمی «شرق» در اینستاگرام، نسخه ویدیوئی مخدوش و مثله شدهای از ویدیو برنامه ویژه صفحه ۲ تلویزیون بی بی سی فارسی که در همان روز ۶ تیر ۱۴۰۴ پخش شدهبود منتشر شدهاست که نمونه آشکاری است از تحریف، سانسور، توهین و اتهام زنی دور از صداقت، انصاف و اخلاق و قوانین روزنامهنگاری و صرفا در جهت اهداف مغرضانه سیاسی و ساخت و پرداخت های مشابه روزنامه «کیهان» برای بدنام کردن دگراندیشان.
ما از مدیریت روزنامه «شرق» انتظار داریم ضمن پوزشخواهی از این حرکت غیراخلاقی و ضد حرفه شریف روزنامهنگاری، این نامه ما و ویدیو اصلی و دست نخورده میزگرد را در همان سایت خود انتشار دهند.
اعلامیه «همبستگی جمهوریخواهان ایران» در حمایت از ضرورت برگزاری رفراندوم و انتخابات مجلس موسسان طرح شده در نامه جدید مهندس موسوی به باور ما در سایه توافق نیروهای سیاسی و مدنی دموکراسیخواه، ملی و انسانگرا و همبردار شدن فعالیتهای کلان میتوان نیروی اجتماعی لازم برای تحمیل مراجعه به افکار عمومی به جمهوری اسلامی را به منظور تعیین تکلیف سیاسی و گشودن انسداد سیاسی حاکم بر کشور ایجاد کرد. ما معتقدیم قانون اساسی جدید باید در قالب تاسیس یک نظام سیاسی جدید با اتکا به اصولی چون «دموکراسی»، «حاکمیت ملی»، «کثرتگرایی» و «موازین حقوق بشری» و با گسست از ساختار قدرت جمهوریاسلامی و اتکا به مبارزات مردمی و رویکردهای مشارکتی جامعهمحور در مجلس موسسان با حضور نمایندگان واقعی مردم تدوین شود.
فراخوان مشترک: جان زندانیان سیاسی در سایه نتایج جنگ، به شدت در معرض خطر است! صدایشان باشیم! مجلس شورای اسلامی ایران، پس از آتش بس جنگ ۱۲روزه، اتهامات واهی جدیدتری را برای پیگرد و سرکوب معترضان و فعالین حوزههای مختلف مبارزاتی در نظر گرفته و برای سرکوب مبارزین، طرحی بنام "طرح تشدید مجازات جاسوسی" تهیه نموده است. رژیم جمهوری اسلامی سرکوب و دستگیری فعالین جنبشهای اجتماعی و مدنی و ملیتها از جمله در کردستان، بلوچستان و خوزستان و اعضای جامعهی بهایی و یهودی را شدت بخشیده و هم اکنون پنج زندانی سیاسی از فعالان کُرد در جنبش "ژن، ژیان، ئازادی" را در ارومیه به اعدام محکوم کرده است.
هیات رهبری اجرائی جبهه ملی ایران با تنش زدائی در منطقه و تعامل خردورزانه با جامعه جهانی، از مشتعل شدن مجدد آتش جنگ جلوگیری کنید جبهه ملی ایران به هیات حاکمه جمهوری اسلامی یک بار دیگر متذکر می گردد،در این شرایط هولناک تاریخ، قبل از آن که حوادث شوم و ویرانگری برای کشور روی دهد، با آزاد کردن زندانیان سیاسی و عقیدتی در سراسر کشور و احترام گذاشتن به آزادی های اساسی ملت ایران مانند آزادی احزاب و اتحادیه ها،آزادی مطبوعات و رسانه ها و آزادی انتخابات و تاسیس یک مجلس موسسان قانون اساسی برای بازنگری در ساختار قدرت ،راه مسالمت آمیز برای تغییر و تحول بنیادی در کشور و تعامل محترمانه با جامعه جهانی را باز نماید.
سازمان ملل: حدود۸۰۰ نفر در غزه در تلاش برای دریافت کمک غذایی کشته شدند دفتر حقوق بشر سازمان ملل (OHCHR) اعلام کرده که از پایان ماه مه تاکنون، دستکم ۷۹۸ نفر در غزه هنگام تلاش برای دریافت کمک غذایی جان باختهاند.
بر اساس گزارش گاردین، از این تعداد ۶۱۵ نفر در اطراف سایتهایی کشته شدهاند که توسط بنیاد انسانی غزه (GHF) اداره میشود. این بنیاد از سوی آمریکا و اسرائیل پشتیبانی میشود. ۱۸۳ نفر دیگر نیز در مسیر کاروانهای کمکرسانی که تحت مدیریت سازمان ملل یا نهادهای امدادی دیگر بودند جان خود را از دست دادهاند.
دفتر حقوق بشر سازمان ملل اعلام کرده که آمار ارائهشده بر اساس منابع معتبر از جمله بیمارستانها، خانوادهها، نهادهای بهداشتی فلسطینی و سازمانهای غیردولتی گردآوری شده است.
بیانیه میرحسین موسوی از زندان اختر: ساختار کنونی نظام نماینده همه ایرانیان نیست مردم پس از آنچه گذشت انتظاراتی از حکومت دارند که بیپاسخ ماندنشان دشمن را شاد میکند. در کوتاهمدت، اقداماتی سریع و نمادین چون آزادی زندانیان سیاسی و تغییر واضح در رویکردهای رسانه ملی کمترین توقعات است. علاوه بر این، وضعیت تلخی که برای کشور پیش آمد نتیجه یک رشته خطاهای بزرگ بود. تجربه جنگ دوازده روزه نشان داد که ضامن نجات کشور احترام به حق تعیین سرنوشت همه شهروندان است و ساختار کنونی نظام نماینده همه ایرانیان نیست. مردم میخواهند شاهد تجدیدنظر در آن خطاها باشند. برگزاری رفراندوم برای تاسیس مجلس موسسان قانون اساسی، راه را برای تحقق حق تعیین سرنوشت مردم هموار و دشمنان این مرز و بوم را از دخالت در امور کشور مأیوس میکند.
آنا سوفی اشنایدر خلع سلاح پ.ک.ک
نباید فریب اردوغان را خورد نمایندگان و رأیدهندگان کرد نباید فریب چهرهسازی اردوغان بهعنوان «صلحطلب» را بخورند، چرا که در پس زمانبندی آغاز روند آشتی، بهاحتمال زیاد، محاسبات سیاسی نهفته است. رئیسجمهور در حالی ناگهان ابراز آمادگی کرده که درباره آینده «تروریستها» مذاکره کند – بسیاری از اعضای پ.ک.ک ممکن است مشمول عفو عمومی شوند – که همزمان، نبردی سخت و بیامان علیه بزرگترین حزب اپوزیسیون کشور به راه انداخته است.
اعلامیه هیئت اجرائی سازمان کارگران انقلابی ایران (راه کارگر) «جبهه کردستانی»، ائتلافی علیه جنبش «زن، زندگی، آزادی» از نگاه ما این ائتلاف میان نیروهای رژیم چنجی کردستان و نیروهای چپ کردستانی زیر پرچم "جبهه کردستانی"، بی اعتنایی آشکاری است به مواضع نیروهای پیشرو و چپ جامعه ایران و کردستان و تیرخلاصی به همکاری های میان این نیروها، دهن کجی آشکاری است به جنبش انقلابی «زن، زندگی، آزادی»، همسوئی روشنی است با اهداف "جامعه جهانی" به رهبری آمریکا برای لیبیایی کردن ایران و ضربه ای است به جنبش کارگران و زحمتکشان ایران و به همبستگی ملیت های ایران که در خیزش ژینا تجلی های زیبای آن را در کردستان و بلوچستان شاهد بوده ایم.
پیام هیئت سیاسی -اجرایی سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) ضرورت مقابلۀ هوشیارانه با تهاجم راست افراطی!
همبستگی مردمی سدی استوار در دفاع از میهن سازمان فداییان خلق ایران (اکثریت) همچنان که پیشتر و به تکرار تأکید کرده است، بر لزوم باز کردن فضای سیاسی اصرار دارد. به باور ما، اعتراض، نقد، فعالیّتهای مدنی و صنفی و روزنامهنگاری در هر جامعهای از حقوق بنیادین شهروندیاند. کنشگری فعّال شهروندان نشان از زنده بودن جامعه دارد. یکی از ملزومات بستن راه نفوذ جاسوسان، توجّه به این کنشگریها و به رسمیّت شناختن حق تحزّب برای منتقدین و حتی مخالفین است. و آزادی بیقید و شرط زندانیان سیاسی از اولین گامها در این مسیر است. امروز که همچنان دشمنان داخلی و خارجی ایران در تداوم نقشههای شوم خود برای ویرانی ایران، یا بر طبل جنگ میکوبند و یا ندای سرکوب سر میدهند، قدم گذاشتن در این مسیر، ضرورتی ویژه دارد.
آمریکا گزارشگر ویژه سازمان ملل و منتقد حمله اسرائیل به غزه را تحریم کرد دولت آمریکا تحریمهایی را علیه فرانچسکا آلبانزه، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در سرزمینهای اشغالی فلسطینی که منتقد صریح حملات نظامی اسرائیل به غزه است، اعمال کرده است. مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا این اقدام را به حمایت خانم آلبانزه از دیوان کیفری بینالمللی نسبت داد؛ دادگاهی که برخی از قضات آن پیشتر توسط آمریکا تحریم شدهاند.
فرانچسکا آلبانزه در پستی در شبکه اجتماعی ایکس بهطور مستقیم به تحریمها اشاره نکرد، اما گفت: «در چنین روزی بیش از هر زمان دیگر، من قاطعانه و با اطمینان در کنار عدالت میایستم، همانطور که همیشه ایستادهام.»
بوعلام صنصال، نویسنده فرانسوی-الجزایری، باید همچنان در بازداشت بماند
بنا به اخباری که خبرگزاریها منتشر کردهاند؛ روابط دیپلماتیک میان فرانسه و الجزایر در بدترین وضعیت خود در سالهای اخیر قرار دارد. در چنین شرایطی، یک دادگاه الجزایری حکم محکومیت نویسنده فرانسوی-الجزایری، بوعلام صنصال، به پنج سال زندان را تأیید کرده است. دادگاه تجدیدنظر، روز سهشنبه، محکومیت این نویسنده ۸۰ ساله را به دلیل «به خطر انداختن وحدت ملی» مورد تأیید قرار داد.
خانواده صنصال نیز خواستار آن شدهاند که رئیسجمهور الجزایر، عبدالمجید تبون، او را مورد عفو قرار دهد. این عفو ممکن است در روز استقلال الجزایر، که روز شنبه خواهد بود، صورت گیرد.
الهه محمدی: دشواری تصویر نبرد گفت وگو با ۶ عکاس که از تجربه های خود در جنگ ۱۲ روزه گفته اند در روزهایی که پایتخت زیر سایه انفجارها و دود فرو رفته بود، خبرنگاران و عکاسان خبری شاید بیش از همیشه خود را در حصار دیدند؛ نهفقط حصار جنگ، بلکه دیواری از ممنوعیت و سانسور. امیر خلوصی، عکاس خبری خبرگزاری ایسنا، یکی از معدود افرادی است که در بحبوحه جنگ تهران توانست اندک تصاویری از واقعیت را ثبت کند
دیپلماسی یا حملات مداوم و تغییر نظام؛
آیا ترامپ و نتانیاهو درباره ایران اختلاف نظر دارند؟ ترامپ و نتانیاهو در ضیافت شام دوشنبه شب در کاخ سفید از آنچه «پیروزی بر ایران» میخواندند، شاد و راضی به نظر میرسیدند. اما این نمایش اتحاد دو رهبر بر اختلاف نظر آنها درباره هدف غایی که برای خاورمیانه متصور هستند و همچنین نحوه سیاست مورد نظر در قبال ایران سرپوش میگذاشت.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل حملات ماه گذشته به زیرساختهای هستهای ایران را موفقیتی بزرگ خوانده و اعلام کردند که این حملات برنامه هستهای ایران را که به گفته آنها با هدف دستیابی به سلاح هستهای طراحی شده بود، به عقب رانده است.
پاسخ پژاک به بیبیسی درباره جنگ اسرائیل و ایران: جنگ آزادی و دموکراسی نمیآورد، ما طرفدار جنگ نیستیم امیر کریمی، رئیس مشترک حزب حیات آزاد کردستان (پژاک) که در ایران فعالیت میکند، در پاسخ کتبی به پرسشهای بخش ترکی بیبیسی گفت گروهش از «فرآیند جدید» در ترکیه حمایت میکنند، اما برخلاف پکک، برنامهای برای ترک سلاح یا انحلال ندارند. او در توضیح این امر گفت: «چون چنین زمینهای در ایران وجود ندارد.» «ما هرگز به ترکیه حمله نکردهایم و نخواهیم کرد» و تاکید کرد که پژاک خواهان «برقراری روابط عادی و صلحآمیز» با دولت ترکیه است.
نامهی ۱۸۰ اقتصاددانان و استاد دانشگاه:
وقت تغییر پارادایم از این جنگ، همانند هر بحران بزرگ دیگری، درسهای ارزشمندی باید آموخت. توأمشدن درگیری نظامی میان ما و رژیم اسرائیل و آمریکا با تشدید ابرچالشهای ناشی از ناترازی فزاینده در بخشهای مختلف، افول سرمایهگذاریهای مولد، تشدید مهاجرت نخبگان به خارج از کشور و... بار دیگر ما را با این سوال مواجه میکند که چه میزان از مشکلات و خطرات متنوعی که امروز جامعه را در برگرفته، قابلپیشگیری بوده و میتوانسته موقعیت مساعدتر و شرایط مناسبتری را بهوجود آورد؟
بیانیه سندیکاهای فرانسه در رابطه با تهاجم نظامی اسرائیل و ایالت متحده به ایران همبستگی با مردم ایران ما نگرانی عمیق خود را از بابت اتهامات جدید و بسیار سنگین مطروحه علیه سسیل کولر و ژاک پاریس - که بیش از سه سال است که در ایران زندانی هستند - ابراز میداریم. اتهامات «جاسوسی برای موساد»، «توطئه علیه رژیم» و «افساد فیالارض» - که مورد آخر میتواند به مجازات اعدام منجر شود – موجب برانگیختن شدید احساسات و نگرانی گسترده شدهاند.
ما قاطعانه هرگونه حمله نظامی را که ناقض معاهدات و کنوانسیونهای بینالمللی باشد، محکوم میکنیم. سازمانهای سندیکایی ما به افشای آزار و اذیتهایی که متوجه کسانی است که در ایران برای آزادی، عدالت اجتماعی و حقوق سندیکایی مبارزه میکنند، ادامه خواهند داد.
|