ابراهیم محجوبی افول دمکراسیها و برآمد اُتوکراسی ها - پاره ای فکر و ذکر نظری چگونه می توان با عقب راندن اتوکراسی های مهاجم، مانع مرگ دمکراسی ها شد؟ در علوم سیاسی، به ویژه در عرصه پژوهش های مقایسه ای، از سه مکانیسم بازدارنده اتوکراسی صحبت می شود: مکانیسم نخست،" مسئولیت پذیری افقی" نامیده می شود. و آن عبارتست از ایجاد، احیا و یا تامین پارلمان و نظام قضائی کارآ و فونکسیونال. چرا که دو نهاد یاد شده، نخستین جاهایی هستند که اتوکراسی زیر پای آنها را خالی می کند.
تقی روزبهمهاجران «کیسههای زباله»، یا پیشقراولان جهان بیمرز؟ روشن است که با هجوم میلیون ها مهاجر به کشورهای اروپا، که خود نیز به درجاتی دستخوش بحران و شکل گیری مناطق مرکز و حاشیه در درون خود هستند، با چالش های جدید و جدی مواجه می شوند. طبیعی است تا آن جا که به بورژوازی و بویژه فاشیست ها مربوط می شود ضمن مقابله با سیل ورودمهاجران و سم پراکنی علیه خارجی ها، اما در چهارچوب جذب مدیریت شده و سهمیه بندی سعی خواهند کرد که از آن برای ایجاد تشتت در صفوف کارگران و کنترل دستمزد شاغلان و نیز جبران کاهش جمعیت (که با رشد منفی روبروست) و البته جذب مغزها و متخصصان و نخبگان بهره برداری کنند.
ژاله وفا ویژگیهای بدیل مردمی ، مستقل و آزاد و جمهوریخواه برای حال و آینده ایران (۱) هر چه بیشتر حیات ملی به خطر می افتد ،اظهار وجود بدیلی لازم است که برای نجات وطن و ارائه برنامه برای این نجات و جلب اعتماد مردم از طریق عمل به حقوق انسانی و شهروندی و ملی و طبیعت ایران و دفاع از حقوق ملی ایرانیان به مثابه عضوی از جامعه جهانی، تمام قد به دفاع از خواسته های حق طلبانه مردم ایران برخیزد و خود را به جامعه معرفی نماید.
بهروز شوقیدرباره فعالیت گروه قنات و چند گروه دیگر...
(در نخستین ماههای پس از پیروزی انقلاب اسلامی، عدهای از انقلابیون در جهرم، گروهی را در این شهر و نواحی اطراف آن با هدف قلع و قمع مخالفان جمهوری اسلامی، تشکیل دادند. آنان پس از ربودن مخالفان سیاسی و پس از شکنجه در غسالخانهٔ قبرستان بهشت رضوان، قربانیانشان را میکشتند آنها را مثله میکردند و سپس اجساد تکهتکه شدهشان را در قناتهای زمینهای کشاورزی جهرم میانداختند.
بابک خطیدر مورد سخنرانی اخیر پزشکیان و دو برداشت مهم از آن این اتفاق به روشنی نشان داد اینکه مدام ادعا میشود، پزشکیان با بقیه فرق میکند، از ته دلش حرف میزند و صرفا حرفهای خودش را با مردم و رسانهها در میان میگذارد درست نیست و صرفنظر از درست یا غلط بودن این کار حتی سادهترین نطقها و سخنان او از پیش تعیین شده در یک اتاق فکر و تهیه شده توسط یک متن نویس است که او بعد حفظ کردن، باید همانها را واگویه کند!
مریم عادلخانیچماق ترامپ علیه جمهوری اسلامی؛ بررسی برنامههای پیشنهادی موسسه اتحاد علیه ایران هستهای برنامه موسسه اتحاد علیه ایران هستهای یک پیشنهاد جامع و چندوجهی است که تمامی ابعاد مختلف سیاستهای ایالات متحده در قبال جمهوری اسلامی ایران را پوشش میدهد. این برنامه نه تنها به راهبردهای دیپلماتیک و اقتصادی توجه دارد، بلکه تهدیدات نظامی و اقدامات رسانهای را نیز در نظر میگیرد. هدف از این پیشنهادات کاهش قدرت ایران در منطقه، مهار برنامه هستهای و محدود کردن فعالیتهای بیثباتکننده آن است. در این راستا، برنامه به شدت بر تشدید تحریمها، ایجاد انزوای بینالمللی برای جمهوری اسلامی و همچنین استفاده از ابزارهای نظامی برای تهدید ایران تأکید دارد. تمامی این اقدامات میتوانند بهطور همزمان فشارهای زیادی را بر جمهوری اسلامی وارد کنند و به تغییرات قابلتوجهی در سیاستهای داخلی و خارجی ایران منجر شوند.
محمدعلی اصفهانیچه کسی گفته است که دگردیسی چیز بدی است؟ پرندهها را دیده اید؟ زیبا هستند. نه؟ میدانید که این ها قبلأً دایناسور بوده اند؟ شاید از آن دایناسور هایی که تخم میگذاشتند و وزن هر تخمی که میگذاشتند پانصد کیلو یا بیشتر بود، و به قول معلم زمین شناسی و تکامل ما، در هیبت و ابهتشان همین بس که کسی تخمشان را هم نمیتوانست بخورد.
شب یلدای ١٣٥٥
معصومه طوافچیان بخش پانزدهم از کتاب حلقه گمشده متنى كه در پى مىآيد، واپسين يادگار دكتر معصومه طوافچيان (شكوه) است. اين متن را چند روز پس از لو رفتن خانهاى كه با همرزم و همسرش، زندهياد پرويز واعظزاده مرجانى در آن مىزيست، به نگارش كشيد. گزارش او از چند و چون حملهى مسلحانهى مأموران سازمان امنيت و اطلاعات كشور (ساواك) به خانهى خيابان شهرآرا در بامداد سهشنبه ٣٠ آذر ١٣٥٥، دقيقترين روايتىست كه از آن رويداد خونين در دست است.
منوچهر تقوی بیاتاخطار به نویسندگان، شاعران و هنرمندان اخطار در زبان ما ایرانیان پارسی زبان تهدید نیست. اخطار هشدار است، به یاد آوراندن چیزی است که فراموش کرده ایم و یا می رود که فراموش کنیم. فرهنگ و تمدن ایران با زرتشتی گری آغاز نشده است. پیش از تمدن ایلام، در پنج هزار سال پیش، تمدن شهر سوخته در استان سیستان و بلوچستان برپا بوده است. ایزد مهر و آیین مهر یا به گفته ی اروپایی ها؛ میترائیسم سالیان سال پیش از پیدایش دین زرتشت در "ایران شهر بزرگ"، آیینی گسترده بود.
بابک خطینامهای گولزننده، ماهیت تضمین کننده!
در واقعیت امر نیز چون طلب قدرت در انسان یک غریره سیری ناپذیر است، بهتر است به وجود یک قانون اساسی دمکراتیک برای تنظیم قدرت و تضمین شایستهسالاری متکی باشیم تا اینکه صرفا آرزو کنیم کسی که قدرت را به او تفویض کردهایم، انسانی اخلاقی و درستکار در عدم سوءاستفاده از قدرت باشد. چرا که خوبترین آدمها نیز در صورت وجود شرایط، مقهور این غریزهی "انسانی" خواهند شد.
بهزاد كریمیسخنی دربارهی ترور دو حاکم شرع و هشدار در بارهی خطر اعدامها در این لحظات خطیر، هیچ چیز مهم تر و نیازین تر از تشدید مبارزه برای جلوگیری از اعدامها نیست و هم از اینرو برای نجات جان زندانیان دارای حکم اعدام نباید از هیچ تلاش و کوششی بازماند. باید از نهادهای بین المللی دفاع از حقوق بشر، خواست که همین حالا بر فشار موثر و عملی خود به جمهوری اسلامی در شکل ابراز مخالفت با اجرای احکام اعدام از قبل صادر شده و نیز صدور احکام اعدام محتمل توسط این نظام بیفزایند. پخشان عزیزیها و وریشه مرادیها را فراموش نکنیم. نگذاریم این جان نگرانها تنها بمانند. این لحظه از مبارزه با جمهوری اسلامی بیش از هر وقت دیگر در مخالفت با اعدام معنی میپذیرد. این را لازم است در وظیفهی انسانی و عمل سیاسی معنی کرد.
ابراهیم محجوبیترامپ و تکیه گاه های قدرت او از مدت هاپیش، بسیاری از صاحب نظران سیاسی می پرسند آیا ترامپ را باید یک "فاشیست" خواند یا نه. بی آنکه لازم باشد به این پرسش پاسخ مستقیم داده شود، می توان با بیان یک واقعیت دیگر ماهیت سیاسی ترامپ را نیز تعریف کرد: جامعه آمریکا از هنگام نخستین دور زمامداری ترامپ وارد مسیری شده که پاره ای مشخصه های کلاسیک و به ویژه غیرکلاسیک فاشیسم را از خود نشان می دهد. به سخن دیگر، شواهد و قرائنی چند حاکی است که نوعی فاشیسم و یا شکلی تازه از فاشیسم در حال رشد و تسخیر جامعه آمریکاست.از مدت هاپیش، بسیاری از صاحب نظران سیاسی می پرسند آیا ترامپ را باید یک "فاشیست" خواند یا نه. بی آنکه لازم باشد به این پرسش پاسخ مستقیم داده شود، می توان با بیان یک واقعیت دیگر ماهیت سیاسی ترامپ را نیز تعریف کرد: جامعه آمریکا از هنگام نخستین دور زمامداری ترامپ وارد مسیری شده که پاره ای مشخصه های کلاسیک و به ویژه غیرکلاسیک فاشیسم را از خود نشان می دهد. به سخن دیگر، شواهد و قرائنی چند حاکی است که نوعی فاشیسم و یا شکلی تازه از فاشیسم در حال رشد و تسخیر جامعه آمریکاست.
اصغر ایزدیشب ۳۰ دیماه ۱۳۵۷ و آزادی در شب ۳۰ دیماه ۱۳۵۷، همراه آخرین سری از زندانیان سیاسی از زندان قصر تهران آزاد شدم. انقلاب آغاز شده بود. از ۲۶ دیماه همان سال که شاه مجبور به فرار از ایران شد، زمزمههایی درباره آزادی همهی زندانیان سیاسی به گوش میرسید. خانوادههای زندانیان سیاسی در کاخ دادگستری تهران تحصن کرده بودند و خواهان آزادی همهی زندانیان سیاسی زن و مرد بودند. زندانیان سیاسی در زندان قصر به این نتیجه رسیدند که باید یک بیانیه سیاسی تهیه کنند تا به هنگام آزادی آن را قرائت و منتشر کنند. این موضوع در میان جریانهای چپ به بحث گذاشته شد و در نهایت بیانیهای تهیه شد که مورد موافقت همهی جریانها و افراد، از جمله چریکهای فدایی خلق، حزب توده ایران، و افراد مستقل با گرایشهای سیاسی مختلف قرار گرفت.
س. حمیدیافسانهی تابآوری ارتش و سپاه در مقابل مردم اکنون حکومت ایران از سر استیصال و به منظور ترساندن تودههای ناراضی مردم شیوههای تبلیغی دیگری را هم به کار میگیرد. یکی از همین شیوهها مانورهایی است که به طور مداوم سپاه، ارتش و بسیج در سرتاسر کشور راه میاندازند. فرماندهان نظامی کشور در تمامی مانورهایی از این دست، گندهنمایی و آمارسازیهای تبلیغی خود را به پیش میبرند. در آخرین مورد از همین مانورها گفته شد که روز جمعه بیست و یکم دیماه در مانور بسیجیان تهران به نام "راهیان قدس" بیش از صد و ده هزار نفر مشارکت داشتهاند. آماری توخالی و بدون پشتوانه که هرگز در بطن جامعه نمیتوان به نمونهای روشن از آن دست یافت.
تقی روزبهجنگ غزه و پروازکبوترشکستهبال صلح! اما تا همین جا پیروزواقعی را- گرچه این دستاورد نیز به شدت شکننده است و مثلا دولت اسرائیل مدعی است که هیچ گاه کنترل امنیتی غزه را بدست کسی نخواهد سپرد- باید مدافعان صلح و مخالفان بربریت جنگ و از جمله مردمان مدافع صلح در سطح جهانی ، مردم فلسطین و غزه و نیز جنبش خانوادههای گروگانهای اسرائیل و فشارآنها بر دولتخود و یا حتی مقاومت هزاران زندانی فلسطینی به دولت نتانیاهو بشمار آورد. البته حفاظت از صلح شکننده و شکسته بال و تعمیق آن هوشیاری و مقاومت بیش از پیش را می طلبد.
مسعود نقره کارطنزِسیاهِ خودکشی! خندیدن و خنداندن آفرینشِ یکی از مظاهر شادی ست اما "شادی" نیست. شادی احساس رضایت از زندگی، و رضایتمندی به خاطر دستیابی به نیازها و دلخواسته ها ست. این رضایت و احساس آرامش درونی، برداشت و تلقی و حسی خوب از پاسخگويی به نيازهای درونی وبیرونی با خود دارد، شادی پاسخگویی و واکنش حسی و عاطفی مثبت است، ونوعی ارزش گذاری به زندگی و وضعیت فرد ازموقعیت خود، که حس ها و محرک های درونی از سوئی، وعوامل و محرک های بیرونی از سوی دیگردر پیدائی و حضورش نقش دارند.
ایرج فرزادرابطه «دمکراسی» با زندگی واقعی در دمکراسی وعده داده شده همه دایره های مذکور، عبور از خط قرمز ضد کارگری و ضد کمونیستی: "کار ارزان، کارگر خاموش"، با "تکثر گرائی" در تناقض است. پیش شرط سیاسی پیروزی دمکراسی در ایران، تضمین منافع سرمایه و سیر انباشت آن بر مبنای این "میثاق" هاست که وزارت کار رژیم اسلامی در آن دستور العمل و ارائه لیست سیاه به کارفرمایان و "کار آفرینان"، بندهائی را فی الحال به صورت "قانون" در آورده است. طنز تلخ این است که بخشهائی از سکت ها و محافل ریز و درشت "کارگر کارگری"، بر اجرای قانون کار جمهوری اسلامی پافشاری؛ و از "قانون شکنی" های سرمایه داران گله مند اند!
بابک خطینامهای گولزننده، ماهیت تضمین کننده! تحقق دمکراسی امری "شدنی" و نه "بودنی" است چنانکه خود کره جنوبی نیز چند دهه قبل زیر همین عنوان جمهوری، در عمل یک نیمه دیکتاتوری بود و شخصا هرگز اخبار اعتراضات مداوم دانشجویان کره جنوبی در دهه ۸۰ میلادی علیه رئیسجمهور غیردمکراتیک وقت -رو تائِوو- را فراموش نمیکنم و این پیگیری و تلاش مردم در ایجاد یک جامعه مدنی قدرتمند بود که باعث شد امروز نمایندگان و احزابی که نمایندگان واقعی مردم هستند بتوانند خیال شوم یک قدرتطلب را باطل نموده به او درس عبرتی ماندگار دهند.
دکتر محمد حسین یحیاییاین قصه به پایان خود نزدیک میشود رژیم ولایت هیچ دستآوردی در طول این مدت نداشته، مدیران و اساتید کاردان یا اخراج و یا خانه نشین شدند و یا ترک دیار کردند و این کشور ثروتمند با همه امکانات اقتصادی و انسانی به دست این نادانان، بابخردان، خرافه پرستان و مداحان افتاده است. راه برون رفت گذر از قدرت مطلقه مرکز گرا با هر نام و عنوان نشانی است، باید قدرت سیاسی و اقتصادی بین واحد های ملی و قومی تقسیم شود و مردم هر منطقه سرنوشت سیاسی و اقتصادی خود را خود در دست گیرند و مسیر خود را انتخاب کنند که عین دمکراسی خواهد بود...
فرشید یاسائیهوش مصنوعی، بشریت و آیندهای میان امید و وجدان (۲) در دنیای امروز، جایی که فناوریهای دیجیتال و هوش مصنوعی با شتابی حیرتانگیز در حال شکل دهی به ساختارهای اجتماعی، اقتصادی و حتی فرهنگی ما هستند، بشر با پرسشهایی بنیادین و حیاتی روبه رو است. مفاهیمی مانند امید ، اخلاق، وظایف انسانی، وجدان، جنگ و صلح که از دیرباز شالوده هویت انسان را شکل دادهاند، اکنون در تعامل با تکنولوژیهای نوظهور، معانی تازه و پیچیدهای به خود گرفتهاند. دیگر نمیتوان این مفاهیم را جدا از پیشرفتهای فناورانه بررسی کرد؛ چرا که هر گامی که در مسیر نوآوری برداشته میشود، تأثیری عمیق بر این ارزشهای انسانی برجای میگذارد.
بهزاد کشاورزیروشنفکری چیست و روشنفکر کدام است؟* روشنفکر را میتوان بهمثابهی «قلم و زبان» انتقاد از مشکلها و ناهنجاریهای جامعه بهحساب آورد. او مدام درحال اعتراض کردن به حقکشیها و زیادهرویها و خلافکاریهای حکومتگران و درعینحال آگاهی دادن به مردم جامعه به حقوق فردی و اجتماعی خویش است. از افراد معروفی که با این شیوه به ارشاد مردم و نقد و انتقاد از حکومت میپرداخت سقراط بوده است. وی با این باور که مأموریتی الهی دارد تا مردم را از خواب غفلت بیدار کند، راهی دشوار را درپیش گرفته و شیوهای برگزیده بود که به شیوهی سقراطی در تاریخ شهره است.
رضا جاسکی«جانِ زیبا»: محدودههای همگرایی و واگرایی کجاست؟ بیانیه خود شکلی از مبارزه برای رسیدن به اهداف مشخصی است اما نویسندگان بیانیه و نیز امضاکنندگان، باید با دقت در مورد جوانب کار فکر کنند. چه عواملی میتواند آنها را به نتایج دلخواه نزدیکتر کند؟ سرعت عمل؟ دقت؟ منطق؟ فرم؟ وسعت شرکتکنندگان؟ تکثر بیانیهها؟ اهداف صریح و روشن؟ ریسکپذیری؟ شجاعت در همکاری بر سر برخی از مسائل ضمن حفظ مواضع اصلی برای شکل حکومت آینده ایران؟ کمک برای به راه انداختن یک جنبش، یا نزدیکی به گروهها و سازمانهای موجود، و یا هر دو؟… و بسیاری از پرسشهای دیگر.
مسعود نقره کارچند جمله در بارۀ روشنفکری روشنفکران و روشنفکری راهی جانکاه و پُرفراز و نشیب پیموده اند، و نشان داده اند بیش از یک قرن استبداد سیاسی و مذهبی نتوانسته است این مشعل فروزان را خاموش کند. امروزه نسل جوانی این مشعل را حمل می کند که با دانش، تجربه، امکانات و چشم اندازی روشن گستره سیمای روشنفکری میهنمان را متحول کرده است. دگرگونی ها و تحولات سیاسی، اجتماعی وفرهنگی درایران و جهان در کنار گسترش شبکههای اجتماعی و درس آموزی از رخدادهای ایران وجهان شاهد ظهور لایه روشنفکری جوان ِ ایرانی ست.
لقمان تدین نژادفلسطین: مبارزه، تراژدی، پیروزی متن یک سخنرانی کشتار مردم غزه توسط اسرائیل دنبالهی طبیعیِ همان رفتاریست که صلیبیها در همین سرزمینها داشتهاند، و مهاجمین اسپانیایی و پرتقالی در آمریکای جنوبی و ایالات متحده و کانادا داشتهاند، نسبت به بومیها و اینکاها و ازتکها و کشتار جمعی آنها از راه گرسنگی و پخش ویروس آبله بین بومیها برای از میان بردن آنها در اثر اپیدمی با پخش پتوهای آلوده و هدیههایی که کَپَکهای آن ناقل بیماری بود. بعدها شد نوبت قدرتهایی مثل انگلستان و بلژیک و آلمان و فرانسه در آفریقا و آسیا.
محمد حسین صدیق یزدچیدر مقابله با رژیم حاکم چرا اپوزیسیونی با دیسکورسی منسجم دموکراتیک ایجاد نشده؟ چرا و به رغم سالها کار پراکنده اما نتوانستهایم بر گرد " طرح یا برنامه ای" فراهم آییم که به نیازهای اجتماعی و فرهنگی امروز و فردای ایران پاسخ دهد. طرح و برنامه ای که پاسخگوی نبودها و کمبودهای سیاسی و فرهنگی و اجتماعی یک قرن گذشته و امروز ایران باشد. باید ببینیم که ما چرا در چهار دهه ی گذشته در برابر رژیمی اسلام و شریعت بنیاد با ساختاری پیش تاریخ بنام " جمهوری اسلامی"، نتوانسته ایم مجمعی وسیع و بسیار وسیع از ایرانیان دموکرات و سکولار واقعی بوجود آوریم که آن، یعنی آن مجمع، ( دموکرات و قانون بنیاد و پالوده از ارزشهای قدسی مدار و دینی بنیاد )، به ارائه ی طرحی به مثابه برنامه ی مبارزاتی امروز ایران توفیق یابد و آنگاه به ایجاد حاکمیّتی آزاد و دموکرات برای فردای ایران برسد؟
|