بابک خطی

جمهوری اسلامی، برنده بازی «لمپن-اپوزیسیون»ها

در حالی‌که اگر قسمت اهل انعطاف و گفتگوی هر کدام از طرفین به نقد واقعی یکایک اسطوره‌های مقدس خود بپردازد و فضا را برای اندیشمندان در بازتعریف این اسطوره‌ها در وجه انسانی خود، باز کند و در مرحله بعد آنان را از جایگاه‌های خدایگانی " دروغین" که خود به آنان داده به زیر بکشد و با دادن وجه انسانی، حسن و عیب‌های آنان را به طور هم‌ارز بشمارد، در واقع با نجات آ‌ن‌ها از قدیس بودن، از آنان در برابر تخریب‌های تندروانه نیز حفاظت خواهد نمود.



new/sadigh-yazdchi03.jpg
محمد حسین صدیق یزدچی

چرا ایرانیان با نقد بیگانه اند؟

اول آنکه چون اساس درک ما از هستی و انسان و پدیده ها بطور عام [ پدیده های انسانی و طبیعی] نه بر شناخت ( حسّی و تجربی ) بلکه بر " باور/ ایمان" استوار است. لذا وقتی چهره ای مثلا مولوی زیر سوال می‌رود یعنی نقد می شود، ما در اینکار خرده گرفتن یا زیر سوال بردن یا مثلا نفی انکار " باورها یا اعتقادات" را می بینیم. زیرا چهره های فرهنگی یا سنت فکری ما نمادهای فرهنگ ما هستند و فرهنگ و نمادهای آن همان " مقدّسات ما " می باشند. برای ما دانسته های ما یا معارف ما، اموری "معلوم" نیستند که پیشتر مجهول بوده و با کمک ابزارهای ادراکی انسان از مجهول به معلوم رسیده باشند.



ابراهیم محجوبی

شرمی بر پيشانی ايرانيان مهاجر

چنین رفتاری ناخودآگاه یادآور اقدام صادق خلخالی، حاکم شرع وقت انقلاب اسلامی در سال های اوليه انقلاب، در تخریب مقبره رضا شاه است. خلخالی با این اقدام خود نه تنها دست به تخریب یک بنا زد، بلکه به شکلی نمادین تاریخ ایران را تحقیر کرد و تلاش کرد تا بخش مهمی از هویت تاریخی این سرزمین را نابود کند. این دست رفتارها، چه تخریب فیزیکی مقبره رضا شاه در داخل ایران باشد، چه اهانت به آرامگاه غلامحسین ساعدی در خارج از کشور، هر دو ریشه در جهالت و نفرتی دارند که ارزش‌ها و نمادهای فرهنگی و تاریخی را هدف می‌گیرند. این رفتارها در ذات خود، نه تنها به شخص یا گروهی خاص، بلکه به کل یک ملت و تاریخ آن توهین می‌کنند.



new/ladan4.jpg
امیر حسین لادن

زندگی جهنمی جمهوری اسلامی

برای رهایی از این جهنم، چه باید کرد؟

برنامه جایگزینی ما، حکومت و دولتی است که پاسخگوی خواسته های مردم، بر آورنده نیازهای جامعه، و در چارچوب توانایی های کشور باشد. چنین حکومتی، با اتکا به این پدیده، که مردم صاحبان اصلی کشور و در اوج هرم قرار دارند، حکومتِ مردمسالار است.
برنامه جایگزینی ما، "جمهوری مردمسالار ملی ایران" است، که آلترناتیو و جایگزین سلطنت و مذهب می باشد. سیاست کشور، بر اساس ارجح بودن مردم است. حکومت موروثی، و ژن برتر که "توهمی" بیش نیست با برپایی مردمسالاری، به زباله دانی تاریخ سپرده می شوند. پاسخ ما، به ارث و ژن، نظام شایسته سالاری است.



new/behzad-karimi04.jpg
بهزاد كریمی

سه شکست به نشانه‌ی ورشکستگی نظام مشهور به حکومت اعدام

اگر صدور حکم اعدام در محاکم شرع جمهوری اسلامی رویه‌ای است مرسوم، تنفیذ تصمیمات این محاکم از سوی بالاترین مقام قوه‌ی قضاییه‌ی منصوب ولی فقیه اما امری مطلقاً سیاسی است که بیان از تصمیم سیاسی هر مقطعی از سوی نظام را دارد. به دیگر سخن، نظام بسته به مصالح سیاسی وقت در مقابله با جامعه، بر آن می‌شود که دماسنج تهدید به اعدام را بالا پائین کند؛ توقف استراتژیک در کار نیست، فقط گردونه‌ی تاکتیکی شدت و تخفیف عمل می‌کند.



Farshid-Yassaei.jpg
فرشید یاسائی

چالش‌های محیط زیست در ایران

در دهه‌های اخیر، معضلاتی چون کاهش منابع آبی، فرسایش خاک، آلودگی هوا و تخریب زیستگاه‌های طبیعی به بحران‌های جدی تبدیل شده‌اند. کمبود مدیریت کارآمد در منابع آب، خشک شدن دریاچه‌ها و تالاب‌ها مانند دریاچه ارومیه و هامون و بحران گرد و غبار در مناطق جنوبی و غربی کشور از جمله پیامدهای این مسائل هستند. علاوه بر این، رشد سریع جمعیت، گسترش شهرنشینی و توسعه ناپایدار صنعتی نیز فشار مضاعفی بر اکوسیستم‌های کشور وارد کرده‌اند.



بابک خطی

پزشکیان به دنبال رئیسی؛ جراحی اقتصادی در خلا

(سوار کردن اقتصاد بر مرکب چوبین)

سه سال قبل دولت رئیسی با ادعای برنامه اقتصادی هفت هزار صفحه‌ای و به خط کردن اقتصاددانان، به اسم جراحی اقتصادی و با هدف ایجاد شفافیت و از بین بردن رانت، ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی "کالاهای اساسی" را به بیست و هشت هزار تومان رساند، اما در عمل به دلیل نبود پیش‌نیازهای گفته شده فقط بستر بزرگترین فسادها و اختلاس‌ها در کنار تشدید فزاینده تورم و گرانی سرسام آور، خصوصا در کالاهای اساسی گردید. حال پزشکیان با داشتن تجربه‌ی این شکست مفتضحانه در حافظه نزدیک و در حالی‌که در موسم انتخابات در مورد همسفرگی با مردم، کم شدن تورم و کاهش قیمت کالاها وعده‌های مکرر می‌داد و مختصات یک "دولت رفاهی" را ترسیم می‌نمود، به همراه دولتش به دنبال بازتولید همان راه شکست خورده‌ است!



new/bagher-mortazavi003.jpg
باقر مرتضوی

بخش دوازدهم از کتاب حلقه گمشده:
چگونه از خواب خرگوشی بیدار شدیم

من وقتی رابطه‌ی سعید را با رسولی دیدم، ازش پرسیدم چرا این‌قدر با رسولی دوست شده‌ای. با زبان‌بازی و هزار ترفند، مرا متقاعد کرد که دارد رد گم می‌کند و در فکر احیای دوباره‌ی سازمان است. وقتی به شیراز آمدم و به ملاقات حمید و مهدی و فلورا رفتم، آن‌ها هم حرف‌های سعید را تکرار می‌کردند. پس از آزاد شدن آن‌ها و فروکش کردن مسائل، من به تهران آمدم و به دانشگاه رفتم. در مواقع تعطیل به شیراز می‌آمدم و چندان ارتباطی با سعید و سیروس نداشتم تا این‌که هادی از زندان آزاد شد و همه‌ی ما را از خواب خرگوشی بیدار کرد.



new/maryam-adelkhani2.jpg
مریم عادلخانی

بحران ایران و سه سناریوی پیش رو

آینده ایران به عوامل مختلفی از جمله تحولات داخلی، فشارهای اجتماعی و اقتصادی، و تصمیم‌گیری‌های قدرت‌های جهانی وابسته است. هر یک از این سناریوها می‌تواند به واقعیت تبدیل شود و تاثیرات عمیقی بر ساختار سیاسی و اجتماعی ایران، همچنین تعادل منطقه‌ای و بین‌المللی خواهد داشت. در این شرایط، ایران در نقطه‌ای حساس قرار دارد که تصمیمات و اقدامات پیش‌رو، نه‌تنها آینده این کشور، بلکه وضعیت منطقه‌ای و جهانی را نیز تحت تاثیر خواهد گذاشت.



new/hamed-ebrahimi1.jpg
حامد ابراهیمی

بازخوانی انتقادی مقایسه فرح پهلوی و اسما اسد:
پرهیز از ساده‌انگاری و روایت‌های افراطی

بررسی انتقادی متن‌هایی که روایت‌های تاریخی چالش برانگیز دارند اما از روش‌های علمی، منابع معتبر و تحلیل‌های چندوجهی بی‌بهره‌اند، امری ضروری است. تاریخ، علمی مبتنی بر شواهد، اسناد و روش‌شناسی دقیق است و هر گونه ساده‌انگاری مسئله یا دست‌کاری احساسی در آن، نتیجه‌ای جز انحراف ذهن خواننده از مسیر فهم واقعی رویدادها ندارد.



عباس هاشمی

بر بام ایران «نازْ پرستوی سخنگو» می‌گوید؛ «…لحظه دیدار نزدیک است»

کنسرت؛ مینیاتوری ست از موزیکِ ترکیبی دیروزی و امروزی ، با انتخابی سنجیده ؛ معجزه ای در دل شبِ سیاهِ یک کاروانسرای کهن ایران زمین ، با پرهیب مبهمی از روشن یک رنگین کمان نور ، پنهان درتار و پود نمای چشم نواز و کهن ، در پشت سر ، که زیبایی و ایهام این کنسرت تاریخی را به کمال میرسانید!



new/alireza-behtouei1.jpg
علیرضا بهتوئی

چپ، آزادی و عدالت در تاریخ معاصر ایران

چپ، دموکراسی و اقتدارگرایی (۴)

جنبشِ چپِ ایرانی تا سال‌های پیش از انقلابِ ۱۳۵۷، همواره جریانی «پرشور و امیدوار» بود. اما پس از سرکوب‌های دورانِ بعد از انقلاب، درگیر با زندان، شکنجه، اعدام، و مهاجرت و لذا « خسته و در خود» بوده است. چپِ دموکراتیک برای احیای آن شورِ گذشته، باید در وهله‌ی نخست، ایده‌ی جامعه‌ی ایده‌آلی که در افقِ دیدگاهش دارد، (جامعه‌ای که دو ستون اصلیِ آن، آزادی و عدالت اجتماعی‌اند) را در سطحی وسیع‌تر تعریف و حکایت کند. بر این سؤال نیز پای بفشرد که وقتی از چپ سخن می‌گوییم، غرض کدام چپ و کدام سوسیالیسم است.



reza-alavi3.jpg
رضا علوی

میراث خواران ؛ ترامپ و سرنوشت پوتین و خامنه‌ای

وضعیت در سوریه تقریباً روشن به نظر می‌رسد. گروه مخالفا ن اصلی، هیئت تحریر الشام، یک سازمان تروریستی سابق، و از القاعده جدا شده، ورهبر آن، ابومحمد الجولانی، تلاش می‌کند خود را به‌عنوان یک رهبر سیاسی جریان اصلی بازتعریف کند. او همچنین نشان داده که دشمنی‌هایش متوجه ایران و حزب‌الله است، نه اسرائیل. با این حال، ارتش اسرائیل هیچ ریسکی نمی‌پذیرد. این کشور یک کارزار بمباران گسترده را آغاز کرده است تا دولت جدید سوریه را از هرگونه توانایی برای تهدید اسرائیل محروم کند.



new/ladan4.jpg
امیر حسین لادن

سرنگونی بشار اسد، دگرگونی توازن قدرت در خاورمیانه

سقوط پر شتاب بشار اسد، به ۵۴ سال حکومت سلسله او و پدرش حافظ، پایان داد. هنوز برای مشخص کردن قطعی هر مرحله از فروپاشی رژیمی که تا سال ۲۰۲۰ با تقویت روسیه و ایران کنترل خود را بر بیشتر کشور سازماندهی و برقرار کرده بود، نیاز به زمان و اطلاعات بیشتر دارد. از عوامل مهم این فروپاشی، نقش اسراییل و ترکیه در پشتیبانی و هدایت مخالفان بشار اسد بوده است. عامل دیگر ابن معادله، تضعیف شدید نیروهای حزب اله در لبنان بود که باعث حذف حمایت حزب اله و جمهوری اسلامی از اسد شد.



new/marzie-shahbazaz2.jpg
مرضیه شاه بزاز

آیا ایران، سوریه خواهد شد؟

اینکه ایران سوریه نخواهد شد از طرف برخی از اپوزیسیون ایران در دوران قدرت و پیشروی داعش مطرح می‌شد که با فرضیات مبهم و با ساده نگری و دخالت دادن اندکی از انبوه فاکتورهای پیچیده‌ی سیاسی اجتماعی دورانِ منطقه، به جمعبندی مورد علاقه‌ی خود می رسیدند. اما اکنون، پس از سقوط رژیم اسد، آنهایی که به آمریکا و اسرائیل دل بسته‌اند تا دستی از آستین برآرند و از دست رژیم اسلامی نجاتشان دهند، باید کمی به خود آیند و واقعیات تلخ روزانه ی سوریه را با ذره بین دنبال کنند، البته آنهایی که ساده لوحانه و صادقانه اعتقاد دارند، نه آنهایی که می دانند و می خواهند.



new/David
داوید پارسیان

۲۰۸۴ – کوششی برای تصویر چشم انداز

اگر به همین شکل ادامه دهیم، سال ۲۰۸۴ می‌تواند مترادف با یک «آپوکالیپس» واقعی بر روی زمین شود. و زندگی میلیارد ها انسان را تحت تاثیر قرار دهد. اما این به ما بستگی دارد که این چشم‌انداز تاریک را تغییر دهیم. تاریخ هنوز نوشته نشده است و ما این فرصت را داریم که مسیر جدیدی انتخاب کنیم. بیایید از این فرصت استفاده کنیم پیش از آنکه واقعاً خیلی دیر شود.



new/maryam-adelkhani2.jpg
مریم عادلخانی

وضعیت محیط زیست کردستان:
تخریب عمدی و دشمنی تاریخی جمهوری اسلامی ایران

وضعیت محیط زیست کردستان و تخریب عمدی آن توسط جمهوری اسلامی، نشان‌دهنده سیاست‌های تبعیض‌آمیز و خصمانه‌ای است که به وضوح هدف خود را نابودی منابع طبیعی این منطقه و در نتیجه آسیب به زندگی مردم آن قرار داده است. کردستان، با دارا بودن منابع طبیعی گسترده مانند جنگل‌ها، رودخانه‌ها، خاک‌های حاصلخیز و منابع آبی، ظرفیت‌های عظیمی برای تبدیل شدن به یک منطقه با توسعه پایدار و اقتصادی پیشرفته دارد. با این حال، این ظرفیت‌ها به جای بهره‌برداری مثبت و استفاده از آن‌ها در راستای بهبود شرایط معیشتی مردم، تحت تاثیر سیاست‌های نادرست و نگاه امنیتی قرار گرفته‌اند. جمهوری اسلامی، به ویژه از طریق نهادهایی مانند سپاه پاسداران، همواره سعی داشته است که این منابع را به ابزاری برای تحکیم قدرت خود و سرکوب مخالفان تبدیل کند، بدون آنکه به تبعات زیست‌محیطی و اجتماعی این اقدامات توجه کند.



new/Iraj-Eskandari1.jpg
فرهاد فرجاد

به یاد ایرج اسکندری

آنگونه که من اسکندری را شناختم

نوعی که «حزب توده» را شکل داد و سلیمان میرزا را به حزب ‌آورد، نشان از این دارد که کارهایش در آن دوران داهیانه بوده. به همین دلیل هم «حزب» توانست آن قدر در جامعه ایران نفوذ پیدا کند. یک عده می‌گویند به خاطر حضور و قدرت شوروی بود که حزب توانست موقعیتی پیدا کند. درست، شوروی‌ها همه جا بودند اما چرا حزب کمونیست عراق نتوانست به اندازه‌ی «حزب توده» در میان مردم نفوذ پیدا کرده بود در میان نفوذ پیدا کند؟ حزب توده یکی از بزرگ‌ترین احزاب کمونیست جهان شد. همه‌ از صدقه‌ی سر حزبی بود که اسکندری آن را ساخت.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

برد و باخت جمهوری ترکیه و رژیم ولایت در سوریه

آنچه مسلم است بازنده اصلی در این بازی سیاسی و نظامی جمهوری ولایت است، هرچند آینده سوریه آبستن حوادث دیگری است و نمی توان همه ابعاد آن را پیشگویی و یا حدس زد، هنوز همه سنگ ها در جایگاه خود قرار نگرفته اند، هر لحظه با لرزشی آنها فرو می ریزند، نشانه های یک حکومت ۵۵ ساله را نمی توان به سرعت از بین برد، از آن گذشته ارتش ملی سوریه که از سوی ترکیه حمایت می شود با نیرو های کورد و اسلام‌گرایان گوناگون چگونه قدرت سیاسی را بین خود تقسیم خواهند کرد؟ اسلامگرایان متشکل از گروه های گوناگون با دیدگاه های متفاوت که هم اکنون بر شام و دمشق مسلط اند با مردم، ادیان، مذاهب و سکولار ها چگونه رفتار خواهند کرد؟ پرسش ها فراوانند و باید منتظر آینده بود....



new/bashar-asad03.jpg
سیاوش قائنی

پایان حکومت اسد
و پس‌لرزه ‌های آن برای منطقه و ایران

یک دم نباید از نظر دور داشت که جنگ داخلی، علاوه بر ایجاد شکاف‌های اجتماعی و اقتصادی، سوریه را به عرصه‌ای برای رقابت قدرت‌های بزرگ و منطقه‌ای تبدیل کرده است. در داخل سوریه، گروه‌های اسلام‌گرا با اهداف متضاد، از جمله هیئت تحریرشام و همچنین دیگر نیروهای سکولار در سوریه، به دنبال گسترش نفوذ و نقش آفرینی در آینده سوریه هستند. هم‌زمان، وفاداران به رژیم اسد هم می کوشند سهمی از قدرت را در نهادهای حکومتی حفظ کنند و بر روند شکل گیری ساختار سیاسی آینده کشور تاثیر بگذارند. این رقابت‌ها، به‌ویژه در نبود اجماع ملی، خطر درگیری‌های تازه و افزایش بی‌ثباتی را تشدید می‌کند.



حسن نادری

غلبه محور گرگ های خاکستری ترکیه ـ آمریکا و اسرائیل
بر محور توهم عمق راهبردی سید علی خامنه ای

سوریه نقش مهمی در برقراری قدرت ایران در منطقه ایفا کرد. با سقوط اسد، پایگاههای تنش زای ایران تضعیف و به مرور به پشت مرزهای عراق عقب نشینی خواهد کرد. تغییر لحن ایران از تروریست خواندن مخالفان به گروههای مسلح به قدرت رسیده، حاکی از شکست راهبردی سید علی خامنه ای است. این گروه‌های مسلح با گرایش های گوناگون و متشکل از اقوام و ملیت های سوری و غیر سوری به دنبال ساماندهی در مناطق نفوذ خود هستند. اینکه آیا موفق خواهند شد یا خیر، موضوعی دیگر است. احتمال اینکه موفق هم نشود وجود دارد و ممکن است سوریه را به سمت یک جنگ داخلی هم ببرند.



new/bagher-mortazavi003.jpg
باقر مرتضوی

مثل عروسک‌های خیمه‌شب‌بازی بودیم

فلورا غدیری و حمید گرامی‌فرد / بخش یازدهم از کتاب حلقه گم‌شده

یک روز با سیروس رفتیم به رستوران هتل اینترناسیونال شیراز، او پرسید جریانات چگونه دارند پیش می‌روند؟ گفتم جریان به این صورت است که هادی می‌گوید، بچه‌هایی که کشته شده‌اند، مسعود صارمی، مینا رفیعی، ماهرخ فیال و .. این‌ها همه با توطئه ساواک و با همکاری شما بوده است. گفت، تو خودت چی فکر می‌کنی؟ فکر می‌کنی من این‌کاره هستم؟ گفتم من نمی‌دانم ولی این صحبت‌ها را دارم می‌شنوم. گفت که ته دلت چی فکر می‌کنی؟ گفتم هنوز به یقین نمی‌دانم.



jalal-rostami.jpg
جلال رستمی

از لیسبون تا جنبش زن، زندگی آزادی

بازخوانی زلزله لیسبون و تأملی بر روند سکولاریسم در ایران

جنبش «زن، زندگی، آزادی» در سال ‌های اخیر همچون زلزله‌ ای، بنیان ‌های سنتی و مذهبی جمهوری اسلامی را به چالش کشیده است. این جنبش، که از همان آغاز نمادی از خواست برابری جنسیتی و آزادی ‌های اجتماعی بوده، به نقطه عطفی درتغییرات فرهنگی و اجتماعی ایران تبدیل شده است. هدف اصلی آن نه تنها پایان دادن به اقتدار نهادهای دینی در حکومت وجامعه، بلکه ترویج ارزش‌ های نوینی همچون کرامت انسانی، آزادی فردی و عدالت اجتماعی است.



new/David
داوید پارسیان

یلدا از ریشه‌های باستانی تا تأثیرات فرهنگی و جهانی

شب یلدا، یکی از مهم‌ترین جشن‌های باستانی ایرانیان، نمادی از پیوند انسان با طبیعت، و نشانه ای از اتحاد، نور و امید است. این آیین باستانی، که هر سال در بلندترین شب سال برگزار می‌شود، در تاریخ و فرهنگ ایرانی جایگاه ویژه‌ای داشته و ریشه در اعتقادات و باورهای مردم به چرخه طبیعت، تغییرات فصلی و پیروزی نور بر تاریکی دارد و نه‌تنها در فرهنگ ایران بلکه در بسیاری از تمدن‌های دیگر نیز تأثیرگذار بوده است.



new/sadigh-yazdchi03.jpg
محمد حسین صدیق یزدچی

فردای ایران را چگونه بسازیم؟

امروز و چهل و پنج سال بعد از این سقوط هولناک و ژرف، ما باید به چه بیندیشیم و چگونه جامعه را از این گرداب هولناک برهانیم و بیرون ببریم؟ مسلمّا کاری توانفرسا و بینهایت سخت وسنگین در مقابل خود داریم. بنظر من ما به چنین مهمّی گرانسنگ موفق می شویم. زیرا مهمترین ابزار نخستین آنرا داریم که اینهاست : ۱- بطور نسبی جامعه نسبت به چنین سقوطی تاریخ و مسبّب های آن آگاه شده. ۲- باز بطور نسبی مردم ایران مصمّم باشند تا نظامی سیاسی و فرهنگی و روابط عمومی غیر دینی را بر رفتارهای جمعی یا عمومی خود غالب و جاری گردانند.



»  سوریه: از دیکتاتوری‌های سکولار تا پوپولیسم اسلام‌گرا
»  چپ، دموکراسی و اقتدارگرایی (۳)
»  موعظه‌ی امروز خامنه‌ای: توجیه شکست نظام و تهدید روشنگران «مُجرم»!
»  «دیوار برلین» دوم؟
»  بحران در دمکراسی های لیبرال، رشد پوپولیسم راست، گسترش اقتدارگرائی و...از کجا ناشی می شود؟
»  شهرداری ها نماد بلافاصله دموکراسی
»  تحولات سریع و پیچیده در خاورمیانه - تداومی رایج ولی خطرناک
»  چو دیدم، عاقبت گرگم تو بودی (به بهانهٔ تحولات اخیر در سوریه)
»  اسد سیف از دادگاه سازمان رهایی‌بخش می‌گوید
»  به مناسبت ۱۰ دسامبر، روز جهانی حقوق بشر
»  از «نابشری»های بشر
»  سقوط اسد، آیینه‌ی ورشکستگی مشی «محور مقاومت»!
»  سوریه: شکست بد، به دست بدتر، با نقشه‌ی بدترین. کاریکاتوری از انقلاب بهمن
»  بشار اسد و حکومت اسلامی، تنهاتر از همیشه!
»  دموکراسی و تجربه‌های سوسیالیستی
»  یک فرصت طلایی برای جنبش مدنی!
»  تکرارِ مکررِ خطاها
»  شورش و تهاجم مجدداسلام‌گرایان مخالف بشار اسد ،همزمان با آتش بس لبنان به چه معناست؟
»  چرا مدام شکست می خوریم؟
»  بهرام قبادی: بیشتر تصویر از خود تا هستی فدایی!
»  چرا سرنگونی قهرآمیز جمهوری اسلامی امری ضروری است؟