new/aliafshari.jpg
علی افشاری

ریچه‌ای به انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری در ایران از زاویهٔ آمار و ارقام

انتخابات پیش رو هم بعید است که جنبهٔ رقابتی پیدا کند و به‌احتمال بسیار شبیه به انتخابات ۱۴۰۰ و یا حتی بسته‌تر از آن خواهد بود. اما فضای ترسیم‌شده از سوی حکومت و برخی اصلاح‌طلبان و اعتدالی‌ها شرایطی ایجاد کرده که شناخت داده‌های انتخاباتی و تشخیص برخورد سیاسی جامعه را ضرورت می‌بخشد. این رأی‌گیری فرصتی برای بررسی عینی وضعیت سیاسی ایران است که آیا شکاف وسیع حکومت-ملت کماکان برقرار است یا تحت‌تأثیر تلاش‌ها برای ایجاد همدلی نسبت به مرگ ابراهیم رئیسی و وحدت ملی مدنظر جمهوری اسلامی در کلیتش ممکن است دستخوش دگرگونی محدود شود.



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

پرسش اصلی، چگونگی هلاکت رئیسی نیست
پرسش اصلی، چگونگی پس از هلاکت اوست

خامنه ای در پیام سی و یک اردیبهشت خود، در حالی که زمان بسیار اندکی از قطعی شدن هلاکت رییسی و همراهانش می گذشت، هلاکت او را «درگذشت شهادت‌گونه» نامید؛ ولی در پنج خرداد، از هلاکت رییسی و همراهانش با عنوان شهادت نام برد، و در دیدار با خانوادهٔ او و خانواده‌های همراهان هلاک شدهٔ او، از او به عنوان «شهید» یاد کرد، و از «مرحوم شهید آقای رئیسی»، و از «تشییع باشکوه شهدا» سخن گفت.



new/Mohamad_Azadgar.jpg
محمد آزادگر

باز هم در باره «فرقه» مهران بهاری

تورک ائلی یه دوغرو» ضمن تبلیغ «تورک پرستی» و دشمنی با جنبش ملی-دموکراتیک آذربایجان و تخریب شخصیت ها ی آذربایجانی، شرکت در انتخابات (دوازدهمین دوره مجلس اسلامیِ) را تبلیغ می کند! و می گوید:« تحریم انتخابات کار اپوزیسیون و سلطنت طلب ها است که توسط عربستان، اسرائیل و آمریکا حمایت مادی و معنوی می شوند.»



بهروز شوقی

چرایی مرگ رئیسی و عواقب آن

اکنون برای رژیم برگزیدن مهره ای دیگر برای جانشینی رئیسی مهم است که در واقع ترتیب اثری در سیاست‌ های گذشته نخواهد داشت. اما برای مردم برگزاری انتخابات به مثابه رفراندومی تلقی میشود که با عدم حضور و تحریم گسترده خود پاسخ محکمی به رهبر و رژیمش خواهند داد، چرا که جابجایی مهره ها در اراده مردم تاثیری نخواهد گذاشت و برای عبور از آن لحظه ای تردید نخواهند کرد.



سرور علی محمدی

یاد رفیق و هنرمند متعهد هومن آذرکلاه

خبر رفتن هومن آذرکلاه چون آواری برسرمان فرو ریخت . نامش با تئاتر معترض ما ایرانیان درهم آمیخته بود .نمی توانستی و نمی توانی بی بردن نامش حرمت بازیگری را ارج نهی ، از نخستین گام ها پابه پای بزرگان درصحنه درخشید و دیری نگذشت که راه خود را جست و یافت و در همین جستن ها و یافتن ها خروشید و بالید. پدر مصدقی بود و آشکارا ضد دیکتاتوری محمدرضا شاه پهلوی ، هومن جوان به همراه پدر و هماوا با مردم در متینک صدهزار نفری میدان جلالیه فریاد آزادی سر می دهد و در مراسم بزرگداشت تختی چرا های بیشماری ذهن او را بخود مشغول می کند.



nafisi.jpg
مجید نفیسی

از نظمیه تا ساواک: عباس میلانی و رضا شاه

اولا، رضا شاه نه مستقل که وابسته بود. منتها، در هنگام کودتای سوم اسفند و تا پایان نیمه‌ی اول سلطنتش وابسته به انگلیس بود و در نیمه‌ی دوم سلطنتش وابسته به آلمان نازی که بدلیل آن مجبور به کناره‌گیری از سلطنت شد. بقول مصدق در مجلس چهاردهم: همان‌ها که او را آوردند همان‌ها هم او را بردند. ثانیا، دولت رضا شاه, یک دولت پلیسی بود که در آن, پلیس مخفی، حرف اول و آخر را می‌زد و کوچکترین تضمینی برای آزادیهای فردی وجود نداشت.



new/aliafshari.jpg
علی افشاری

انتخابات زودهنگام ریاست‌جمهوری؛ نامزدها و سناریوهای محتمل

انتخابات پیش روی ریاست جمهوری حالت اورژانسی و غیرمنتظره دارد که نظام را در وضعیت جدیدی به لحاظ عدم آمادگی قرار داده ‌است. ویژگی متفاوت این انتخابات نخست، جلو انداختن زمان انتخابات به میزان یازده ماه است و از آن مهم‌تر مرگ ناگهانی رئیس‌جمهور مستقر است که از قرار معلوم بر مبنای تصمیم هسته سخت قدرت، قرار بود چهار سال دیگر نیز رئیس‌جمهور باشد. اما اکنون دیگر ابراهیم رئیسی به تاریخ پیوسته و نظام ناگزیر از تعیین نهمین رئیس‌جمهور تاریخ حیات خود است.



new/mohammad-mokhber1.jpg
حسین نوش آذر

نقش محمد مخبر در سرکوب خونین دانشگاه جندی‌شاپور اهواز

دو تن از دانشجویان دانشگاه جندی‌شاپور اهواز شهادت می‌دهند که محمد مخبر جلودار صف قمه‌کشانی بود که در سال ۵۹ به دانشگاه جندی‌شاپور حمله کردند. یک تن از شاهدان تأیید می‌کند که او به یک قبضه سلاح کمری و مسلسل یوزی مسلح بود و از فاصله نزدیک به گروهی از دانشجویان شلیک کرد.



masoud-noghrekar5.jpg
مسعود نقره کار

مگر لات‌های اسلامی اپوزیسیون خارج کشور را بیدار کنند!

اپوزیسیون خارج کشور به جای شاخ و شانه کشیدن و رجز خوانی های درونی، بهتر است همگرایانه و همدلانه از پراکندگی خود بکاهد و توان "دفاع ازخود" در برابر مزدوران حکومتی را افزایش دهد. حکومت اسلامی در کنارِ سیطره لات ها و اجامرش در دنیای مجازی، در عرصه واقعی و حقیقی نیز بیش از پیش وارد میدان شده است و بر میزان صادرات لُتوت و لُشوش مکتبی و متدین افزوده است. تازه ترین نمونه حمله به تظاهرکنندگان در لندن است.



new/behzad-karimi04.jpg
بهزاد كریمی

خوانش سیاسی سقوط بالگرد و تاکتیک مقطعی

رئیسی اگر در تعیین سیاست بی نقش بود، در اجرا اما کارپردازی امین برای سیاست‌های «بیت» به شمار می‌رفت. او که در آغاز کار اعلام کرده بود برنامه کارش‌ همان فرمایشات «آقا»ست، در شطرنج سیاسی جمهوری اسلامی طبعاً جای خاصی در برنامه‌های خامنه‌ای داشت. در این برهه‌ی خاص که نظام با آن روبروست، «رهبر» مدتی را لازم دارد تا جای این حذف شده با مهره‌ای همانند پرشود.



ali-shakerizand02.jpg
علی شاکری زند

برگهایی از زندگی سیاسی
دکتر شاپور بختیار* - بخش بیست‌وسوم (الف)

این تصور هم که در صورت انتخابات آزاد خمینی برنده می‌شد پندار پوچی است؛ خمینی برنده‌ی جو خفقان کاملی بود که پیش از دولت بختیار حاکم بود و در این دولت دیگر شکسته‌شده‌بود، نه برنده‌ی فضای آزادی که می‌توانست در آن از سوی آزایخواهان در مورد افکار واقعی و نیات سیاسی‌اش مورد پرسش‌های دقیق و آزادانه قرار گیرد، و دستش برای بخش مهمی از مردم بویژه درس‌خواندگان و لایه‌های روشن‌بین جامعه رو شود. این آزادی برای نمایان کردن آثار حیاتبخش خود به زمان نیاز داشت. خمینی خود نیز این را بخوبی می‌دانست



new/farid-ansari2.jpg
فرید انصاری دزفولی

پس از مرگ رئیسی چه چیزهایی نمی‌شود!

پس از مرگ ابراهیم رئیسی، رسانه‌ها و تحلیلگرانی در اقصی نقاط جهان در باره سیاست داخلی و خارجی رژیم اسلامی سوالاتی در باره مسیر آینده جمهوری اسلامی و چه چیزی رخ خواهد داد مطرح کرده‌اند. در این باب که آینده سیاست داخلی و خارجی جمهوری اسلامی ایران چگونه و به چه شکل و روشی در خواهد آمد تحلیلگران مختلفی تلاش کرده‌اند برای پاسخ دادن به این سوال‌ها ارزیابی خود را بیان نمایند و مسیر احتمالی دولت بعدی و دیدگاه رهبر جمهوری اسلامی ایران درباره این تحولات را بررسی نمایند.



فرامرز دادور

نگاهی به دورنمای انقلاب در ایران

برای جنبش چپ سوسیالیستی مهم است که بر اساس اعتقاد بر ضرورت انسجام طبقاتی کارگری، حتی در صورت وجود تنوعی از استراتژیها در قبال مسائل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی؛ تاکتیکهای مبارزاتی مشترک اتخاذ گردند. بنظر میرسد که در دوران قبل از پیروزی انقلاب کارگری، شکلگیری چندی از همکاریها و اتحادهای موقت سیاسی با گرایشهای مترقی و نه لزوما فقط چپ و در واقع حتی با بحشهایی از جریانات لیبرال دمکرات در عرصه کنشگریهای مطالباتی (و نه مشارکت در ائتلافهای حکومتی)، میتواند به توانمندی جنبش دمکراتیک، مردمی و در دراز مدت سوسیالیستی بیفزاید.



new/shiva-parsaei.jpg
شیوا پارسایی

واکنش مردم به مرگ رییسی، یک شادی مبارزاتی...

شوخی روزگار این است که بی‌اخلاق‌ترین‌هایی که همدست شکنجه و اعدام و خذف انسان بوده‌اند و یا آن‌ها که در مقابل آن سکوت کرده و با آن همراهی کرده‌اند، به کسانی‌که هزینه‌های سنگین برای آزادی، برای حقوق بشر، برای عدالت پرداخته‌اند، درس اخلاق می‌دهند و می‌گویند که اجازه شادی ندارید و عمل تان غیر اخلاق انسانی است.



new/effat-mahbaz-01.jpg
عفت ماهباز

مرگ در هوا، آن‌هم با بالگردهای مرگ سال ۶۷

خانم جمیله علم‌الهدی، رئیسی “شوهر شما قاتل همسر من است”* ۲

به عنوان زنی که در دادگاه چند دقیقه ای در مقابل ابراهیم رئیسی و هییت مرگ قرار گرفتم با مرگ او، بارها از خود پرسیدم آیا امروز خوشحالم؟ طبیعتا چون همه دادخواهان خوشحال تر می بودم که همه آن هایی که در کشتار سال ۶۷ و سال های اخیر دست داشتند در دادگاهی عادلانه به جرم ارتکاب جنایت علیه بشریت محاکمه شوند. فرصت اجرای عدالت در مورد او از قربانیان گرفته شد. اگر چه با اسناد موجود از جمله در کتاب آیت الله منتظری انچه که در دادگاه حمید نوری مطرح شد اسناد به اندازه کافی موجود است تا نام ابراهیم رئیسی به عنوان جنایتکار در تاریخ ثبت گردد.



yadollah-baladi02.jpg
یدالله بلدی

نقش جمهوری اسلامی در پیدایش جریانات سنی سلفی در کردستان

در شرایط کنونی هیچگونه چشم اندازی در جهت توقف وتضعیف اسلام بنیادگرای سنی و شیعه وجود ندارد و قدرت های بزرگ و منطقه ای مانند مهره ای شطرنج.با آن بازی می کنند و مردم همچنان قربانی میشوند جمهوری اسلامی که خود به رشد سلفی های سنی یاری می رساند اکنون برای حفظ منافع خود درمنطقه آنانرا به قربانگاه می فرستد اکنون نیز بیش از ده نفر از سلفی های سنی مذهب در زندان ها در انتظار حکم اجرای اعدام هستند



سعید مقیسه‌ای

نه شادی می‌کنم و نه عزاداری

رئیسی یک جنایتکار، یک قاتل بود. مدارک و شهادت های منتشر شده و مدیریت او در این سالهای ریاست جمهوری اش که منجر به کشته شدن بیش از ۶۰۰ جوانان و کودک در جنبش زن، زندگی، آزادی شد، آخرین گواه بر این ادعا است. اما جنایتکاران هم نباید بی دلیل، در ادامه انتقام جویی و یا به دلیل های مشابه و دلخراش سقوط هلیکوپتر کشته شوند. آنها باید در دادگاه های مستقل، معتبر و عادلانه با رعایت تمامی اصول جهانشمول حقوقی و جزایی محاکمه شده و در صورت اثبات گناهانشان زندانی شوند. شاید برای تمام عمر، نمی دانم، شناختم در این مقوله کم است، چون کاری تخصصی است.



new/hossein-lajvardi.jpg
دکتر حسین لاجوردی

آب هم از آب تکان نخواهد خورد!
ولی برنامه ما چه خواهد بود؟

در رابطه با سانحه معمولی و ابر و باد و مَه و خورشید و دود و مِه غلیظ و…، باید بدین مهم توجه داشت که نخست سه هلیکوپتر با هم در پرواز بوده اند که شامل هلیکوپتر رییس جمهور و وزیر امور خارجه و دو دیگر محافظان و …، بوده اند و سوال برانگیز است که مِه و شرایط جَوی تنها برای هلیکوپتر ریاست جمهوری بوده است که مسائل زیادی را به دنبال دارد؟ پاسخ باید از سوی متخصصان و صاحب نظران پیگیری و دنبال شود



بهروز شوقی

گرگ‌هایِ وال استریت رژیم،

عکس‌هایی از زندان و دوستانش را نشانم داد، از رییس زندان و بالاتر از او امام جماعت زندان شروع میشد تا دزدان گردن کلفت حکومتی و مالی بودند. او در ادامه گفت، ما اینها و بزرگتر از اینهارو هم میخریم . به شوخی گفتم کامران از قدیم گفتند زندان دانشگاهه آدم رو می سازه و تو حالا استاد شدی. جالب اینکه می‌گفت عمو تو زندان هفته ای ۲ یا ۳ کتاب با خودم می برم و می‌خونم. یادم هست از همان ایامی که با پدر و مادرش به ما سر می زدند، من ذهن بسیار مستعد و خلاقی را در او دیدم.



new/mohammad-taghi-tayeb1.jpg
محمد تقی طیب

خود بودن و شهامت زندگی کردن

چندی پیش گزارش مستندی درباره زندگی یک جراح قلب سوئیسی در تلویزیون آلمان به نمایش گذاشته شد. این پزشک سالها قبل یک مرکز جراحی قلب در ژنوبا امکانات مدرن تاسیس می کند. بمرور زمان آوازه فعالیت و مهارت های وی بالا گرفته و چندین جراح دیگر قلب به تیم او می پیوندند. او زمانی که شخصا بیش از هزار عمل قلب انجام داده بود و دراوج حرفه اش قرار داشت ، در میانه پنجاه سالگی تصمیم به بازنشستگی در جراحی قلب میگیرد و وارد اشتغال در زمینه کاملا متفاوت می گردد.او در مستند تلویزیونی اظهار میکرد که از نوجوانی علاقه وافری به رانندگی تریلی داشته و تصمیم گرفته که به آرزوی دیرینه خود جامه عمل بپوشاند.



new/aliafshari.jpg
علی افشاری

سقوط مرگبار رئیسی و تقویت موروثی شدن ولایت‌فقیه

مرگ رئیسی چه گزینه مورد نظر برای جانشینی خامنه‌ای بوده و یا نبوده باشد، باعث تقویت موقعیت آلترناتیوی مجتبی خامنه‌ای می‌شود. گزینه‌های مورد نظر برای جانشینی خامنه‌ای محدود هستند و با توجه به افزایش سن خامنه‌ای و محتمل بودن مرگ او در سال‌های پیش‌رو، پرورش یک نیروی میانی و ارتقای وی در یک بازه زمانی چندین ساله ماموریتی ناممکن است، مگر اینکه عمر خامنه‌ای بیش از نود سال شود



new/behzad-karimi2.jpg
بهزاد كریمی

پیش بینیِ بی لکنتِ شکستِ جمهوری اسلامی!

جنگ جاری، چالشی است میان دو ارزش. یکی مظهر ضد اخلاق است در جلد پاسداران حجاب اجباری‌ که «چون به خلوت می‌روند آن کار دیگر می‌کنند»، دیگری اما جامعه‌ی مخالف حجاب که با افشای پشت پرده‌ی لومپن‌های مزدور، بیشتر در می‌یابد که پرستش حجاب در نظام تنها نقاب ایدئولوژیک نیست، کسب موقعیت در سیستم اشباع از فساد هم است. همین، خود انگیزه‌ی خشم بیشتر و ایستادگی استوارتر. جنگ نامتقارن مدنی خلاف نظام اخلاقاً فروکاهنده، مسیر را در خودباوری فزاینده می‌پیماید.



new/masoud-fathi1.jpg
مسعود فتحی

تشدید سرکوب زنان، صدور احکام اعدام، ضرورت مقابله‌ی همه‌جانبه با جنگ رژیم علیه مردم ایران!

اپوزیسیون جمهوری اسلامی برای پشتیبانی از جنبش مردم، تلاش برای برکناری جمهوری اسلامی و جایگزینی آن با یک نظام دموکراتیک، سکولار و عادلانه، نیازمند همگرائی، اتحاد و ائتلاف گسترده است. حضور اپوزیسیون متحد و موثر، از شروط لازم برای هر دگرگونی اساسی در ایران است. نیروها و نحله‌های مختلف اپوزیسیون باید در عین تلاش برای اتحاد درونی خود، برای تاثیرگذاری بیشتر باید به فکر ائتلاف، همکاری و همگامی با نیروهای دموکرات و سکولار در میان نحله‌های مختلف، حول اصول دموکراسی و حقوق بشر باشند. همکاری، همگامی و همراهی نیروهای دموکرات و سکولار برای برکناری جمهوری اسلامی و ایجاد یک نظام متکی بر اراده‌ی آزاد مردم، و استقرار یک جمهوری سکولار و دموکرات در ایران، ضرورت مبرم و حیاتی امروز است.



masoud-noghrekar5.jpg
مسعود نقره کار

« فریاد از این تغافل و...»

در طی چهل و پنج سال اپوزیسیون حکومت اسلامی ده ها برنامه و اساسنامه و تاکتیک و استراتژی و پروژه و چندین قانون اساسی مکتوب و مصور صادر کرده که متاسفانه تا اینجا مُشتی سندِ ثبت تاریخی شده اند و تلاشی جدی و صادقانه برای محقق کردن آن ها صورت نگرفته است. در خارج کشور صدها صاحب نظر سیاسی و صاحب تحلیل، روزانه و شبانه تکرار یکدیگرند. اکثر برنامه سازان رسانه ها هم در ذهن و کلام شان در حال ِ انقلاب روزانه در ایران اند .



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

حماسه داد و رژیم بیداد

فراموش نباید کرد که سرسپردگان رژیم ولایت همچنان به دزدی و انتقال آن به خارج ادامه می دهند. در گزارش بانک مرکزی که اخیرا منتشر شده آمده است که خالص حساب سرمایه در ۹ ماه اول سال ۱۴۰۲ به رقم منفی ۲۰ میلیارد و ۱۹۳ میلیون دلار رسیده به دیگر سخن این مبلغ از کشور فرار کرده است، این هم نشانه دیگری است که صاحبان پول و سرمایه اعتماد و اطمینانی به آینده رژیم ولایت ندارند و سرمایه های خود را به خارج منتقل می کنند. آنچه مسلم است رژیم ولایت به بیدادگری، ستمگری، خشونت و کشتار ادامه خواهد داد و مردم بویژه کارگران و زحمتکشان حماسه خواهند آفرید و رژیم را با همه عوامل آن طرد خواهند کرد.