ابراهیم محجوبی تاریخ تکرار نمیشود، اما رویدادهای مشابه، در آن فراوان تکرار میشوند! معرفی یک کتاب و آموزه های آن وقتی در رویکرد نازی ها در برابر انقلاب نوامبر ۱۹۱۸ دقیق می شوم، می بینم که رویکردی مشابه آن در ارتباط با انقلاب ۵۷ ایران نیز وجود دارد. اگر رویکرد نازی ها در همان یکی دو سال نخست جمهوری وایمار آغاز گشت و به نتایجی رسید که در بالا برشمردم، رویکرد مشابه به انقلاب بهمن بسیار دیرتر و دهه ها بعد از واقعه پدیدار شد. امروز، منادیان این رویکرد در رسانه های مختلف و زیر عنوان های گوناگون حضور دارند.
مسعود نقره کارجهانرواییِ «حق زندگی» حق زندگی" از خدشه ناپذیرترین حقوق انسان است، این حق می باید نه فقط از سوی دولت ها، حتی از سوی شهروندان جامعه محترم شمرده و رعایت شود. خصلت جهانی "حق زندگی" و دیگر ارزش های" حقوق بشر"ی جایگاه انسانی، اخلاقی و حقوقی خاصی به این پدیدۀ جهانشمول داده است، حقی که در اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق های آن، قوانین بین المللی و کنوانسیون ها مختلف به رسمیت شناخته شده و بر حفاظت از حرمت و کرامت انسانی و حفظ جان و سلامت کودکان و غیر نظامیان در زمانهای درگیری های مسلحانه وجنگ تاکید شده است.
فرید انصاری دزفولیسر مار زده نشد، اما خیانت شما آشکار شد! سحرگاه شنبه ۵ آبان حمله اسرائیل به ایران عملی شد. در جریان این حمله متاسفانه حداقل ۵ پرسنل ارتشی وطن پرست جان باختند. اما آنچه اتفاق افتاد کاملا مغایر با انتظارات رضا پهلوی و مریدانش و وطن فروشان مزدور بود. حمله اسرائیل کاملا محدود بود و نشان داد؛ که اسرائیل بدون پشتوانه جدی آمریکا قادر به هیچ کار موثری نیست. آمریکا تمامی تسلیحات نظامی و مالی اسرائیل را تامین می نماید. جنگنده ها، موشک ها، هواپیماها حتی بنزین هواپیماها اسرائیل توسط آمریکا تامین می شوند. اگر کمک های بی حد و مرز آمریکا و آلمان و انگلیس و برخی دیگر از کشورهای غربی نبود تا بحال این پایگاه نظامی غرب نمی توانست دوام بیاورد.
ع- ترابی قربانیان گذار از جهان تک قطبی و طرح خاورمیانه نوین عدم پذیرش آتش بس از جانب اسرائیل به بهانه قدرت گرفتن مجدد حماس در غزه و این روزها نیزعدم پذیرآتش بس با حزب الله لبنان را باید در برداشتن هر گونه مانع و مزاحمی در سواحل مدیترانه برای ایجاد خاورمیانه نوین و در راستای جنگ کریدورها و یکپارچه سازی متحدین امریکا در این منطقه از جهان فهمید. با توجه به جایگاه جهانی امریکا بنظر نمیرسد مخالفت های این کشوربرای ادامه تنش ها و فشار براسرائیل برای آتش بس جدی بوده باشد .
محمود میرمالک ثانیآمدند، ویران کردند و رفتند اگرچه احزاب سیاسی را نمی توان آنان را مستقیما علت رنج مردم انگاشت اما نادیده نباید گرفت که احزاب سیاسی از هر طیفی با رفتار و درک غلط از عدم همراهی و همکاری های سیاسی با یکدیگر در گذار و کنار زدن جمهوری اسلامی از ساحت سیاسی کشور مقصر می باشند و از کم اندیشی و مسئولیتی که به گردن شان است نمی توانند شانه خالی کنند. آنان باید بدانند که فردای پس از جمهوری اسلامی، پاسخگوی صدای مردم خواهند بود در قصور از انجام وظایفی که برای خود در نظر گرفته بودند.
رضا علوییورش اسرائیل به تهران؛ آیا جنگ کنونی به جنگی بزرگ منجر می شود؟ گمانه ی پاره ای از کار شناسان جنگ بر این اساس است که ؛ رویدادها و بحران های کنونی منطقه کاملا پتانسیل ایجاد جنگی بزرگ را دارند. این بحران ها حتی بزرگتر، عمیق تر و برانگیزانده تر از رویدادهای منجر به دو جنگ جهانی اول و دوم هستند اما سوال اساسی اینجاست که آیا این بحران های انباشته منجر به جنگ جهانی یا جنگ منطقه ای بزرگ می شوند؟
سرور علی محمدیسودای رهبری اعلی حسرت رضا پهلوی بر طبل جنگ کوبیدن بی آن که عراق و افغانستان و لیبی و سوریه را که دولتمردان و ارتش آمریکا با خاک یکسان کرده نبینیم خیانت محض است . رضا پهلوی با وقاحت تمام می گوید نگران خلاء قدرت نباشید ما هستیم و حامی منافع شما خواهیم بود. بر کسی پوشیده نیست که او به تبعیت از پدرش و همه ی دیکتاتورها من نیست بلکه ما است . وظیفه ی نیروهای مترقی افشای ماهیت مزدوران و مخالفت قاطع با جنگ در سراسر جهان و خصوصا مام وطن است. بیراهه نیست اگر نگاه کوتاهی هم به هیاهوی اخیر سلطنت طلبان داشته باشم.
باقر مرتضویسیروس نهاوندی جلوتر از دیگران
سیروس نهاوندی از نگاه هادی جفرودی بخش ششم از کتاب حلقه گمشده بحثهایی هم که صورت میگرفت، به نظرم میرسید که مطالعات سیروس خوب بوده. منتها باید در نظر گرفت که این مطالعات براساس چه دستمایههای مطالعاتی در آن زمان صورت میگرفت. مثلاً در مورد اختلافات حزب کمونیست شوروی که حداقل ما بعضی خبرها را در بیرون میشنیدیم، یا در مطبوعات منعکس میشد، نظر او کمی منطقیتر بود. چون او مقداری آثار کلاسیک را مطالعه کرده بود و از نظر ذهنی مقداری جلوتر از دیگران بود. این موضوع کاملاً به چشم میخورد. در مقایسه با دیگران هم سیروس همیشه یک قدم جلو بود. به همین دلیل من فکر میکنم در آن حوزهای هم که در هامبورگ بود، اغلب بچههای رهبری بودند و سیروس جایش در آنجا واقعاً درست بود.
بهزاد كریمیسه نگرش سیاسی در سیمای سه نوع برآمد سیاسی
لزوم گفتگو در راستای تاسیس «مرکز هماهنگی» نقطه چرخشهای چشمگیر در دنیای سیاست و حدتیابی فعل و انفعالات در چنین برشهایی، از این نظر خصلتنما هستند که تماشاگهی برای رودررویی نگرشهای سیاسی میشوند. این بزنگاهها، آزمونگهای هستند برای بینشها و روشهایی که ژرفایی فراتر از موضعگیری سیاسی دارند. برآمد اگر گذراست، منابع تولید موضع اما پابرجا و جان سختاند؛ خاذنهای هستند که با بازتولید مداوم خود در وجود این یا آن سیاست واکنشی، نگرش و سوگیری سیاسی نهفته در سیاست به رخ میکشند. از اینرو، گاه لازم است سخن روز را از بررسی سیاست به تبیین بینش مولد آن فرابُرد.
فرشید یاسائیسخنی چند در باره ضرورت تشکیل مجلس موسسان(۲)
« پیش زمینه ای جهت بحث و گفتگو»
اپوزیسیون باید با تأکید بر گفتمان ملی ، تمامی گروههای اجتماعی، هنری ، فرهنگی و سیاسی ایران را در فرآیند تصمیمگیری مشارکت دهد. این امر باعث میشود که تمامی گروههای مختلف، از جمله اقوام، اقلیتهای مذهبی و زنان بخصوص، صدای خود را در این مجلس مؤسسان داشته باشند. چنین مشارکتی میتواند به تقویت حس وحدت ملی کمک کند. اختلافات بر سر نوع حکومت نباید به رقابتهای مخرب یا حملات شخصی بیکدیگر منجر شود. به جای آن، گروههای مختلف باید به گفت وگو و احترام متقابل پایبند باشند. احترام به نظرات یکدیگر و ایجاد فضایی برای تبادل آزادانه ایدهها میتواند به کاهش تنشها و افزایش اعتماد بین گروههای مختلف کمک کند.
سیاوش قائنیتلاش های «غرب»
برای طراحی خاورمیانه بزرگ پایان دوران جنگ سرد و آغاز فرایند جهانی شدن، سبب پیدایش دگرگونی های اساسیِ پرشماری در سراپای ساختار نظام جهانی گردید. چیرگی رسمی نظام سرمایه داری در همۀ کشورهای جهان عمده ترین دگرگونی بشمار می رفت؛ این چیرگی در هر کشور، همخوان با تفاوت های ملی و اجتماعی ـ سیاسی، با اشکال و ویژه گی های خاص خود׳ جامه عمل به خود پوشید. رخ نمایی این دگرگونی ها׳ دستور کار، بنیان ها و رویه های هم کنشی کنشگران جهانی در برابر یکدیگر را از این رو به آن رو کرد. در پی این دگرگونی ها، جهانِ امروز׳ پرشتاب تر از هر زمان دیگر׳ به سوی یک فضای چند جانبه گرایی در حرکت است.
محمد اعظمیچرا مسئول اصلی حمله به ایران جمهوری اسلامی است؟ ما مخالف جنگ و مدافع صلح هستیم و معتقدیم مردم ایران در صورت حمله نظامی اسرائیل همزمان علیه جنگ طلبان، داخلی و خارجی، مبارزه می کنند! جمهوری اسلامی با ایران در اساس یکی نیست. برخی جریانات و فعالان سیاسی با درهم آمیزی آنها می کوشند این دو را یکی معرفی کنند تا از آن بهره برداری سیاسی به سود حکومت کنند. جمهوری اسلامی رژیمی است که قدرت را در ایران بهدست گرفته از منافع گروه معینی علیه اکثریت مردم ایران دفاع می کند. این حکومت مثل سایر قدرتها عمر کم و بیش محدودی دارد. بدون شک اگر نگوئیم به زودی، بالاخره از قدرت پائین کشیده می شود و نیروی دیگری جایگزین آن خواهد شد. ایران پیش از جمهوری اسلامی وجود داشته پس از آن نیز وجود خواهد داشت. این شاید توضیح واصحات باشد اما بدین خاطر مهم است که افرادی با درهم آمیختن جمهوری اسلامی با ایران می کوشند از طریق نگاه مثبت مردم به کشورشان حکومت مستبد حاکم را توجیه کنند.
محمد حسین صدیق یزدچیتوضیحی در مفهوم سیاسی « شمال و جنوب» اما اینکه هدف از نبرد شمال و جنوب چه بوده و هست، آنهم از فردای سقوط شوروی، تنها چیزی که به نظر میرسد و عملا اتفاق افتاده، پیش گیری از رکود سرمایه بعد از فروپاشی شوروی و بلوک کمونیستی چونان امکان یا لولو سرخرمن جهان سرمایه در جهت حراست از رشد دائمی آن بود. اما آنچه که بنابر ساختار سرمایه و نیاز به انحصاری شدن قدرت سرمایه و فراهم بودن امکانات رشد مدام سرمایه چونان ارزش مسلّط در روابط انسانی می شناسیم، باری و بنابر چنین ضرورتی حراست دائمی از سرمایه و فراهم گشتن رشد آن، سرمایه نیازمند تعارضی یعنی برخوردها و جنگی مدام است. اما این جنگ در جهان بعد از سقوط شوروی و از میان رفتن دو بلوک شرق و غرب چگونه ممکن خواهد می شد؟ نگرانی آمریکا و متحدان اش اینجا بود.
منوچهر صالحی لاهیجیبیهودهنویسیهای انساندوستانه! نقدی بر بیانیه «برای صلح، آزادی و دموکراسی، جنگ در خاورمیانه را متوقف کنید» گیریم که نویسنده «بیانیه» حق داشته باشد و «حملات محور مقاومت» به اسرائیل موجب رهائی مردم فلسطین از سلطه استعمار و تشکیل دولت مستقل فلسطین نگردد. نویسنده و امضاء کنندگان این «بیانیه» چه گزینشی را برای پایان این منازعه استعماری ۷۵ ساله پیشنهاد کردهاند؟ آشکار است که آنها فقط خواهان «آتش بس» هستند. اما میدانیم نبردهای گذشته میان ارتش اسرائیل با حزب الله و فلسطینیان هر چند منجر به آتش بس موقت گشت، اما دولت اسرائیل حتی پس از «پیمان اسلو» که در سال ۱۹۹۳ امضاء شد، هیچگاه حاضر به آغاز و ادامه مذاکره برای پایان اشغال سرزمینهای همسایگان خویش و بهویژه مناطق فلسطینی نگشت.
ایرج قهرمانلو ما را چه می شود؟ به خودآئیم که فردا دیراست؟ اتحاد عمل آزادیخواهان و چپها در مبارزه علیه رژیم جمهوری اسلامی میتواند به نیرویی مؤثر در تغییر شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ایران و مانع تجزیه و برامدن حکومت دیکتاتوری نظامی در پی رفتن خامنهای تبدیل شود. با وجود چالشهای موجود، تمرکز بر اهداف مشترک و همکاری استراتژیک میتواند به ایجاد یک جبهه متحد و قوی منجر شود که قدرت سرکوب و فساد جمهوری اسلامی را به چالش بکشد. این توانمندی با راهبری اعتصابات کارگران صنایع نفت و پتروشیمی، جنبش معلمان و پیوند با جنبش بازنشستگان و همراهی تمام عیار با جنبش زنان و به همراه کشانیدن اصناف زحمتکش و تشدید مبارزات قومی در پرتو ایرانی واحد صورت گیرد.
بهروز بیاتکتابی از شیریندخت دقیقیان در ترویج و دفاعِ اندیشه های لیبرال خانم دقیقیان در کتاب حاضر، نظریهپردازان لیبرال را به شیوهای برگزیده است که نحلههای گوناگون اندیشۀ لیبرال به سخن آیند. اگر از لیبرالیسم به مثابه یک ایدئولوژی چشم بپوشیم طیف گسترده نظریهپردازانی که خانم دقیقیان معرفی کرده است، نشان میدهد که اندیشه و کنش لیبرال که بر آزادی پای دارد الزامأ منحصر به یک مکتب اندیشهگی سیاسی نیست بلکه میتواند در همۀ نحلههای فکری و جریانات سیاسی پرورده و بهکار برده شود.
شهاب برهانچرا ایران بمباران می شود؟! راستی چرا مردم ایران مستوجب چنین مکافاتی هستند؟ رژیم می کوشد آمریکا و اسرائیل را بانی و مسئول جنگ جاری بین ایران و اسرائیل و خود را مظلوم و بی گناه وانمود کند. باید مردم در این تله نیافتند، باید متوجه شان کرد که رژیم هم یک طرف فعال جنگ طلبی و جنگ افروزی است و متقاعدشان کرد که این رژیم تا حیات دارد صلح پایدار ممکن نیست و برای صلح، باید از جسد اش عبور کرد.
علی افشاریایدئولوژی جمهوری اسلامی و امتناع از منافع ملی در سیاست خارجی جمهوری اسلامی چه در سیاست داخلی وچه در سیاست خارجی یک نظام سلطهگر از نوع بدوی و قرون وسطایی و قائل به استفاده از تروریسم است. این حکومت زندگی و رفاه مردم لبنان، عراق سوریه را با ایجاد دولت در دولت، گروگان اهداف برتریطلبانه و استعماری خود کرده است. حمایت از مواضع این نظام برای تضعیف نظام سلطه در جهان یک پارادوکس است! مشکلات و کمبودهای جدی در نظم بینالمللی موجود و بخصوص استانداردهای دوگانه در اعمال آن وجود دارد اما تجدیدنظرطلبی هدایت شده در سیاست خارجی جمهوری اسلامی وضعیت را به شدت بدتر کرده و در نگاهی گذشتهگرا به دنبال امحای همه دستاوردهایی است که از دوران مدرن به این سو به دست آمده است.
مسعود نقره کار«جنگ یعنی صلح»!! به زمانۀ حملۀ امریکا و متحدانش به عراق، جورج بوش در سخنرانی ای با پسزمینه ای از تصویری از "هاله نور"( مثل هاله های نور احمدی نژاد و دونالد ترامپ) و تمثال مبارک مسیح گفت:" حمله ما به عراق برای تحقق صلح و دموکراسی در آن کشور است" و " جنگ یعنی صلح"، و بمباران شهرهای عراق در شب به چراغانی های تولد مسیح تشبیه شد بی آنکه یادشان باشد که قرار بوده مسیح پیام آور مدارا و صلح باشد.
شهاب برهان«سرنگونی رژیم برای صلح پایدار!» طی سال های پیش مخالفت مردم کارگر، زحمتکش، تهیدستان و مزدبگیران پائین و بیکارن در ایران با برنامه های هسته ای و میلیتاریستی رژیم و هزینه کردن های کلان اش از بودجه کشور برای نیروهای نیابتی اش در منطقه، در اعتراض به غارت نان از سفره شان و با منطق " چراغی که به خانه رواست، به مسجد حرام است" بود. تهدیدات نظامی آمریکا و اسرائیل هم به چشم شان نسیه و حاشیه ای و ناملموس بود. امروز، جنگ آغاز شده است! صورت مسأله عوض شده است: مسأله فقط نان نیست، جان است!
باقر مرتضویسیروس نهاندی، پدیدهای که تکرار میشود
بخش پنجم از کتاب حلقه گمشده
سیروس نهاوندی از نگاه مسعود مولازاده ما اين فرار را ساختگی میدانستيم. اين نکته حائز اهميت است. متأسفانه سازمانها و گروههای ديگر خيلی سرسری و مىشود گفت غيرمسئولانه برخورد کردند. اگر همان وقت مسئله را جدى مىگرفتند، شايد مىشد از ضربههاى بعدى پيشگيرى كرد. واقعيت اين است هنوز که هنوز است، ما را آدم حساب نمیکنند. میگويند، گروه نهاوندی. اين بیمسئوليتی است. برای نمونه، دوست عزيزی در مقالهای با عنوان وقتى قورباغه ابوعطا میخواند در خبرنامه گويا، مورخ ۱۶ آذر ۱۳۸۶ مینويسد: "... تنها هنگامی که داوود ايوزمحمدی از اوين به زندان قصر انتقال يافت، به طور مبهم شنيده شد که او به دليل شرايطی که در رابطه با همپروندههايش در اوين زير فشار قرار داشته، اقدام به خودکشی کرد." اين دوست عزيز حتا از خودش نمیپرسد، اگر چنين بوده، پس چرا داوود با همينها آزاد میشود؟ از آن گذشته هنوز که هنوز است، دوستیها پابرجاست.
فرشید یاسائیسخنی چند در باره ضرورت تشکیل مجلس موسسان(۱) « پیش زمینه ای جهت بحث و گفتگو» تاریخ نشان داده است که بسیاری از نظامهای سیاسی برای تضمین حقوق و آزادیهای شهروندان نیاز به بازنگری و اصلاح دارند. مجلس مؤسسان فرصتی برای ایجاد ساختاری جدید و مدرن فراهم میکند . این مجلس مسئول تدوین اصول و قواعد بنیادین یک نظام سیاسی است. این اصول شامل حقوق بشر، تفکیک قوا و نظام حکومتی میشود که میتواند بر توسعه پایدار کشور تأثیر بگذارد. مجلس مؤسسان میتواند صدای مردم را به صورت مؤثری نمایندگی کند و به خواستهها و نیازهای جامعه پاسخ دهد. این امر به تقویت مشارکت مدنی و سیاسی کمک میکند.
سیاوش قائنی«غرب» باید خودستایی و تکبر را
در برابر کشورهای «جنوب جهانی» کنار بگذارد! هر چند ایالات متحده آمریکا بر اساس یک قانون اساسی درخشان بنا شد، اما از همان آغاز´ با نژادپرستی و بردهداری علیه سیاهان، خشونت و نقض قراردادها علیه مردم بومی آمریکای شمالی، همراه بود (آنچه که هم اکنون در دو موزه بزرگ در واشنگتن دیسی قابل مشاهده است). «دموکراسی وست مینستر انگلیس» مستعمره های خود را در هند و آفریقا به گونه ای وحشیانهای مورد بهره کشی قرار داد. و یا سرزمینِ انقلاب کبیر فرانسه که کشورهای پرشماری، از ویتنام گرفته تا الجزایر و سواحل آفریقا را زیر سلطۀ استعماری خود داشت.
علی جلالتهدیدات نظامی خارجی علیه مردم ما و میهن ما ایران تردیدی نیست که جمهوری اسلامی از آغاز، بدترین تهدید ممکن علیه اسرائیل شعار نابودی اسرائیل را سرداد و تا امروز نیز بطور پیوسته بر آن پا میفشارد. اقدامات و شعارهای جمهوری اسلامی علیه اسرائیل، ارتجاعی و ضد بشری بوده و است؛ مردم یهود حق دارند کشوری از خود داشته باشند. امروزه بنا به شواهد، فلسطینیان و اعراب و همه کشورها و سازمان ملل کشور اسرائیل در مرزهای ۱۹۶۷ را بهرسمیت میشناسند، بهجز دو کشور! اول خود اسرائیل و دوم جمهوری اسلامی. ما ایرانیان نیز از حق مردم یهود در داشتن کشوری از خود در چارچوب قوانین بین المللی و صلح و همکاری و بدور از برتری طلبی پشتیبانی میکنیم.
محمد اعظمیبه ایران حمله نظامی خواهد شد؟ احتمال زدن زیرساخت های ایران در گرماگرم انتخابات آمریکا منتفی نیست. البته امید بستن به تغییر سیاست خارجی جمهوری اسلامی بنا به تجربه چندان واقعی نیست. در صورت کشیده شدن شعله های جنگ به درون کشور مسئول اصلی حمله به ایران بدون تردید جمهوری اسلامی است. همانگونه که مسئول اصلی جنگ در غزه و لبنان حکومت نژادپرست نتانیاهوست. ایستادن کنار حکومت فاسد و مستبد جمهوری اسلامی یا دولت متجاوز و فاشیست نتانیاهو، فاجعه ای است که جز خیانت نام دیگری نمی توان بدان گذاشت. نیروهای طرفدار صلح نمی توانند علیه یک جنایتکار کنار جنایتکار دیگر بایستند.
|