علیرضا بهتوئی چپ، دموکراسی و اقتدارگرایی (۱) دلمشغولی چپ در دنیای امروز (با تغییرات بزرگ ساختاری و اندیشگی در دهههای جدید)، باز هم آن است که: چگونه مردم در گوشههای مختلف این کرهی خاکی، میتوانند در جهانی عاری از جنگ و خشونت زندگی کنند، جهانی که در آن عدالت اجتماعی و همبستگیِ انسانها با یکدیگر، بتواند با آزادیهای فردی و حقوق بشر، با محافظت از چرخهی زیستمحیطی و اطمینان از پایداری حیاتِ روی زمین، همبودی و همزیستی داشته باشد. سؤال این است که آیا ایدههای بنیادینِ اندیشهی چپ، میتواند بهروز و منطبق با شرایط اکنونِ جهان شود؟ و اگر آری، چگونه؟
فرید انصاری دزفولیاستیصال اسرائیل و پیروزی جمهوری اسلامی
اسرائیل روی زمین به دیوار سخت خورد و ارتشاش که عمدتا جوانان کم سن و سال بودند نتوانستند بجنگند. بدین ترتیب با پرداخت هزینه انسانی زیادی اسرائیل مجبور شد از جبهههای جنگ عقب نشینی کند. این توافق موقتی و یک اتش بس لرزان میباشد مگر اینکه اسرائیل وارد مذاکره با حماس شود و شرایط حماس را بپذیرد و اعلام آتش بس کند. وگرنه بدون حل مسئله فلسطین آتش بس با لبنان یعنی با حزب الله هم دوامی نخواهد آورد.
محمد اعظمیجمهوری اسلامی در مواجە با چالشهای جدید این احتمال که هم سیاست محو اسرائیل ادامه یابد و هم تقویت نیروهای نیابتی دنبال شود، هم به روسیه در جنگ اوکراین کمک شود، در عین حال، با آمریکا و غرب توافق شود، نزدیک به صفر خواهد بود. از اینرو در چشم انداز، ورود رسمی به مذاکره محتمل است اما دستیابی به توافق چندان چشم انداز روشنی ندارد. این واقعیتی است که جمهوری اسلامی در تارهای خود تنیده چنان گرفتار شده است، که راههای پیشرو برایش چون چاه دهان گشودهاند تا این رژیم سراپا نکبت و فاسد و مستبد را فرو بلعند.
باقر مرتضوییادماندهای محمدرضا شالگونی از سیروس نهاوندی بخش نهم از کتاب حلقه گمشده: دو گرایش در میان زندانیان سیاسی موقعی که ماجرای فرار سیروس نهاوندی در زندان قصر پیچید و چند و چون آن به یکی از موضوعات پچپچههای زندانیان تبدیل شد، داوود ایوزمحمدی به یکی از رفقا که با وی رابطه گرم و نزدیکی داشت، گفته بود که دستِ خودِ ساواک در کار است و تأکید هم کرده بود که این حرف نباید به کسی منتقل شود و اگر ساواک بفهمد که او چنین حرفی زده، حتماً میکشندش و مخصوصاً تأکید داشته که مبادا گفته او به بیژن جزنی برسد، چرا که میترسیده بیژن خبر را به بیرون منتقل کند و بخواهد ماجرا را افشاء کند. چندی بعد، ایوزمحمدی با خود من هم در این باره صحبت کرد و همان تأکیدات را با من هم مطرح کرد و حالت بسیار وحشتزدهای داشت و گمان میکرد که سربهنیستاش میکنند.
بهزاد كریمیرخدادی درخور درنگ تصمیم دادگاه بین المللی لاهه در این عرصه، یک اتفاق خُرد جاری نیست بلکه رخداد تاریخی، کلان و درخور درنگ بسیار در اوضاع کنونی جهان است. محکوم شناختن رهبر سیاسی اسرائیل محصور به فلان مجری میدانی کشتارهای جنگی نمیشود و صرفاً یک رای حقوقی نیست، بل جسارتی سیاسی است و بازتاب درد و ندای بشریتای که با دیدن و شنیدن جنایات مهیب یک سال گذشته سخت دچار عذاب وجدان بودهاند و هستند و رنج میبرند. این رای، در جهانی صورت میگیرد که در آن رهبران غرب نه تنها طی این مدت چشم بر سبعیت غیر قابل توصیف رهبری دولت اسرائیل بستهاند، بلکه از هیچ حمایت سیاسی، دیپلماتیک، مالی و نظامی و لجستیکی از دولت دست راستی و افراطی تل آویو باز نایستادهاند
دکتر محمد حسین یحیاییعملکرد دولت « وفاق » در چند پرده پزشکیان رئیس دولت به اصطلاح وفاق گاهی در کسوت مخالف جملاتی را بر زبان می آورد که شگفتی آور است. ایشان در دیدار فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی سیستان و بلوچستان می گوید: از جمله ضرباتی که کمر انقلاب ۵۷ را شکست، خودی و غیر خودی کردن مردم بود که از شکم آن انواع رانت خواری ها، اعدام ها، سر از زندان در آوردن ها، ممنوعیت احزاب، مافیا های اقتصادی، انواع قتل های سیاسی، مهاجرت جوانان از جمله نخبگان و بلاخره افتادن امور مملکت بدست کسانی که ریش داشتند و مهر بر پیشانی و تسبیح در دست... ترک این روش ۴۵ ساله با بزرگترین حوادث و زلزله های سیاسی در جمهوری اسلامی ممکن خواهد شد، اگر کار به ترور و اعدام و جنگ داخلی کشانده نشود...
ایرج فرزادما در ذهن آنها اشاره به تاریخ قدیمی امپراطوری ایران، هم چندان “عمیق” نیست. چون درآن تاریخ “کُهن” نه از جنبشهای عظیم مثل سربداران و خردمینیان. مزدکیان، سیاه جامگان و در تاریخ متاخر تر؛ انقلاب مشروطه، انقلاب ۵۷ و… خبری هست و نه از جنایات وحشتناک “امپراطور” های ایران در آن هزار سال. آن تاریخ فقط از یک تصویر غیر واقعی و غیر تاریخی ساخته و پرداخته شده است. از “تعامل و مدارا” بین طبقات و اقشار جامعه و نه جنگ و نبرد طبقاتی که “گاه به شکل آشکار و گاه پنهان” همیشه در جریان بوده ست.
مهدی استعدادی شادموضوعی غامض در پدیدۀ غریبی بهنام بهرام قبادی بهرام قبادی آنگونه که حرفش در ویدیو و متنش(روایت آدمهای سیاسی) نشان میدهد، در کل و کلیت سرگذشت خود آدم ماجراجویی است و نه کنجکاو. چون به اعتراف خودش از رای و شناخت شخصی در حرکت اجتماعی و رعایت ضوابط آگاهانه حرکت نکرده است. او بیشتر روابط عاطفی را در تصمیم گیریهای خود دخالت داده و وارد حیطۀ مبارزه عملی و کنشمندی سیاسی گشته است.
داوید پارسیانبحران یک دورنما و انسجام نظری در اپوزیسیون ایران بحرانهای سیاسی و اجتماعی ایران در دهههای اخیر، زمینه را برای ضرورت شکلگیری یک آلترناتیو سیاسی قوی فراهم کرده است. با این حال، نبود اجماع نظری در میان اپوزیسیون ایران یکی از مهمترین دلایلی است که مانع تحقق این ضرورت شده است. تلفیقی از استبدادزدگی، خودبزرگبینی، نوعی شوونیسم ملی و عدم درک ظرفیتهای واقعی جامعه، شرایطی ایجاد کرده است که بهجای همگرایی نیروها، تفرقه و پراکندگی حاکم شود. این وضعیت، نه تنها فرصتهای تاریخی برای ایجاد یک تغییر اساسی را از بین میبرد، بلکه در نهایت به تقویت موقعیت جمهوری اسلامی نیز منجر میشود.
سرور علی محمدیمرز مخدوش انسانیت و بربریت بارها گفتهام که حمله ی وحشیانهی اکتبر سال گذشتهی حماس به غیرنظامیان و زنان و کودکان را هیچ انسان آزادهای نمیتواند و نباید بپذیرد. و در برابر هزاران بار هم فریاد زدم که کشتار وحشیانهی غیر نظامیان در غزه و لبنان، توسط دولت دست راستی نتانیاهو ،تحت عنوان بی مسمای اسرائیل حق دفاع از خود را دارد را، نه تنها نباید پذیرفت بلکه باید پیگیرانه از جوامع بی طرف بین المللی خواست تا مدافعان و حامیان این کشتار به همراه آمرین و مجریان در دادگاه های صالحهای بدور از نفوذ آمریکا و ناتو محاکمه و به سزای اعمالشان برسند. امروز با اعلام رسمی حکم جلب نتانیاهو و گالانت از سوی قضات عالی دیوان کیفری و حمایت شجاعانه ی نمایندگان ۱۲۳ کشور، میتواند گامی در راستای تحقق خواستهای بهحق میلیونها خانوادهای که در فلسطین و لبنان در پی تهاجم وحشیانهی ارتش اسرائیل عزیزانشان را از دست دادهاند، باشد.
کاظم کردوانیبحثی دربارهی قرارداد اجتماعی و ضرورت اندیشیدن به آن قانون اساسی حکومت اسلامی ایران (که بهنام «جمهوری اسلامی» نامیده میشود) از روز نخست پایهی یک بحران ساختاری حلناشدنی را در جامعهی ایران پِی ریخت. از آن روز تاکنون و در پیِ مجموعهی سیاستهای سیاسی و اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی و ... حکومت و نتیجههای فاجعهآمیز آنها هرروز تکهها و بُعدهای حتی ناشناخته نیز بر آن افزوده شده است. مردم ایران این بحرانهای ناهنجار ساختاری و پیآمدهای آنها را هرروز و هرساعت با زندگی و جان خود شاهد اند و در آن میزیند.
احمد سیف«تبار شناسی استبداد»
و پست مدُرن های بدوی ایرانی ما نویسنده به بررسی زمینههای فرهنگی استبداد در ایران نمیپردازد بلكه همهی تبارشناسی او به شرایط طبیعی فلات قاره ایران ختم میشود. « خست طبیعت و کم آبی» و اگر این تبار شناسی راست باشد، استبداد ایرانی هم مثل کم آبی ابدی میشود. و این عمدهترین دستآورد این تبار شناسی است. از آن گذشته، اگر چنین ریشه یابیای توضیح دهندهی استبداد ایرانی به زمان اشکانیان باشد كه به اعتقاد من نیست، ولی استبداد ایرانی را در قرن بیستم نمیتوان با توسل به کمی آب ریشهیابی كرد و توضیح داد.
دکتر محمد حسین یحیایی توهم خود رهبر انگاری کارل مارکس در اثر خود با عنوان « هیجدهم برومر » انقلاب فرانسه و رخداد های آن را مورد بررسی قرار می دهد و به این نتیجه می رسد که گاهی تاریخ تکرار می شود که بار اول تراژدی ( عملکرد ناپلئون ) و بار دوم بصورت کمدی (لویی ناپلئون بناپارت برادر زاده ناپلئون) خود را به نمایش می گذارد که گویا در میهن ما هم در حال وقوع است. در روز پنجشنبه ۲۶ آبانماه ۱۳۰۴ به ناگهان پیام ویدئویی «رضا پهلوی» به شکل وسیع و گسترده ای منتشر شد که بعد از پیروزی «ترامپ» در انتخابات ایالات متحده و حمله اسرائیل به درون خاک ایران حائز اهمیت بود و جلب توجه می کرد.
حمید شیرازیانتخاب ترامپ و تراژدی ملی ما از میان کشورهایی که پیشبینی میشود این انتخاب در آنها تاثیرات شدیدی داشته باشد یکی ایران و دیگری اکراین است. آن چه برای ما به عنوان ایرانی مهم است تاثیر آن بر ایران است. ولی با توجه به حمایت ایران از روسیه در حمله به اوکراین به طور غیر مستقیم ما هم با مسائل اوکراین درگیر خواهیم بود. اشتباه استراتژیک ج.ا در حمایت از حمله روسیه به اوکراین برای ما تبعاتی خواهد داشت که در ماه های اخیر شاهد اولین نشانه های آن بودیم و با آمدن ترامپ ممکن است بدتر هم شود.
داوید پارسیانافزایش خشونت علیه پزشکان و کادر درمان در ایران و لزوم اقدامات فوری خشونت علیه کادر درمان، پدیدهای جهانی است که عواقب روانی، اجتماعی و اقتصادی گستردهای دارد. بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، تا ۴۰ درصد از کادر درمان در کشورهای مختلف، در دوره کاری خود نوعی از خشونت را تجربه میکنند. در ایران، با توجه به عدم ارائه آمار شفاف، مشاهدات میدانی نشان میدهد که پزشکان و پرستاران به ویژه در شرایط بحرانی مانند دوران شیوع کرونا، بیش از پیش با خشونت مواجه شدهاند. این خشونتها شامل حملات لفظی و حتی فیزیکی از سوی بیماران یا همراهان آنها بوده است.
محمدعلی اصفهانیمعادلهٔ اصلی، جنگ و صلح و حمله و ضد حمله نیست معادلهٔ اصلی، بر هم زدن توازن قوای موجود میان مردم و ج.ا، به نفع وضع موجود دیگری است که در آن، تفوق و برتری با مردمی باشد که در پی رسیدن به آن وضعِ (بعداً) موجود هستند تا از آن به عنوان خاکریزی برای عبور به وضع موجود دیگر تری استفاده کنند که باید به وضع موجود دیگر تر از دیگر تری برسد و بدون توقف در آن، راه خود را ادامه دهد.
تقی روزبهشأن نزول دوپینگ مجدد رضا پهلوی و چرخه باطلاستبداد! کشور ما ایران همواره رنج و شیارهای دو معضل بنیادی و دیرپا یعنی استبداد موروثی و استبداد دینی و اقتصادی سیاسی آنها را بر تن خود تجربه کرده است. نباید فراموش کرد که استبداد دینی از خمینی تا خامنه ای در دل همان استبداد موروثی پرورش یافته و بیرون آمد. زمانی که نظام مستبد و موروثی به دلیل فقدان پایه مردمی و حمایتی دچار بحران شدید مشروعیت شد. در حقیقت عدم مشروعیت مورد ادعای رضا پهلوی، شامل هر دو نظام بوده و آندو همواره مکمل و باز تولید کننده یکدیگر بودهاند.
باقر مرتضویمهدی سامع از سازمان رهاییبخش خلقهای ایران میگوید بخش هشتم از کتاب حلقه گمشده در بهار سال ۱۳۵۲ من و تعدادی دیگر از زندانیان قزلقلعه را به اوین منتقل مىكنند. در آنجا با کسانی روبهرو مىشوم که فرار سیروس نهاوندی را زیر سؤال میبردند. من در شمار این گونه افراد نبودم. در پائیز همان سال ١٣٥٢ من و چند نفر دیگر را به زندان کمیته مشترک منتقل كردند. چه در سلولهای دو سه نفرهى آنجا و چه در سلولهای بزرگتر که بین بیست تا سی نفر را در آن جا داده بودند، به مناسبتهایی صحبت از فرار سیروس نهاوندی پیش میآمد. عدهای به طور قطع میگفتند که فرار سیروس واقعی نیست و کار خود ساواک است.
دکتر محمد حسین یحیایینشست کاپ ۲۹ در باکو و دل درد های رژیم ولایت در تهران نشست کاپ ۲۹ این بار در باکو برگزار می شود که خوشآیند برخی از دولتمردان و سیاست بازان تهران نیست، هرچند تهران به توافقنامه و سند پاریس پایبند نیست و با مطرح کردن توهم توطئه، آن را مغایر با منافع خود می داند ولی « پزشکیان » قرار بود در آن نشست شرکت کند که به نظر می رسد با نهیب و سرزنش « حسین شریعتمداری » سردبیر و نماینده « خامنه ای » در روزنامه حکومتی تهران روبرو شد و از شرکت در آن انصراف داد و « شینا انصاری » را به باکو فرستاد. شینا انصاری سخن از بحران های اقلیمی به زبان نیاورد که در کشور فاجعه می آفریند.
مسعود نقره کارخودکشی اعتراضی،
از نیوشا تا کیانوش خودکشی کیانوش و محمد و نیوشا خودکشی های اعتراضیِ سیاسی هستند که عامل فشارهای سیاسی و اجتماعی در بروز آن ها نقش داشته است. اعتراض مفهوم و اقدامی آگاهانه و هدفمند است، و خودکشی اعتراضی نیز یک واکنش اعتراضی، ارادی و هدفمند است. این نوع اقدام به خودکشی در واکنش و اعتراض به وضعیت و شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است. بدون تردید افسردگی های آشکار و پنهان، و دیگر پیامدهای اختلال های روانی و جسمانی، وضعیت و شرایط زندگی فردی و اجتماعی نیز به عنوان عوامل زمینه سازِ این نوع خودکشی ها می توانند، مطرح باشند.
بهزاد كریمیولی فقیه سوم یا نفی هرگونه ولایت؟ برای ما اپوزیسیون سکولار دمکرات، حتی ولایت به اصطلاح از نوع «خوب» آن که این خود البته از محالات است، چیزی جز شر مطلق نیست. مبارزهی ما با اصل ولایت فقیه همچون ستون پایهی جمهوری اسلامی است و آزادیخواه واقعی، هرگز دورنگری در مبارزهبرای سکولار دمکراسی را قربانی بازیهای درون ولایت نمیکند. ولایت فقیه بعدی نه یک شانس سیاسی برای کشور، بلکه تعمیق بحرانی است سیاسی با سرنوشت در نهایت برافتادن ولایت. مبارزه سیاسی اصیلدر ریل تعیین تکلیف با هر نوع ولایت سنجیده میشود و در مبارزه برای گذار از جمهوری اسلامی به سکولار دمکراسی به هدف میرسد.
مسعود فتحیانتخاب ترامپ
و چشمانداز درگیری جمهوری اسلامی و اسرائیل! نیروهای سیاسی چپ و دمکرات ایران باید با هرگونه دخالت نظامی جمهوری اسلامی در منطقه، اعلام جنگ به این یا آن دولت و سازماندهی نیروهای نیابتی در مناطق بحرانی به مخالفت برخیزند و با مبارزات خود این سیاست جمهوری اسلامی را نیز، همچون خود این رژیم به گور بسپارند. سیاست ما همواره تاکید بر همبستگی با مبارزات مردم فلسطین در تعیین سرنوشت خود، پایان دادن به اشغال سرزمینهای فلسطینیان در چهارچوب مصوبات سازمان ملل بوده و خواهد بود. تشکیل دو کشور و دو دولت، همانطور که سازمان ملل تصویب کردهاست، تنها راه تامین صلح بین فلسطین و اسرائیل است. صلحی که با توجه به تحولات اخیر، هم چنان در محاق جنگ و خونریزی راه دشواری در پیش رو دارد.
مسعود نقره کارگُمگشتگیِ «همدردی و همدلی» جنگ چیرگیِ غریزۀ تخریب و انهدام یا پرخاشگری و مرگ، قدرت طلبی، زیاده خواهی، کشورگشایی، تسلط و بهره کشی از منابع طبیعی و مردم، قتل عامِ آزادی و عدالت، تثبیت قدرت توسط افراد و گروههایی خاص است. تاوانِ فکر و رفتارِ جنگ افروزانه و جنگ طلبانه "نیمه انسان" ها را تاکنون میلیون ها شهروند عادی و بیگناه، کودکان و زنان پرداخته اند.
ابراهیم محجوبینخبگان ایرانی در مسلخ استالینی - برگی از تاریخ این روزها کتابی را خواندم که وجودم را تکان داد. نام کتاب، " فتادگان در گردباد" است و به همّت و کوشش ستودنی تورج اتابکی و لانا راوندی فدائی با تکیه بر اسناد نوشته و منتشر شدهاست. موضوع کتاب، سرگذشت و سرنوشت شماری از نخبگان سیاسی ایرانی است که در فاصله میان دو جنگ جهانی، با الهام از انقلاب اکتبر روسیه و سپس در شور و شیفتگی برپائی سوسیالیسم در آن کشور و بر بستر پیشبرد اوتوپی "انقلاب جهانی"، خود را به آب و آتش زدهبودند تا ایران و جهان را یک جا نجات دهند.
بهروز شوقیروزهای بعد از انتخاب ترامپ، بعد از انتخابات جنجال برانگیز ریاست جمهوری آمریکا، اکنون وقت آن رسیده است که پرسیده شود با انتخاب ترامپ به ریاست جمهوری آمریکا باید منتظر کدام رخدادهای سیاسی در منطقه و جهان بود.؟ چالشهای جدید ازبطن سیاستهای جدید برخواهد خواست و سمت و سوی جهان به کدام سو راه خواهد گشود، به سویِ جهان تک قطبی و یا جهان چند قطبی را در پیش رو خواهد داشت.؟ ظاهرا این پرسش ذهن و فکر بسیاری از مردم و حتی کارشناسان امور سیاسی را به خود مشغول کرده است.
|