فرامرز دادور

نگاهی به ضرورت دمکراسی در مبارزات کنونی مردم در ایران

برای جنبش چپ و سوسیالیستی مهم است که از طرح شعارهای رادیکال و بدور از واقعیت با شرایط ایران مانند ارائه تضاد اصلی در مقطع کنونی، به مثابه "تضاد کار و سرمایه" و ضرورت پیروزی "انقلاب سوسیالیستی" به عنوان تنها راه پیشرفت برای طبقه کارگر و زحمتکشان، اهتراز نموده، به اهمیت ظهور انقلاب دمکراتیک که همراهی طبقات و اقشار کارگری، زحمتکش، میانی و محروم را در بردارد، واقف گردد. مهم است که تحت شعارهای آزادیخواهانه و مترقی و از جمله جمهوری خواهی، استقلال طلبی، جدائی دین از دولت، سکولاریسم و اعتقاد به آزادیهای دمکراتیک، جبهه مردمی برای برکناری جمهوری اسلامی و استقرار بلافاصله نظامی مبتنی بر جمهوری و ارزشهای جهان شمول حقوق بشر تشکیل شود.



الف- آشنا

بازتاب مخرب سیاست‌های دین حکومتی بر باورهای مردم.

امسال رژیم تدارک وسیعی برای راه انداختن دسته های سینه زنی و عزاداری دیده بود و با نصب بنرها، بیلبوردها و پوسترهای تبلیغاتی و سیاه پوش کردن برخی میادین، پخش نوحه سرایی در خیابانها و معابر و با دادن نذری و شربت در صدد آن بود سالگرد جنبش مردمی را تحت الشعاع عزاداری ماه محرم قرار دهد، اما سالها ست مردم متوجه شدند که ماه محرم یکی از ابزارهای مهم تبلیغی رژیم است که در پس زمینه آن بهره برداری سیاسی برای کسب مشروعیت از دست داده و تداوم بقا رژیم آشکارشده است. از این رو بسیاری با عدم حضور خود امسال نشان دادند که باور به این گونه نمایشهای مضحک حکومتی ندارند و در ماه محرم آشکارا مردم حضور بسیار کمرنگی نسبت به سالهای گذشته داشتند.



reza-alavi3.jpg
رضا علوی

ریزش مداحان در این عاشورا

براستی هیات ها چرا به وجود آمده اند ؟ چرا خلقیات و هویت پاره ای ازایرانیان شیعه با پدیده هیات همسویی دارد؟ چرا حکومت ولایت فقیه به مداحان نیازمند است ؟ هستی و چیستی هیات ها و مداحان وباور به سناریوی عاشورا در درازای تاریخ چگونه بوده است؟
در این جستار کوتاه تلاش می شود که نگاهی گذرا به پدیده ی سوگواری و عاشورا ، هیات ها و مداحان نمود .



کیقباد یزدانی

سپاس شاهنشاها!

شاه دوستان و شاهنشاهی خواهان می‌گویند که این‌همه نکبت و فلاکتی که مردم ما در این روزگار دچارش شده‌اند، همه از ناسپاسی است. ناسپاسی از رفاه و آسایشی که داشته‌اند و ناسپاسی از پدر و پسری که ملت ایران وامدار زحماتشان‌اند.
من اما رعیتی ناسپاسی نیستم، چراکه بنده‌ی ناسپاسی نیستم. از کودکی آموخته‌ام که خدایا به داده و نداده‌ات، شکر! و ازآنجاکه شاهنشاه سایه‌ی خدا و جانشین او در زمین است، حاشا که در بارگاه وی ناسپاسی کنم.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

رژیم ولایت مانع از رشد اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است

راه برون رفت گذر از این رژیم ارتجاعی، خرافی و تاریک اندیش است، همه امکانات اقتصادی و اجتماعی کشور را مانند چند دهه گذشته بر باد می دهد، فرصت ها از بین می روند، برای پویایی جامعه و رشد و توسعه همگانی باید از استبداد رهایی یافت، بزرگترین چالش رژیم در شرایط کنونی در حوزه اقتصاد است، هیچ برنامه ای برای برون رفت از بحران فراگیر ندارد زیرا پشتوانه مردمی ندارد و هیچ برنامه اقتصادی بدون حضور و مشارکت مردم موفق نخواهد بود



masoud-noghrekar5.jpg
مسعود نقره کار

آغازِ ریزشِ مداحان؟

کویتی‌پور از مداحان معروف در زمان جنگ ایران و عراق است. نوحه «عمّه بابایم کجاست» یکی از پر طرفدارترین کارهای اوست که در شهرت وی نقش بسزایی داشت. همچنین وی به مناسبت آزادسازی خرمشهر نوحه حماسی معروف «ممد نبودی ببینی» را به یاد محمد جهان آرا خواند. او خود را نه مداح بلکه حماسه خوان می‌داند."
ریزش امثال کویتی پور، آغاز ریزش در میان مداحان، به عنوان یکی از قوی ترین و تاثیرگذارترین نیروهای تبلیغی- سیاسی و ایدئولوژیک - مذهبی حکومت اسلامی ست، اگرجدی و واقعی باشد، خبر خوبی ست.



Mehrdad-Darvishpour5-s.jpg
مهرداد درویش پور

آسیب شناسی جنبش «زن، زندگی آزادی» و ظرفیت‌های ناشناخته آن

این جنبش ارزش‌های نسل جوان در چالش هنجارهای سنتی، دینی، پدرسالار، تبعیض آمیز و استبدادی را یکجا به نمایش گذاشت و همزمان با گفتمان‌های اقتدارگرایانه موروثی، دینی و ایدئولوژیک بیگانه بود و هیچ یک از ایدئولوژی‌های ناسیونالیستی، اسلام گرایانه و کمونیستی الهام بخش آن نبودند. این شاید یکی از دلایل اصلی غافل گیری نه تنها حکومت، بلکه بخش مهمی از اپوزیسیون از برآمد این جنبش و عقب ماندن از آن بود.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

تکیه بر «اقلیت»، استراتژی جمهوری اسلامی است!

حامی‌پروری و لازمه‌‌اش اعطای رانت، خصلت نهادینه‌ی این نظام است. مهم هم برای آن، کیفیت حمایت است و نه کمیت نیروی حامی. با همین نیز خود را در برابر ریزش نیرو، بیمه عمر می شمارد! نه فقط خوگرفته‌ی فرو ‌کاهی‌های پیوسته است که اصلاً امر طبیعی را همین می‌داند و «تصفیه»ی «خودی»ها را برای «خودی»‌هایش، نشانه‌ی خلوص تبلیغ می‌کند و بقای نظام را به خالصی صفوف آن! اصل، حفظ این اقلیت وابسته با هر اندازه از لاغرتر شدن است. استبداد آن نیز از همین نگاه به مصالح خودی برمی‌خیزد. حذف و سرکوب غیرخودی در این نظام، ریشه در سکتاریسم «اقلیت»مابانه دارد!



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

و حالا، در آستانهٔ دومین سال خیزش زن، زندگی، آزادی

«زن، زندگی، آزادی» را که کم‌تر از دو ماه دیگر وارد دومین سال خود می‌شود در انطباق با مجموعهٔ آنچه در آغاز این خیزش، در مقاله‌یی دیگر آمده بود، می‌توان از این پس به جای خیزش، جنبش، و به جای «خیزش انقلابی»، «جنبش انقلابی» نامید.
این حرکت بزرگ، از آنجا که کف خواست‌هایش پایان دادن به نظام ج.ا از طریق حضور فعال توده‌ها بود و هست، ماهیتی انقلابی داشت و دارد، اما به دلایل متعددی که باید جداگانه مورد بررسی قرار گیرند، هنوز موفق نشده است که به ارتفاع انقلاب برسد، هرچند که از ارتفاع «جنبش»،قطعاً عبور کرده است.



Taghi
تقی روزبه

رمززدائی از دو تصویری که حکایت‌ها دارند!

سخنان ( نقل به مضمون) معاون سیاسی سپاه، سردار جوان، مبنی بر‌ این که اگر بتوانیم دو واقعه بسیار مهم تاپایان سال یعنی فضای دانشگاه ها پس از بازگشائی سال جدید و نیز انتصابات مجلس شورای اسلامی را مدیریت کرده و به شکل حماسی (؟!) برگزارکنیم خود را بیمه کرده ایم؛ نشان دهنده دو راهبرد رژیم و تصمیم گرفته شده در در سطوح بالا برای هفت ماه باقی مانده از سال جاری است.



رضا جاسکی

راز بقاء

مسلما طرفداران نظام ولایی نیز، فارغ از آنچه که خامنه‌ای بگوید، بحران مشروعیت نظام حاکم را در خیزش‌های ۹۶، ۹۸ و جنبش اخیر به خوبی درک کرده‌اند، اما بر این اعتقادند که جمهوری اسلامی «مرغ توفان» است و می‌تواند بحران‌های مختلف را پشت سر گذارد چنانچه تاریخ چهار دهه گذشته دال بر این ادعاست. در جهت مخالف، نیروهای اپوزیسیون-حداقل برخی از آنان- بر این اعتقاد هستند که با از دست رفتن مشروعیت نظام ولایت فقیه، رژیم در سراشیبی سقوط قرار گرفته است. از نظر آنان، نظام‌های سیاسی که مشروعیت خود را از دست می‌دهند فقط می‌توانند به نیروی سرکوب خود متکی گردند. از طرفی همه اذعان دارند که خونین‌ترین دوران جمهوری اسلامی مربوط به ابتدای آن، زمانی که اکثریت مردم از رژیم حمایت می‌کرد، بود. بنابراین، آیا رابطه مستقیمی بین عدم مشروعیت و سرکوب وجود دارد؟ در واقع بحث اصلی نه وجود یا عدم وجود مشروعیت بلکه راز بقای رژیم است.



ali-shakerizand02.jpg
علی شاکری زند

برگ‌هایی از زندگی سیاسیدکتر شاپور بختیار* - بخش چهاردهم

یکی از شرایط قبول نخست‌وزیری از سوی بختیار نیز که برخلاف ظاهر در نظر او از اهمیت بسیار برخوردار بود و در نقل قولهایی که در بالا از او در این زمینه کردیم قید نشده‌بود این بود که او نه تنها لزوم کسب رأی تمایل از مجلسین برای دولت و برنامه‌ی دولت خود را با شاه مطرح کرده‌بود بلکه همچنین از او خواسته‌بود تا پایان این امر از کشور خارج نشود. در نتیجه شاه تا پایان کار رآی تمایل از دو مجلس در کشور ماند و با دریافت خبر انجام این امر از سوی بختیار در فرودگاه بود که با هواپیمای آماده‌ی پرواز از کشور عزیمت کرد.



جعفر حسین زاده

تالاب بین المللی میانکاله قربانی مافیای رانت‌خواران نظام

گرچه سازمان حفاظت محیط زیست و دستگاه قضایی کشور در پی شکایات و اعتراضات طرفداران زیست محیطی از یک سال گذشته از جمله مخالفان ساخت این پروژه بودند. اما با توجه به اظهارات صریح دولت و قوه قضاییه در تایید پروژه ،مالک و سهامداران بخش خصوصی ، این پروژه با جدیت در حال ساخت آن است. در وضعیت کنونی عملیات ساخت پتروشیمی میانکاله از سر گرفته شد و مجری پروژه بدون داشتن مجوز محیط زیست، ۹۰ هکتار از زمین های دشت وسیع میانکاته را فنس‌ کشی کرده، کارگاه را برپا و بتن‌ریزی کرده است .



new/khosrow-parsa.jpg
خسرو پارسا

بحران جهانی

چپ از نظر اجتماعی و فرهنگی در جهان و ایران دستاوردهایی داشته است که تاریخی شده است. تاریخ مبارزات کارگران، زنان، اقلیت‌ها، مبارزه برای حفظ محیط زیست، مبارزه برای رهایی … سرشار از کوشش‌های تعیین‌کننده‌ی چپ بوده است. اما وضع کنونی به چه‌صورت است؟ چرا برخی از این دستاوردها یا مصادره و یا کمرنگ شده‌اند. چرا چپ امروز هم مانند گذشته باید تقریباً از صفر شروع کند. چرا دستاوردها حفظ نشده‌اند و نمی‌شوند.



مهدی رجبی

فدرالیسم، از پندار تا واقعیت (۲)

فدرالیسم نه بطور مطلق نفی و تخطئه می شود، و نه اینکه باید گمان داشت که آن کلید جادویی برای حل کردن دشواری های منطقه یی یا قومی است. بحث و گفتگو درباره فدرالیسم را باید از سطح به ژرفا کشانید؛ به آنجاکه آموزش اصول دانش سیاسی مشخصاً و بطور مستقیم توضیح خواهند داد چرا باید در یک جا بسراغ فدرالیسم رفت (مانند رابطه اسپانیا و کاتالونی)، و در جای دیگر آن را راهچاری نادرست (مانند پیوند میان فلامان ها و والون ها در بلژیک) تلقی نمود. پس باید این بحث را در پرتو تمرکز و تأمل روی نوع حاکمیت و شرایط تاریخی شکل گرفتن هویت یک کشور دنبال نمود، و با دقت به شرایط یگانگی حاکمیت و بویژه به پایه عینی آن یگانگی در آنجا نگریست. این موضوع را در نوشته آینده بازخواهم شکافت.




حسن نادری

نیمه دوم انقلاب

اینک در نیمه دوم انقلاب، سلطان سید علی خامنه ای بر تخت لرزانی نشسته است که تاجش(عمامه ها) در خیابان ها به هوا پرتاب می شود. به گِل نشستن ضد انقلاب حاکم با پیش کشیدن موضوع عفاف و حجاب و گشت نجات نخواهد یافت. زیرا خانه نظام ولایت فقیه از پای بست به« امر به معروف، نهی از منکر» بمثابه فکر و کنش رفتار واحد از اسلام در حال ویرانی است. کاست روحانیت حاکم با همه ترفندها و روایت های قرون وسطی ای، به عبث دست و پا می زند تا چند صباحی در قدرت بماند.



new/iraj-farzad2.jpg
ایرج فرزاد

فراخوان به مقاومت و نبرد در انظار جهانیان

به باور من، جامعه قطعا از موضع قدرت، به تقابل و مقاومت روی خواهد آورد. جمهوری اسلامی در توهم به قدرت پوشالی خود و ابهت فروریخته در اذهان مردم کوچه و بازار، مردم را به صحنه فراخوانده است. صحنه ای که بسیار محتمل است که به یک انفجار اجتماعی علیه فقر تبدیل شود. باید به این “هیهات من الذله” پاسخ کوبنده ای داد. پاسخی چنان عبرت انگیز و “ذلّت بار”، که نه تنها به تلاش جنبش اسلامی برای تحمیل خود بر معادلات منطقه ای و جهانی پایان بدهد، بلکه غرب و آمریکا را هم ناچار کند که راه سازش و مماشات با جمهوری اسلامی به عنوان راس دولتی اسلام سیاسی، مسدود کنند.



کیقباد یزدانی

دست‌وپا زدن‌های واپس‌گرایان و خشک‌مغزان در برابر جنبش رهایی خواهی زنان

در جهانی که ۳۰۰ سال پیش، "کودک" را به‌عنوان شخصیتی آزاد و مستقل پذیرفتند و به اراده‌ی آزاد او احترام گذاشتند و در روزگاری که آن را به نیم شوخی و نیم جد "عصر کودک سالار" نام نهاده‌اند؛ ازآن‌رو که کودک به‌عنوان فردیتی مورداحترام و باکرامت انسانی در مرکز توجه و اولویت‌ها قرار دارد، نادیده گرفتن ابتدایی‌ترین حقوق انسانی، یعنی حق پوشش آزاد برای زنان (و نیز مردان)، بی‌احترامی تاریخی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی به زنان (و مردان) و کوچک شماری آنان است. رفتاری که بی‌پاسخ نخواهد ماند.



new/aliafshari.jpg
علی افشاری

جزایر سه‌گانه و دوستی یک‌طرفه جمهوری اسلامی با روسیه

در طول دو دهه گذشته ریل‌گذاری دیپلماسی کشور با این تصور شکل گرفته که دوستی با دولت‌های روسیه و چین و حمایت از منازعات آنها با غرب، توان دفاعی و راهبردی ایران را افزایش می‌دهد. اما حمایت عملی مسکو از موضع دولت‌های عربی در نقض یکپارچگی سرزمینی ایران بعد از اقدام مشابه پکن، خطای محاسبه رهبران جمهوری اسلامی را آشکار ساخت.



masoud-noghrekar5.jpg
مسعود نقره کار

خلیل ملکی، نماد روشنفکری سیاسی و سوسیال دموکراسی

۲۲تیرماه سالگشت درگذشت خلیل ملکی ست (۱۲۸۰ در تبریز – ۲۲ تیر ۱۳۴۸ در تهران). خلیل ملکی انديشمند و نظريه پرداز سياسیِ سوسیال دموکرات از جوانان جمعی بود که به ۵۳ نفر شهرت يافتند، که به اتهام اقدام عليه امنيت کشور زندانی شدند. برخی ازاين افراد پس از آزادی حزب توده ايران را برپا کردند. ازخليل ملکی نيزخواستند به حزب بپيوندد او اما با تجربه ی بدی که از رفتارعده ای از اين افراد در زندان داشت، در آغاز از پيوستن به حزب خودداری کرد. سرانجام اما به حزب پيوست و از رهبران حزب توده ايران شد.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

تقابل با فدرالیسم، واقعیت یا پندار؟

در اینکه ایران قدیم است و تاریخ آن، پشتوانه‌ی امروز میهن‌مان و این وحدت ملی نیز در درازنای زمان شکل گرفته است، توافقات بسیار بالاست‌ و اینها را در نوشته‌های زیادی تصریح شده‌اند. در این نیز که باید این وحدت ملی را پاس داشت از اشتراک نظر بسی قوی است. موضوع بحث اما هم تفسیر از گذشته است، هم خوانش وضع امروز و آسیب شناسی ملی در کشور و بالاخره نحوه راه حل. در مورد قدمت ایرانی که امروزش را به ارث داریم، باید گفت این قدمت نه صرفاً با تصادمات و تصادف‌های خونین توضیح‌پذیر است و نه فقط با شاهنامه‌ی فردوسی و زبان فارسی. هر دو اینها در کار بوده‌اند. هم آن امپراتوری به مساحت کنونی تقلیل یافته و هم در هسته‌ا‌ی از کلیت خود به اکنون رسیده است. اما با نگاه رمانتیک تاریخی نمی‌شود موضوع روز را رئال دید!



ali-shakerizand02.jpg
علی شاکری زند

برگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار*
بخش سیزدهم

این بار دیگر پیدا بود که واقعاً نگران است. اما آیا، حتی برای برطرف‌ساختن آن اضطراب هم که بود، می‌توانستم جابجا پاسخ دهم. در آن زمان من هم احتیاج داشتم که تأمل کنم. اوضاع سیاسی نسبت به دو ماه پیش از آن دچار تحولات مهمی شده‌بود. من تا حد زیادی پشتیبانی جبهه ملی را از دست داده‌بودم، فشار مردم بیش از حدِ قابل‌تحمل افزایش یافته‌بود. فشارهای بسیار کمتری می‌تواند آدمی را ناتوان سازد، زیر بار رویدادها خردکند، به سرگیجه دچارسازد. برای حرکت در خلاف جهت آب باید آرامش خود را حفظ کرد و تمام شهامت خود را متمرکز ساخت. آنهم چه جریانی، چه سیلابی، چه بهمنی!»



new/iraj-farzad2.jpg
ایرج فرزاد

نگاهی به دو رویداد «کوچک»

در طیف "چپ" تشخیص نداد که تمام جریانات منتسب به کومه له و اردوگاه نشین، تازه در آغاز راهی قدم گذاشته اند که مجاهدین به پایان رساند. به باور من آن شیفتگی به ذهنیت و اسارت در تاریخچه و پیشینه "خود"، آن "قهرمان دنیای خود" بودن، آن باور و یا دقیقتر توهم به خرافه "جدل آنلاین"، چون یک میدان واقعی سیاست و مبارزه برای انسانهای واقعی و زنده، به همان میزان "چپ" را از دقت بر ریشه های سیاسی و مادی رویدادهای بسیار بزرگتر از چاقوکشی ها در"اردوگاه"های مربوطه باز داشت. لاجرم تکرار ملال آور خاطرت دوران سپری شده از خود و سازمان خود، "اصالت تجارب" به جای فراتر رفتن از آن محدوده تجربه شخصی و چشم دوختن به افق وسیعتر.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

به یاد و خاطره « میرجعفر پیشه‌وری » مبارز پیگیر راه آزادی

پیشه وری در باکو زندگی بسیار ساده و بی آلایشی داشت، مورد احترام همگان و مقامات جمهوری سوسیالیستی آذربایجان بود، بیشتر در کانون نویسندگان حضور می یافت، در نظر داشت خاطرات سیاسی خود را در بین سال های ۱۳۲۰ تا ۱۳۲۴ بنویسد. در این میان به سازماندهی در میان مهاجران ادامه می داد و به اردوگاه ها و مراکز آنان در شهر ها و مناطق گوناگون در رفت و آمد بود که بتواند برخی از دشواری های مهاجرت را آسان و یا برطرف نماید. هنوز چند ماهی از آمدنش به باکو نگذشته بود که آن روز شوم در ۲۰ تیرماه ۱۳۲۶ فرا رسید و پیشه وری آزادی خواه و مبارز راه خلق در آن حادثه در گذشت، هرچند راهش همچنان ادامه دارد و بعد از چند دهه با همه تبلیغات منفی دو رژیم شاهی و ولایتی جوانان آذربایجان یادش را گرامی می دارند....



bijan-baran.jpg
بیژن باران

لات‌ها در مافیای کنونی ایران

ناکامی اصلاحات ارضی انقلاب سفید، افزایش حلبی آبادها، تظاهر به دین لاتها را شدت داد. حتی در جوانان طبقه متوسط روسری و ته ریش مد شدند. جاهل ها، لات ها، نوچه های شیعی باندهای ضربت سیاسی، مذهبی، صنفی آخوندها شدند. لاتها در حفظ دولت، جنب قدرت سیاسی دربار، ائمه جمعه، جیره خوار ساواک، باند ارعاب برای معترضان به دولت کوشیدند.