new/mehdi-estedadi-shad04.jpg
مهدی استعدادی شاد

برداشتی از «وان من شو» مقام امنیتی

پرویز ثابتی یکی از آن نخاله های سابقه دار است که از چند سال پیش دستگاه امنیت خلافت اسلامی او را به طرق مختلف به روی صحنه توجهات برکشیده است. شاید برای آن که دوباره ترانه یا نوحه جزیرۀ ثبات و آرامش گورستانی را بخواند. آنهم به دوره ای که بی لیاقتی مقامات در ایران به گوش فلک رسیده است. ادعاهای بزرگ و چنته های خالی همیشه چشم اسفندیار نخاله ها بوده است



new/behzad-karimi2.jpg
بهزاد كریمی

ثابتی در پی چیست؟

ثابتی با کارنامه‌ی فوق سیاهی که دارد اگر خود را فقط تیپ سیاسی ستادی معرفی نکند، چه باید بگوید؟ این را که مغز متفکر کشتار 9 زندانی پشت تپه‌های اوین کسی غیر از او نبود چگونه به انکار برآید؟ چطور ننگ جنایت رسوای خود نسبت به محفل گلسرخی – دانشیان را بزداید که زندانیان سیاسی در همان زمان فهمیدند این خود ثابتی بوده که با بکارگیری خودفروخته‌ای در خدمت ساواک، چند محفل پراکنده هنری – سیاسی را شکل «گروه چریکی خطرناک» داده و آن را با باد کردن و دمیدن در بوق و کرنا وسیله‌ی قربانی کردن ده‌ها تن کرده و به شاه فروخته است تا در دل اعلیحضرت بیشتر بنشیند!



new/S-Rohani1.jpg
سهيل روحانی

مستند پرویز ثابتی

اگر شاه به جای شریف امامی یا ارتشبد ازهاری پرویز ثابتی را نخست وزیر کرده بود شاید ثابتی می توانست انقلاب را سرکوب و از استقرار استبداد دینی جلوگیری کند. این کار اما، به احتمال زیاد، موجب نیک نامی اش نمی شد چرا که - در آن صورت - ایرانیان استبداد دینی را تجربه نمی کردند و به تأثیر ویرانگر آن پی نمی بردند و چه بسا تا امروز ثابتی را لعن و نفرین می کردند که چرا در سال ۱۳۵۷ انقلاب را سرکوب کرد و اجازه نداد که ملت مسلمان و مستضعف ایران از برکات عدل اسلامی برخوردار شود.



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

تلاش جدید پرویزثابتی برای تطهیرجنایات ساواک!

اینکه اتاق فکرتلوزیون معلوم الحالی که از آغاز انقلاب زن زندگی آزادی بی پروا و علنا منادی استبدادسلطنتی سرنگون شده است چرا تصمیم به نمایش سریال پرویز ثابتی دراین روزها که اخبار مربوط به جنگ اسرائیل و گروههای تروریستی بنیادگرای اسلامی درجریان است به نمایش میگذارد خود سئوال برانگیزاست وشاید یکی ازاهداف نمایش این سریال دراین زمان میتواند این همان سازی مبارزه گروههای سیاسی دوران پهلوی باشد با اعمال وحشیانه گروههای اسلامگرائی از قماش حماس، تا این همان سازی خوراک تازه ای گردد برای گرم کردن تنور کسانی که در ذهن علیل خود سودای بازگشت به دیکتاتوری سلطنتی می پرورانند



masoud-noghrekar5.jpg
مسعود نقره کار

گریز از پذیرش تقصر

گریز از پذیرش تقصیر، و فرافکندن و نسبت دادن ضعف ها، ناکامی ها و واماندگی ها به دیگران، گرایشی قدرتمند در روش و منش فرهنگی و سیاسی درجامعۀ ماست. این اختلال به عنوان یکی از انواع فرافکنی، نه فقط در میان مردم عادی حتی در میان روشنفکران جامعه وجود داشته است، روشنفکرانی که تلاش بی وقفه در راستای جستجوی حقیقت، و نقد و بازنگری افکار و رفتار خویش، شناخت جامعه و کوشش برای برداشتن موانع در راه پیشرفت انسان و جامعه می بایست از ویژگی آن ها باشد.



new/m-salehi3.jpg
منوچهر صالحی لاهیجی

درباره نبرد فلسطینیان غزه علیه دولت اشغالگر اسرائیل

انسان‌هائی که خود را دمکرات، آزادی‌خواه، هوادار حقوق بشر و ارزش‌های «اونیورزل Universel» می‌دانند، نباید از دولت‌های استعمارگر پشتیبانی کنند، زیرا هر دولت استعمارگری فقط با نابودسازی دمکراسی، حقوق شهروندی و حقوق بشر می‌تواند سلطه خود را به مردمی که سرزمین‌شان را اشغال کرده است، تحمیل کند. فهم این داده تاریخی نیاز به دانش چندانی ندارد. بنابراین آزادگان جهان باید ازهمه فلسطینیانی پشتیبانی کنند که با هر باوری برای رهائی سرزمین خویش از زیر سلطه قدرتی اشغالگر و آپارتاید مبارزه می‌کنند.



new/aliafshari.jpg
علی افشاری

ساختار سرکوب در ایران ۲۵ سال پس از قتل‌های زنجیره‌ای چه تغییری کرده است؟


روزی که قرار شد «قلم‌ها شکسته شود»، انقلاب و عمل انقلابی به اِعمال بی‌حدومرز خشونت و قساوت تنزل یابد، مخالفان آن‌چنان بی‌نام و بی‌حیثیت گردند که هر عملی با آنان مجاز باشد، شکنجه به نام «تعزیر اسلامی» مباح گردد و حکومت قداست آسمانی و خلل‌ناپذیر پیدا کند که مخالفت با آن در حکم جنگ با خدا و مقدسات باشد؛ از همان روز بذرهایی ریخته و کاشته شد تا فجایعی چون جنایت بزرگ اعدام‌های فراقضایی گسترده ۱۳۶۷، قتل‌های زنجیره‌ای، پروندهٔ کهریزک و کشتن معترضان در سال ۸۸، فجایع دی ۹۶، آبان ۹۸ و پاییز ۱۴۰۱ در مقاطع بعد درو شوند.



new/ghaeni-gaza-03.jpg
سیاوش قائنی

قتل عام مردم غزه
«حق دفاع» مشروع اسرائیل است؟


اما امروز ما در رسانه ها و محافل اجتماعی گوناگون شاهد گفتگو های گسترده ای هستیم که با صدای رسا می پرسند: "حق دفاع مشروع" از خود، (چه در معنای عام آن و چه در معنای خاص آن یعنی اسرائیل و یا فلسطین) به چه معناست و حد و حدود آن کدام است؟ حقوق و وظائف دولت اشغالگر در سرزمین های اشغالی چیست؟
کوشش آنست که در این نوشتار׳ قوانین بین المللی بررسی گردد، کنوانسیون هایِ حقوقیِ پذیرفته شده در مجامع بین المللی معرفی شود و سپس با توصیف همه جانبه وضعیت حاصل از اشغال طولانی فلسطین، که بی شک با ابعاد تاریخی، سیاسی، اجتماعی و انسانی متعددی همراه بوده است ، ادعای "حق دفاع مشروع" اسرائیل مورد راستی آزمایی قرار گیرد.



ali-shakerizand02.jpg
علی شاکری زند

برگ‌هایی از زندگی سیاسی
دکتر شاپور بختیار*

بخش هجدهم- ب

در پاریس اطرافیان خمینی، که روز ششم اکتبر، نیمه‌ی مهرماه، به این شهر وارد شده‌بود، و در رأس آنها ابراهیم یزدی، ابوالحسن بنی‌صدر و صادق قطب‌زاده برای مقاصد خویش او را دور کرده‌بودند. آنها مدعی آزادیخواهی بودند اما همه چیز حکایت از آن داشت که آزادی را تنها برای خود می‌خواستند چون افکار خمینی که در کتاب ولایت فقیه یا «حکومت اسلامی» بیان شده‌بود و به صراحت حاکی از برقراری یک «حکومت اسلامی» جزمی و سفت و سخت یا همان استبداد دینی بود، از کسی پنهان نبود، بویژه از آنها. بطور خلاصه آنان سرگرم توطئه علیه موفقیت تحولات مثبت دموکراتیک در ایران بودند.



new/bagher-mortazawi03.jpg
باقر مرتضوی

سندها باید منتشر شوند

خلاف سال‌های پیش، اکنون بیش از هشت میلیون ایرانی در خارج از کشور زندگی می‌کنند. لازم نیست در این جهان غرب حتا بخوانیم تا یاد بگیریم. اگر چشم بگشاییم و به کنجکاوی هم که شده، به رفتار و کردار و عملکرد جامعه بنگریم، بسیار خواهیم آموخت. پیش از انقلاب نسل من چنین کاری نکرد و جهان را یک‌بعدی نگریست و یک‌بعدی نیز آن را کشف کرد. نتیجه آن شد که دیدیم. حال اما با حضور این‌همه ایرانی در خارج از کشور چرا نباید چشم بگشاییم و تجربه خویش را بر تجربه جهان مدرن بیفزاییم و در فکر ساختن ایرانی باشیم که در آزادی و برابری شکوفا گردد.



عباس هاشمی

فرخ نگهدار، خوش رقصی برای برادران اطلاعاتی و حزب‌الهی!

به‌راستی یک مشت مادون بشر و مرتجع اسلامی که در این اقدام جنایتکارانه کوچک‌ترین ملاحظات انسانی و اخلاقی را رعایت نکرده و به‌کودک و غیر نظامی و پیر و بیمار رحم نکرده و دست به قتل و جنایت زدند، نفرتی به‌غایت عظیم در سطح جهان علیه خود و متاسفانه فلسطینی‌ها ایجاد کردند و باعث آوارگی و اشغال بیشتر سرزمینشان شدند، مثل چریک‌های «اخلاق مدار» فدایی خلق عمل کرده‌اند‌؟! او برای تایید چنین مزخرفی که ابراز داشته به « مشعوف کلانتری» استناد می‌کند که در زندان به او گفته «ما باید کشته بشویم، تا حرفمان از طرف مردم شنیده شود »



yadollah-baladi02.jpg
یدالله بلدی

«مسجد امام علی هامبورگ» شعبه‌ای از وزارت اطلاعات

در روز ۱۶ نوامبر پلیس آلمان مسجد امام علی هامبورگ مشهور به «مسجد آبی» قدیمی‌ترین مسجد شیعیان اروپا را مورد تفتیش و بازرسی قرار داد، تمامی اسناد و مدارک موجود در این مسجد را ضبط و برای بررسی به‌همراه خود برد. در این روز، افزون بر این مرکز۵۳ مرکز و مسجد دیگر شیعیان در کشور آلمان که وابسته به جمهوری اسلامی بودند نیز، مورد بازرسی قرار گرفتند.



سرور علی محمدی

سرانجام باقر مومنی ما را به این جهان وانهاد و رفت

کسانی که او را می شناسند بر این باورند که مومنی دمی ازمبارزه دست نکشید و از نوشتن باز نماند او سالیان پیش از همگامان سال های مبارزه اش، خواسته بود یاد مانده هایشان را بنویسند تا شاید برای روزی در نوشتن زندگی سیاسی اش به کار آید. نگارش زندگی مبارزی که از عنفوان جوانی دغدغه ای جز رهایی خلق از بند استبداد شاهنشاهی در سر نمی پروراند ،کار آسانی نبود اما این مهم به همت رفیق پایدارش ناصر مهاجر به انجام رسید . و سندی شد برای نسل آینده که دریابند و به کار بندند.



chidan.jpg
شیدان وثیق

جنگ اسرائیل و حماس
چه موضعی باید گرفت؟

حمله‌ی نظامی و تروریستی حماس به جنوب اسرائیل، جنگ غزه و اشغال نظامی شمال این خطه توسط ارتش اسرائیل، کنشگران سیاسی و اجتماعی در اپوزیسیون جمهوری اسلامی را وامیدارد که در برابر این رخداد بزرگ با پیامدهای بین‌المللی و منطقه‌ای‌اش، دست به موضع‌گیرند زنند. افزون بر آن که خود موضوع نیز در سرنوشت تحولات پیچیده امروز جهان و خاورمیانه می‌تواند نقش تعیین کننده‌ای ایفا کند. از این رو، هیچ کس نمی‌تواند در این باره جایگاه و موضع خود را مشخص ننماید.



س. حمیدی

خالص‌سازی انتخابات برای خالص‌سازی حکومت

یازده نفر از نمایندگان مجلس فعلی نیز در لیست رد صلاحیت شده‌ها به سر می‌برند. در همین راستا عده‌ای فریادشان به آسمان بلند شده که نیروهایی از حاشیه‌ی انقلاب، ایشان را ضد انقلاب می‌نامند. عده‌ای نیز فریاد سر می‌دهند که شکایت حکومتیان را به خدا خواهند برد. پس پیداست که هیچ محکمه‌ای برای دادرسی در ساختار حکومت نیافته‌اند که می‌خواهند شکایتشان را با خداوند در میان بگذارند. اما همه‌ی این ردِ صلاحیت شدگان هرگز پیش از این، از آسیب‌های سیاسی چنین ماجرایی دم برنمی‌آوردند. افرادی نیز همانند الیاس نادران ترجیح می‌دهند تا در همان صحن مجلس بست بنشینند. چون تریبون در اختیارش نمی‌گذارند. همان کسانی که سال‌های سال تریبون‌ها را از دست این و آن پس گرفتند و به حق و حقوق بست‌نشینان یورش بردند، اکنون خودشان از بی تریبونی فریادشان به آسمان می‌رود.



new/yadi-baladi04.jpg
یدالله بلدی

«دانشکده علوم اجتماعی» از زنده یاد دکتر غلامحسین صدیقی فرهیخته تا جمشیدی‌های لمپن


اینک در این دانشکده و موسسه تحقیقات نه از جامعه شناسان اندیشمند خبری هست و نه از تحقیقات اجتماعی اثری، بیسوادان و لمپن‌هایی مانند جمشیدی‌ها و حدادیان‌ها وفرصت طلبانی مانند حداد عادل برجایگاه بزرگانی مانند صدیقی وآریانپورنشسته‌اند و به‌جای آثار دکتر صدیقی، آریانپور واحمد اشرف کتاب‌های مطهری، مفتح تدریس می‌شود. اما با وجود فضای ضد علمی که دراین دانشکده وجود دارد و در تصرف ارتجاع مذهبی قرار دارد، دانشجویان اندیشمندی تحصیل می‌کنند که در عرصه‌های پژوهشی آثار ارزنده‌ای خلق کرده اند که متاسفانه بعضی از این آثار اجازه انتشار ندارند.



masoud-noghrekar5.jpg
مسعود نقره کار

جهانی بر تَلِ جنایت

جهان و انسان برتَلی از جنایت نفس می کشند، شهرها و آسمانخراش ها و کاخ ها وشاهراه ها و آدم هایی که در آن ها می لولند بر تَلِ جنایت بنا شده اند. نمونه اش تصویرزیبای دماوند خاموش و البرزی سوگوار و قربانیانی که خیرۀ تَل های جنایت سرزمین جنایت زده ای به نام ایران هستند. بویایی انسانی تعفن جنازه ها را حس می کند وصدای برخی از قربانیان زنده بگور شده ای که زیرساخت این آسمانخراش ها و کاخ ها و شاهراه ها و شهرها هستند، شنیده می شود. جای جایِ جهان جنایت نفس می کشد و نفس کِش می طلبد.



کیقباد یزدانی

جمهوری اسلامی همه‌چیز را خراب کرده است؛ حتی نوع‌دوستی را!

بر همین منوال، اسلام و به‌طورکلی، دین نیز با عملکردهای چهل‌وچندساله‌ی اسلام حکومتی از جایگاه و اعتبار پیشین خود به پائین کشیده شد و دین‌داری و ایمان با ریا و تزویر و ستمگری و جنایت برابر گشت. و نظام درنهایت با سیاست‌های ضد ملی و مردم‌ستیزانه ی خود و پیش از هر چیز با فدا کردن منافع ملی در راه اهداف ایدئولوژیک و سیاست‌های جنگ افروزانه، حتی فرهنگ نوع‌دوستی را که میراث تاریخی-فرهنگی ایرانیان بوده و هست و با "بنی‌آدم اعضای یکدیگرند" جهانی شد، بی‌اعتبار کرد؛ طوری که اینک همدلی و همدردی با ستمدیگان جهان، دیگر آن معنی و ارزش پیشین خود را ندارد و حتی به ضد ارزش بدل شده است.



new/aliafshari.jpg
علی افشاری

رویای جمهوری اسلامی؛
ایران در تملک خودی‌های ولی فقیه

ایران زمانی می‌تواند خانه‌ای برای زندگی برابر و انسانی همه ساکنانش باشد که جمهوری اسلامی کنار رفته و با گذار به دموکراسی، هویت ایرانی بر بستر نوزایی ملی در امتداد زیست تاریخی کهن آنقدر گسترده تعریف شود که همچون چتری پذیرای همه کثرت‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، عقیدتی و اتنیکی شود و به همگان امکان اثرگذاری برابر و بدون تبعیض در زندگی جمعی و سیاسی را بدهد.



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

چند پرسش و پاسخ، در بارهٔ نسل کشی اخیر اسراییل در غزه

حماس را به هیچ عنوان نباید با فلسطین و فلسطینی و آرمان فلسطین، یکی دانست. حماس، یکی از جریان‌های سیاسیِ داخل فلسطین است که دلیل رشد آن و دلیل رویکرد بخش‌هایی از فلسطینی‌ها به آن، قرار داده شدن فلسطینی‌ها طی سالیان متمادی و دهه‌های متوالی در شرایط غیر طبیعی، توسط دولت‌های چپ و راست اسراییل بوده است.
حماس، محصول غیر‌طبیعی شرایط غیر طبیعی است، و با از میان رفتن این شرایط غیر‌طبیعی، مضمحل خواهد شد.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

چپ و راست ایران در بزنگاه «غزه»!

جنگ غزه، واقعه‌ای است پرپیامد که نتایج کلان آن در پی فروکش دیر یا زود آتشباری کنونی، آرایش سیاسی تازه‌ در نوع مواجهه‌ی جهان و به ویژه منطقه‌ی خاورمیانه با مسئله‌ی دیرینه‌ی اشغالگری‌ها‌ی اسرائیل علیه فلسطینی‌ها را رو خواهد آورد. راستگرایان حاکم بر اسرائیل گرچه سودای تسخیر زمین و زیرزمین غزه در سر دارند، اما امواج کوبنده جنبش صلح در پهنه‌ی گیتی و بازتاب آن در سازمان ملل متحد، نگرانی غرب از فرورفتن اسرائیل به باتلاق و کشیده شدن ناگزیر پای خودش به گرداب و نیز برانگیختگی افکار عمومی ملت‌های عربی و گستره‌ی اسلامی، عواملی‌‌ در راستای توقف جنگ‌اند.



new/mossadegh-1332.jpg
سیاوش قائنی

تصویب قطعنامه ۱۸۱ در مجمع عمومی سازمان ملل
‌و اثرگذاری آن در سیاست دولت های ایران
در برابر مسئله فلسطین تا سال ۱۳۳۲

بحران فلسطین از آغاز همواره برای روشنفکران و اندیشمندان جوامع مختلف و از جمله برای ایرانیان مسئله بوده است و آرای متفاوتی دراین‌باره ابراز کرده‌اند. جبهه‌بندی‌های ایدئولوژیکی نیز در فضای فکری و سیاسی در سراسر جهان و همچنین ایران شکل گرفته و گاه حتی متاثر از واقعیت‌های میدان عمل و کنش و واکنش‌های طرفین درگیر، چرخش‌هایی نیز در قضاوت‌ها و موضع‌گیری‌ها ایجاد شده است. و امروز بعد از انقلاب ۱۳۵۷ در جمهوری اسلامی نیز این مسئله، وارد گردونه امنیت ملی و هستی شناختی شده است.



new/S-Rohani1.jpg
سهيل روحانی

خامنه‌ای دروغ می گوید چون حساب کار دستش است

این حکایت گویای حال آقای علی خامنه ای است که بیش از چهل سال است برای اسرائیل خط و نشان می کشد و این کشور را جعلی می خواند و نابودی قریب الوقوعش را وعده می دهد اما اکنون که آتش افروزی‌هایش به حمله حماس به اسرائیل و جنگ غزه انجامیده و «دشمن به پای خود» به میدان نبرد آمده‌است بشدت ترسیده‌است و به دروغ می گوید که از این حمله اطلاعی نداشته‌است. آمریکا و اسرائیل هم صلاح خود را در این دیده اند که با او همصدا بشوند و بگویند که شواهد محکمی دایر بر شرکت جمهوری اسلامی در حمله حماس در دست ندارند تا شاید دامنه جنگ محدود بماند و پای ایران و دیگر کشورها به آن کشیده نشود.



ali-shakerizand02.jpg
علی شاکری

برگ‌هایی از زندگی سیاسی
دکتر شاپور بختیار*

می‌بینیم که در آن روزها تنها جادو زدگان دینی خمینی نبودند که در برابر او زانو زده‌بودند؛ بسیاری از مقامات عالی دوران حکومت فردی در این زمینه با آنان رقابت داشتند. شمار کسانی مانند دکتر مصطفی رحیمی که با نامه‌ی تاریخی و عالمانه‌ی خود خطاب به خمینی جمهوری اسلامی او را مورد سوال قرار داد یا مهشید امیرشاهی که در مقاله‌ای شگفتی خود از سکوت «روشنفکران» در حمایت از بختیار را بیان داشت به تعداد انگشتان یک دست نمی‌رسید.



reza-alavi3.jpg
رضا علوی

دو حادثه مهم

نخست شروع جنگ زمینی و ورود نیروهای ارتش اسرائیل به نوار غزه است که به نظر می رسد با هدف نابودی توان عملیاتی – نظامی حماس و به طور مشخص انهدام تونل های زیرزمینی آن صورت گرفته است. برخی اخبار رسیده از وضعیت میدانی غزه حاکی از آن است نیروهای ارتش اسرائیل باریکه غزه را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم کرده اند و می کوشند با قطع ارتباط این دو بخش و تمرکز بر نابودی تونل ها در قسمت شمالی، توان عملیاتی حماس را از بین ببرند.