کیقباد یزدانی حرف، هرچه مفتتر، بهتر! در رثای فضای مجازی! فضای مجازی بار دیگر بهگونهای بارز و آشکار به همهی ما نشان داد که بیشتر ما ایرانیها هنوز با فرهنگ گفتگو، نقد، پژوهش و پرسشگری و بیش از هر چیز با احساس مسئولیت فرهنگی و معنوی بیگانه هستیم. فضای مجازی هم شده برای بسیاری، محفل غیبت و مجلس خبرپراکنی و اشاعهی شایعات و خبرهای جعلی و به زبان عامیانه، خالهزنکبازی و در بهترین حالت، محل تبلیغ و ترویج یکطرفهی باورهای شخصی، گروهی و سازمانی. فقط کار کمی آسانتر شده و کلاسش کمی بالاتر رفته.
علی شاکری زندبرگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار*، بخش هفتم – الف دکتر سنجابی، علیرغم مقام استادی دانشگاه در حقوق، با معطوف ساختن بیشتر توجه خود به هدفهای سیاسی آنی، از یاد بردهبوده که با دو مادهی یکم و دوم آن اعلامیه زیر پای خود، زیر پای جبهه ملی ایران و زیر پای ملت ایران را از لحاظ حقوقی خالیکردهبود. زیرا بدون آن نظام مشروطهی موجود، که از سر محاسبات سیاسی نادرست، به غلط «نظام سلطنت» خواندهشده، و غیرقانونی اعلامگردیدهبود، دیگر نه او، نه جبهه ملی ایران و نه حتی ملت ایران برای تصمیم در اینکه نظام حکومتی آینده را چه مرجعی و با استناد به چه مبنای حقوقی تعیینخواهدکرد به هیچ محمل حقوقی دسترسی نمیداشتند.
فرشید یاسائیراهکار های پشتیبانی از مبارزات مردم ایران! برای یافتن راهکار های پشتیبانی موثر از مبارزات درون کشور که با جذر و مد ویژه خود جریان دارد....ناچاریم کوتاه به وقایع نگاری رسانه ها و اینترنت در ایران... توجه کنیم...اعتراضات اخیر چنانکه میدانیم غیر مترقبه و سهمگین... فضای سیاسی جهان را خیلی سریع بخود جلب کرد... جنبش اعتراضی کشور هیچگاه از اوائل انقلاب تا امروز اینقدر در سطح جهان پررنگ نبود...!... بخشی از ارباب مطبوعات درون کشوردوست دارند از این اعتراضات گسترده از مفهوم " جنگ روایت ها " نام ببرند تا از حجم گسترده جنبش ضد دیکتاتوری مردم ایران بکاهند!! در همین راستا تعدادی از روشنفکران حکومت اسلامی .
مهدی ابراهیم زاده تجدید رابطه ایران و عربستان؛
الزامات و تبعات آن باید توجه داشت که پای گذاشتن جمهوری اسلامی در هر توافقنامه متعارف منطقه ای و بینالمللی محدودیت ها و الزاماتی برایش ایجاد میکند، که رعایت آنها به صلح، تشنج زدائی و منافع ملی کمک میکند. بهگونه ای که اهمیت و نفع آن برای جنبش زن، زندگی، آزادی به مراتب بیشتر از بهرهمندی کوتاه مدت جمهوری اسلامی از آن خواهد بود. در عین حال برای اظهار نظر قطعی در باره سود و زیان این رویکرد، باید منتظر روشن شدن نتايج عملی آن بود.
مهدی رجبی«حاکمیت مردم» ایران از منشور جنبش فرانسه اندر کژنگری به دمکراسی (۳) ه وجود سازه های مختلف جامعه مدنی و نیرومندی سازمان ها و انجمنهای مردمی و عملکرد آزادانه و مستقل آنها جلوههایی از روند تحقق حاکمیت مردم اند. آنها از همان اهمیت برخوردارند که نهادهای سیاسی که حاکمیت مردم را بطور باواسطه و بکمک نمایندگان و کارگزاران حکومت برگزیده مردم اعمال می کنند. این دو پدیده در یک جامعه دمکراتیک در کنار هم و به موازات همدیگر هستی داشته، و به زندگی خود ادامه می دهند. در جامعه فرانسه نیزاین هر دو همواره همزیستی داشته اند. در کشوری که نه آن هست و نه این، باید هشیار بود که کوشش در راه برقراری دمکراسی، آگاهانه به این هر دو وجه حاکمیت مردم توجه داشته باشد.
دکتر محمد حسین یحیاییرولت روسی را خامنهای به تنهایی بازی میکند خامنه ای همه ناتوانی ها و ناکامی های اقتصادی و ناهنجاری های اجتماعی را به تنهایی به گردن می گیرد، دستور جنایت و کشتار می دهد و در رویای ایجاد امپراتوری شیعه در جهان است و دیگر چندان از کلمه جمهوری هم استفاده نمی کند، تظاهرات مسالمت آمیز مردم را به رسمیت نمی شناسد و آن را اغتشاش می نامد که از بیرون برنامه ریزی شده تا جامعه را ناامن نشان دهند در حالیکه مردم از بی عدالتی، فاصله طبقاتی، فقر و بیکاری و... بستوه آمده اند و می خواهند از نکبت جمهوری اسلامی نجات یابند، خامنه ای خود را بازیگر اصلی می داند، در حالیکه حوادث پیش بینی نشده بیشتری در افق دیده می شود و در آینده نزدیک شبح ناارمی ها بار دیگر بر رژیم جمهوری اسلامی مسلط خواهد شد و به نظر می رسد، خامنه ای بازی رولت روسی را به تنهایی پیش خواهد برد.
معصومه قربانی جمهوری اسلامی به مثابه شر جهانی امروز دشمن ما در خانه نشسته است، اینها نه فقط دشمن مردمان ایران که بلکه دشمن مردمان عراق، سوریه، یمن، لبنان، فلسطین و دیگر مردمان کشورهای همسایه هستند. اینها اگر امروز موفق شدهاند که مردم ایران یا سوریه و یمن را بدبخت بکنند به معنی این است که دندانشان را برای بدبخت کردن مردم ترکمنستان، تاجیکستان، آذربایجان و یا امارات تیز میکنند. هدف غایی ضحاک فقط خون و ویرانی است و برایش عرب و عجم فرقی ندارد. اینکه آیا حکومت جهل و تاریکی با توسل به اعتقادات آخرالزمانی خویش به عمد ویران میسازد تا امام زمان ظهور بکند و این ویرانیهایها را آباد بکند هیچ اطلاعی ندارم، اما شواهد و قرائن حاکی از این است که اینها تا منطقه را زمین سوخته نکنند دست از سر ما بر نخواهد داشت.
تقی روزبهپرسشهایی پیرامون صحت و سقم سند نشست سرداران سپاه و خامنهای؟ البته تا آنجا که به کنشگران مسئول و میدانی جنبش و مدافعان آن در خارج مربوط میشود بدیهی است که آن ها ضرورتا ارزیابیهای واقعی و تاکتیک های خود را از واقعیت های عینی و رفتارعملی نیروهای سرکوب و توازن قوا استنتاج می کنند و نه با تکیه به اهداف صنعت رسانهای و با خنثی کردن ترفندها و ایجادذهنیتهای کاذب توسط دشمن و برافروختن امیدهای کاذبی که خود موجب ناامیدیهای بعدی می شود. گرچه در این رابطه هرگاه اسنادموثق و قابل اعتمادی هم بدست آید، و توسط نیروهای مردمی درز داده شود، درجای خود می توانند موردبهره برداریهای اصولی قرارگیرند.
سعید رهنمادو نکته دربارهی منشور ۲۰ تشکل صنفی و مدنی ایران بیتردید، یکی از مهمترین منشورهایی که از سوی جریانها و گروههای مختلف منتشر شده، منشور بیست تشکل درون ایران است، و نقطهعطف ارزشمندی در مبارزات دموکراتیک مردم ایران بهشمار میآید. در نقد و بررسی این منشور مهم باید ملاحظاتی را که این هم میهنان مبارز با آن مواجهاند در نظر داشت. من در اینجا صرفاً به دو جنبهی آن، که حتی با توجه به همان ملاحظات میتوانست در این منشور گنجانده شود، میپردازم.
مسعود نقره کارعید و خانهتکانیِ سیاسی اپوزیسیون حکومت اسلامی در داخل و خارج از کشور، علیرغم سن و سالی که دارد به ندرت به فکر غبارروبی در چهاردیواری خانه اش افتاده است. حتی جنجال جغجغه فروش ها را که برای عید مبارکی با سرو صدای بیشتر و جلب توجه، قارقارک هایشان را هم به صدا در آورده بودند را نمی شنید، و شاید هم خودش را به ناشنوایی می زد. امسال اما آواز آزادی دختران و پسران پهندشت ایران شنواشان کرد و اهالی خانه را مجبور کرد به یک گَرد گیری و خانه تکانی جانانه تن دهند، خانه تکانی ای که با ایام عید سال ۱۴۰۲ مصادف شده است، با سال خرگوش، که تیزپائی هم به رُخ صاحبان خانه می کشد.
رضا اکرمینه به جمهوری اسلامی
زنده باد جمهوری ! هرگاه آن ائتلاف جمهوریخواهانه و این رقابت درون اپوزیسیونی با شفافیت تمام وجود داشته باشد هم همصدائی اپوزیسیون علیرغم تنوع آن تأمین میگردد. هم گرایش افراطی نامبرده طرد و تضعیف میشود و هم به اعتلای فرهنگ دمکراتیک و کثرت گرا در جامعه کمک کردهایم. فقط در چنین صورت است که سخن گفتن از این که سرنوشت کشور، بعد از سرنگونی رژیم حاکم پای صندوق رأی رقم میخورد معنی واقعی خود را می یابد و راه کسب شناخت و انتخاب بر مبنای آگاهی از برنامه و پروژهها میسر میشود.
علی شاکری زندمنشوری برای اهالی کرهی ماه با منشوری که عده ای در انتظار آن بودند منتشرشد و به قول ظریفی سرانجام کوه موش زایید. خواندن این متن که پیداست به قلم افرادی مبتدی ـ مبتدی، اما نه بیغرض! ـ نوشتهشده، نخستین پرسشی که پیش میآید این است که متن در خدمت مبارزات کدام ملت و برای نجات کدام ملت نوشته شده یا اصلاً مربوط به سرنوشت کدام ملت است؟ اگر پاسخ داده شود که مربوط به سرنوشت ملت ایران است بلافاصله این پرسش دوم طرح میشود که: پس به چه دلیل در سراسر بیش از سه هزار واژهی این متن، از خود این ملت که صاحب عِلّهی اصلی است یکبار هم نام برده نشده است؟
یدالله بلدیرسانهای فراگیر نیاز مبرم آزادیخوهان دراین برهه سرنوشت ساز میهن مان نیروهای چپ با چهارمعضل اساسی روبروست اول ، ضربات سهمگینی که از جمهوری اسلامی بر تمام نحله های چپ وارد شده وآنرا تضعیف کرده است. دوم، تبلیفات زهر آگین جمهوری اسلامی علیه سازمانها واحزاب چپ که اثر خودرا درجامعه برجای نهاده است. سوم، پراکندگی نیروهای چپ. چهارم، عدم پیوند با مردم داخل کشور بویژه جوانان در چنین دورانی جریانات چپ که در یکصد سال اخیر پیگیر ترین وفداکارترین نیروی دفاع از حقوق مردم بوده اند متاسفانه فاقد یک رسانه فراکیر هستند تا بتوانند خواسته ومطالبات خودرا که همان خواستهای مردم است تبلیغ وترویج کنند
تقی روزبهمنشور شش نفره، منشورهمبستگی یا تفرقه؟ -بخش اول نام و عنوان منشور نه در تناسب بامحتوا و پیام منشور، بلکه چنان انتخاب و چیده شده است که حروف اول آنها نام مهسا را متبادرکند، همچنان که لگوی انگشتان مشت شده نیزمیخواهد چهره وی را القاء نماید. اما همانقدر که مهسا در نمایش واژگان حضور دارد بهمان اندازه روح زن زندگی وآزای در محتوا غایب است و همین به منشور بیش از آنکه پیوندواقعی با جنبش مهسا و درونمایه آن داشته باشد، خصلت نمایشی داده است.
در گرامیداشت نام و یاد هدایت سلطانزاده مذهب و خشونت هدایت سلطانزاده، یکی از شناختهشدهترین شخصیتهای چپ تاریخ معاصر ایران، در پانزدهم ماه مارس در لندن، در پی چند سال مبارزه با سرطان، درگذشت. او که پیش از انقلاب در جمع "گروه فلسطین" سالها در زندان به سر برد، از جمله نخستین افرادی بود که در شانزده شماره از نشریه "راه کارگر" در نقد و نفی قانون اساسی جمهوری اسلامی و اصل ولایت فقیه نوشت.
هدایت سلطانزاده اگرچه در سالیان آخر زندگی خود با هیچ حزب و سازمانی همکاری نداشت ولی همچنان مینوشت. در آرشیو "عصرنو" میتوان نوشتههایی از او را بازیافت. نوشته زیر را به یاد و در گرامیداشت او منتشر کردهایم.
مهدی فتاپوردر ضرورت مقابله با سلطهی ناسیونالیسم در مناسبات جهانی غلبهی ناسیونالیسمی که جهان را بهسوی رودررویی قطبها پیش برد، در شرایط کنونی جهان به غلبهی بربریت میانجامد. چپها و دموکراتهای جهان چند دهه است که گسترش هم پیوندیهای اقتصادی در جهان را تأیید کرده و از روابط نولیبرالی حاکم بر جهان در این دوران انتقاد کرده، منتقد تداوم یکهتازی قدرتها در روابط جهانیاند. آنان بهعنوان منتقد روابط حاکم بر جهان خواستار شکلگیری نهادهای دموکراتیک و قدرتمندی در جهاناند که بتوانند بر یکهتازی شرکتها که حاصل روابط غالب نولیبرالی در جهان است لگام نهند. آنان خواستار ارگانهای دموکراتیکی هستند که بتواند عملکرد قدرتهای بزرگ جهان را محدود کند و اجازه ندهد که زور حرف اول و آخر روابط در جهان باشد. ارگانهای دموکراتیکی که بتواند همکاری بینالمللی برای حفظ محیطزیست و صلح را تأمین نکند. این سیاست امروز با وزن بیشتری موضوعیت دارد.
شهاب برهان«منشور مهسا»ی سلطنت طلبان: نقد یا نفی؟
امضای رضا پهلوی به تنهائی گویای همه چیز و کافیست. این آدم أصلا چکاره است؟ چرا دور او جمع شدهاند؟ جز وارث و مدعی سلطنت واژگون شده بودن چه امتیاز و ویژگی در این شخص هست که یک جریان سیاسی بر محور او شکل بگیرد؟ هیکل او دُمِ خروسِ قسم حضرت عباسی است که خود اش و همدستان اش میخورند که شکل حکومت آتی را مسکوت میگذارند. این منشور در یک کلام، منشور بازگشت سلطنت شازده رضا با حمایت امپریالیستی است.
ابراهیم هرندیروشنفکر دینی هم از عقل میلافد و هم طامات میبافد! هدف من از نوشتنِ این یادداشت، انشا نویسی درباره ی روشنفکری دینی نیست. من این گفتمان را بیهوده، فرصت سوز و حوزوی می دانم. هرجامعه گیرهایی دارد و گیرنماهایی. گیرها نشانه های گرفتاری های حقیقی فرهنگی و اجتماعیِ جامعه است و گیرنماها، نمادهای ساختگیِ گرفتاری های دروغین. روشنفکری دینی، یکی از دکان های تولید و توزیع و تزریقِ گیرنماهای دینی ست. چنین است که می گویم این گفتمان بیهوده و فرصت سوز است و باید آن را "مقوله ای حوزوی" و بی بها دانست. حوزه ی دین هیچگونه پیوند و همپوشانی با گستره های علم و فلسفه ندارد و نمی تواند داشته باشد.
محمدعلی اصفهانیمبنای فلسفی همه با هم در خیزش زن، زندگی، آزادی همیشه درختان مانع دیدن جنگل نمی شوند، بلکه غالباً این جنگل است که مانع دیدن درختان می شود. دیدن با دیده شدن فرق دارد اگرچه در کلام و در محاوره و در روزمرهها متوجه این فرق نیستیم و در نظر نداریمش. دیده شدن، یعنی به دید آمدن و در همان حد هم احیاناً توجه را جلب کردن. اما دیدن یعنی نگاه کردن به منظور متمایز کردن چیزی و چیزهایی از چیز و چیزهای دیگر. از بقیهٔ اجزای محیط. دیدن، ارادی است، و دیده شدن ارادی نیست مگر آن که محصول دیدن باشد نه به دید آمدن.
علی شاکری زندبرگهایی از زندگی سیاسی دکتر شاپور بختیار* بخش ششم - آغاز بحران در حکومت فردی در چنین اوضاع کاملاً نوینی که حوادث هر روز حادتری بر وجود یک خطر حیاتی در افق کشور گواهیمیداد و نشانههای ناتوانی و درماندگی دیکتاتور نیز هر دم نمایانتر میشد وظیفهی ایراندوستان و آزادیخواهان شناخته شده این بود که خود را به سرعت برای در دست گرفتن مسئولیت سیاسی آماده سازند و با تکیه بر اعتبار ملی و تجارب خود در کشورداری این آمادگی را اعلامدارند، بل، با تمام نیرو و بدون هیچ ملاحظه از کسی بر حق تاریخی خود در ایفای چنین نقشی پافشاریکنند. در ابتدای کار نیز سخنان سخنگویان جبهه ملی در ماه مهر ١٣۵٧ میتوانست نشاندهندهی چنین چشماندازی شمرده شود.
محمد حسین صدیق یزدچیچرا پادشاهی ایرانی استبدادی/ دسپوتیک است؟ حال در وضعیّت بحرانی و سخت و سنگین کشور و جامعهی ما، جامعه ای که در حال گذری گرانسنگ است، جامعهای که به سختی در حال گذر به جامعه ای با ساختاری سیاسی نوین و دموکرات است، پادشاهی بنابر ویژگی هایش نمیتواند ابدا و مطلقا بسترساز جامعهای مدنی یا سیویل و قانون مند باشد. بدانکه پادشاهی بنابر جوهره ی هستیمندانهاش، معارض پیدایش و رشد ارادهی آزاد و غیر قدسی مدار فرد و معارض آزادیهای فردی و جمعی و معارض و مانع تحقّق قانون و مانع پیدایش و رشد اموزش و پرورشی خردبنیاد و تجربهگرا و پالوده از امور مقدّس و مانع پیدایش و رشد آزاد فرهنگ و در یک سخن مانع بالش انسان و فرهنگ پویندهی آزاد است.
رضا راهداریک نامه سرگشاده پرسشهای اصولی از جناب آقای رضا پهلوی استبداد، زور، قلدری، و حاکمیت دیکتاتوری و توتالیتاریسم فردی تراژدی غم باری است که بر تاریخ و سرنوشت مردم این سرزمین تنیده شده است. و غم انگیز تر از آن قربانی قهرمانان آزادی بدست دوستان درونی است. از کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ و قتل و کشتار قهرمانان آزادی و اندیشه گرفته تا قتل امیر کبیر گرفته تا کشتار سرداران مشروطه و پیشتازان نهضت ملی از کودتای ۲۸ مرداد و برکناری دکتر مصدق گرفته و تا آن همه جان های پاک و نازنینی که در راه انقلاب ۵۷ نثار آزادی این مرز و بوم شده است. آیا می توان گناه همه این ماجراها را گردن دشمن خارجی گذاشت؟ نقش دوست را ببیند که چه ها نکرد!!!
دکتر محمد حسین یحیاییچهره عریان فقر و هذیان گوییهای رژیم درمانده رژیم جمهوری اسلامی در بیش از چهار دهه از عمر بی برکت و نکبت بار خود هرگز با دشواری ها و سختی های امروز روبرو نشده بود، مدت ها توده های مردم، زحمتکشان و تهیدستان جامعه در موضع دفاعی و رژیم در حالت تهاجمی بود، گاهی ذوب شدگان در ولایت را گاهی دیگر مداحان مسلح را بجان مردم معترض، مخالفین رژیم و دگر اندیشان جامعه متکثر می انداخت تا قدرت خود را نشان دهد و حاکمیت ارتجاعی خود را برقرار سازد و گاهی دیگر « خامنه ای » فرمان آتش به اختیار می داد تا جامعه پویا، صبور، کنجکاو و جستجوگر بویژه جوانان را کنترل کند و با تبلیغات دروغین و بزرگنمایی دستاوردهای نظامی آنان را در مسیر حکومت اسلامی و خیالی خود قرار دهد.
سیاوش قائنیتوسعه اقتصادیِ ایران در گذار
جهان تک قطبی به جهان چند قطبی در پی تحریم های اقتصادی در سه دهه گذشته، ایران روند گردش به شرق و جنوب و پیوستن به سازمان همکاری های "شانگهای"، تقاضا برای پیوستن به گروه "بریکس" و همکاری بیشتر با سازمان پیمان همکاری های جمعی با مدیریت روسیه را آغاز کرد. این سیاست چرخش به شرق و جنوب از سوی ایران، که دارای اهمیت ژئوپولیتیکِ راهبردی است، زمینه ساز گفتگوهای سخت و اختلاف نظر های جدی در میان اهل دانش و جناح های مختلف سیاسی، روشنفکری، اقتصادی در ایران و جهان شده است. گروهی این گردش به شرق را کُرنش ایران در برابر امپریالیسم چین و روسیه می دانند و می گویند که پیامدهای شوم بسیاری برای منافع و توان ملی ایران داشته و خواهد داشت. گروهی دیگر بر این باورند که چرخش به سمت جمهوری خلق چین، روسیه و یوروآسیا ایران را از انزوای سیاسی ـ اقتصادی رها می سازد و زمینه ساز توسعه ی اقتصادی ایران می گردد.
مسعود فتحیتروریسم شیمیائی،
امتداد مقابله با جنبش «زن، زندگی، آزادی»! این که هنوز حکومت سرنخی پیدا نکردهاست، یک دروغ محض است. عاملان ترور شیمیائی هم مثل عاملان اسیدپاشی نمیتوانند ناشناخته باشند. اما در جمهوری اسلامی چنین عاملانی از مصونیت آهنین برخوردارند. مثل ادمکشان موسوم به «لباس شخصی» که در همه جا حضور دارند، حکومت هیچ مسئولیتی در قبال اعمال آنان بر عهده نمیگیرد، اما در هر تجمعی قبل از همه آنها هستند که وارد مصاف با مردم میشوند.
|