new/mehdi-estedadi-shad04.jpg
مهدی استعدادی شاد

رفع تبعیض با مارکس و سایرین

هونت در واقع ضعف نگرش سوسیالیستی برای بسیج ناراضیان بی‌شمار از وضع موجود را در نبودِ برنامه‌ی سیاسی مؤثر و تصویر شفافی از هدف می‌داند. کمبودهایی که بدون روزآمدسازیِ قصد و نیّت‌های درست سوسیالیست‌های اولیه بر طرف نمی‌گردد. در این رابطه نقطه حرکت و مبدأ چیزی جز پایبندی به اید‌ه‌ی آزادی اجتماعی نیست که در روند تثبیت خود بر ایده‌هایی هژمونی می‌یابد که سوسیالیسم را به کسب قدرت سیاسی خلاصه می‌کردند و یا حدوث آن را با درکی پیشرفت‌باورانه محتوم می‌پنداشتند.



Saeed-Rahnema.jpg
سعید رهنما

جنگ اوکراین: جدال نظرها و بحثِ جنگِ «بیناامپریالیستی»

مستقل از آن که این جنگ چگونه و چه موقع به پایان رسد، و به‌رغمِ نابودیِ شهرها و زیر ساخت های اوکراین و کشته شدن و آوارگی مردم این کشور، بازنده‌ی این جنگ روسیه خواهد بود. اگر سقوط شوروی شکست یک برداشت از ایدئولوژی بود، شکست روسیه در جنگ اوکراین شکست یک قدرت جهانی و حذف آن به‌مثابه یک بازیگر تعیین‌کننده در سیاست جهانی است. درست است که روسیه دومین قدرت اتمی جهان است، اما به‌خوبی می‌داند که نمی‌تواند از آن استفاده کند، چرا که در جریان عکس‌العمل تلافی‌جویانه خودش کاملاً نابود خواهد شد. پوتین با این حماقت خود نه‌تنها روسیه را تضعیف و بی‌آبرو کرد، بلکه از آن مهم‌تر ناتو و به‌ویژه امپریالیسم امریکا را تقویت نمود. بازار تسلیحاتی که کمی از رونق افتاده بود پرجوش‌وخروش به فعالیت افتاده و همه در حال خرید سلاح هستند.



new/mojgan-n1.jpg
اورلی ـ مژگان ـ نوی*

ایمَن عوده راست می گوید:
«چرا فلسطینی‌ها باید در پلیس اشغالگر خدمت کنند؟»

ترجمه حماد شیبانی

این شاید نکته اصلی در این داستان باشد: برای این که خدمات پلیس یک کشور واقعاً بیانگر منافع شهروندی و احساس مشترک باشد، باید نیروی پلیس در خدمت همه شهروندانش باشد ـ نیرویی باشد که امنیت همه را بطور یکسان تضمین کند. اما در کشوری که دولت، دولتِ همه شهروندانش نیست، چنین پلیسی وجود ندارد. اگر دولت همه اتباع خود را دارای سهم و حقوق مساوی در نظر نگیرد و از نظر ساختاری برای یک گروه امتیاز ویژه قائل باشد در حالی که برای همیشه به گروه دیگر مشکوک است، گروه دوم نمی تواند با ساختار برتری یهودیان کنار بیاید و در یک پلیس واحد "ادغام" شود و لباس نظامی را بعنوان وسیله ای برای اثبات وفاداری پذیرا باشد.



Saeed-Rahnema.jpg
سعید رهنما

سوسیالیسم بدون مارکس! نگاهی به کتاب اَکسل هونِت

ایده‌ی سوسیالیسم: به‌سوی یک بازسازی[۱]

کتاب ایده‌ی سوسیالیسم به‌رغم پاره‌ای مباحث بحث‌انگیز، ابهام‌ها و مسئله‌هایی که به طور گذرا به آن‌ها اشاره شد، کتاب بسیار ارزشمندی است که ضمن تلاش برای رفع کمبود‌های نظریه‌ی سوسیالیستی هشدار‌های مهمی را برای آن دسته از سوسیالیست‌هایی که به ضرورت انطباق نظریه‌ی کلاسیک سوسیالیستی با شرایط متفاوت و متغیر امروز باور دارند – و نه کسانی که برخورد مذهب‌گونه با مارکسیسم و پیامبرگونه با مارکس دارند -- به همراه دارد. از مهم‌ترین تأکید‌های او این است که سوسیالیسم جدید تنها محدود به الغای دگرسالاری (هترونومی) و کار بیگانه شده در عرصه‌ی اقتصادی نیست، و بر این باور است که روابط شخصی و دموکراسی سیاسی نیز باید از اجبار و اعمال نفوذ مبری شوند. و نیز آن که تأکید بر آزادی اجتماعی و جمعی نباید به قیمت قربانی کردن آزادی فردی تمام شود.



new/hamid-shirazi02.jpg
حمید شیرازی

اخرین پوزش خواهی واتیکان از اعمال ناپسند گذشته

در تاریخ واتیکان، نقاط سیاه فراوانی در زمینه آزار و شکنجه دگراندیشان، حمله به سرزمین دیگران، همکاری با استعمارگران، آزار و اذیت جنسی کودکان بوسیله کشیشان، و... و وجود دارد. برای جبران این گذشته سیاه و شرم آور مدت‌هاست واتیکان تصمیم گرفته از راه های گوناگون چهره مخدوش خود را بازسازی کند. یکی از این روش ها اظهار ندامت و پوزش خواهی از این اعمال است که مدت هاست به یکی از سیاست های واتیکان تبدیل شده.



new/anne-appelbaum1.jpg
آن آپلبام (لوموند)

تزار ِ عصر مدرن

ترجمه ی علی شبان

هنگامی که روسیه برای اولین بار در سالِ ۲۰۱۴ به اوکراین حمله کرد، ما با ترس واکنش نشان دادیم، و در‌واقع هیچ حمایت زمینی برای مقابله با الحاقِ کریمه وجود نداشت. و تحریم های اعمال شده نمی توانستند مؤثر واقع شوند و به راحتی دور زده می شدند. ما همچنان فکر میکردیم که جنگ غیر ممکن است و طبیعتاً آمادگی نظامی نداشتیم. و ناتو هم آمادگی برای اعزام و سرمایه‌گذاری های مورد نیاز را نداشت. ما بیست سال بر خاورمیانه و شمالِ آفریقا تمرکز کردیم و هیچ کاری برای بازدارندگی روسیه انجام ندادیم. ما می توانستیم از مدت‌ها پیش، اوکراینی ها را مسلح کنیم. و ما حتی نشان ندادیم که در برابر سیاست‌های ستیزه جویانه پوتین دست به تحریم خواهیم زد.



Saeed-Rahnema.jpg
سعید رهنما

درباره‌ی اخلاقیات نقد سیاسی و اتهامات علیه ژیلبر اشکار

من در این نوشته به مواضعِ دیرآشنای جریان خاصی از چپ ایران که دهه‌هاست تکرار شده و می‌شود نمی‌پردازم. تکیه‌ی من بر اخلاقیات یا فقدان روش اخلاقی در نقد سیاسی است، که ازقضا همین جریانات یکی از مهم‌ترین رواج‌دهند‌گان آن بوده و با تکیه بر حملات شخصی و ترور شخصیت و متهم کردن مخالفان به جاسوسی برای دشمن، با مخالفانِ خود برخورد کرده‌اند. فراموش نمی‌کنم که در دوران پس از انقلابِ بهمن نیز، دوستِ عزیز دیگری، زنده‌یاد منوچهر شفیعی (هلیل‌رودی) با اتهام جاسوسِی امریکا هدف این جریان فکری و سیاسی قرار گرفت و نوشتند که امپریالیست‌ها در دوران سلطه‌ی امپریالیسمِ انگلستان، دکتر اپریم را وارد جنبش کردند و حال در دوران سلطه‌ی امریکا، دکتر هلیل‌رودی را.



new/April_2008_uprisings_in_Mahalla_Egypt.jpg
جک هالینسکی - فیتزپاتریک

جنگ اوکراین، گرسنگی جهانی را شعله‌ور می کند و ناآرامی‌های گسترده را آماده می‌کند

ترجمه: شهناز نیکوروان

تأثیر جنگ در اوکراین بسیار فراتر از سواحل اروپا احساس خواهد شد. با توجه به اینکه روسیه و اوکراین با هم مسئول ۱۲ درصد از کل کالری(یک واحد انرژی از مواد غذایی گرفته تا منابع طبیعی مانند گاز)مبادله شده هستند و گاز طبیعی جزء مهمی در کودها است، جنگ تورم مواد غذایی را تشدید می کند. در زمانی که بسیاری از کشورهای تحت سلطه سرمایه‌داری در پی همه‌گیری ویروس کرونا بدهی‌های هنگفتی ایجاد کرده‌اند، این جنگ به طوفانی کامل می‌افزاید که مبارزه طبقاتی را در مقیاس جهانی برخواهد انگیخت.