دنیز ایشچی

پدیده ترامپ و به رسمیت شناختن اورشلیم بعنوان پایتخت اسرائیل

گرچه شخصیت فردی دونالد ترمپ بر پایه تزلزل و ناپایداری شخصیتی بیسوادی و حقه بازی اقتصادی سیاسی مبتنی می باشد، او شعارهای آرامش خاطر دهنده طرد شدگان اجتماعی بخش سنتی و راست گرای اجتماعی آمریکا از جمله سخت گیری نسبت به مهاجران، بازگرداندن ارزش های سنتی مسیحیت، ارجحیت بخشیدن به موقعیت سفیدهای آمریکا نسبت به نژادهای دیگر و تا حدودی فسخ کردن دستاورهای لیبرال دموکراسی اجتماعی حکومت های قبلی برای مردم آمریکا و جایگزینی آنها با سیاستهای ناآزموده و شعارگونه مبتنی می باشد.



majid-sedghi.jpg
مجید صدقی

باز شدن سالن های سینما درعربستان سعودی

عربستان سعودی نیز سرانجام درهای سالنهای سینمای خودرا از سال نوی مسیحی برروی تماشاگرانی که بیش از 35 سال از دیدن فیلهای سینمایی درکشورخود محروم بودند بازخواهد کرد. در دهه ی هشتاد میلادی تند روهای مذهبی این کشورمسلمان , فعالیت سینماها دراین کشوررا موجبی برای تهدید فرهنگی و هویت اسلامی عنوان کردند و بنابراین چراغ سالنهای سینما خاموش شد. البته امروزکماکان مسلمان های تندرو مخالف راه اندازی دوباره سینما ها هستند , ولی به نظرمیرسد ولیعهد عربستان و برنامه های اصلاحی وی راه را برای بازگشایی مجدد سینما ها هموارکرده است .



salehi2.jpg
منوچهر صالحی

پیش‌زمینه‌های پیدایش انقلاب اكتبر ۱۹۱۷

منشویك‌ها براین باور بودند كه انقلاب فوریه دارای خصلت دمكراتیك است و به‌همین دلیل برای بورژوازی لیبرال در انقلاب و آینده روسیه نقشی تعیین كننده قائل بودند. آن‌ها بر اساس این تحلیل كوشیدند از اكثریتی كه در شوراها كسب كرده بودند. به سود هم‌كاری و هم‌سوئی «شوراها» با «دولت موقت» بهره‌برداری كنند. اما «دولت موقت» فاقد هرگونه برنامه روشنی برای بیرون آوردن جامعه از چنگ عفریت جنگ بود. جنگ هم‌چنان ادامه داشت و قحطی هم‌چنان همه‌جا گیر بود. این شرایط سبب شد تا توده‌ها با شتاب دست از پشتیبانی «دولت موقت» بردارند. با این ‌كه در ماه‌های آخر در تركیب «دولت موقت» تغییراتی صورت گرفت و كرنسكی كه از پشت‌بانی سوسیال رولوسیونرها و منشویك‌ها برخوردار بود، ریاست حکومت را پذیرفت، لیكن دیگر كار از كار گذشته بود و مردم به این دولت باوری نداشتند.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

افول لیبرال دمکراسی آمریکا

دمکراسی لیبرال معاصر شامل مواد زیر است: هر شهروند یک رای، چندحزبی با لابی مالیگرایی شرکتها، رسانه های عمده مستقل از دولت، شبکه های مجازی اجتماعی، وفور اطلاعات در اینترنت، انتخابات ادواری حاکمیت، شبکه های تامین اجتماعی، کاهش بیکاری، برنامه کمک به فقیران، افزایش معاهدات تجاری، کمک به سازمان ملل، احترام به همسایگان و معاهدات چند جانبه، توافقات حفظ زیستبوم، گسترش رای اقلیتها، آسانی اقامت پناهجویان و مهاجران. رسانه ها برای درآمد همراه حاکمیت غالب در جامعه راستگرا شده؛ با پاداطلاعات، بدیل حقیقت، خبر جعلی، منافع و آرمان صاحبان منابع خبری بایس دار شده اند.



تقی روزبه

چرا ترامپ، اکنون، بیت المقدس را پایتخت اسرائیل اعلام کرد؟

این که چرا ترامپ حالا و به شکل تقریبا ناگهانی بیت المقدس را به عنوان پایتخت اسرائیلی ها برسمیت شناخت و این که چه نسبتی با استراتژی منطقه ای و رویکردتاکنونی آمریکا به عنوان میانجی صلح بین فلسطین و آمریکا دارد، اینک به یک پرسش مهم تبدیل شده است. بدیهی است که پاسخ حتی الامکان درست و دقیق پرسش با توجه به گره کور کلاف درهم پیچیده مناقشات و بحران های عدیده حاکم بر منطقه و واکنش ها و پی آمدهای مهم ناظربراین تصمیم، می تواند به درک بهتر از تحولات آتی منطقه ای که ترامپ و دولت آمریکا از بازی گران مهم آن است کمک کند و البته در همین رابطه بین رسانه ها و مفسران پاسخ ها و تأکیدات متفاوتی وجود دارد.



majid-sedghi.jpg
مجید صدقی

تنها، دربرابرهمه‎

فیلم لرد از یک لحاظ به فیلم دیگری به نام ( تهران تابو) ساخته ی علی سوزنده - فیلمساز ایرانی مقیم آلمان - که چندی پیش درسینماهای فرانسه به نمایش درآمد شباهت دارد .هردو فیلم به فساد درایران می پردازند با این تفاوت که فیلم رسول اف نگاهی موشکافانه به مساله رشوه دارد ولی در فیلم دیگر, فحشا به عنوان یک عامل انحطاط درجمهوری اسلامی ایران معرفی می شود که البته بسیارخوب به این مساله پرداخته شده بود . رسول اف درمصاجبه ای صراحتا گفته بود که برای او نشان دادن مساله رشوه در فیلمش مهم بود.



Che-G01.jpg
اولویه توروک

آیا رژیس دبره، چه گوارا را لو داد؟

ترجمه از : علی شبان

پس از گذشتِ پنجاه سال از مرگِ چه گوارا، چون و چرای لو رفتنِ وی کماکان در سایه ای از ابهام و شک و تردید، باقی مانده است . در این روزها علیرغم سر و صدای رسانه های فرانسوی به مناسبت سال مرگ او، این سوال همواره مطرح است : چه کسی چه گوارا را لو داد، سیرو بوستوس"۱" یا رژیس دبره" ۲" ؟ در این راستا، ترجمه ی دو مقاله از دو رسانه ی فرانسوی- لیبراسیون و سایت لو گراند سووار "۳" - که اولی در ۲۳ ژانویه ۲۰۰۱و دومی در ۲۷اوریل ۲۰۱۳ منتشر شد ،- شاید خالی از لطف نباشد. چرا که رژیس دبره و چه گوارا از چهره های بسیار آشنای فعالانِ مبارزاتِ چریکی و سیاسی ی دهه های چهل و پنجاه ی خورشیدی در ایران هستند و هم اکنون نیز، در میانِ این نسل از اعتبارِ ویژه ای برخوردارند .



تقی روزبه

پایان یک خودفریبی بزرگ! لحظه مواجهه با حقیقت تلخ!

ساموئل هانتینگتون واضع برخوردتمدن ها ( و اسلام و غرب ) سال ها پیش در گذشت. اما او هیچ گاه فکر نمی کرد که در آمریکا رئیس جمهوری برسرکاربیاید که نظریه او را پی بگیرد. بیت المقدس که تلاقی گاه سه مذهب یهودی و مسیحی و اسلام است، اکنون با خیزی که دولت ترامپ برداشته است به معنای اعلام رسمی عدم همزیستی آن ها از سوی آمریکا و اسرائیل است. گو این که این رویکردرسمی صرفا رسمیت دادن به پیشروی خزنده ای است که سالیان درازاست در همین شهر ادامه داشته است. با این همه خوداین برسمیت شناختن سرآغازی تازه بر بحران مزمن فلسطی و اسرائیل خواهد بود.



katalonien-refrendum1..jpg
قانون اساسي سنگين اسپانيا

بحران کاتالان در مادريد ايجاد شده است

سباستیان باور - برگردان شهباز نخعی

رهبران سياسي بارسلون و مادريد، با آن که درمورد مسئله استقلال کاتالون اختلاف نظردارند، به يکديگر شبيه هستند: آنها مي پندارند که مصالحه نکردنشان سبب مي شود که رسوايي هاي فسادي که به آن آلوده هستند به فراموشي سپرده شود. جوش و خروش فرهنگي هردم بالا مي گيرد و حتي شکل سرکوب مي يابد. به راه حلي فکر کنيد که برعکس به ريشه بحران بپردازد



samir-amin.jpg
سمیر امین

در باره انترناسیونال خلق ها
نوسازی انترناسیونال زحمتکشان و خلق ها ضروری است

برگردان: م. ت. برومند

زمان کنونی زمان «خزان سرمایه داری» است، بی آن که این زمان توسط ظهور «بهار خلق ها» و چشم انداز سوسیالیستی تقویت شده باشد. امکان اصلاح های ترقی خواهانه وسیع سرمایه داری که به مرحله کنونی رسیده، نباید توهم آفرین باشد. آلترناتیو دیگری جز آلترناتیوی که احیای چپ رادیکال را ممکن سازد و شایسته عملی کردن –و نه فقط تصور کردن- پیشرفت های سوسیالیستی باشد، وجود ندارد. خروج از سرمایه داری غوطه ور در بحران سیستمی -و نه کوشش ناممکن برای خروج از بحران سرمایه داری- ضرورت دارد.
در فرض نخست، هیچ چیز قطعی در زمینه دلبستگی خلق های تریاد به گزینش امپریالیستی شان، به ویژه در اروپا خودنمایی نمی کند.