آلن گرش

بر سر انقلاب های عربی چه آمده؟

ترجمه بهروز عارفی

سه سال پیش، در میان شگفتی همگانی، هم در میان روشنفکران عرب گرفتار در برج عاج خود، و هم در میان کارشناسان غربی که در مورد بی عملی توده های عرب اظهار فضل کرده و ادعا داشتند که آنان از آرمان دگرگونی و دموکراسی بهرهء چندانی نبرده اند، مردم مصر به دنبال خلق تونس به خیابان ها ریختند و در مدت پانزده روز، دیکتاتوری به ظاهر تزلزل ناپذیری را از هم پاشیدند. ویژگی مسالمت آمیز این دگرگونی ها، جهان را به تحیر واداشت، که هرچند با کشتارهای بزرگ روبرو نبود، اما قربانیان بسیاری داد.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

پایه های حزب حاکم و اسلامگرای ترکیه می لرزد

سالی که به روز های پایانی آن نزدیک می شویم، سالی سخت و دشوار برای حزب حاکم و رهبری آن بود، برخی از آرزوهای اردوغان در سیاست خارجی و منطقه ای تحقق نیافت، حمایت بی چون چرا از اخوان المسلمین مصر و محمد مرسی و مخالفین و مبارزین اسلامگرای سوریه در مبارزه با رژیم بشار اسد با مخالفت علوی های ترکیه روبرو شد، همزمان فروش و واگذاری املاک عمومی به بخش خصوصی بویژه به آقازاده ها و افراد حزبی جوانان، روشنفکران و هنرمندان را برانگیخت تا بعد از سال ها سکوت خود را بشکنند و مخالفت خود را با روند اقتصادی و سیاسی ترکیه نشان دهند.



pci.jpg
حسن نادری

چه کسی حزب کمونیست ایتالیا را به قتل رساند؟

گیدو لیگوری،فیلسوف ایتالیائی آگاه به اندیشه آنتونیو گرامشی، در سال ۲۰۱۱ کتابی را با عنوان چه کسی حزب کمونیست ایتالیا را به قتل رساند(۱)؟ به رشته تحریر در آورد. او در این کتاب همه تلاش خود را بر آن داشت تا ریشه های فکری و فلسفی که منجر به تصمیم انحلال حزب کمونیست ایتالیا، یعنی نافذترین حزب کمونیست اروپائی و الهامبخش "ارو کمونیست"، و سپس به تشکیل "حزب چپ دموکراتیک" شد را آشکار نماید. او به شرح حال تحولات ایدئولوژیکی و تئوریکی سال های آخر یکی از بزرگ ترین حزب کمونیست کشورهای غربی یعنی حزب کمونیست ایتالیا می پردازد.



papa-francesco.jpg
تقی روزبه

دعوای سرمایه داران آمریکا و «پاپ مارکسیست»!

اخیرا پاپ فرانسیس رهبرکاتولیک های جهان از سوی محافظه کاران آمریکائی و از جمله حریان تی پارتی به داشتن افکارخالص مارکسیستی و ضدیت با سرمایه داری متهم شده است.
این حملات در شرایطی صورت می گیرد که پاپ مدتی پیش در بیانیه مفصلی که باید آن را مانیفست جدید کلیسا نامید، ناعدالتی ها و نابرابریهای موجود در نظام سرمایه داری که انسان ها را به کشتن می دهد موردانتقاد قرارداد. او نظام سرمایه داری را یک نظام مستبدی نامید که ساختارنابرابری بین جوامع انسانی و درون جوامع انسانی بوجود می آورده است.



حسن نادری

نلسون ماندلا مرد زنده باد ماندلا!

رسانه های نوشتداری و دیداری موثر جهان تا روزخاکسپاری و خداحافظی ماندلا همراه او بودند. اما آنچه که در این مدت کمتر مورد "توجه" همین رسانه ها بود،انعکاس کم سروصدا از وجود آپارتایدغیر رسمی،نانوشته وغیر قانونی اما عملا بکار گرفته شده در اسرائیل است. یک آپارتاید نامرئی،خزنده و تبعیض آمیز. هشدار جیمی کارتر رئیس جمهور اسبق آمریکا بعد از دیدارش از سرزمین اشغالی فلسطین و محکوم کردن اسرائیل در "راهبرد تبعیض آمیز و اعمال آپارتاید" علیه فلسطینان،منجر به حملات شدید علیه او شد. اواما درافشای واقعیات ملموس در این گوشه ازکره زمین، خطر به انزوا کشیدنش را به جان خرید.



hamneshinebahar-xs.jpg
همنشین بهار

یکبار دیگر ماندلا

هر پدیده ای را باید از جوانب مختلف بررسی کنیم.

سالها پیش چند نفر از هموطنان ماندلا که از سیاستهای «دکلرک» Frederik Willem de Klerk و حکومت نژادی او بیزار بودند با اندوه می‌گفتند در آفریقای جنوبی تغییر چندانی حاصل نشده و اوضاع بر همان منوال سابق است، حتی بد تر.
برای من باورکردنی نبود اما اصرار می‌کردند برداشت‌شان از سر بدبینی نیست و از دوران دانشجویی پابه‌پای «کنگره ملی آفریقا» ANC علیه نژادپرستان مبارزه کرده‌اند و هنوز هم گرایش سوسیالیستی و ترقی‌خواهانه دارند. دو نفر از آنان هم گردنبندی با تصویر ماندلا به گردن داشتن



حسن نادری

نلسون ماندلا نماد مبارز برای رهائی انسان درگذشت!

امروزه آینده آفریقای جنوبی و پایداری از میراث دموکراتیکی که او بر جای گذشت،مورد سئوال است. با توجه به نابرابری ها و بی عدالتی که در جمهوری "رنگین کمان" و این هم غالبا به نفع اقلیت سفید پوست همچنان تداوم دارند، برخی استدلال می کنند که ماندلا بیش از حد به سفید پوستان امتیاز داده و او بیش از حد آنها را مورد عفو قرارداد. بهتربود که با یک انقلاب همراه با توزیع واقعی ثروت، حقوق و امتیازات بیشتر به نفع اکثریت سیاه صورت میگرفت.



mandela_dignity__nocredit.jpg
همنشین بهار

سرنوشتم را با دست خویش می‌نویسم. یادی از نلسون ماندلا

در فراسوی این شب تیره که چون مغاکی میان دو قطب مرا در برگرفته است، برای سرشت استوار و تسخیرناپذیر خویش، شکرگزار خدایانم. در شرایط طاقت فرسا و در چنگال ضربات زمانه سر را سندان صبور کردم. نه دست از تلاش برداشتم و نه به لابه و زاری افتادم. با پتک ایام و زیر آوار سرنوشت، سرم خونین اما برافراشته است. فراسوی این جایگاه پر از خشم و اشک، جز سایه های وحشت دیده نمی‌شود و تهدید و رنج سالیان مرا می‌پاید اما در من نشانی از هول و هراس نیست. از این گذرگاه تنگ و تاریک و از پیامدهای در تقدیر، واهمه‌ای ندارم. (چون) سرنوشتم را با دست خویش می‌نویسم و سردار روح خویشتنم.



به مناسبت درگذشت ماندلا

نلسون ماندلا و زندانبانش گرگوری

ترجمه ­ی محمد ربوبی

موقعی که گریگوری وارد این جزیره شد، ایمان راسخ داشت که مسئولیتِ مرگ و زندگی سفید پوستان و مقدراتِ آنان در آفریقا برعهده­ ی او واگذار شده است. نخستین بار که فرماندۀ زندان گرگوری را همراهی کرد به او گفت:« بیا باهم برویم و نشانت بدهم که ما این حیواناتِ وحشی را چ­گونه نگهداری می ­کنیم.». سپس به بلوک­های مختلف سرکشی کردند. و وقتی به بلوک B رسیدند فرماندۀ زندان گفت: «این جانوران وحشی گوشتِ سفید پوستان را دوست دارند. اگر مراقب آن ­ها نباشی خواهی دید که چه بلایی بر سر تو و خانواده ­­ات می آورند. »



sowden.jpg
اسد سیف

دفاع از اسنودن، دفاع از آزادی و دمکراسی است

آمریکا برای خود حقوق ویژه‌ای می خواهد و در این میان حتا کشورهای متحد خویش در اروپا را نیز برنمی تابد. خود را برتر و بالاتر و محق‌تر از همه می داند. هدف حفظ این موقعیت است. در برابر آمریکا اروپا چه می تواند بکند؟ اینترنت، فیس‌بوک و گوگول ویژه خویش را راه‌اندازی کند؟ آیا راه دیگری هم وجود دارد؟ جنگ در دنیای مجازی انگار دارد آغاز می شود. آغاز هم اگر شده بود، دارد شکل دیگری به خود می گیرد.



lincoln
حمید اکبری

«حکومت مردم، به وسیله مردم و برای مردم»

رهنمود های پایه ای سخنرانی گتیزبرگ آبراهام لینکلن برای دموکراسی خواهان ایران:

اینروزها که مردم آمریکا صد و پنجاه سالگی این سخنرانی ماندگار را جشن می گیرند، ایرانیان آرزومند دموکراسی نیز می توانند فرصت را مغتنم شمرده و از این سخنرانی به عنوان سندی برای استقرار دموکراسی در ایران یاد نمایند. نگارنده دستکم سه رهنمود پایه ای را از این سخنرانی برای کوشندگان راه دموکراسی در ایران برداشت می نماید. نخستین رهنمود این سخنرانی در این گوشزد نهفته است که دموکراسی خواهان ایران می بایستی همواره آگاه باشند که آنان درگیر یک جنگ تمام عیار فرهنگی، اجتماعی و سیاسی با تاریک اندیشان و مرتجعان دستار بند در قدرت هستند.