esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

از خاوران، تا غزّه هيچ نيست به جز هيچ!

(در سالگرد قتل عام مردم غزه به دست دوستاقبانان اسراييلی)

اين روز ها سالگرد يکی از مجموعه جنايت های مکرر اسراييل در غزه است: حمله ی همه جانبه ی دوستاقبانان تشنه ی خون، بر زندانيان تهی از خون، در آخرين روزهای سال ۲۰۰۸ و اولين روز های سال ۲۰۰۹ ميلادی. بر مبنای يک برنامه ريزی دقيق و از پيش زمان بندی شده. در فاصله ی انتقال قدرت از جرج بوش به اوباما، و خلأ سياسی در کاخ سفيد.



حمید علیزاده

یک سال پس از مرگ بوعزیزی - یک سال انقلاب عرب

ترجمه‌ی آرش عزیزی

امروز یک سال گذشته و به روشنی می‌بینیم که انقلاب به هیچ وجه به پایان نرسیده است. موقعیت عینی هیچگاه مثل امروز مطلوب انقلاب نبوده است؛ انقلاب اما نمایشی تک‌پرده‌ای نیست. حال و هوای کارناوالی که در روزهای اول انقلاب بر پا بود اکنون جای خود را به پذیرشی جدی‌تر داده است که برای حل تناقضات اصلی کارهای بیشتری لازم است.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

رویکرد ترکیه و ایران به روی داد های سیاسی سوریه

سوریه با اسرائیل، اردن، عراق، لبنان و ترکیه مرز مشترک دارد، از سوی حزب اله لبنان و دولت مالکی در عراق حمایت می شود. دولت عراق برای حمایت مالی از سوریه به کامیون هایی که از اردن عازم ترکیه اند اجازه گذر از خاک خود را نمی دهد تا آنها مجبور از عبور از خاک سوریه شوند. سلام قریشی از مشاورین دولت عراق می گوید که از هر گونه ضرری به دولت سوریه پیشگیری خواهند کرد. بیشترین کمک مالی و نظامی به رژیم بشار اسد را جمهوری اسلامی ایران بر عهده دارد. کمک های بلاعوض و پروژه های بزرگ ساخت وساز در سوریه را جمهوری اسلامی پیش می برد.



mohamadreza-shalgoni-s.jpg
محمد رضا شالگونی

انقلاب علیه دیکتاتوری های غیر وابسته – ۹

زوال پایه اجتماعی حزب بعث


اگر حکومت حافظ اسد ، علیرغم همه چرخش های به راست ، تا آخر در محدوده اقتصاد دولتی باقی ماند ، حکومت بشار اسد از همان آغاز با وعده لیبرالیزه کردن اقتصاد و کنار گذاشتن اقتصاد برنامه ای شروع شد. در سال ۲۰۰۵ کنگره حزب بعث اعلام کرد که سوریه به سوی "اقتصاد اجتماعی بازار" حرکت می کند. به عبارت دیگر ، سوریه نیز مانند بسیاری از دیکتاتوری های جهان سومی ، به تقلید ناشیانه از مدل چینی روی آورد و دفاع از تقدم لیبرالیزه کردن اقتصاد بر لیبرالیزه کردن سیاست را به دستاویزی برای ادامه دیکتاتوری و سرکوب تبدیل کرد.



صدای چکمه ها و خشم توده ها

زلزله ژئوپولیتیکی در خاورمیانه

آلن گرش - ترجمه بهروز عارفی

ادامه تظاهرات در مصر، سوریه، یمن، بحرین و سایر کشورهای عربی تاکیدی است بر این واقعیت که قیام هائی که یک سال پیش در منطقه شعله ور شد، هنوز به پایان نرسیده است. اما نمی توان فراموش کرد که علاوه بر فرایند دموکراسی سازی، جایگاه این منطقه که مناقشه های متعددی آن را به اغتشاش کشانده، در ژئوپولیتیک جهانی نیز مورد چالش است.



mohammad-gharagozlou.jpg
محمد قراگوزلو

خانه ام ابری‌ست...

۸ - سقوط سرمایه ی مالی یا بحران ساختاری کاپیتالیسم؟

جنبش جهانی اشغال وال‌استریت نگاه منتقدان چپ و سوسیالیست نظام سرمایه داری را بار دیگر به مراکز استقرار سرمایه‌ی مالی، به خصوص بانک‌ها و بازارهای بورس دوخته است. از پنجره ی این نگاه ریشه های بحران کنونی صرفاً در نهادهای مالی شکل بسته است و به همین اعتبار - به جز نظریه ی "سرمایه ی موهوم" مارکس - چارچوب اصلی نقد اقتصاد سیاسی سرمایه‌ی‌داری مارکس را برای تبیین این بحران کافی نمی داند.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

واسلاو و کیم!

به خلاف واسلاوهاول، واکنش های بین المللی به درگذشت کیم جونگ ایل بیشتر ابراز نگرانی از میراثی بود که او بجا گذاشته تا ابراز تأسف و تأثر. درمیان معدود واکنش های حاوی تأسف و تأثر، می توان از سخنان علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی نام برد که گفت: «با تأسف و اندوه فراوان از درگذشت جناب آقای کیم جونگ ایل رهبر بزرگ کشور دوست جمهوری خلق کره مطلع شدم. این واقعه تأثرانگیز را به جنابعالی و خانواده آن مرحوم تسلیت می گویم».



kim_korea.jpg
م. راد

در گذشت رهبر کره شمالی کیم یونگ ایل


کیم یونگ ایل دوبار در طول حیات خود موفق شد دو رئیس جمهور کره جنوبی را در پیونگ یانگ پایتخت کره شمالی ملاقات کند و از آنها بخواهد که با اتحاد دوکشور بر اساس سیستم یک کشور با دوسیستم زمینه تدریجی اتحاد دوکره فراهم شود ولی آمریکا و ژآپن با این اتحاد موافق نبوده و هنوز هم نیستند چه میدانند که اتحاد دوکره بمعنی سقوط ژاپن و بر تری کره ای ها در عرصه سیاسی ، اقتصادی و نظامی خواهد بود و آمریکا هم صد البته خواهان یک کره قدرتمند و مستقل در جنوب شرقی آسیا نیستند.




mohamadreza-shalgoni-s.jpg
محمد رضا شالگونی

انقلاب علیه دیکتاتوری های غیر وابسته - ۸

علل دوام دیکتاتوری خاندان اسد

دیکتاتوری خاندان اسد ، یکی از خشن ترین دیکتاتوری های خاورمیانه است که در آن هر نوع اعتراض و مخالفت با رژیم با بی رحمی تمام سرکوب می شده و جاسوسان دستگاه های امنیتی همه حوزه های زندگی اجتماعی را زیر نظر داشته اند. برای داشتن تصوری از قساوت دستگاه های سرکوب این رژیم کافی است فقط کشتار وحشتناک شهر حما ( یا حمات ) در فوریه ۱۹۸۲ را به یاد بیاوریم که در آن ( بنا به ارزیابی های مختلف ) بین ۱۰ هزار تا ۴۰ هزار نفر قتل عام شدند. ۱۲ هزار نیروی نظامی ویژه به مدت سه هفته با تمام امکانات ، از جمله آتش توپخانه و نیروی هوایی ، این شهر ( در آن زمان ) ۱۸۰ هزار نفری را کوبیدند.



آنچه براي زنان در امريکاي لاتين تغيير کرده

برگردان: شهباز نخعي

از چند سال پيش، مديران زن در رأس دولت هاي امريکاي لاتين قرارگرفته اند. سربرآوردن اين چهره هاي سياسي درجه يک بر بهبود – غالبا کمرنگ - شرايط زنان در منطقه دلالت مي کند. آيا با چنين سربرآوردني (بهبود) شتاب خواهد يافت؟



پاسخ به شش سوال مجله آرش درباره تحولات منطقه:

خیزش های اخیر تاثیرات پایداری در جامعه عرب بر جای خواهند گذاشت

سازمان اتحاد فدائیان خلق ایران

گذار به یک نظام دمکراتیک یک پروسه است تا برشی از یک لحظه. از این رو باید دید نیروی مدافع دمکراسی تا چه حد آمادگی و توانایی آن را دارد که چنین پروسه ای را به سرانجام مطلوب برساند. آن چه روشن است حکومت های دیکتاتوری تا آن جا که توانسته اند از شکل گیری احزاب و نهادهای مدنی مستقل از حکومت در این کشور ها جلوگیری نموده و احزاب و نهادهای موجود را هم تعطیل و تضعیف نموده اند. در چنین شرائطی نیروهایی دست بالا را دارند که از سازماندهی و قدرت عمل برخوردارند.



warschawski70.jpg
محمدعلی اصفهانی

ميشل وارشاوسکی هشدار می دهد:

ايران را خطر يک «فرار به جلو» ی جنايتکارانه و شبيه به خودکشی اسراييل تهديد می کند

ميشل وارشاوسکی، نويسنده و تحليل گر برجسته ی فرانسوی ـ اسراييلی، و از سرشناس ترين چهره های صلح طلب اسراييل، در تازه ترين مقاله ی خود، خطر حمله ی نظامی اسراييل به ايران را جدی دانسته است؛ و سازمان «وحدت يهودی فرانسه برای صلح» نيز که اين مقاله ی او را منتشر کرده است، با زير تيتر «آن ها را متوقف کنيد؛ آن ها ديوانه هستند»، اعلام داشته است که تحليل ميشل وارشاوسکی در اين مورد را همچون تحليل سازمان خود تلقی می کند.



mohamadreza-shalgoni-s.jpg
محمد رضا شالگونی

انقلاب علیه دیکتاتوری های غیر وابسته - ۷
دیکتاتوری شخصی حافظ اسد

درک مسائل امروزی سوریه بدون نگاهی هر چند کوتاه به چگونگی شکل گیری و ویژگی های دیکتاتوری ۳۰ ساله حافظ اسد ( در سال های ۱۹۷۰ تا ۲۰۰۰) تا حدود زیادی نامفهوم خواهد ماند. حافظ اسد از یک خانواده روستایی نسبتاً فقیر از منطقه لاذقیه برخاست ؛ از نوجوانی از طریق جنبش بعث به سیاست کشیده شد ؛ و در سال ۱۹۴۶ ( در ۱۶ سالگی ) با تأسیس رسمی حزب بعث ، به عضویت آن درآمد.علوی بودن و حساسیت به وضع دهقانان دو عاملی بودند که در جهت گیری های سیاسی اسد به عنوان یک بعثی جوان نقش مهمی داشتند.



samir-amin.jpg
سمیر امین

بهار عربی - قسمت پایانی

مترجمان: ناصر زرافشان – قبال طالقانی

گفتمانی که در حال حاضر مسلط است، خواهان اجرای «حقوق بین الملل»ی است که هرگاه حقوق بنیادی مردمی لگدمال شود، اصولاً مداخله را مجاز شمارد. اما شرایط لازم برای آن که پیشرفت در این جهت را امکان پذیر کند، فراهم نیست. «جامعه بین المللی» وجود خارجی ندارد. این جامعه در سفیر ایالات متحده خلاصه میشود که سفرای کشورهای اروپایی هم به طور اتوماتیک از او تبعیت میکنند. آیا باید فهرست طولانی این مداخلات را که باید به آن ها صفتی بدتر از فلاکت آور و سیاه اطلاق کرد، با نتایج جنایت بار آنها (مثلاً عراق را) در اینجا ذکر کرد؟



samir-amin.jpg
سمیر امین

بهار عربی - بخش اول

مترجمان: ناصر زرافشان – قبال طالقانی

«انقلاب مصر» که اکنون در جریان است نشان می دهد که اعلام پایان عمر نظام نولیبرالی که همه ی ابعاد سیاسی، اقتصادی و اجتماعی آن به لرزه افتاده ، امکان پذیر است. این جنبش غول آسای مردم از سه جز تشکیل دهنده ی فعال ترکیب شده و آنها را در بر گرفته و با هم متحد کرده است که عبارت اند از : جوانانی که به اراده ی خودشان و در شکل های « مدرنی » که خود آنها ابداع کرده اند «دوباره سیاسی شده» اند ، نیروهای چپ رادیکال، و نیروهای طبقات متوسط دموکرات.



kiani.jpg
تهمورث کیانی

سیمور هرش،بانی فرانک،رابرت کلی،گر ِگ تایلمن ،و آقای مجید محمدی!
"سوفیسم"یا نسخه ایرانی ناقص و مغشوش نومحافظه کاری!

لیبرال ها،چپ ها،و بسیاری از محافظه کاران آمریکایی، اما،سالهاست درباره خطر بینادگرایی و اسلامگرایان افراطی، گروههای مسیحی راست افراطی و صهیونیسم مسیحی هشدار داده و می دهند. به نظر لیبرال ها و محافظه کاران میانه رو در ایالات متحده خطر بنیادگرایی مسیحی هنگامی که نفوذی جدی در دولت پیدا کنند- مانند دوره ای ریاست جمهوری جرج بوش- میتواند از بنیادگرایی برخی گروه های اسلامی برای صلح و امنیت جهان بیشتر باشد.



golobal-rebelion.jpg
ویلیام آی رابینسون

اعتراضات جهانی – آغاز از هم پاشیدگی؟

ترجمه: مازیار آزاد

بنظر میرسد همانطوریکه بحران سرمایه داری جهانی از کنترل خارج میشود، قدرتهای سیستم جهانی نیز کاربری خود را از دست میدهند و قادر به جلو گذاشتن برنامه ای موثر نیستند. از کشتار بیش از ده جوان توسط نیروهای ارتش در مصر گرفته تا سرکوبی بیرحمانه جنبش وال استریت در امریکا و استفادۀ از ماشنیهای آبپاش فشار قوی بر علیه دانشجویان و کارگران توسط پلیس ضد شورش در شیلی، کشورها و طبقات حاکم مستأصل از عقب راندن امواج اعتراضات عمومی جهانی هستند و به متدهای کهنه خشونت و سرکوب با زور دست میبرند



حمید علیزاده و سروش دشتستانی

جهان عرب: آیا اسلام‌گرایی پیروز شده است؟

اکنون با گذشت چندین ماه از شروع انقلاب در کشورهای عربی، این نیروهای چپ دوباره به عقب برگشتند و در تحلیل هایشان تردید نسبت به این انقلاب دیده می شود. از لفظ انقلاب شکست خورده است و بنیادگرایی اسلامی پیروز شده است استفاده می کنند و این نشانی از محافظه کاری ایدئولوژیک شان دارد. واقعیت این است که این دسته مذهب را در هیبت غولی می نمایاند که جلوی تمامی فاکتورهای اقتصادی و اجتماعی و سیاسی را میگیرد. این نظریات از نگاه آماتوری به آمارها و درک سطحی از مسائل اجتماعی ناشی می شود.



م. راد

کمربند سبز مذهبی و امنیت ملی ایران

ایجاد کمر بند سبز مذهبی توسط ناتو و غرب نه تنها با منافع ملی ایران در تضاد کامل قرار دارد بلکه بر علیه منافع ملی کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا و همه مردم جهان است باید انتظار داشت مقاومت در منطقه گسترده ترشود تا زمینه بیرون راندن این متجاوزان را فراهم کند چپ ها بهمراه نیروهای ملی و دمکرات در این شرایط میتوانند ابتکار عمل را بدست گیرند وبا تمام توان از تشکیل این نیروی مخرب و در خدمت امپریالیسم جلوگیری کنند .



w-s-occupy.jpg
محسن حکیمی

جنبش تصرف وال استریت : نقاط قوت و ضعف

(متن سخنرانی محسن حکیمی در انجمن جامعه شناسی ایران در تاریخ ۷/۹/۱۳۹۰)

خواست «تغییر جامعه از پایین تا بالا» که هیچ معنایی جز انقلاب علیه جامعه ی سرمایه داری ندارد یکی از تعیین کننده ترین و مهم ترین نقاط قوت جنبش تصرف وال استریت است. این خواست بر تمام رویکردهای رفرمیستیِ حاکم بر جنبش های ضدسرمایه داری خط بطلان می کشد و نشان می دهد که طبقه کارگر کشورهای پیشرفتهی سرمایه داری عزم خود را جزم کرده است که خود را از زیر آوار رفرمیسم اتحادیه ای بیرون بکشد، رفرمیسمی که تا مغز استخوان اش منحط و سرمایه سالار است و با هر گونه تغییر انقلابی جامعه و رهایی طبقهی کارگر از اسارت سرمایه داری سرسختانه مخالفت می کند.



joschka-fischer.jpg
یوشکا فیشر

ایران ، بمب ساعتی !

جنگ یا قدرت اتمی ایران ؟ یا بگونه ای دیگر و قبل تصور " جنگ و پس از ان قرت اتمی ایران ؟ " بنظر میرسد سال آینده خاورمیانه به سوی این دو آلترناتیو نا زیبا روانه است. مگر اینکه به یک راه حل سیاسی یا دست کم از طریق دیپلماسی به زمان بیشتری دست یابیم . برای بدست آوردن وقت یا راه حل بهتر به تلاشهای بی پایان دیپلماسی محتاجیم، تالشی از سوی اروپا و بخصوص آلمان.