iran-russie.jpg
رضا تقی زاده

تردید‌های مسکو پیرامون ثبات دولت ایران

صدور اعلامیه رسمی وزارت خارجه روسیه پیرامون امور داخلی ایران، یک روز پس از رویداد‌های خونین عاشورا، و ابراز نگرانی نسبت به «درگیری‌های اپوزسیون ایران و نیروهای انتظامی »، اولین چرخش سیاسی محسوس مسکو در قبال جمهوری اسلامی، از زمان انتشار اعلامیه قبلی، دایر بر حمایت از نتایج انتخابات ۲۲ خرداد به شمار می رود.
در صورت تشدید بحران سیاسی جاری در ایران، مسکو به منظور حفظ منافع درازمدت در ایران، ناگزیر از اتخاذ خط مشی متعادل با اپوزسیون و فاصله گرفتن بیشتراز رفتارهای دولت کنونی در تهران خواهد شد.



یونس پارسا بناب

آیا آمریکا قصد تجزیه پاکستان را دارد ؟

با اینکه آمریکا از نظر اقتصادی بویژه داد و ستد با چین عمدتا از طریق شرکت های فراملی و تجارت و تبادل پول رابطه ای فراگیر و تنگاتنگ دارد ولی افزایش و تعمیق رقابت های ژئوپولیتیکی در سطح جهان بویژه عملکرد های آمریکا در افغانستان و پاکستان ، که کشورهای همجوار شمال غربی چین محسوب می شوند ، شرایط را برای رشد " تلاقی های انفجاری " بین چین و آمریکا آماده می سازد . درماه های آینده ادامه صدور جنگ های ساخت آمریکا از عراق و افغانستان به پاکستان احتمال وقوع این تلاقی ها را بیشتر ساخته و بر پیش بینی بعضی از تحلیلگران مبنی بر تبدیل پاکستان به " ویتنام اوباما " مهر تائید خواهد زد .



رضا تقی زاده

هزینه‌های سنگین ادامه مماشات با عراق

به‌دنبال انتشار خبر اشغال یک حلقه چاه نفت در فکه از سوی ۱۱ سرباز مرز دار ایرانی، مناسبات تهران- بغداد به موضوع سیاسی روز منطقه تبدیل شد. واکنش فوری و انفعالی ایران نسبت به موضوع و تکذیب خبر اشغال چاه نفت یاد شده، نشان داد که علیرغم هزینه‌های سنگین ادامه مماشات با عراق، دولت جمهوری اسلامی به منظور پرهیز از رویارویی مستقیم سیاسی با بغداد همچنان از بر خورد منطقی و متکی بر حفظ منافع ملی در قبال مشکلات موجود با عراق خودداری می‌ورزد.



رضا تقی زاده

احمدی‌نژاد در کپنهاگ، موعظه‌ای دیگر

ایران ضمن در اختیار داشتن دومین ذخیره گاز دنیا، سومین کشور مصرف‌کننده گاز در جهان نیز به شمار می‌رود. مصرف روزانه گاز ایران در حدود ۵۰۰ میلیون متر مکعب و بیش از تولید مجموع آن است. سوزاندن این حجم گاز در روز مقام ایران را در ردیف کشورهایی که به افزایش گرما در زمین و مآلا انهدام آن یاری می‌دهند مستحکم می‌کند.
منظور شدن در ردیف ۱۰ کشور مقدم آلاینده جهان مانند چین و آمریکا، ژاپن، آلمان، کانادا، بریتانیا و کره جنوبی تنها فرصتی است که ایران را می‌توان در کنار کشورهای معتبر جهان دید.



obama-michel.jpg
عباس شکری

صلح در پناه جنگ

سخنرانی "باراک اوباما" رئیس جمهور آمریکا در مراسم دریافت جایزه صلح نوبل، مستقیما به تناقضی اشاره داشت که از همان روزی که نام او به عنوان برنده صلح نوبل اعلام شده بود، در سطح جهان با انتقاد‌های موافقان و مخالفان روبرو بود. او فرمانده کلّ قوای کشوری است که درگیر دو جنگ است و هم زمان به سبب صلح جویانه بودن برنامه‌هایش برنده جایزه صلح نوبل می شود.
اوباما با کلامی‌ شیوا و ملاحظه‌های زیرکانه کلاف سر در گم و دشواری اخیر را جابجا کرد. او با اشاره به "جنگ عادلانه" که بخوانش "تئوری جنگ" تلاش کرد که توجیه کند که چرا و چگونه کاربرد نیروی نظامی یک ضرورت است. او به این اشارت هم اکتفا نکرد که اعتقاد دارد؛ جنگ و جنگ افروزی می تواند اخلاقی‌ هم باشد: "... این میتواند نقطه عطفی باشد که ملت‌ها خواه تنها و خواه در کنار یکدیگر به این نتیجه برسند که به کار گیری خشونت نه تنها ضروری که می تواند اخلاقی هم باشد".



Arash-Azizi-1.jpg
آرش عزیزی

همه چیز درباره کپنهاگ

می‌دانید که این روزها اجلاس بسیار مهمی در مورد تغییرات اقلیمی در کپنهاگ، پایتخت دانمارک، در حال برگزاری است. کنفرانس سازمان ملل در مورد تغییرات اقلیمی 7 تا 18 دسامبر امسال در بلا سنترِ کپنهاگ برگزار می‌شود. صدها هزار نفر، از بیش از صد رهبر جهان تا صدها نفر از دانشمندان، از بوروکرات‌های دولتی تا معترضان با عقاید مختلف، به این مناسبت در کپنهاگ، که خود از محیط زیستی ترین شهرهای دنیا است، به سر می‌برند. حتما در طول هفته از گوشه و کنار چیزهایی راجع به کنفرانس شنیده‌اید پس سرتان را با اخباری که شنیده‌اید به درد نمی‌آوریم و سعی می‌کنیم گوشه‌‌های جذابی از کپنهاگ و بخصوص نقش کانادا در آن به گوشتان برسانیم.



لادن برومند

ایران : معاوضۀ یک بیگناه با یک قاتل: پاداش به تروریسم؟

در ٢٢ دسامبر ٢۰۰٩، خبرها حکایت از آن داشت که برای آزادی کلوتیلد ریس، دختر نوجوانی که توسط جمهوری اسلامی به گروگان گرفته شده،«مذاکرات پنهانی» در کار است تا در برابر آن، وکیلی راد که در حال گذراندن محکومیت خود در زندان فرانسه است، آزاد شود. علی وکیلی راد، عضوی از یک تیم جنایت بود که به تاریخ ٦ اوت ۱٩٩۱، نخست وزیر سابق، شاپور بختیار و منشی جوانش سروش کتیبه را به قتل رساند.
جرم کلوتیلد ریس این بوده است که خبر تظاهراتی را که شاهدش بوده، به دوستانش فرستاده است. درحالیکه علی وکیلی راد، یکی از بزرگترین چهره‌های سیاسی تاریخ ایران را به طرز وحشیانه‌ای با ضربه‌های کارد به قتل رسانده است: کلوتیلد ریس بیگناه در برابر وکیلی راد قاتل.



1E3271D5-442E-452B-A4B3-A0602A124C36_mw800_s.jpg
رضا تقی زاده

ایران؛ ابر قدرت موشکی، از رویا تا واقعیت

همزمان با کاهش انتظارات در جامعه جهانی برای رسیدن به توافق سیاسی با ایران بر سر بر نامه های اتمی آن کشور، و در نتیجه افزایش امکان تصویب قطعنامه تنبیهی تازه ای علیه تهران در شورای امنیت، انتظار می رفت جمهوری اسلامی، به سیاق معمول و در یک اقدام متقابل، به انجام یک حرکت نظامی مبادرت ورزد. پرتاب یک فروند موشک بالستیک میان برد موسوم به سجیل، پاسخ ایران به این انتظارات بود.
نمایش توان موشکی ایران، در شرایط افزایش فشار های خارجی، معمولا قابل انتظار تر از آزمایش سایر گزینه های نظامی است. در شش مهر ماه گذشته و در آستانه تشکیل اجلاس گروه ۵+ ۱ نیز ایران رزمایش موشکی موسوم به پیامبر اکرم-۲ را اجرا کرده بود.



ebrahim-yazdi.jpg
دكتر ابراهيم يزدی

بار ديگر يمن

اين درگيري هاي خونين مي رود تا بحران جديدي رادر خاورميانه بوجود آورد . علت اين جنگ چيست ؟ آيا اين یک جنگ مذهبي ميان مسلمانان سني و شيعه است ؟ يا انگيزه هاي ديگري نيز در اين جنگ نقش دارند . بخشي از پاسخ به اين پرسش را بايد در تاريخ اين مردم جستجو كرد و بخشي از آن به جنگ قدرت و نفت مربوط مي شود .



irn-marde-bimar.jpg
رضا تقی زاده

ایران؛ مرد بیمار خلیج فارس

یک روز پیش از اعلام برنامه اوباما برای ادامه جنگ در افغانستان، سر خط خبرهای مهم جهان را اعلامیه دولت ایران برای ایجاد ۱۰ مرکز غنی‌سازی اورانیوم، در اندازه‌های مرکز نطنز، و همچنین اعلامیه دولت دوبی برای تأخیر در پرداخت تعهدات مالی ماه آینده شرکت سرمایه‌گذاری «دنیای دبی» تشکیل می‌داد.
انتشار هر دو خبر، موجی از شگفتی و نگرانی در سراسر جهان به وجود آورد. در مورد ایران، نگرانی‌های پدید آمده توأم با نارضایتی جامعه جهانی در قبال تصمیم دولت جمهوری اسلامی دایر بر ایجاد مراکز اتمی تازه، و در مورد دوبی همراه با نگرانی از عوارض مالی و توام با همدردی و همراهی بود.



rahnema-toronto.jpg

اصلاح یا انقلاب؟ در دانشگاه تورنتو

از نکات جالب بحث این‌جا بود که دکتر رهنما سعی می‌کرد بر دفاع خود از نوعی سوسیالیسم تاکید کند. مثلا در جواب نقدهای دکتر حسن‌پور در دنیای سرمایه‌داری، دکتر رهنما گفت "با هارپر که صحبت نمی‌کنید" و طرفداری‌اش از لوئی بلان را خاطر نشان کرد و یادآور شد که جمله‌ی معروفی که شعار مارکس و مارکسیست‌ها بوده در واقع از لوئی بلان است: از هر کس به اندازه توانش به هر کس به اندازه نیازش. در ضمن آلترناتیوی که رهنما بر آن تاکید می‌کرد به نوعی تحت تاثیر آنتونیو گرامشی، کمونیست ایتالیایی، بود. آلترناتیو دکتر رهنما نوعی امکان گفتگو میان چشم‌اندازهای مختلف در چیزی که "حیطه عمومی" (Public Sphere) می‌خواند بود.