تقی روزبه

آیا اوباما در روزهای پایانی ریاست خود، آغازجنگ سردجدیدی را کلید زده است؟

اوباما با شعارصلح برسرکارآمد و باهمین توهم جایزه صلح نوبل را هم ربود. در اصل رسالت او بیرون کشیدن نیروهای آمریکا از باتلاق جنگ عراق و افغانستان بود تا راه جدیدی را در مقابل توسعه طلبی وپیشروی سیاست های امپریالیستی دولت آمریکا بگشاید. اکنون مدتهاست که او برطبل معطوف به جنگ سرد و از جمله افزایش فشاربه روسیه و محاصره آن توسط ناتو می کوبد. بطوری که دیگرادعاها و میراث های او در زیرسایه تصمیمات جنگ افروزانه آخرین روزهای ریاست جهوری اش رنگ می بازد. منشأ چنین "جنونی" در پایانه ریاست جمهوری اش چیست؟ آیا او می خواهد ثابت کند که برخلاف دیگررؤسا در روزهای پایانی خود یک اردیک تیز پاست و نه لنگ؟



Azade-Soleymani.jpg
آزاده سليمانی

انسان خاورمیانه در آستانه‌ی سالی نو

نوشته‌ای در رثای یک امید و در امید یک روزنه

دیری‌ست مناقشات و جنگهای خاورمیانه سپید و سیاه و دوبُعدی نیست. خاورمیانه، این کهن ترین کانون کشورداری و مدنیّت، این چهارراه حوادث و کوچ‌های بزرگ و فتوحات و امتزاج‌های ژنتیکی، و این خاستگاه همه‌ی پیامبران اولوالعزم و ادیان عبوس تک خدایی با خدای نرینه‌ و خشن و زن ستیز، امروز قلب بیمار و خون‌ریز جهان است زیر تیغ جراحان متعدد با اهداف و تشخیص و روش‌های متضاد که پیش‌بینی نتیجه‌ی کار را دشوار می‌کند. اهمیتی که منطقه برای کشورهای قدرتمند جهان و بازارهای سوخت و اسلحه دارد آنها را همواره شریک و تاثیرگذار در تعیین حکومت‌ها و هدایت انقلاب‌ها و جنگ‌ها در تمام طول تاریخ معاصر این منطقه کرده است. اما اول و آخر در صف نخست مناقشات سوریه و عراق دول همین منطقه و همسایگان هستند با گروه‌های اتنیکی و مذهبی، چه اهداف چندوجهی قدرت‌محورانه در زمینه‌ی تثبیت موقعیت سوق‌الجیشی و صدور ایدئولوژی و تشکیل هلال‌های مذهبی داشته باشند چون سپاه قدس ایران و حزب‌الله و جبهه‌ی سنّی النصرت و چه برخاسته از هویت و مطالباتِ اتنیکیِ گروهی از مردم بومی منطقه باشند همچون پیشمرگه های کُرد، و چه همچون داعش ماشین‌های کشتار و توحش و وحشت گسیل داشته از سراسر جهان و آموزش‌یافته در لیبی و دوردست‌ها باشند، زامبی‌های دست‌سازِ کنترل از راه دورِ قدرتهای بزرگ مغرب زمین.



m-shahrokhi.jpg
مهستی شاهرخی

نابینایی جهان در برابر جنایات بودائیان

شعله های آتش به آسمان رسیده است. بمباران ها، شیون ها، ضجه ها، سوگواری ها؛ به صحنه هایی از یک فیلم جنگی می ماند. همه چیز حاکی از خشونت ارتش ماینمار با ساکنان این روستاهای مرزی است. روهینگیا قومی مسلمان است که در غرب ماینمار در ایالت راخین و در منطقه ای مرزی زندگی می کند که توسط ارتش ماینمار بمباران شده است. شعله های آتش بر اثر سوختن خانه ها سر به فلک می کشد. شدت حریق به حدی جدی و پیشرفته است که در آن سوی مرز نیز قابل دیدن است.



Germany-attack-s1.jpg
جواد طالعی

حمام خون برلین، بهانه ای برای رشد بیشتر بیگانه ستیزی در آلمان

احزاب دست راستی آلمان در پی واقعه خونین بازار نوئل برلین می کوشند با تبلیغ علیه سیاست پناهندگی آنگلا مرکل زمینه را برای کسب آرای بیشتر در انتخابات آینده مساعد کنند. انتخابات در ماه سپتامبر سال ۲۰۱۷ برگزار می شود. خانم مرکل خود را برای چهارمین بار نامزد مقام صدراعظمی کرده است.
تشدید مخالفت راستگرایان و محافظه کاران آلمان با سیاست پناهجویی آنگلا مرکل صدراعظم آلمان و افزایش تبلیغات علیه پناهجویان، مسلمانان و مساجد، نخستین برآیند زیر گرفته شدن شرکت کنندگان در بازار نوئل برلین بود.



trump2.jpg
یاکوب آوگشتین

دولت تازه آمریکا: نظامیان و میلیاردر ها

برگردان: حسین انور حقیقی

دونالد ترامپ هنوز رئیس جمهور نشده روی دست همه دروغ های منتقدینش می زند که گویا این آقا آنقدر هم بد نیست که تصور می شود، نه او خیلی بدتر است. کابینه او تا آنجا که قطعی شده، شبیه کابوس یک معلم جامعه شناسی چپ می باشد که به واقعیت پیوسته است: همه پیش داوری های چپ در باره "سرمایه داری انحصاری دولتی" و "مجموعه نظامی-صنعتی" درست از آب در می آید. در قلب دنیای غرب میلیاردرها و نظامیان قدرت را بدست می گیرند.



samir-amin.jpg
سمیرامین

درباره تزهای میشل هارد و آنتونیو نگری:
توده یا پرولتاریایی شدن

بر گردان: م. ت. برومند

روندهای پرولتاریایی شدن (که من به طور ارادی از این اصطلاح استفاده می کنم، چون آن ها خود را در نمودهای بی میانجی مثل روندهای سلب مالکیت، طرد، فقر عمومی می نمایانند)، در پیرامون ها، با تأخیر، آن روندهایی را که ساختارهای جامعه های مرکزهای فرمانروا را ساخته اند و (به آفریدن آن ها ادامه می دهند) باز تولید نمی کنند؛ زیرا کم توسعه یافتگی یک تأخیر نیست، بلکه محصول هم زمان توسعه است. ساختارهای اجتماعی که در پیرامون ها به وجود آمده اند بازمانده های گذشته نیستند. فرمانبرداری از این جامعه ها ساختارهای پیشین را از میان برداشت و آن ها را برای توسعه امپریالیستی سرمایه داری جهانی (که بنا بر سرشت آن قطب بندی کننده است) سودمند گردانید.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

ترور، خشونت و جنگ در ترکیه و چشم انداز آن در منطقه

دوران گذار در منطقه با تنش ها، سختی ها همراه با جنگ و کشتار پیش می رود بازیگران منطقه ای ( ایران، ترکیه و در این سال های اخیر عربستان سعودی ) همراه با قدرت های جهانی ( ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و فدراسیون روسیه) هرکدام در راستای منافع خود عمل می کنند و سیاست خود را پیش می برند، گسترش ترور، خشونت و جنگ زمینه رشد ارتجاع را فراهم و نظام های استبدادی را تقویت می کند در این منطقه جوانان سرخورده از استبداد و بی عدالتی شاهد کشتار و ویرانی اند، راه برون رفت، تقویت صلح اجتماعی، گردهمایی توده های مردم بویژه زحمتکشان و روشنفکران در نهاد های دمکراتیک و گسترش فعالیت احزاب سیاسی با برنامه های دمکراتیک و سکولار است که بتوانند همزمان با استبداد، با ارتجاع حاکم بر منطقه هم مبارزه کنند...



داوید فان ریبرووک

چرا انتخابات تنها یک وسیله ابتدایی و ساده برای تشخیص خواست مردم است

برگردان: حسین انورحقیقی

بعد از پیروزی دونالد ترامپ ما نوشتار زیادی در باره انتخاب کنندگان و سیاستمداران آمریکایی و احزابشان خوانده ایم. ولی آنچه که نخوانده ایم تحلیل هایی درباره ساز و کار دمکراتیک می باشند. در باره این مسئله که شاید انتخابات به شیوه کنونی دیگر فرم کهنه شده ای برای تعیین دولت و مشی سیاسی آن بر مبنای اراده عمومی مردم است. طرح این مسئله هنوز هم بدعت به حساب می آید.



همنشین بهار

شب، هاوانا می‌رقصد


به یاد فیدل کاسترو

چراغ عمر فیدل کاسترو نیز خاموش شد و او که یکی از ماندگارترین انقلابیون قرن بیستم بود درگذشت. وی از ۱۹۶۵ تا ۲۰۱۱، انقلاب کوبا را در «حیاط» خلوت آمریکا رهبری می‌کرد. دشمنانش بارها کوشیدند وی را سر به نیست کنند اما او با وجود نقشه‌های ترور، حمله آمریکا به خلیج خوک‌ها و پنج دهه تحریم اقتصادی توانست در دوران بیش از ۹ رئیس جمهوری آمریکا از دولت آیزنهاور گرفته تا بیل کلینتون در راس حکومت و انقلاب کوبا باقی بماند...ولی این همه داستان نیست.



بشیر الخوری

شورشیان سوریه چه کسانی اند؟

ترجمه بهروز عارفی

کثرت و گونه گونی بازیگران مسلح درگیر در نبردهای حلب که بسیاری از خارج سوریه می آیند، از نشانه های بغرنجی مناقشه سوریه است. برای ازریابی منصفانه از اوضاع باید از ساده گرائی در گزینش واژه ها دوری جست. همچنین، شناخت و معرفی گروه های «شورشی» و نیز نیروهای حامی ارتش سوریه به ما امکان می دهد که ایدئولوژی و برنامه سیاسی آنان را خوب درک کنیم. با این همه، اطلاعاتی که پژوهشگران و افراد حاضر در صحنه عرضه می کنند، ممکن است متناقض باشد، به ویژه در مورد تعداد جنگجویان هر گروهِ درگیر. لذا ضروری است که جانب احتیاط را رعایت کرد.