بهزاد كریمی کدام "سیاست نوین"؟
این که همان اعتدال محافظه کارانه و مصلحت گرایی سنتی است!
(بخش آخر) استراتژی "تغییر رفتار رهبری"، بهیچوجه رویکرد غالب در بین شرکت کنندگان در انتخابات و رای به آقای روحانی نیست. اگر بخش هایی از این رای شرکت را می باید که بین دو رویکرد سیاسی "تغییرات در حکومت" و "تائید حکومت" توزیع کرد، سهم عمده آنرا اما می باید متوجه بخش بزرگتری از جامعه سیاسی دانست که به آرزو و رویکرد "تغییر حکومت" تعلق دارند. هر چیزی بیش از این، مصادره به مطلوب خواهد بود!
محمود راسخ (افشار)گفتهاند «بر هر ملتي دولتي حكومت ميكند كه لايق آن است»؟ روحاني جز داشتن عنوان رياست جمهوري نه قدرت و اسباب و ابزار آن را دارد كه دست به اقدامي اساسي در تغيير توازن نيرو به سود مرد بزند و نه اساسن خواهان چنين تغييري است. اهرمهاي اصلي قدرت در نظام در اختيار خامنهاي و دارودستهاش ميباشد و روحاني به خوبي بر اين واقعيت آگاه است. چون خودش نيز جزئي از اين دارودسته است.
جلال ایجادیچرا ۱۴ میلیون نفر در انتخابات شرکت نکردند؟ رای دادن بیان حق واراده فرد برای مشارکت در سرنوشت جامعه است. زمانیکه قدرت تصمیم گیری بطور مطلق در انحصار طبقه حاکم است و با اشکال مختلف رژیم خودکامه و توتالیتر مواجه هستیم، فرد فاقد حق بوده و قادر به مداخله در امور زندگی اجتماعی نیست. حال آنکه رای دادن هم حق شهروند است و هم "تعهد" شهروند در رابطه با جامعه ای و انسانهائی است که در یک محیط و بطرز مشترک با یکدیگر زندگی میکنند. به بیان دیگر این الگو بر پایه آزادی و حق شهروند برای تغییر سرنوشت خود و کشور است و بگفته ژان ژاک روسو این امر نوعی قرارداد اجتماعی بشمار میاید.
شهباز نخعیزندان یا قتلگاه!
گردونه اهریمنی کشتار زندانیان سیاسی در حکومت آخوندی یک دم از گردش باز نمی ایستد. این گردونه اهریمنی حتی "حماسه سیاسی" و نیمه شعبان – تولد امام زمان (عج) – هم سرش نمی شود و بی وقفه به کار خود ادامه می دهد. هنوز تکلیف خون به ناحق ریخته شده جوان کارگر وبلاگ نویس "ستار بهشتی" راه به جایی نبرده و پرونده اش در پیچ و خم های اداری پزشکی قانونی این دست و آن دست می شود تا گذر زمان گرد فراموشی برآن بپاشد که در جنایتی دیگر، باز مادری در سوگ نابهنگام فرزندش زار می زند و سربازان گمنام امام زمان سناریوی تکراری خود را درمورد کنترل مراسم سوگواری او روی صحنه می آورند.
بهرام پرتویدر انتظار گشایش شرکت گستردۀ مردم در انتخابات و پیروزی قاطع روحانی یکبار دیگر نشان داد که مردم کشورمان هوشیارند و ارزیابی درستی از شرایط دارند. آنها پیروزی خود را به مثابه " نه " بزرگ به استبداد و خفقان و گشایش روزنه های امیدوار کننده جهت رهانیدن کشور از خطر تجاوز خارجی و انسداد داخلی جشن گرفتند. آنها شور و هیجان و سرزندگی را به کشور باز گرداندند و خط بطلان بر منادیان مرگ جنبش مدنی کشیدند.
نیکروز اولاداعظمیدام محافظه كارى سخن نسنجيده و غير واقعى محمد رضا جلايى پور بر مبانى قاعده عقل و روال انديشيدن و اينها تنها اصول غير قابل تغيير بر هستى زندگى ما انسانها كه مانع انجماد فكر اند، انسان قادر مى شود با توليد ارزشها به زندگى خويش معنا ببخشد و از متن آن و با بازآفرينى ارزشها خالق نمود هايى شود كه آنها بر شيوه زندگى او مؤثر اند و در سطح بسيط به جهاز فرهنگى كه قابليت هاى كاركردى معينى دارند نائل آيند، چنين قابليت هايى را مى توان در فرهنگ يونان باستان، و مدرنيته غرب سراغ داشت.
بهروز ستودهاصلاح طلبانی که برای بازگشت به قدرت"معتدل" می شوند! بسیاری از اصلاح طلبان دولتی که فشارهای بیت رهبری و اصولگرایان ذوب شده در ولایت ، آنان را به سمت اعتدال گرائی سوق داده است ، این روزها از پیروزی آقای روحانی که بی هیچ تردیدی با صوابدید و رضایت خامنه ای خودکامه و در چهارچوب یک پروژه عقب نشینی مهندسی شده از جانب بیت رهبری انجام پذیرفته است ، آنقدر به وجد آمده و از آزاد بودن و عدم تقلب در انتخابات اخیر سخن میگویند که گوئی آزاد ترین و دمکراتیک ترین انتخابات جهان ، درجمهوری اسلامی برگزار شده است !
بهزاد كریمیکدام "سیاست نوین"؟
این که همان اعتدال محافظه کارانه و مصلحت گرایی سنتی است! - بخش اول این یک سهل گیری ساده پندارانه خواهد بود هر آئینه اگر "تغییر در رفتار" قدرت، که عموماً تالی منطقی عقب نشینی هاست از سوی آن، با خود عقب نشینی یکی گرفته شود و ادعا صورت گیرد که مهم، همان نتیجه است. اصلاً چنین نیست! زیرا که موضوع سیاست کردن فقط تحقق هدف نیست، بلکه بیشتر چگونگی رسیدن به هدف است و درست همینجاست که مسایل مربوط به استراتژی و تاکتیک اهمیت می یابند.
اکبر سیف«انتخابات» ریاست جمهوری ۹۲،
پی آمد ها،امید ها وتوهم ها پیروزی روحانی بررقبای خویش،درپی تفاهم میان هاشمی رفسنجانی وخاتمی برسرعقب کشیدن عارف به نفع روحانی،وعده های انتخاباتی بعدی روحانی مرزبندی های بعدی اوبابرخی ازسیاست های جاری بخصوص برسرسختی شرایط اقتصادی ومعیشتی مردم،سیاست خارجی وبحران هسته ای وتحریم ها،وازطریق جلب آرا بخشی ازاصول گرایان،بخش وسیعی ازاصلاح طلبان وبخش بالائی ازتحول طلبان عملی گردید.دراین میان بویژه باید به حمایت وسیع مردم رنجدیده ومعترض به وضع موجود که ازترس انتخاب سعید جلیلی وبازهم بدترشدن اوضاع،یکباردیگربه انتخاب بین بدوبدتر روی آوردند
سهيل روحانیپیروزی حسن روحانی پیروزی حس روحانی بسیاری از مخالفان رژیم اسلامی را دچار احساسی دوگانه کرده است. آنها از خوانده شدن آرای مردم در انتخابات سال 1392 خشنودند اما از این که بار دیگر مجبور شدند که از دست یک آخوند به زیر عبای آخوند دیگری پناه ببرند احساس حقارت و استیصال می کنند. آنها از این که حسن روحانی به جای سعید جلیلی رئیس جمهور شده است خشنودند اما از این که رژیم ولایت فقیه بار دیگر ملت ایران را به مرگ گرفت تا به تب راضی بشوند خشمگین اند.
سعید رهنماتوهمها و واقعیات حول انتخابات ریاست جمهوری ایران ترجمه: آرش عزیزی در میان گفته های طنزآمیز بی شماری که از ایران می آمد پیغام جالبی به خوبی واقعیت انتخابات را منعکس می کرد. شخصی نوشته بود “در کشورهای دیگر مردم پای صندوق رای می روند تا نامزد محبوب خود را انتخاب کنند. در ایران ما صف میکشیم تا جلوی پیروزی نامزد مشخصی را بگیریم”. این در واقع رویکرد ایرانیان و واکنش به روند انتخاباتی “مهندسی شده” را نشان می دهد.
عباس شکریبه کجا میبردمان این موج؟ این چرخه، مدام دو گزینهی «بد» و «بدتر» را در برابرشان قرار میدهد که با شور، به «بد» رأی دهند و نظام برای دو دورهی چهار ساله، دوام پیدا کند. هرگز این جوانان برومند از خود نمیپرسند که باید به کسی که از غربال شورای نگهبان گذشته، شک کرد، حتا اگر سخنان زیبایی بر زباناش جاری است. چون شک را برنمیتابند، در گام نخست، اسیر چرخهای میشوند که چشم بسته به «بد» رأی میدهند و برآمد مهمتر آن هم این میشود که هرگز به حقیقت دست نیازند.
شیدان وثیقدام انتخابات سپاس از میلیونها شهروندی که انتخابات اسلامی را تحریم کردند در انتخابات غیر دموکراتیک و غیر آزادی که در 24 خرداد به پیروزی یکی از نامزدهای گزینشی و تحمیلی شورای نگهبان و کادر پر سابقه دستگاه سیاسی- امنیتی جمهوری اسلامی انجامید، میلیونها نفر از شهروندان ایرانی شرکت نکردند. ما که از ابتدا دعوت به تحریم انتخابات کردیم، ما که همواره بر پایان دادن به سیستم جور و ستم نظام جمهوری اسلامی از طریق جنبشهای اجتماعی و مردمی تاکید داشته و داریم، در درجهی اول و بیش از همه سپاس و شادباش خود را نسبت به آن فعالان و مردمی ابراز میداریم که در جسارت تحسینبرانگیز و در اقلیت خود، اقلیتی که تاریخ را همواره به پیش رانده است، با عدم شرکت در انتخابات فرمایشی، مخالفت اساسی خود را با نظام استبدادی دینی اعلام کردند.
مجيد سيادتمروری بر انتخابات و فراسوی آن اصلاح طلبان / سبزها موفق شدند عليرغم سرکوب بيرحمانه، نيروهای خود را بسيج کنند. آنها در چهار سال گذشته بيکار ننشسته بودند. سياستهای آنها و مخصوصا بازی ظريف و ماهرانه خاتمی و هاشمی، فرصتهائی برای آنها به وجود آورد که بطور کامل استفاده کردند. اين نيرو که به شبکه های اجتماعی خاص خود وابسته است ثابت کرد که ماندنی است و جايگاه خود را در صحنه سياسی ايران بدست آورده است.
نیکروز اولاداعظمیدينى كردن اصلاحات يا اصلاح دين؟ نقدى بر سخن محمد خاتمى محمد خاتمى رئيس جمهور مسبوق و اصلاح طلب دينى در درون نظام جمهورى اسلامى پس از انتخاب حسن روحانى به مقام رئيس جمهورى در ديدارى با اعضاى شوراى مركزى انجمن دانشجويان دانشگاه تهران چنين سخن گفته است: " و بر اساس نظر اصلاحات سياست بايد در خدمت اخلاق و دين باشد." بر حسب نگرش دينى آقاى خاتمى شكى باقى نمى ماند كه منظور از اخلاق و دين در پيوستگى اين دو ارزش با يكديگر است و اين، نظر به اخلاق دينى دارد. پس سخن ايشان را مى توان اينگونه فهم كرد؛ سياست بايد در خدمت اخلاق دينى باشد.
محسن یوسفی اردکانیفرهنگ مشترک دقیقه نودی مردم و حکومت یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به معنای واقعی کلمه، تبدیل تهدید به فرصت برای جمهوری اسلامی بود. درست در هنگامی که تحریمهای بین المللی اقتصاد ایران را در سرازیری تند فروپاشی قرار داده، دولت دیگر قادر به تامین نقدینگی لازم برای پرداخت یارانه به اقشار پائین دست جامعه نبود، تهییه کالا برای تامین مایحتاج مردم و مقابله با تورم حاصل از نقدینگی وجود نداشت و رکود اقتصادی هر لحظه بر میزان بیکاری میافزود، حسن روحانی سر راه علی خامنهای و جمهوری اسلامی قرار گرفت. طائب زمانی گفته بود که «اگر اعتراضات سال 1۱۳۸۸ به جنوب تهران میرسید ما باید چمدانهای خود را میبستیم و فرار میکردیم». چندین تن از فرماندهان سپاه و نیروهای امنیتی هم در سال گذشته هشدار داده بودند که با وضعیت فعلی اقتصادی «شوروش گرسنگان در راه است».
دکتر محمد حسین یحیایینمایش دیگری از انتخابات با جشن زودرس به پایان رسید آنچه مسلم است تغییراتی در دولت حسن روحانی در رابطه با سیاست خارجی رخ خواهد داد، سعی خواهد شد بخشی از تحریم های شورای امنیت سازمان ملل و کشور های دیگر با پذیرش برخی از پیشنهاد های 5 به اضافه در مدت کوتاهی برداشته شود ولی تغییرات و قدم های اساسی در سیاست داخلی بویژه اقتصاد سیاسی برداشته نخواهد شد. زیرا ساماندهی اقتصاد نیازمند اراده ملی و مشارکت همگانی است. واحد های ملی و توده های مردم از این رژیم مایوس و دلسرد شده اند.
جلال ایجادی
جامعه شناسی انتخاباتی ایران جامعه شناسی انتخاباتی عبارت از تحلیل از رفتار انتخاباتی شهروندان است. این جامعه شناسی هدف افراد در هنگام رای دادن را مورد مطالعه قرارداده و این پدیده رادر رابطه با عوامل سیاسی، فرهنگی، مذهبی، سنی، خانوادگی و اقتصادی به بررسی میکشاند. جامعه شناسی انتخاباتی رای زنان و مردان، میزان شرکت کنند گان و تحریم کنندگان، سیستم انتخاباتی با قدرت سیاسی در اشکال خودکامگی، دینی، پادشاهی، دمکراسی وبالاخره اطمینان و اعتماد مردم به هیات حاکمه را مورد نقد و بررسی قرارمیدهد. ترس ونگرانی افراد، رفتار روانشناسانه و زیبائی شناسانه فرد، صراحت و فقدان صراحت رای دهنده، اهداف شخصی وخصوصیات اخلاقی فرد از یکسو واز سوی دیگر رابطه فرد رای دهنده با جمع و جامعه، احزاب سیاسی و برنامه سیاسی، ایدئولوژی و اعتقادات دینی نیز مورد تحلیل قرارمیگیرد.
دنیز ایشچیدو گام به پیش، یک گام به پس. استراتژی انتخاباتی حکومتی تمامی شواهد به این امر سمت گیری می کنند که آقای روحانی با توجه به باورمندیها فکری و سیاسی خویش و مناسبات خیلی نزدیک به مهره های درجه اول قدرتی حکومتی نظام ولایت فقیه، تا حد و اندازه خیلی خفیفی قادر خواهند بود کاهشی در فشارهای اقتصادی اجتماعی بر مردم نقش ایفا بکنند. البته ایشان با چهره جدید خویش و تیم جدید کابینه خویش با داشتن تاکتیک مذاکرات فعال با غرب قادر خواهند بود تا مدت زیادی سیاست فعلی حکومتی را بدون تنش اساسی با غرب بصورت مانور سیاسی ادامه بدهند.
کامبيز قائم مقامانتخابات باشد که دوباره نگوییم که دستشان بسته بود نتوانستند کاری بکنند. تظاهرات پرشور وسیع و سراسری مردم در استقبال از موفقیت بزرگی که با کنار گذاشتن فالانژهائی نظیر قالیقباف و جلیلی حاصل شده نشان دهنده این حقیقت است که مردم چرا در رآی گیری شرکت نمودند: مردم خواستند با انتخاب یک مخالف خامنه ای، در این مورد مخالف نسبی و نه در اصول، نفسی بکشند و شعار هایشان، که خواستار آزادی است وتکرار همان خواسته های سالهای پرشوری که گذشت، و در شعارهای آزادی موسوی و کروبی پیچیده شده، بسیار فراتر از اعلام نظر های روحانی است که شدید ترین حملات را به حرکت ۱۸ تیردانشجویان نمود.
محمد قراگوزلواعتدال به جای" عدالت"! انتخابات یازدهم و تجدید آرایش بورژوازی اعتدال به جای عدالت سیاست جدید نخبه گان بورژوازی حاکم است.به موجب این برنامه- که با پیروزی حسن روحانی کلید خورده است- سیاست تهاجمی نئولیبرالی دوران"عدالت و مهرورزی"احمدی نژاد جای خود را به پارادایم نئولیبرالیسم عقلانی متکی به"تدبیر و امید" خواهد داد.دولت یازدهم با ترکیبی از سیاست مداران کهنه کار کارگزارانی و مشارکتی شکل خواهد گرفت و بار دیگر سر و کله ی چهرهای دولت رفسنجانی و خاتمی رونمایی خواهد شد.
آگنس هلر سیاستمداران نبایستی دروغ بگویند* برگردان: مهدی استعدادی شاد پرسش حقیقت در عرصۀ سیاست قدمت آن چنانی ندارد. اگر از دو سدۀ پایانی امپراتوری رُم صرفنظر کنیم، آنگاه فقط در دوران مُدرن سیاست همچون امری مستقل مطرح بوده است. چرا که وجود سیاست مشروط به موجودیت یک زمینۀ نسبتا مستقل برای کار سیاسی است. به همین دلیل پرسش "حقیقت در سیاست" فقط در مُدرنیته مطرح است.
علی بهرخیبنیاد گرایی اسلامی در پرتو دو تجربه
از زمستان ایرانی تا بهار عربی مبارزات مردم ایران و قیام هایی که به بهار عربی منجر گردید، بخشی ارزشمند از مبارزات جهانی بر علیه موانع پیشرفت، صلح و دموکراسی یعنی سرمایه داری جهانی (گلوبال) است و مبارزه با دشمن مشترک نیاز به "همبستگی بین المللی" دارد. تا زمانی که برداشت طیف چپ و مترقی از همبستگی، آلوده به جریانات فکری "خود مرکزبینی اروپایی-غربی" یا "افکار بلوکی- اردوگاهی" بوده و خود را از تاثیرات محیط اطراف خود و بقایای به ارث رسیده از گذشته رها نسازد، قادر نخواهد بود گامی جدی و موثر در تحقق "همبستگی بین المللی" بردارد.
همنشین بهارآیا «حسن روحانی» تغییر کرده است؟ رئيس جمهور جديد که به طور مستمر در مسئوليت های سياسی و امنيتی رژيم جمهوری اسلامی حضور داشته، سال ۱۳۶۵ در ماجرای مک فارلين (ايران گيت) طرف مذاکره بوده است. روحانی يکی از سه نفری است که همراه فريدون وردینژاد و محمدعلی هادینجفآبادی با مک فارلين و هيئت همراه وی ديدار نمود.
خامنهای به هرچهارهدفاش دست یافت! خامنهای نشان داد ادعاهای اصلاح طلبان مبنی بر مخالفت " آقا" با اصلاح طلبان حکومتی ، و نیز تقلب در انتخابات سال ۸۸ بی پایه و اساس بوده است.
۱ - انتخابات با"شور و نشاط" رهبر پسند، نمايش مشروعيت حکومت اسلامی و رهبری شد.
۲- انتخابات سالم و بدون تقلب، و به قول هاشمی رفسنجانی " بی هیچ شبهه" برگزار شد و نشان داد رعايت سازو کارهای دموکراتيک در حکومت اسلامی و مفهوم " مردم سالاری دينی" در عمل وجود دارد.
|