logo





دينى كردن اصلاحات يا اصلاح دين؟

نقدى بر سخن محمد خاتمى

پنجشنبه ۳۰ خرداد ۱۳۹۲ - ۲۰ ژوين ۲۰۱۳

نیکروز اولاداعظمی

nikrouz-owladazami-s.jpg
محمد خاتمى رئيس جمهور مسبوق و اصلاح طلب دينى در درون نظام جمهورى اسلامى پس از انتخاب حسن روحانى به مقام رئيس جمهورى در ديدارى با اعضاى شوراى مركزى انجمن دانشجويان دانشگاه تهران چنين سخن گفته است: " و بر اساس نظر اصلاحات سياست بايد در خدمت اخلاق و دين باشد." بر حسب نگرش دينى آقاى خاتمى شكى باقى نمى ماند كه منظور از اخلاق و دين در پيوستگى اين دو ارزش با يكديگر است و اين، نظر به اخلاق دينى دارد. پس سخن ايشان را مى توان اينگونه فهم كرد؛ سياست بايد در خدمت اخلاق دينى باشد.

فساد و انحطاط اخلاق از دين و هر آن اعتقادى كه جنبه دينى داشته باشد، سرچشمه مى گيرد. اخلاق به بد و نيك خويها گفته مى شود و سياست مى تواند از جنبه بد و نيك احراز گردد.

جنبه اعتقادى دين در ناممكنى و يا خدشه به آفرينش هر آنچه ايست كه از معيار سنجش عقل انسان نشأت بگيرد و به معيار دين نگنجد. سياست از نظر خاتمى مى بايست به خدمت اصول دين باشد و نه معطوف به معيارهاى عقلى و تمايلات مستقل انسان به عنوان فرد، فرد از اين منظر در دين ذوب مى شود. زيرا وقتى فرد نتواند بگونه اى مستقل راجع به موضوعات خويش انديشه كند معنايش اينست كه ديگرى برايش مى انديشد و يا از طريق اصول و احكام برايش انديشيده شده است و او فقط بايد از آنها تبعيت نمايد. به تبعيت در آوردن سياست به اخلاق دينى و يا اصلاحات بدان جز اين پيام ديگر ندارد.

بنابراين سقوط انسان و اخلاق انسانى در قرون وسطى و دوران حكومت دينى ساسانى و براى ما اكنونى ها در جمهورى اسلامى، از همين مايه هاى اعتقادى دين بود است كه هم سياست، هم اخلاق، هم دين، و نيز زايش انديشه و انديشيدن را به تباهى كشاند.

آنچه را كه امروز اصلاح طلبان دينى ايران مردم را به گرد بازى هاى خود مى كشانند و در همان گرد كه از آن گرداب ساخته اند و آنها را بدان مشغول كرده اند ارتباط تنگاتنگ با همين سخن محمد خاتمى دارد كه گفت " بر اساس نظر اصلاحات، سياست بايد در خدمت اخلاق و دين باشد" بنابراين اين سخن صحت نظراتى است كه مى گويد: اصلاح طلبان حكومت اصلاح دين نمى خواهند بلكه اصلاحات را دينى مى خواهند

آنچه كه موجبات آزادى فرد را ضمانت كرد و در جامعه غرب به تثبيت رساند اصلاحات در همه ى ابعاد جامعه منجمله اصلاح دين بود و نه بالعكس اصلاحات دينى، كه در ايران از سوى اصلاح طلبان دينى رواج يافته است. اين چنين اصلاحاتى در چهارچوب دين گير است و از آن فرديت بر نخواهد خواست.

نيكروز اولاد اعظمى

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد