احمد سیف پیش درآمدی بر بررسی علل استبداد در ایران بدون این كه بخواهم وارد جزئیات بشوم باید بگویم كه مشكل اساسی نظام خودكامه حاكم بر ایران حتی در آن دوره های رونق نسبی فقدان یك مكانیسم پویای درونی بود كه بتواند موجبات دگرگونی اساسی اجزای آن نظام را فراهم آورد. آنچه در ظاهر امر به صورت فروپاشی نظام خودكامه متمركز سر بر می كشید، این بود كه شماری مستبدان ریز و درشت محلی و منطقه ای بودند كه سر بر می آوردند و اگرچه همه مختصات حاكمیت استبدادی متمركز را حفظ می كردند، ولی متمركز نبودند و اغلب هم كار و زندگی شان به جنگ و گریز داخلی می گذشت تا یكی از آن مستبدان محلی بر دیگران فائق آید و نظام خودكامه متمركز برقرار شود. به این معنا، ما در ایران شاهد تحول و دگرگونی اساسی نبودیم.
دکتر محمد حسین یحیاییچالش های اقتصادی رژیم... آنچه مسلم است و مشاهده می شود تعدادی متوهم که بیشتر آنان از دانشگاه امام صادق اند سرنوشت سیاسی و اقتصادی کشور را در دست گرفته اند، آنان توانایی مدیریت و اداره جامعه چندگانه ایران را ندارند، گفتار هذیان گونه خود را برای مردم فریبی به روش و شیوه های گوناگون تکرار می کنند. در سال ۱۴۰۱ نه یک میلیون مسکن ساخته خواهد شد و نه گشایشی در اقتصاد مردم پیش خواهد آمد، مقدار دیگری از مصرف مردم کاهش خواهد یافت، کسری بودجه از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان خواهد گذشت، اعتراضات صنفی و کارگری، معلمان و بازنشستگان، فعالان جنبش های ملی و قومی، محیط زیستی، دانشجویی و زنان و دیگر اقشار اجتماعی بصورت پراکنده و گاهی در پیوند با یکدیگر ادامه خواهد یافت در نتیجه روز های سختی در پیش روی رژیم خواهد بود که می تواند سرنوشت ساز باشد و چالش ها همچنان ادامه خواهد یافت....
مسعود فتحیپیرامونِ جنگ در اوکراین،
تاثیرات و پیامدهای آن نیروهای مدافع صلح باید تلاش کنند که در جهت تنش زدائی از مناسبات بین کشورها راه بازگشت بر سر میز مذاکره و حل مناقشات روسیه و اوکراین، از طریق نهادهای بین المللی را فراهم نمایند. سازمان ملل متحد در عین دفاع از حق حاکمیت اوکراین، جا دارد که راه گفتوگوهای دیپلماتیک را هموارتر سازد.
علی شاکری زندمنوچهر هزارخانی :
مرگی از هر جهت اندوهبار منوچهر هزارخانی را در ایران در دوران نوجوانی به اسم و از دور می شناختم. شاید چون هم محله بودیم. هنگامی که در سال ۱۹۵۶ به شهر دانشگاهی مونپلیه در جنوب فرانسه رفته بودم، شهری نه چندان بزرگ که همه ی دانشجویان ایرانی آن یکدیگر را می شناختند، با هزارخانی نیز بسیار زود آشناشدم. بعضی او را منوچهر می خواندند و بعضی دیگر «هزار».
سرور علی محمدی مامی، اسبت را چه کار کردی؟ مامی ، اسبت را چه کار کردی ؟ فریادی است کوتاه از درد نهفته ی بتول آراسته که با وارستگی تمام و عیار که جزیی از شخصیت اوست خواننده را با خود به روزها و سالهای گذشته می برد، بی آن که بخواهد طنین فریادش دلی را بیازارد . از این روست که فریادش کوش خراش نیست ، از دل برمی خیزد و بردل ها می نشیند . می گوید که سال ها تلاش کرده تا گذشته را در خود مدفون کند ، تلاشی که بسیاری از ما ، همانند او در انجامش نا موفق بودیم .
ا. رحمانبه بهانه پیام نوروزی رضا پهلوی،
آقای رضا پهلوی در طول سالهای گذشته، با شبکه های متعدد و هزینه های هنگفت که در اختیارشان قرار گرفته، حتی یک جمله درباره حکومت استبدادی پدر و پدر بزرگ شان بر زبان نیاوردند و هیچگاه اشاره ای به جنایت های فجیع ساواک که بسیاری از مبارزان عدالتخواه و مدافعان آزادی را شکنجه و اعدام کرد، نکردند، اما خیلی سهل و آسان از کنار نظام استبدادی پدرشان عبور کردند.
مصطفی قهرمانیایران و جمهوری اسلامی پس از «ولیفقیه ثانی» ایران و ایرانیان یا میتوانند با راهکار -مدیریت قانونمند و دمکراتیک دوران گذار- استحقاق و پختگی خود جهت زیست در یک جامعه مدرن شهروندی مستقل را نمایان سازند و یا اینکه با درگیری و مقابلات فرسایشی کیان کشور خود را دچار مخاطرات شدید میکنند. حال این انتخاب با ماست که چگونه میخواهیم این طوفان در پیش رو را مدیریت کنیم.
الهه امانیاقتدارگرایی دیجیتال؛ طرح صیانت و نقض
حقوق انسانی کاربران پژوهشها در زمینهی اختلال و قطع شبکهی اینترنت برای کاربران نشان میدهد که دولتها اقتدارگرایی و سرکوبگری در فضای مجازی را در خیزشهای اجتماعی، انتخابات، اعتراضات عمومی و در جنگ به مثابهی حربهای برای مقابله با اعتراضات مردمی به کار گرفتهاند و نمونههای چنین اقداماتی را در بهار عربی و خیزشهای اجتماعی دههی اخیر در ایران میتوان مشاهده کرد. نکتهی قابلتوجه آن است که در کشورهای جهان بسیاری از سایتها که فعالیت و حضور آنها در جامعه جرمانگاری شده، در فضای مجازی نیز فیلتر میشوند، زیرا به سود سلامت جامعه و حفظ حقوق کاربران اینترنت تشخیص داده نمیشوند.
جهانگیر گلزاراضافه حقوق کارگران و ماندن در فقر در استبدادها چیزی که رشد دارد فقر است . در استبداد چیزی که رشد دارد نابرابری و نبود امنیت و عدم عدالت اجتماعی است . راه حل در دست مافیای حاکم که فقر را تولید کرده و می کنند نیست . راه حل در تغییر ساختار استبدادی حاکم بر کشور به ساختار دمکراتیک و حقوقمدار است . اقتصاد ایران بر محور واردات از زمان شاه شکل گرفته است و این سیاست هنوز ادامه دارد .
هدایت سلطان زادهحمله روسیه به اوکراین
و نگرانیهای امنیتی فقط برای بزرگترها؟ درحمله روسیه به بهانه «نگرانیهای امنیتی» روسیه، که کشور چین و حکومت اسلامی در ایران و عدهای از کشورهای دیگر از آن حمایت میکنند، منافع و مصالح امنیتی ابرقدرتها است که در نظر گرفته میشود. آیا کشورهای کوچک نیز باید حقی برای نگرانیهای امنیتی خود نداشته باشند؟ روسیه در همین حمله خود، چندین بار دو کشور بیطرف فنلاند و سوئد را علنا مورد تهدید قرارداد و آیا چنین تهدیداتی عملا این کشورها را به طرف ناتو سوق نمیدهد؟ روسیه با حمله به اوکراین، ناتو را در اروپا بیشتر از همیشه تقویت کرده است و اروپا را بیش از پیش بهطرف میلیتاریسم سوق میدهد و به احتمال از این پس حلقه ناتو علیه روسیه سفت و سختتر خواهد شد.
علی شاکری زندآیا فدراسیون روسیه و اتحاد شوروی سابق
ماهیتاً یکی نیستند؟ بجز اینکه روسیه ی کنونی سلطه ی شوروی سابق بر نیمی از اروپا را ازدست داده و رژیم آن هم بجای رهبری کمیته ی مرکزی «حزب طبقه ی کارگر» که یک دبیرکل انتخاب می کرد و بر همه ی کارهای او نظارت داشت (جز در دوران استالین که همه ی بندهای تشکیلاتی را پاره کرده بود)، با دیکتاتوری فردی و قدرقدرت یک سرهنگ دوم سرویس های جاسوسی آن رژیم سابق اداره می شود، از لحاظ بین المللی جای همان قدرت پیشین را گرفته است.
س. حمیدیاشتغالزایی در نگاه نولیبرالی رهبر نظام رهبر جمهوری اسلامی در حالی از فزونی تولید و اشتغالزایی در کشور سخن میگوید که مطالبات تلنبار شده از سالیان سال کارگران کشور را در جایی از این ماجرا به حساب نمیآورد. چون رهبر این نظام همچنان گذشته دوست ندارد بفهمد که هنوز هم شش میلیون نفر از نیروی کار کشور را بیمه نکردهاند. این حجم از نیروی کار همگی به اجبار قراردادهای نوشته و نانوشتهای را پذیرفتهاند که طبق آن از نظام بیمهای کشور هیچ سهمی نمیبرند. جدای از این، همیشه در خطر اخراج از کار قرار دارند. به طبع رهبر حکومت ضمن همسویی آشکار خود با کارفرمایان چنان میپسندد که این گروه از کارگران چنین وضعی را به جان و دل بپذیرند. او همچنین تشکلیابی آزادانهی کارگران را از پایه و اساس نفی میکند.
شیرین سمیعیبا شادي به پيشواز بهار و نوروز بشتابيم برگهاي خشك و پژمرده دورو برمان را به دور ريزيم و به استقبال زيبايي هاي بهار بشتابيم و گام به درون باغ غرقه در شكوفه هايش نهيم. شكوفه ها را بر درخت و نرگس ها و گلهاي وحشي روييده بر روي چمن را تماشا كنيم، روح مان شاد شود و بتوانيم حتي درون سياه چال تاريك جمهوري اسلامي هم زندگي كنيم و به رغم درگيري هاي درونش همچو ان زن در خيابان به زير ريش اخوند جماعت برقصيم و چو ان ديگر نوازندگان براي مردم در كوچه و بازار بنوازيم و اواز بخوانيم و به ياري اواي اسماني نوا نفس تازه كنيم و زنده و شاداب باقي بمانيم، همانطور كه در تمام طول تاريخ، به رغم ناملايمات روزگار و جنگها و حاكمان بي لياقت و نادان و وطن فروش مان تا به امروز زنده مانده ايم و بكوشيم همچنان زنده و دلشاد بمانيم و لاطايلاتي را كه به گوشمان مي خوانند به دور ريزيم و گوش به نااهل نكنيم.
مصطفی قهرمانیوفاق ملی بر پایۀ آزادی و استقلال! شکلگیری دوبارۀ وفاق ملی هم به مثابه راهبرد و هم به عنوان یک راهکار نیاز و ضرورت امروز جامعه ماست. این امر با شعار «ایران برای همۀ ایرانیان» و بر پایۀ دو انگاره راهبردی «استقلال و آزادی» که در حقیقت خود انقلابی دیگر در میهن ما خواهد بود، انقلابی غیرقهرآمیز و بدون خطر فروپاشی.اینهمه امّا آنهنگام رخ خواهد داد که نهتنها حاکمان مستقل از کانونهای قدرتهای سلطهگر جهانی بلکه تمامی اقوام و زنان و مردان این سرزمین متعهد و زمینهساز پذیرش مسوولیت در چارچوب آزادی و حاکمیت قانون بگردند. بدون قبول مسوولیت پاسداری از جانب خود شهروندان یقینا آزادی و حاکمیت قانون محقق نخواهد شد. حاصل و برآیند افکار و نیروهای نظری و عملی این وفاق ملی باید به صورت مشخص به تشکیل «جامعه شهروندی» در میهن ما بگردد.
ایرج فرزادنه چندان «کارشناسانه» دوستان گرامی! فراتر از آخوند اصلاح طلب و بنیانگذار اصلاح طلب وزارت اطلاعات، انقلاب کبیر فرانسه، جنگ داخلی علیه برده داری در آمریکا، انقلاب اکتبر و جنبش های نافرمانی مدنی در سراسر جهان راه افتاده است. و فراموش نفرمائید که این نه اسلاف مشروعه طلب شما، که ادامه دهندگان انقلابی و سوسیالیست انقلاب مشروطه علیه "رویکردهای" امثال "شیخ فضل اله نوری" بودند که در دیوار اختناق آریامهری شکاف انداختند. آن شیخ "شهید" اسلام سیاسی نیز قصد داشت با رویکرد "اصلاح طلبانه مشروعه گری" و در تملق و چاپلوسی به ارتجاع، از استبداد قاجارها، "عبور" کند. تلاش شما برای نشان دادن تعلق به یک پیوستگی رویکرد ارتجاعی و نفرت ضد چپ و ترقیخواهی، در دورانی که کل بساط اسلام سیاسی و اختناق اسلامی، با جناح های اصلاح طلب و اصولگرا، در سرازیری است، بویژه اگر به سرنوشت عبرت انگیز منتور، پدر خوانده و شیخ خط تکریم به؛ و سازش با ارتجاع اسلامی نظری بیافکنید، اصلا عاقلانه نبود.
تقی روزبهبحران اوکراین و چپ صاعقه زده! از جنبه نظری و شیوه برخورد با پدیده شومی چون جنگ هم، این چپ یا کلا چپ های صاعقه زده ای که بجای تمرکز اصلی نسبت به پایان دادن جنگی که ماهیت جهانی دارد، به دنبال یافتن جائی و صندلی برای نشستن و آویختن شال و کلاه خود بین دوسوی این قطب معیوب بحران سرگرمند. براساس یک باور و نظر جاافتاده و قدیمی و البته ارتجاعی گویا جنگ را می توان تنها از طریق جنگ متقابل خنثی کرد. بدیل جنگ نه صلح که خودجنگ است که البته می توان برای توجیه پذیرکردنش همواره خصائل موجهی برای آن بافت و یافت. اما براساس دیالکتیک مبتنی بر منفیت صرف بربستر یک رویکرد واکنشی یعنی رویکردی که مشروط به خودفاجعه و عکس العمل در برابرآن می شود، و در غیاب و فقدان وجه کنشی- ایجابی و مثبت و پیشرو برای تکوین و شکوفائی زندگی و تمدن بشری، جز بازتولیدهمان دشمن و عاملی که علیه آن می جنگد و نفرت پراکنی می کند چیزی در چنته ندارد.
جهانگیر گلزارسال فقر بیشتر هدیه استبداد به مردم فقر اقتصادی، فقر فرهنگی و فقر سیاسی و فقر اجتماعی را به همراه آورده است . و به عبارتی دیگر فقر اجتماعی و فقر فرهنگی و سیاسی باعث فقر اقتصادی در کشور گردیده است . برای حل معضلی بنام فقر باید دست مافیاهای مختلف که اکثر آنها آقا زاده ها و یاران و فامیلها و دوستان آنها هستند را کوتاه کرد . دست مافیای سپاه را باید از روابط اقتصادی و رانت خواری کوتاه کرد .
اطلاعیه علی کشتگر: خدمت و خیانت در حرف و در عمل در روزهای اخیر ۹۰ ثانیه از حدود ۱۰۰ ساعت گفتههای ضبط شدۀ من که برای پیش نویس این دو کتاب تهیه شده، در شبکههای اجتماعی منتشر شد. (این ویدئو از سوی آقای شهاب عموپور که در دو سال گذشته در کار و ضبط و فیلمبرداری مربوط به این دو کتاب صمیمانه به من کمک کرده انجام شده است) ابهام در این گفتار کوتاه هم بهانهای شد برای سوء استفادۀ بدخواهان جنبش چپ و هم دستاویزی شد برای «چپ» ذوب شده در جمهوری اسلامی، که با چپ به مفهوم واقعی آن دشمنی تاریخی دارد، هم برخی از دوستان و مبارزان چپ مورد احترام مرا دچار سوءتفاهم کرد.
فريبرز رييسدانامسیر ما سوسیالیست ها در این هنگامه ی پرآشوب بازنشر به مناسبت دومین سالگرد درگذشت چرا سوسیالیسم برترین جریان(و نه فقط ایده ی) رهایی بخش و آزادی خواهانه ی شناخته شده ی بشر تا عصر حاضر است؟ با این که تجربه ی کشورهای سوسیالیستی از جمله اتحاد شوروی و چین حاوی وقایع تلخ و تأسف باری مبتنی بر سرکوب و حذف مخالفان و حتی مظنونان نیز هست، اما از آنجائیکه ما به شیوه ی پراکسیس در شناخت و تغییر و بازسازی باور داریم، باز بر آنیم که سوسیالیسم بهترین تضمین کننده ی دموکراسی و آزادی بشری است.
مهدی کوهستانی
راهی به رهایی مانده در نیمه راهی تاریخ نگاری های فردی هم تنها نگاه نویسنده را مطرح می کند و جریانات سیاسی هم کمتر تاریخچه خود را نوشته اند و حتی نوشته هایشان هم چندان مورد توافق خودشان نیست که نمونه آن را می توان به گروههای منشعب در درون جریانات چپ اشاره کرد که دهها نگاه متفاوت تشکیلاتی به یک واقعه وجود دارد. کتاب از گروه ستاره تا سازمان وحدت کمونیستی٬ برای بازنگری تاریخ خودش ثبت شده است و این گذشته به خاطر پشت جبهه بودن سازمان فدایی بالطبع بخش وسیعی از نوشته را در برگرفته. در این کتاب به مطالب گوناگونی برخورد می شود و تا آنجا که مربوط به بررسی و نقد این کتاب است در حد خودمان به گوشه های ناروشن این نوشته اشاره ای می کنیم.
س. حمیدیاستقبال عملی دولت از تورم سه رقمی در آمارهای رسمی و دولتی میزان تورم در سال گذشته از حدود ۴۷% هم فراتر نمیرود. اما آمارهای موجود از فضای عمومی جامعه واقعیت فاجعهبارتری را پیش روی شهروندان ایرانی میگذارد. چون طی سال ۱۴۰۰ گرانی برنج ایرانی از ۳۰۰% نیز بالاتر رفت. چنانکه برنج اکنون در مغازههای شهر بیش از نود هزار تومان به فروش میرسد. ولی قیمت همین برنج در آغاز سال جاری از رقم سی هزار تومان هم بالا نمیرفت. در همین راستا لازم به یادآوری است که بهای نان را هم تا صد در صد افزایش دادهاند. حبوبات نیز اکنون افزایش قیمت بیش از صد در صدی خود را تجربه میکند. مرغ، تخم مرغ، گوشت و روغن نباتی نیز تا همین میزان افزایش قیمت را تجربه کردهاند. اما ماجرای گرانی دارو و هزینههای درمانی از این هم فراتر میرود. بهای دارو را در سال ۱۴۰۰ حداقل تا میزان چهارصد در صد بالا بردهاند. تا آنجا که مردم عادی هرگز از پرداخت هزینههای دارو و درمان خویش برنمیآیند.
رضا جاسکیزمانی برای مستی بازها این که رهبری روسیه به این نتيجه رسیده باشد که به راحتی میتواند یک رژیم دستنشانده در اوکراین ایجاد کند، با توجه به تاریخ اخیر روابط روسیه و اوکراین فقط یک حماقت تاریخی میتواند تلقی شود. روسیه هر گاه سعی نمود بر نتایج انتخابات ریاست جمهوری اوکراین تاثیر بگذارد، نتیجه آن شورش و میدان بود، حال چگونه میتواند یک حکومت دستنشانده پایدار بعد از یک جنگ خونین ایجاد کند؟ احتمالاً هدف کرملین فقط تکه کردن اوکراین و یادآوری این موضوع به رهبری اوکراین است که روسیه هر وقت اراده کند میتواند ان کشور را به خاک و خون بکشد، بدون آن که غرب واکنش نظامی نشان دهد. در نتیجه، بهتر است اوکراین موضع بیطرفی اتخاذ کرده و «دست از معارضه با روسیه بردارد». اما، آیا چنین جنگی موضع نهایی ناسیونالیستهای اوکراین را تغییر خواهد داد؟
محمدعلی اصفهانیآیا اجازه هست که حالا کمی هم در بارهٔ ایران خودمان بگوییم و بنویسیم؟ عراق صدام حسین، در شهریور ۱۳۵۹ به خاک ایران حمله کرد. پیش از آن، از خیلی پیش از آن، ج.ا و رهبر آن که هنوز نفوذ کلام بسیار زیادی در منطقهٔ خاورمیانه داشت، بیوقفه و یکریز، نه فقط مردم و عشایر و قبایل عراق، بلکه ارتش عراق را رسماً و علناً به سرنگون کردن حکومت صدام فرا می خواندند، و بی تردید عزم راسخ به گسترش قلمرو ج.ا به عراق، و استقرار یک حکومتِ دستنشانده در آن کشور، و بعد هم در دیگر کشور های منطقه را داشتند.
آیا این، تجاوز صدام به ایران را مشروع می کرد؟
سعید آرمانجنگ روبل علیه دلار؟ آیا گسترش ناتو به شرق اروپا ارمغان جنگ به اوکراین شد؟ آیا جنگ بر سر هژمونی ست؟ آیا فقط محکوم کردن جنگ کافی ست؟ لازم است تاکید کنم بدون اما و اگر تجاوز روسیه به اوکراین را میبایست به درستی محکوم کرد و خواهان خروج فوری و بی قید شرط نیروهای مسلح روسیه شد. مهمات و تسلیحات جنگی تا به حال در نابود کردن مردم کشورهای افغانستان، عراق، سوریه، لیبی، یمن و اوکراین به وفور مورد استفاده قرار گرفته و میگیرد. هر تولیدی برای مصرف است و تاریخ مصرف دارد. حتی اگر مرگزا و قاتل جان آدمی باشد. ممنوع کردن تولید ادوات و مهمات جنگی میتواند یکی از خواستهای جنبش صلح باشد.
دکتر محمد حسین یحیاییفرصت سازی ترکیه، فرصت سوزی ایران جمهوری اسلامی ایران با سیاست های ویرانگر خود، هیچ جایگاهی در سیاست گذاری های جهانی و منطقه ای ندارد، با هزینه میلیارد ها دلار و تشکیل نیرو های نیابتی، در انزوای کامل به سر می برد، کشتی های نفتکش اش توقیف می شوند و با تحریم همه جانبه روبرو است که رنج و عذابش را مردم بویژه تهیدستان متحمل می شوند، ولی همزمان نشست هولوکاست برگزار می کند و یا بر روی موشک های خود نابودی اسرائیل را به زبان عبری می نویسد، تا ویرانگری را افزایش دهد، در این کشور استبداد زده، کوتوله های سیاسی در راس کار های مهم قرار گرفته اند ...
|