شیرین سمیعی

عيسي به كيش خود و موسي به كيش خود

بخاطر می آورم هنگام انتخابات در فرانسه آدم درستی که سابقه زدوبند نداشت، وارد میدان شد و هنگامی که گفتم به او رآی خواهم داد، اطرافیانم می گفتند او هیچ شانسی نخواهد داشت! البته با چنین طرز تفکر مردم او و امثال او هیچ زمان شانسی نخواهند داشت، چراکه که خود مردم چنین شانسی به او نمی دهند، همانطور که ندادند و همان آدم عوضی بار دگر انتخاب شد! و همان آدمهای عوضی همچنان به یاری خود مردم انتخاب خواهند شد. و در ایران هم ديديم كه با رفتن مردم به دنبال بدتر از بد و با انتخاب رهبر عمامه برسر که به مراتب از رهبر تاج برسر بدتر بود، چه بر سر کشور و مردمش آمد. چه باید کرد و گفت جز این که از ماست که بر ماست!



new/kazem-kardavani-03.jpg
کاظم کردوانی

ترس و کارکردهای اجتماعی آن، چیرگی بر ترس*

حکومت اسلامی از زمان تشکیل تا امروز همواره کوشیده است با ابزاری کردن تهدیدهای خارجی (واقعی و یا خودخواسته و فرضی و اغلب خودخواسته و فرضی) و «اختراع» دشمنان خیالی هم‌چون حربه‌ای «کارآمد» برای ایجاد ترس و سرکوب ناراضیان و دگراندیشان و مخالفان خود استفاده کند. بارزترین نمونه‌ی چنین سیاستی را در زمان جنگ صدام علیه ایران شاهد بودیم که به بهانه‌ی جنگ (و باتکیه به توده‌های بی‌شکل) و «قدسی کردن» جنگ با کفار به قلع‌وقمع مخالفان خود پرداخت و هر صدایی را خفه کرد. «استکبار جهانی»، «آمریکای خون‌خوار»، «رژیم غاصب صیهونیستی»، «توطئه‌هایِ دشمن» همواره وسیله‌های بوده اند در دست حکومت برای سرکوب و منتسب کردن دگراندیشان و مخالفان سیاسی-عقیدتیِ خود (حتی نویسندگان و هنرمندان دگراندیش) به آنان. بی‌جهت نیست که واژه‌ی «دشمن» پُربسامدترین واژگان کلامیِ رهبر کنونی حکومت اسلامی است. و جلوه‌ی دیگری از این فرافکنی و ترساندن مردم و مخالفان از دشمنان خارجی در سال‌های اخیر با عنوان کردن خطر داعش و حمله‌ی داعش به ایران یا خطر سوریه‌ای شدن ایران رونمایی شده است که حتی دامن بخش‌هایی از رانده‌شدگان حکومتی را نیز گرفته است.



new/ladan3.jpg
امیر حسین لادن

براندازی و جایگزینی

تجربیات گذشته مان، نمایانگر آن هستند که براندازی به تنهائی کافی نیست و حتی می تواند اوضاع را بشدت آسیب پذیرتر و وخیم تر نماید. براندازی باید همراه با برنامه جایگزینی باشد. زبانزد (ضرب المثل) فارسی که می گوید: "اول چاه را بکن بعد منار را بدزد"؛ در رابطه با "براندازی و جایگزینی"، کاملا صادق است، یعنی پیش از براندازی، باید برنامه جایگزینی داشته باشیم. اشاره به تجربه گذشته، در رابطه با انقلاب مردمی 57 و سرنگونی شاه است.



new/aliafshari.jpg
علی افشاری

جمهوری اسلامی و تقویت جامعه توده‌ای در بیرون و درون حکومت

در شرایط فعلی تنها جنبش معلمان فعال است که معلوم نیست در برابر بازداشت‌ها، احضارها، اخراج‌ها و پرونده‌سازی‌های امنیتی توان مقاومت را دارد یا نه؟ دستگاه امنیتی علاوه بر سرکوب سخت از شیوه‌های نرم‌افزاری نیز برای زمین‌گیر کردن گروه‌های سیاسی و اجتماعی که در مجموع مواضع مترقی و متناسب با سرمشق دموکراسی، حقوق بشر و عدالت استفاده کرده است. در واقع نوعی پیچیدگی در برخورد قابل مشاهده است که علاوه بر ایجاد فضای پلیسی و تشدید مجازات این نیروها را به لحاظ شرایط عمل در تنگنا قرار داده و در مناسبات درونی نیز آسیب‌پذیر ساخته است.



س. حمیدی

افلاس اسلام سیاسی در میراث روح‌الله خمینی

همه ساله در سالمرگ روح‌الله خمینی رسم بر آن است که هواداران حکومت "تجدید میثاق" خود را با او به نمایش بگذارد. کاری که در مرقدش صورت می‌پذیرد. همان مرقدی که از آن به عنوان بزرگترین آرامگاه جهان معاصر نام می‌برند. بدون شک او در این راه، از فرعون‌های مصر یا بسیاری از شاهان ایران باستان چیزی کم نمی‌آورد. چون همگی ثروت عمومی مردم را در راه ساخت آرامگاه شخصی خویش هزینه می‌کردند. با این امید که شاید نامشان پس از مرگ نیز بتواند چند صباحی دوام بیاورد. گفتنی است که نام همه‌ی این‌ها پس از مرگ‌شان نیز دوام آورد؛ حالا به نیکی یا به زشتی پدیده‌ای است که قضاوت مردم را می‌طلبد. از سویی "تاریخ مردم ایران" صف‌بندی مستقل و روشنی را از فرمانروایان زمانه به پیش می‌برد. این صف‌بندی روشن همان گونه که عبدالحسین زرینکوب می‌نویسد، تاریخ خودنوشته‌ی فرمانروایان را برنمی‌تابد. اگر غیر از این بود هرگز نوشتن کتاب "تاریخ مردم ایران" ضرورت نمی‌یافت.



new/yadollah-baladi4.jpg
یدالله بلدی

وریا غفوری فرزند محبوب مردم

وریا غفوری چندین بار در گفته هایش دفاع از حق مردم را بر مسابقه فوتبال ترجیح داده است وبه‌همین علت ده‌ها هزار تماشاگر یک‌صد ا اورا تشویق میکنند، فوتبالیست‌های برجسته کشور به‌ویژه اعضای دوتیم پر طرفدار استقلال وپرسپولیس که از موقعیت ممتازی در مبان جوانان برخوردارند اگر در یک "شهر آورد" که رودرروی هم قرار می‌گیرند ورود به زمین بازی را مشروط به حضور زنان در استادیوم قرار دهند، سازمان ورزشی کشوررا با بحران روبروخواهد نمود ورژیم را ناچار به تصمیم گیری خوهد کرد وملیون‌ها ورزشدوست چشم به‌راه تصمیم حاکمیت خواهند بود ، تصمیم گیری هر چند مثبت یا منفی باشد برشهرت ومحبوبیت بازیکنان بویژه درمیان زنان خواهد افزود.



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

مراقب آلترناتیوسازی امپریالیستی بودن به معنای مبارزهٔ ضد امپریالیستی نیست

آنچه «مبارزهٔ ضد امپریالیستی» نامیده می‌شود می‌تواند مسألهٔ پاره‌یی از روشنفکران جوامع پیشرفته‌ که درگیر مسائل روزمره‌یی از نوع مسائلی که ما با آن درگیر هستیم نیستند باشد و یا نباشد؛ اما مسألهٔ روز ما نیست،
مسألهٔ روز ما ـ در کنار مسائل دیگرـ نه چیزی به نام مبارزه ی ضد امپریالیستی، بلکه مراقب خطرات فوری و آنی امپریالیسم بودن است، همراه با تلاش به منظور مصون ماندن نسبی از خطرات و عوارض دراز مدت آن.



new/alireza-behtouei1.jpg
علیرضا بهتوئی

کدام چپ؟ کدام سوسیالیسم؟

درباره‌ی مفهوم چپ در روزگار ما

یکی از فصل‌های مشترک سوسیالیست‌های کلاسیک، همانا باور آنان به امکان ساختن یک سیستم برابری‌طلب مبتنی بر ارزش‌های همبستگی و همکاری بود که می‌تواند جایگزین نظام سرمایه‌داری شود. این امر به نوبه‌ی خود بر یک دیدگاه نسبتاً خوش‌بینانه از انسان‌ها و توانایی آنها در همکاری با یکدیگر استوار بود. در دفاع از این دیدگاه خوش‌بینانه از انسان‌ها، سوسیالیست‌ها همواره تأکید داشته‌اند که تلاش برای منافع شخصی و رقابت )به‌مثابه تنها عوامل محرک رفتار انسان( در واقع محصول ساختار سرمایه‌داری است و نه واقعیتی غیر قابل انکار در «طبیعت» انسان‌ها. لذا با تغییر ساختار‌ها، می‌توان این رفتار‌ها را هم در راستای همکاری و همبستگی سوق داد و تربیت کرد.



farid-ansari-d.jpg
فرید انصاری دزفولی

حاصل عشق مترسک به کلاغ مرگِ یک مزرعه بود،

قصد دفاع از اعمال و خط مشی بنیانگذاران سازمان مجاهدین خلق و سایر گروه‌های چریکی را به هیچوجه ندارم ولی باید بدانیم که این گروه‌ها محصول خودکامگی و عشق مفرط شاه به قدرت بود که می‌خواست با اعدام و سرکوبگری آنرا نگه دارد. محمد رضا شاه با آزادی و آزادی انسان و آزادی قلم و سخن و حق حاکمیت ملت در قانونگذاری نه اینکه مخالف بود بلکه ضد آنها بود. حکومت گری دیکتاتور مابانه او موجب شد جوانان بعد از کودتا بعلت بسته بودن فضای سیاسی و عدم انجام هرگونه حرکت سیاسی در چارچوب مبارزه پارلمانی به مبارزه مسلحانه روی آورند. ادامه دیکتاتوری و عدم مشروعیت رژیم شاه به انقلاب ختم شد. انقلاب شد چون شاه با کودتا علیه حکومت ملی مصدق مشروعیت خود و سلطنتش را از دست داده بود.



abolfazl_mohagheghi_0.jpg
ابوالفضل محققی

شهری که روزی زیبا بود با مردمانی شاد!

تمامی شب در کنار حفره ای که صدای فرزندش از درون آن بگوش میرسید چمباتمه زده اشگ می ریزد. هیچ فریاد رسی نیست. امداد گران چگونه قادرند بتون های چند صد تنی را بدون ماشین آلات جا بجا کنند؟ آن چه فراوان است نیروی ضد شورش است! ماشین های پوشیده در زره که بجای ماشین آلات حفاری، خاک برداری دور تا دور ساختمان ویران "مترپولتین" صف بسته اند. یگان ویژه است با تمامی ادوات سرکوب.نیرو های امنیتی در میان مردم می چرخند. تنها مشغله ذهنی آن ها چگونگی سرکوب و مهار کردن مردم بی رمقی است که در میان درد واندوه اشک می ریزند، آه می کشند. هشدار می دهند که جمع نشوید شعار ندهید .



new/aliafshari.jpg
علی افشاری

اگر زلنسکی به جای خاتمی بود و بالعکس

اگر خاتمی راهبرد فشار از پایین و چانه‌زنی از بالا را نصب‌العین دولتش قرار داده بود با توجه به ضربه‌ای که نهاد ولایت فقیه در آن مقطع خورده بود و خامنه‌ای به لحاظ روانی و سیاسی در موقعیت اقتدار کنونی‌اش قرار نداشت و برعکس اراده بالایی در بخش‌های مختلف جامعه برای کنشگری و فعالیت وجود داشت، سرنوشت ایران می‌توانست متفاوت شود. با تثبیت گشایش‌های سیاسی و باز شدن مجاری مشارکت سیاسی پتانسیل سازنده اقشار مختلف اجتماعی اقتدارگرایان را عقب می‌راند و به تدریج کشور در مسیر رشد و توسعه باثبات و کاهش مرحله‌ای مشکلات قرار می‌کرفت.



aazami.jpg
محمد اعظمی

تداوم اعتراضات خیابانی چگونه و به کدام سو؟

اعتراضات علیه گرانی در شرایطی شکل می گیرد که دیوار اعتماد بین حکومت و مردم بیش از همیشه فرو ریخته است و کل رژیم به مانع اصلی هر تغییری در جامعه تبدیل شده‌است. برای تغییرات بزرگ ابتدا روانشناسی اجتماعی در جامعه تغییر می کند. امروز روانشناسی مردم تغییر اساسی کرده و نگاه به قدرت حاکم کاملا دگرگون شده است. دروغگویی های سران حکومت آن‌چنان برملا شده که کمتر کسی است که به سخنان و وعده های آنان کوچکترین اعتنائی داشته باشد. از سوی دیگر ترس مردم فرو ریخته‌است و اکنون این حکومت است که ترس و هراس از گسترش حرکات مردم در دلش نشسته است و لحظه ای رهایش نمی کند. فضای جامعه چنان تغییر کرده‌است که نماینده معلمان دستگیر شده در فردای آزادی مشروط خود، با شرکت در همان حرکت های اعتراضی، تندتر از قبل حکومت را زیر ضرب می برد.



فرانک هان

جنگ وتروما

ترجمه: جلال رستمی

طرد وافشای تفکرتوتالیتر، ضدیت با جنگ ومبارزه برای عدالت اجتماعی و دموکراسی، همیشه مشغله فکری و دغدعه روشنفکران ومتفکران متعهد بوده است. اخیراً مقاله‌ای به نام جنگ وتروما در مجله انترنتی تل به قلم فرانک هان نویسنده واسی (جستار)نویس شناخته شده ساکن برلین خواندم که از منظرو زاویه دیگری، ازدیدگاه یک جستارنویس ادبی، به جنگ اوکراین و به علل آن، که ریشه در یک گذشته تاریخی دارد، پرداخته است.



تورج ابوذرخانی

جنبش و اعتراض های مردمی در ایران،
وظیفه ی چپ دمکرات در بستر ملی

تنها گزینه موجود برای چنین شرایطی گفت و گوی همه ی نیرو های اپوزیسیون برای ، تشکیل شورا، مجلس یا ... (هر اسم دیگری) است که بتواند قبل از فروپاشی جمهوری اسلامی شکل بگیرد و سیستم نو توسط چنین جبهه ای جایگزین شود تا آینده کشورمان با اتکا به اکثریت نیروهای ملی و دمکرات رقم خورد.



new/dr-abbas-taheri1.jpg
دکتر عباس طاهری

«بهداشت و درمان برای همه»

پس از خروج ایالات متحده از برجام در سال ۱۳۹۷ خورشیدی و تشدید بحران اقتصادی، دولت ایران به جای تلاش برای کسب درآمدهای مالیاتی از نوکیسگان برای جبران کسری بودجه، به حراج کارخانه های دولتی و وامگیری از بانک ها و «سازمان تأمین اجتماعی» و «صندوق بازنشستگی کشوری» روی آورد. در سال های اخیر بدهی های دولت به دو نهادِ اخیر به صورت تصاعدی افزایش یافته است، و این نهادها نیز از پرداخت بموقع حقوق بازنشستگان و پرداخت هزینه های درمانی درمانده اند. بحران ناشی از این سیاست های نامردمی، آیندهِ تأمینِ اجتماعی در ایران را با ابهام روبرو کرده است.



nader-ossareh1.jpg
نادر عصاره

برای رهایی از جهنم جمهوری اسلامی، چه باید کرد؟

همه از داخل و خارج از کشور بر ضرورت اتحاد اپوزیسیون و احزاب و گروه های و شخصیت های سیاسی تاکید دارند ولی گویی کسی نمی شنود. تشکل های جمعی و کنشگران فردی، بیشتر به دادن اعلامیه و تکرار کلامی حمایت خود از مطالبات و مبارزات مردم دست می زنند ولی نیاز حرکات اعتراضی توده ای، یعنی برخوردار شدن از شعار و برنامه سیاسی و برآمد چهره های رهبری پاسخی نمی گیرد. علت چیست؟



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

بلوای نان تکرار می شود

قحطی و گرسنگی هر چند تاریخ دیرینه ای در ایران دارد ولی بارز ترین آنها به دوران ناصری بر می گردد که شاید برای نخستین بار زنان وارد صحنه سیاسی کشور شدند و در مسیر راه « ناصرالدین شاه » قرار گرفتند که از شکار بر می گشت. بیش از ۶ هزار زن در آنروز با مالیدن گل به سر و صورت خود ( اول ماه مه ۱۸۶۱) تا کاخ شاه پیش رفتند و مانع از عبور شاه شدند، تلاش فراشان و محافظان شاه برای پراکنده کردن آنان به جایی نرسید تا جائیکه زنان خشمگین و گرسنه شاهزاده ناصرالدین را که وزیر جنگ هم بود از اسب پائین کشیدند و کتک زدند. اعتراض زنان به پیروزی انجامید، هم قیمت نان کاهش یافت و در انبار های غله باز شد تا آرد کافی در اختیار نانوا ها قرار گیرد و این نخستین شورش نان به پیروزی رسید.



ali-shakerizand02.jpg
علی شاکری زند

اسم رمز پیروزی اتحاد است

اتحادعملِ همه ی نیروهای ملی از مشروطه خواه تا جمهوریخواه

مبارزات وسیع و متشکل کارگران از یک سو، معلمان بیدار و مبارز از سوی دیگر، یا مقاومت های همه ی اقشار دیگری که حقوق مسلم آنها دستخوش دستبردهای بیشرمانه و بیرحمانه ی این رژیم شده، همراه با اعتراضات مکرر و روبه گسترش اقشار مختلفی که به دلائل گوناگون مانند سرقت سهم سنتی و حیاتی آب آنها بارها در اینجا و آنجا در برابر رژیم صف آرایی کرده اند، نشان می دهد که در صورت تحقق یک نیروی متحد و هماهنگ کننده، ملت برای نبرد نهایی آماده است.



new/h.narenji.jpg
حجت نارنجی

برای خروج از چرخه اعتراض و سرکوب

برای آنکه این حرکتهای مطالباتی و اعتراضی که حق طبیعی و قانونی شهروندان است نتیجه بخش بوده و دستاورد داشته باشند، نیازمند سازماندهی، برنامه ریزی، تداوم، استمرار و انسجام اند. تجارب سال های گذشته از جمله دی ماه ۹۶ و آبان ۹۸ و ... تجارب گرانقدری هستند که کمبود این پارامترها را با خود حمل می‌کنند. بهره گیری از این تجربه ها در راستای رفع کمبودهای آن یک وظیفه همگانی است.



new/bagher-ebrahimzade02.jpg
باقر ابراهیم زاده

اعلام جرم علیه حکومت شاه وقاتلان و شکنجه گران ساواک

طبعا ما باید در راستای تلاشهای همه ی فعالان سیاسی و اجتماعی و مدنی ، همه ی انسانهای شریف و آزادیخواه و برابری طلب ، باید به تلاش هایمان برای پایان دادن به سیکل کشتار و شکنجه و اعدام و سرکوب سیاسی ، ادامه دهیم ، همبستگی های بزرگ اجتماعی را سازمان دهیم و صدای سرکوب شد گان و سانسور شد گان و محرومین باشیم ، تا امیدهایمان برای حق تعیین سرنوشت مردمان و استقرار آزادی وبرابری و رفاه همگانی تحقق یابد ..



new/Mehdi-Fatpour02.jpg
مهدی فتاپور

جهان به کدام سو می‌رود‎

هفته گذشته در جلسه گفتگو و پرسش و پاسخی با مضمون ذکر شده با حضور تعدادی از دوستان صاحب نظر از دیدگاه های مختلف شرکت داشتم صحبت و پاسخ های من به سوالات مطرح شده در این جلسه در گفتار زیر آمده‌است.



masoud-noghrekar5.jpg
مسعود نقره کار

نگاهی گذرا به »شورش نان« در ایران

نان مردم، قوت لایموت میلیون ها انسان را با وعده های عوام فریبانه نمی توان بلعید. همۀ حق و حقوق مردم را ستمگرانه می توان ضایع کرد اما این یکی، یعنی نان آنان را نمی توان از سفره هایی که نان غذای اصلی ست، ربود. حکومت گران ستمگر می توانند نان خود در خون مردم بزنند اما نمی توانند زیر سایه قحطی و گرسنگی به حکومت خود ادامه دهند، قحطی زدگان و گرسنگان نخواهند گذاشت و طومارشان در هم می پیچند.



صادق شکیب

تاملی بر برخی معضل های اجتماعی کشورمان

اینک که میهن ما در چاه تاریک اندیشی و واپسگرایی قرون وسطایی ماورا ارتجاعی گرفتار است می بایست با درک عمیق درد و رنج آحاد مردم همه ما دست در دست هم برای غلبه بر سد اصلی رهایی از عقب ماندگی تاریخی از قافله تمدن و پیشرفت و رفع ظلم و ستم به پا خیزیم. باید هر نوع تک روی و خودخواهی و خودنمایی را با اراده ای آهنین به کنار نهیم .. وگرنه بقول معروف کلاهمان پس معرکه است. و بی جهت و بدون آنکه به دست آورد در خور توجهی نایل شویم مدام در جا خواهیم زد . و به دور خویش تا بی نهایت خواهیم چرخید ..



س. حمیدی

دوستی یک سویه‌ی ایران با چین و روسیه

رهبر خودخوانده‌ی ایران در سامانه‌ای از تنش‌آفرینی و چالشگری با اکثر کشورها، دنیا را پهنه‌ای دو جهانی از مبارزه‌ی سیاسی می‌بیند. در سویه‌ای از این چینش خود انگارانه، چین، روسیه و ایران به سر می‌برند و درسویه‌ی دیگری از آن نیز اسرائیل، اروپا و امریکا جانمایی شده‌اند. اما در ذهن متوهم رهبر جمهوری اسلامی، چین و روسیه و ایران به اشتراک سامانه‌ای از خیر را در عرصه‌ی سیاست جهانی نمایندگی می‌کنند که گویا همگی علیه پدیده‌ی شرِ برآمده از غرب به پا خاسته‌اند. دیدگاهی که پس از جنگ جهانی دوم جهانی بر بستری از ادامه‌ی جنگ سرد آشکار گردید. ولی او نمی‌تواند بفهمد که این اردوگاه موهوم "خیرخواهانه" هرگز نمونه‌ای روشن از خیر و نیکی را نمایندگی نخواهد کرد. رهبر نظام همچنین آبروی نداشته‌ی خود را در همین راه گنگ و مِه گرفته وثیقه می‌گذارد تا ضمن آن فروپاشی خیالی تمدن غرب را به پیروان خانگی خویش بشارت بدهد.



new/iraj-farzad2.jpg
ایرج فرزاد

سیسمونی گیت قالیباف و سناریو «ابراهیم» و گوسفند قربانی

انتشار تصویر چمدان های "سوغاتی" در بازگشت به فرودگاه تهران، چنان این تناقض بین زندگی مردم قحطی زده و زندگی وحوش و جنایتکاران اسلامی را آشکار کرد، که مهره های اطلاعاتی رژیم تصمیم گرفتند با قربانی کردن کسانی و تصویر سازی از اطرافیان «رئیسی» به عنوان «همراهان محرومین»، وارد میدان شوند. «مهدی طائب» فرمانده قرار گاه «عمار» و برادر حسین طائب «رئیس اطلاعات سپاه پاسداران»، در یک فایل صوتی غیر علنی و خصوصی، گفته است که آن کسی که ماجرای سفر خانواده قالیباف به ترکیه را افشا کرد، «میثم نیلی» برادر داماد جنایتکار و قاتل اعدامهای سال ۶۷، یعنی جناب ابراهیم رئیسی بوده است.



»  گرانی لجام گسیخته، اقتصاد درهم شکسته در سایه فساد فراگیر
»  زندان‌ و زندانیان در ایران
»  رضا پهلوی و طرفداران سلطنت و مسئله استقلال و دمکراسی در ایران!
»  ترکیدن زودهنگام حباب «حاکمیت یکپارچه» اصول‌گرایان
»  معترضان چه می خواهند؟
»  زمان نیمه عمر!
»  این «هَمِه باهم»، آن «هَمَه با هم» نیست!
»  یک سازمان ملل متحد مستقل و مقتدر نیاز امروز جامعه جهانی
»  فروپاشی امنیتی و اطلاعاتی بیت رهبری
»  فدائی، بختی تاریخی که برباد رفت!
»  دادگاه حمید نوری، گامی برای التیام زخم عمیق بر پیکر جامعه‌مان
»  پخش اکاذیب و محاکمات مجازی دررسانه های ایرانی
»  نگاهی به خواست‌های کارگران ایران در روز همبستگی جهانی کارگران
»  درباره ی نهضت مقاومت ملی ایران*
»  مبتکران جعل و تحریف در شبکه‌های اجتماعی
»  گوشه‌ای از فجایع پنهان و نگفته و بازنگفته‌ی بی‌شمار