ژاک رانسیِر درباره دموکراسی، جنبشهای میدانی، تسخیر قدرت و شکل زندگی خودمختار مقدمه و ترجمه از شیدان وثیق دموکراسی، از دیدگاه رانسیِر، نوعی رژیم یا نظام نبوده و با سیستم نمایندگی نیز مغایرت دارد. دموکراسی روندِ بیپایان، پرتنش و پرتضادِ مداخلهی جمعی (کُلکتیو) در اظهار نظر و تصمیمگیریِ برابرانه در امر مشترک و ادارهی خودمختار زندگی اجتماعی و سیاسی از سوی خودِ مردمان یا بسیارانی است که سهمی در تبیین سرنوشت خود ندارند. دموکراسی از سوی تعدادی از افراد منتخب، حرفهای، صاحب دانش یا پیشرو... «نمایندگی» نمیشود بلکه به گونهای مستقیم و بیواسطه، در برابری، آزادی و گسست از هر بوروکراسی، هیرارشی و قدرتی چون دولت، احزاب، نماینده و غیره اِعمال میشود.
بهزاد كریمی«رنج راه» و راه رنج! کتاب دربرگیرنده دو بخش است. بخش نخست سیر مبارزات خانوادهای است سرشناس در لرستان بر متن تاریخ صد ساله ایران که به پشتوانه قربانی شدن فرزندانی از آن چه در سالهای حکومت پهلوی و چه طول حیات جمهوری اسلامی، معروفیتی در مقیاس ملی دارد. این را به نظر من باید اصلیترین ویژگی "رنج راه" دانست که نویسنده توانسته است در قالب آن بخشی از تاریخ ایران را در هستی یک خاندان - خانواده لرستانی با قلمی شیوا، ذهنی منطقی و سرشار از عاطفه به تشریح بنشیند. این اما نه بدانمعنی که آفریده نویسنده، فقط در توصیف سرگذشت و سرنوشت خانوادهاش خلاصه شود. کتاب، آئینهای است که در خود بخشی از تاریخ یک ملت را بازتاب میدهد.
بهزاد كریمیجاده برای تحول، اگر رهرو آن شویم! جامعه از این جهت در سمت انفجار قرار دارد که پیامدهای انباشت تبعیضات اجتماعی و افزایش بی سابقه فاصله طبقاتی، پا در خیابان نهادهاند. رفع بحران رو به سونامی اجتماعی، بهبود ماهوی وضع اقتصاد و اصلاح بنیادین آن را نیاز دارد که جمهوری اسلامی نه فقط اینکاره نیست، بلکه خود عامل اصلی فلاکتهای موجود است. حکمرانی ناکارآمد مبتنی بر حامیپروری نهادینه شده در رانت خواری و نیز مشی "دشمن محوری" که ذاتی نظام است، مسیر سقوط نظام به شمار میآید و بستر روند اعتراضات اجتماعی. اینجا، اقتصاد در بند سیاست است و سیاست در گرو دگرگونی ساختار سیاسی.
بهروز خلیقخيابان به مثابه شريان سپهر سياسی ايران عليرغم کشتار صدها تن از معترضين در خيزش آبان ماه، بعد از آن گروه های وسيعی از مردم برای طرح خواسته هايشان به خيابان می آيند، شعارهای خود را فرياد می کنند و مطالبشان را روی پلاکاردها می نويسند. گروهای مختلف اجتماعی با آمدن به خيابان ها در طی سه سال گذشته و به ويزه امسال، خيابان را فتح کردند و آن را از انحصار حکومت در آوردند. خيابان ديگر نه محل انحصاری قدرت نمائی و مشروعيت بخشی حکومت، بلکه به عرصه چالش گروه های مختلف اجتماعی و قدرت نمائی آن ها تبديل شده است.
مصطفی قهرمانیاصولگرایی و حاکمیت دمکراتیک ! اصولگرایی و اصولگرایان در تاریخ چهلواندی سال پس از انقلاب هیچگاه محل خیر و خدمتی برای این ملک و ملت نبودهاند. گرچه این تنها جناح راست حاکمیت نبوده است که از رانتهای حکومتی برخوردار بودهاند اما این اصولگرایان با پیشینه تجارت حجرهایاشان بودند که خیلی زود با استقرار و تمرکز بر روی نهادهای اقتصاد رانتی خود را بهعنوان یک جریان غیراصیل و زالوصفت نمایان ساختند با اشتهای سیریناپذیر آنها برای بهرهگیری از رانتهای گوناگون یک حکومت استبدادی و یک اقتصاد وابسته به نفت و گاز و دیگر منابع ثروت ملی.
در معرفی «رنجِ راه»: روایت انسانهائی که سربلندی را زیستهاند… رنجِ راه، فقط یک روایت یا خاطره نیست، بیان واقعیتهائی از زندگی جاری کسانی هست که راه دیگری را انتخاب کردهاند. بسیاری از آنها تا پای جان در راه آرمانهای انسانی خود ایستاده، رنج تحقیر و توهین را بر نتافته و با سربلندی جانباختهاند. حکومتها و ایادی آنها در تاریخ معاصر ایران و علیرغم انقلاب مشروطیت و تاثیر آن، همواره به چیزی جز حذف مخالفان خود فکر نکردهاند و هنوز هم نمیکنند. در کشوری که خواندن کتاب، تبادل نظر حول شعر و ادبیات هم جرم محسوب میشود، فکر کردن به تغییر شرائط زندگی و تلاش برای زندگی بهتر در هر حدی، حتی در حد حرف هم، خطر کردن در برابر نظم موجود و گام برداشتن در مدار مرگ و زندگی محسوب میشود.
محمد اعظمی در «رنجِ راه»، در قالب یک روایت از زندگی خود و یارانش، نقبی به این تاریخ تلخ کشور ما زدهاست. یاد انسانهائی را زنده کردهاست که بخشی اکنون در میان ما نیستند. عمق فاجعهای را در این روایتها آشکار کردهاست که هم چنان جامعهی ما درگیر آن است. «بهشت»ی را که برای برخی در فرار از جهنم جمهوری اسلامی، بازگشت به آن، نقطهی امید شدهاست، فقط با نقل واقعیتهای زندگی در آن، عریان نمودهاست.
س. حمیدیالیگارشهای چند منظوره در ایران را هم دست کم نگیریم علیرغم آنکه حکومت در همسویی با رهبر نظام از وحدت درونی خود دم میزند، ولی حوادث سیاسی کشور از واقعیتی رونمایی میکند که این وحدت درونی آرزویی خیالبافانه بیش نیست. چنانکه آشفتگی درونی اردوگاه اصولگرایان نظام از همان آغاز دولت ابراهیم رئیسی آشکار گردید. چون بسیاری از وزیران پیشنهادی او از کسب رأی اعتماد در همین مجلس یکدست و یکپارچه نیز جا ماندند. جدای از این، فرآوری و تدوین بودجهی عمومی کشور در مجلس هم به همین شکافهای درونی حکومت افزود. اوج اختلافها در خصوص حذف ارز ترجیحی از بودجه بود که خیلی زود بالا گرفت. آشفتگی اصولگرایان مجلس در این ماجرا هم دیدنی بود. حتا موضوع طرح صیانت هم به بروز و گسترش چنین شکافهایی دامن زد.
مهران زنگنهامتناع از اندیشیدن در مارکسیسم روسی
نظریهی مارکسی و جنگ اوکراین تناقضی که در جنگهای نیابتی (افغانستان/اوکراین) وجود دارد به وجه مغلوب در «وحدت وجوه»، و باید به مارکس افزود وحدت ساختمند وجوه مورد بحث برمیگردد. از یک سو کشور اشغال شده یا در حال اشغال شدن و جنگ در عین حال یک عنصر ملی داراست و از سوی دیگر نیروهای درگیر در جنگ همه مدافع سیستم بینالمللی، سلسلهمراتب در سیستم، و از روابط و مناسبات سلطه در سطح ملی هستند. بر این تناقض در مارکسیسم روسی-سنتی نمیتوان فائق آمد، چرا که بر خلاف دریافت مارکسی که اصولا در آن پدیدههای اجتماعی در سطح بلاواسطه از مجرای ذوب تمامی تضادها در یکدیگر به حرکت در میآیند، و بدین ترتیب باید به «وحدت وجوه مختلف» توجه کرد، در مارکسیسم روسی بر اساس یک شمای عامیانه، پدیدههای اجتماعی از طریق یک تضاد و منفیت آن (و یک میدان مبارزاتی) حرکت میکنند و مجموعهی تضادها تقلیل داده میشود به یک تضاد. در این صورت در چارچوب مقولات رایج در این نحله(ها) پدیدههای اجتماعی میتوانند به «تفکر» درآیند. از اندیشیدن درست آنجا امتناع میشود که باید کلیت و مجموعهی تضادهای در هم ذوب شده را دید.
مهرداد درویش پورپیامدهای حمله روسیه به اوکراین و گسترش گفتمان میلیتاریسم و نژادپرستی در بررسی حمله نظامی روسیه به اوکراین باید بین انگیزه ها و نتایج جنگ تفکیک قائل شد. هرچند انگیزه شانسی ان از اهمیت والایی برخوردار است اما تمرکز بر نتایج جنگ تصویر روشن تری از چشم انداز پیش رو بدست می دهد. یکی از انگیزه شناسی های این جنگ اشاره به نگرانی های امنیتی روسیه از پیشروی جغرافیایی ناتو است که خلاف تعهدات پیشین خود عمل کرده است. حتی اگر دراین ادعا حقیقتی نهفته باشد فراموش نباید کرد که نگرانی های امنیتی بخشی از گفتمان امنیت گرایی است که همواره زمینه ساز جنگ طلبی و میلیتاریسم بوده است و پیش تر نیز به نام ان در تمام جهان صلح و دمکراسی و حقوق بشر و حق حاکمیت ملی پایمال شده است.
رضا جاسکیآیا «آینده تاریخ است»؟* در اتحاد شوروی «انسان سرخ» تولید نشد. مسلما همه انسانها، در هر کجای دنیا، تحت فشار زور و تهدید رفتار دیگری نسبت به زمانی که این شرایط وجود ندارند از خود نشان میدهند. این به معنی تمکین و نه پذیرش اختیاری شرایط موجود است. آنها راههای مبارزه گوناگونی را بسته به شرایط انتخاب میکنند، اما باید به خاطر داشت که حتی در کشورهای دمکراتیک، جایی که فشار امنیتی در شرایط معمول بسیار ناچیز است، فشارهای گروهی در اشکال مختلف وجود دارند. «انسان سرخ» به عنوان مردمی که که روح و روان خود را به رهبران دیکتاتور خود فروخته باشند، وجود ندارد. این به معنی آن نیست که افراد معدودی که از صمیم قلب همه تبلیغات دستگاه حاکم را میپذیرند، اصلا وجود نداشته و ندارند. چنین افرادی قطعا در جامعه حضور دارند اما اکثریت مردم را تشکیل نمیدهند.
شیرین سمیعیبوی جوی مولیان من هم پس از چهل و اندی سال که به دور از بخارای خودم بسر می برم می خواهم همچو آن امیر سامان سوار بر اسبي شوم و به سوی سرمنزل مقصود بتازم! و اما تمام راه هاي بخارا به روی من ممنوع الخروج و ممنوع المعامله و ممنوع ال … بسته است. بسته بودن راه ها و راه هاي خروج از کشور و معامله نکردن مسئله ای نیست که می شنوم افزون بر این ممنوعيت ها خبر از زندان هم هست و می دانیم که بسر بردن در زندان، به ویژه در زندان ملایان پلید جاني حتی در بخارا هم لطفی ندارد! چه ادمهاي بي گناهي كه در اين زندانها سر به نيست شده اند، فقط بخاطر اين كه راه ديگري مي پيمودند و راهي سواي راه اين ادمكشان را برگزيده بودند.
مصطفی قهرمانیاسرائیل و سیاست خارجی اصلاحطلبانه تحوّل در سیاست خارجی و توانمندی آن در از بینبردن دیوارهای بیاعتمادی در رابطه با همسایگان و در منطقه یقیناً خیابان یکطرفه نیست. حرکت هردو طرف بهسوی یکدیگر از نخستین مقدمات اولیّه تنشزدایی و آشتی در منطقه میباشد. ایران و منطقه ازجمله رژیم اسرائیل به یک تغییر گفتمان در سیاست خارجی منطقهای خود نیاز دارند. اصلاحطلبان باید این چالش را بپذیرند اگر میخواهند در سیاست ایران هنوز هم قادر به ایفای نقش باشند.
سیاوش قائنیجنگ اوکرائین ـ
آغاز سازماندهی و جابجایی نظم نوین جهانی؟ امروزه قدرت های زیادی، چون جمهوری خلق چین و فدراسیون روسیه، به همراه دیگر قدرت های اقتصادی نوخاسته در گروه موسوم به «بریکس»، تک قطبی بودن و سرکردگی بی چون و چرای ایالات متحده آمریکا را بر نمی تابند و در پیکارهای آشکار و نهان، در سازماندهی مجدد بازارهای جهان سرمایه داری در برابر ایالات متحده امریکا، اروپا و ژاپن عرضه اندام می کنند. در پی تجاوز نظامی روسیه به اوکرائین، صدراعظم آلمان در پارلمان این کشور گفت: «بیست و چهارم فوریه نقطه عطفی در تاریخ قاره ما خواهد بود». و به باور نویسنده، دور جدیدی از ستیزها و درگیری های بین المللی را به همراه خواهد داشت.
محمدعلی اصفهانیاز عینیت تا ایده، و از ایده تا عینیت و ایده تغییر دادن، پیش از هر چیزی، نیازمند دیدن موضوع مورد تغییر است. و دیدن، چه با نگاه باشد، چه با لمس، و چه با حرکت های ذهن، کار آسانی نیست. مخصوصاً برای کسانی که گردو را گرد می دانند، و یا ـ بدتر از آن ـ گردو را گرد می بینند.
اینکه هر گردی گردو نیست را همه بلدند، اما این که هیچ گردویی گرد نیست را فقط کسانی می دانند که پیشفرض ها را، هر قدر هم که ثابتشده به نظر بیایند، زیر سئوال می برند.
س. حمیدیتشکلهای زرد کارگری را بهتر بشناسیم در قانون کار جمهوری اسلامی جایگاه ویژهای نیز به راهاندازی تشکلهای ضد کارگری اختصاص مییابد. به عبارتی روشن خواست و ارادهی نامردمی حکومت را در خصوص راهاندازی تشکلهای زرد کارگری به موادی از قانون کار نیز کشاندهاند. بر این اساس خیلی راحت نمونههایی از تشکلیابی ضد کارگری را در متن همین قانون هم وجاهت میبخشند. چنانکه در مادهی سوم همین قانون کار اجق وجق حکومت آوردهاند که "شورا و انجمن اسلامی و بسیج کارگران" بخشی از کارگاه به حساب میآیند. پیداست که جمهوری اسلامی تنها به حضور شوراهای اسلامی کار در فضای کارخانه رضایت نمیدهد بلکه بسیج و انجمن اسلامی را هم پشتوانهای لازم برای آن میشمارد.
علی افشاریتوقف مذاکرات وین؛ سپاه برجام یا فرابرجام در این شرایط به نظر میرسد کماکان خواسته اصلی جمهوری اسلامی ایستادگی بر سر بازگشت به برجام به عنوان سقف خواستهها، حفظ زیرساخت هستهای و تداوم استفاده از نسلهای پیشرفته سانتریفیوژها در تولید و محکمکاری برای حفظ تعهدات برجامی دولت آمریکا و اطمینان از برداشته شدن تحریمها است. همچنین با اقدامات تاکتیکی و عملیاتی، اراده خود بر تغییرناپذیری سیاست منطقهای و رفتار سپاه را به نمایش خواهد گذاشت. در این چارچوب دور دیگری از زورآزمایی بین دو طرف شروع شده است که زمان بازسازی برجام را تا اطلاع ثانوی به تعویق انداخته و بر پیچیدگی آن به طور نسبی افزوده است.
مهران زنگنهاثرات نامساوی جنگ در سیستم بینالمللی افغانی کردن اوکراین، یک استراتژی ممکن استراتژی افغانی کردن جنگ اوکراین، با توجه به اینکه آمریکا فاعل مایشاء نیست و نیروهای دیگر نیز در این روند مشارکت دارند، الزاما به شکلی که آمریکا میخواهد به پیش نخواهد رفت، اما عناصری از آن در روند فعلی تحقق خواهند یافت. صرفنظر از نیروهای کور اقتصادی، یکی از مهمترین عوامل در پس صحنه عمل میکند، شکاف بزرگ بین استفاده و هزینهی اروپا و آمریکا در جنگ اوکراین است (خود تجربهی «تعویض رژیم» در اوکراین ۲۰۱۴ و تقسیم پستها بین نمایندگان آمریکا و اتحادیهی اروپا در اوکراین پس از آن مثال خوبی است برای نحوهی تقسیم «غنایم» «تعویض رژیم» بر حسب آمریکا.) روسها بر خلاف آمریکا بواسطهی عدم دسترسی به اهرمهای لازم منجمله عدم دسترسی به وسائل ارتباط جمعی اما قادر نیستند، از آن استفاده جدی بکنند و در روندهای سیاسی در اتحادیهی اروپا به طور موثر دخالت بکنند. چین به طور خاص «میداند» که اگر روسیه شکست قطعی بخورد، پس از روسیه نوبت خود او احتمالا در یک «درگیری» فاجعهآمیز زودرس خواهد بود. با این شکست و تغییر یک طرفهی تناسب قوا به نفع غرب، چین زمانی را از دست میٔدهد که برای فراهم آوردن شروط استراتژیک نیاز دارد.
ایرج فرزادباز هم در باره بحران اوکراین اینجا شاید تاریخ دارد برای ما طنز تلخی را حکایت میکند. در جریان بازسازی اقتصاد یوگوسلاوی سابق، این غرب و ناتو بودند که مستقیما با بمباران بلگراد، اول ویران کردند تا بعدا بازسازی کنند. در بحران اوکراین، این غرب و ناتو بودند، که با سیاستهای تعرضی به روسیه و مهندسی کودذتای ۲۰۱۴، شرایط را طوری چیدند که رژیم روسیه و پوتین را ناچار کنند که ویران کردن زیربنای اقتصاد اوکراین را بر عهده بگیرد. این بار، بازسازی کذائی دیگر مستقیما ناممکن بودن اعاده روبنای بقایای "دیکتاتوری شرقی" را نیز همزمان نشانه گرفته است و برخلاف دوره بمباران بلگراد، تقریبا تمامی افکار عمومی جهانیان را نیز پشت سر خود ردیف کرده است. چه بسا به این ترتیب، روسیه را از نظر "اقتصادی" تحت منگنه بگذارند.
بیژن باران رثای دکتر محمد اقتداری- انسانی پیگر آزادی و عدالت اجتماعی او موتور جنبش اجتماعی؛ نماد انسانیت، انصاف، شجاعت، آگاهی بود. شاد و آینده نگر زیست. همیشه برای کمک و مبارزه وقت داشت. صبور و امین بود. او با آرمان عدالت برای همه در مبارزه پیگیر بود. تجارب مبارزاتی و انسانی او به نسل بعدی رسیدند. یادش ما را ترک نمی کند. او در خدمت جنبش و مردم بود. یادهای او جای خالی این انسان سترگ را پر کنند. او فرزند دکتر مصدق در انسانگرایی بود. کمکهای او به نیازمندان الگوی انسانگرایی بود. او مبارزی نستوه، انسانروا و آگاه بود. در صف اول مبارزات اجتماعی بود.
علی شاکری زندخمینی چگونه به قدرت رسید؟
آیا این فاجعه اجتناب ناپذیر بود؟
ضرورت بیان کامل حقیقت بجای حاشیه نویسی ! با آغاز سال نو و مقارنت آن با تاریخ «همهپرسی» دولت موقت بازرگان درباره ی رژیمی مجهول بنام «جمهوری اسلامی»، رژیم مورد نظر خمینی، بار دیگر بسیاری به یاد آن روزها و وقایعی که به پیدایش وضع کنونی انجامید افتاده اند و قلم های بسیاری به برشمردن علل این فاجعه ی شوم و عظیم، بکارافتاده اند. اما باید دید حاصل این کار چیست و آنچه می خوانیم برای آگاهی نسل های جدید درباره ی حقیقت تا چه اندازه سودمند است.
امیر حسین لادنرسوایی و بی آبروئی آخوندها
بزرگترین دست آورد انقلاب ۵۷ است
امروز، همان مردمی که شعار ما همه سرباز توایم خمینی میدادند، پس از بیش از چهار دهه تجربه؛ نه تنها، حکومت آخوندی را نمی خواهند؛ بل که آخوندها را "عامل اصلی تمام نارسائی ها، شکاف طبقاتی، ورشکستگی اقتصادی، و فقر فراگیر"، میدانند. عده ی قابل توجهی از هم میهنان مان نیز به درستی بر این باور هستند، که جمهوری اسلامی با فرهنگ و زبان و تمدن ایرانی در تضاد است و دشمنی دارد.
هرمز هوشمندپایان «پایان تاریخ» روایت نئولیبرال-گلوبال و فاجعه اوکراین با اقدامات اخیر آمریکا، به نظر می رسد که ناتو هدف خود را تغییر داده است. هدف دور نگه داشتن روسیه به دور نگه داشتن چین و روسیه تغییر کرده است و پایین نگه داشتن آلمان به پایین نگه داشتن اتحادیه اروپا تبدیل شده است. در شرایط جدید، این اهداف سیاسی ایالات متحده نیز به دنبال پایبندی به دکترین ولفوویتز برای جلوگیری از امکان بوجود امدن رقیبی در برابر هژمونی آمریکا است. اگر رابطه اتحادیه اروپا با روسیه گسترش پیدا کند و به یک رابطه استراتژیک تبدیل شود، این به معنی پیوند اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا با منابع طبیعی عظیم روسیه است که اتحادیه اروپا را به بزرگترین قدرت اقتصادی جهان تبدیل میکند. این پروژه البته مخالف دکترین ولفوویتز است و به همین دلیل آمریکا با سیاست دولت آلمان در گسترش رابطه با روسیه و بخصوص با تحویل گاز طبیعی به اروپا و بخصوص به آلمان از ابتدا مخالفت کرد.
س. حمیدیتشدید تبلیغات علیهِ مهاجران افغانستانی در ایرانِ جمهوری اسلامی، تبلیغات علیه مهاجران افغانستانی بیش از هر زمانی گسترش یافته است. موضوعی که هرگز نمیتوان آن را امری تصادفی بهشمار آورد. چون در ابتدا این حکومت است که زمینههای کافی و وافی برای توسعهی آسیبزای آن در جامعه فراهم میبیند. چنانکه دو هفته پیش از این، وزیر امور خارجهی جمهوری اسلامی ضمن شرکت در نشست همسایگان افغانستان آماری ارایه داد که گویا شمار افغانستانیهای مهاجر در ایران از رقم پنج میلیون نفر هم فراتر میرود. پس از آن، اخباری رسانهای گردید که گویا وزارت کشور شمار مهاجران قانونی افغانستان را در ایران تا رقم هشت برابر افزایش دادهاست. در همین راستا حتا اخباری در رسانههای دولتی انعکاس یافت که ضمن آن بر کشف مقادیر فراوانی اسلحهی سنگین و سبک از گروههای افغانستانی اشاره میشد.
بهزاد كریمیعلیه افغان هراسی و افغان ستیزی در ایران موضوع فقط واقعه مشهد و ترکشهای تبلیغاتی آن نیست، بلکه برخورد سیستماتیک حکومتی با مهاجرین افغان است که از چند هفته گذشته به اینسو، رو به تشدید گذاشته و افغان ستیزی را در چندین منطقه کشور گسترش داده است. قبل از همه هم، اقدام وزارت کشور و نهادهای تحت فرمان آن در زمینه اخراج هزاران تن از افغانها در روزهای گذشته بوده که غالباً با زور و اعمال وحشیانه همراه بوده است. طوری که مقامات حکومت طالبان با اعلام اینکه ماموران ایرانی گروه وسیعی از افغانها را با زور و خشونت به افغانستان فرستادهاند، اعتراض کردهاند.
بهروز بیاتتأملی دربارۀ تجاوز ارتش روسیه به اوکراین رژیم پوتین پناهگاه و تکیه گاهی برای دیکتاتورها و اقتدارگرایان جهان شده است. در اثر تجاوز ارتش روسیه به اوکراین این کشور باز هم بیشتر به کنج انزوا در قبال دمکراسیهای غربی رانده میشود. روسیه با پوتین به هرحال و بدون پوتین، اگر روابط با غرب دوجانبه تغییر نکند، راهی نخواهد داشت جز اینکه به لحاظ سیاسی و اقتصادی به چین نزدیکتر شود. این نزدیکی میتواند حتی تا آن جا پیش رود که یک بلوکبندی جدید ایجاد شود. یکی از کاندیداهای پیوستن به این اردوگاه اقندارگرایان توانمند از نظر اقتصادی و نظامی، در کنار بسی مستبدان دیگر، جمهوری اسلامی خامنهای خواهد بود که باز هم بیشتر سرنوشتاش را با روسیه و چین پیوند خواهد زد.
|