علی رضا جباری دمكراسي همه چيز ارتقاي سطح فرهنگ - كه پيش شرط اصلي آن تبديل جامعه به ميدان نبرد انديشه ها ست-تنها راه رهاسازي فرهنگي است و تنها عاملي است كه مي تواند در همه ي اين پهنه ها توان بيشينه ي مردمي را در راستاي توسعه ي فراگير و پايدار به ميدان آورد و همه ي اين نابه ساماني ها را كه بيش تر از پي تحولات دو ساله ي اخير در جامعه حضور تمام عيار نيروهاي مسلح را در خيابان ها رقم زده است از ميان بر دارد.
مهدی اصلانی خاوران، تفاهمِ وجدانهای زخمی جنایت و بررسی آن شاید تنها مورد تاریخی است که مشمول معافیت و مرورِزمان نمیشود. اگر بپذیریم سریت و پنهان کاری حرف اول کشتار ۶۷ بوده است، آن وقت فاشگویی، بلندگویی و همهگویی این جنایت تنها متوجه شاهدان و خانوادههای قربانیان نبوده که متوجه خانوادهی بزرگ بشری میباشد. خاوران گورستانی عادی نیست. نمادِ قتلعامِ تابستانِ مرگ، فارغ از هر اندیشه و مرام است. این مکان که امروز به مکانِ تفاهمِ وجدانهای زخم خورده بدل شده، یگانه گورستانِ قربانیانِ نیست، اما مهمترین آن است. اهمیتِ خاوران نه از آنرو که عمدتا (تنها؟) مارکسیستها در آن دفن کردهاند. خاوران افزون بر هویتی مستقل از گورستانهای عمومی، به نمادِ جنایت بدل شده است. خاوران شناسنامهی جنایت نظام اسلامی است. حرف آخر آنکه تابستان شصت و هفت هنوز پروندهای است ناگشوده
شهباز نخعیکویر غیرقابل سکونت! در سی و سه سال گذشته، زیان و خسارتی که مردم خوش حساب ایران بابت پرداخت "بدهکاری" خود تحمل کرده اند منحصربه حدود هزار میلیارد دلار درآمد حاصل از فروش نفت نیست و باید زیان و خسارت های ناشی از "بی لیاقتی و ناکارآمدی" در زمینه های زیست محیطی – که شوربختانه مانند خسارت های مالی قابل جبران نیستند – را نیز به آنها افزود.
بهروز ستودهسرنگونی قذافی ، وسوسه ی"دخالت محدود نظامی خارجی"! وقتی دفاع مردم ارومیه از محیط زیست و یا آب بازی جوانان ایران در پارک شهر ، از جانب ولایت فقیه اسلامی برچسب امنیتی می خورد و هنگامی که ارتباط با "استکبار جهانی و صهیونیسم بین المللی" نخستین اتهامی است که به هر حرکت مردمی و هر فرد آزادیخواه و مدافع حقوق بشر در ایران وارد می شود و زمانی که حکومت خون ریز ولایت فقیه اسلامی در مقابل حرکت آرام و مسالمت آمیز مردم ایران که فقط شمارش رأی خود را از مسئولان حکومتی مطالبه می کردند آنهمه جنایت ببار آورد ، حال تصور کنید که اگر فردا واقعاً حمله ای نظامی از جانب قدرت های خارجی به ایران صورت بگیرد ، آنوقت این رژیم با مخالفان خود چه خواهد کرد ؟
بهزاد کشاورزیتفسیری بر قانون اساسی مشروطیت
در ارتباط با «لائیسیته»[۱] اولین شرط دموکراتیک بودن یک قانون اساسی پیشرفته،« لائیک» و یا «سکولار» بودن آن است؛ بدین معنی که قانون اساسی در مقابل هیچ دین و مذهبی جبهه گیری ننماید و انتخاب هرعقیده و مسلکی برای کلیۀ افراد آزاد باشد و حکومت در روش سیاسی - اجتماعی خود به هیچ دین و مذهبی اجازۀ مداخله در امور حکومتی را ندهد. در یک کلام قانونی که در آن «لائیسیته» ─ جدائی دین از سیاست ─ تصریح نشده باشد، حکومتی دموکراتیک نیست.
پری سکوتیجنبش سبز مرده است؟ امروز جامعه ایران با شرائط جدیدی روبروست و لذا در حال ارزیابی این شرائط جدید و منشور مواجه با آن است. هر جنبش و حرکت جمعی که فروکش می کند گروه اجتماعی مخاطب آن، فرصتی به دست می آورد تا به تعمق در باره آنچه اتفاق افتاده، بنشیند و همهنگام به این اندیشد که چگونه می تواند با فضای بسته ی جدید به تنفس و بقای خود ادامه دهد. شرایط جدید، اکنون پرسش های گوناوندی را پیش روی همه گذاشته است که هیچ کدام از آنها هنوز پاسخی نیافته اند و جامعه در جستجوی یافتن پاسخ است. شناخت این شرائط تازه برای جامعه و گروه های اجتماعی می تواند به شناخت فرصت ها و روزنه های جدید منجر شود منتها زمان کافی لازم دارد.
ارژنگ بامشادچه کسانی مسئول خشک شدن دریاچه ارومیه هستند؟ کوس رسوائی حکومت اسلامی در نابودی محیط زیست در بخش های گوناگون کشور از بام افتاده است. ابعاد تخریب محیط زیست آنچنان نگران کننده شده است که بخش های وسیعی از مردم، با هوشیاری بالائی وارد عمل شده و با ابتکارات گوناگون دست به اعتراض می زنند. این امر نشان می دهد که مبارزه برای حفظ محیط زیست و سازماندهی اعتراض به سیاست های ویرانگر جمهوری اسلامی، یکی از حلقات کلیدی گسترش مبارزه ضداستبدادی است.
بهرام رحمانیاز مبارزات مردم آذربایجان برای جلوگیری از مرگ دریاچه ارومیه حمایت کنیم! مساله تنها مرگ یک دریاچه نیست که به خودی خود، نجات آن بسیار مهم است. اما مساله اصلی و مهم تر این است که به دنبال مرگ این دریاچه، چند میلیون انسان آسیب های مستقیم و غیرمستقیم خواهند دید. به معنای واقعی اگر همین امروز فکری جدی به بهبود وضعیت این دریاچه صورت نگیرد شاید فردا هرگونه تلاشی بیهوده و بی ثمر خواهد شد.
علی شاکری زندبازار گرم افترا علیه مصدق و بختیار چه کسانی از نام مصدق و بختیار می ترسند و چرا؟ - بخش دوم از طرفی منابع مربوط به زندگی سیاسی او تا پیش از آغاز دیکتاتوری رضاشاه، با وجود کتاب های حاوی سخنرانی هایش و نوشته ها و تقریرات خود او درباره ی این زمان که هنوز دوران درخشان رهبری اش بر نهضت ملی پس از شهریور بیست آغاز نشده است به همین دلیل محدود است. اما از طرف دیگر، هرچند از آنچه به دوران پس از شهریور بیست و سال های زمامداری او مربوط است نوشته های منتشر شده در همان زمان کم نبوده است،...
احمد آزادتاملی بر یک گفتگو پیرامون انتخابات بخشی از اپوزیسیون جمهوری اسلامی امروز با مشکل جدی روبرو است. «انتخابات» را به عنوان اصلیترین و بعضا تنها راه تحول دمکراتیک در ایران پذیرفته و سالها است که بر روی آن تبلیغ میکند. اما به خوبی آگاه است که در وضعیت کنونی تبلیغ شرکت در انتخابات یک خودکشی سیاسی است و از سوی دیگر دعوت به تحریم هم اعتراف به ناکارآئی سیاست «انتخابات همه چیز» و لزوم اتخاذ یک سیاست رادیکالتر است. این بخش در «انتخابات آزاد» مفری برای خروج از این بن بست سیاسی پیدا کرده است.
محمد قراگوزلوخانه ام ابری سـت...
۲. دار و دسته ی نیویورکی ها و سرمایه ی مالی چنان که دانسته است نظام اجتماعی تولید سرمایه داری اساساً بر مبنای باز تولید بحران و تلاش برای حل آن در چارچوب سیستمی نهادینه شده است. به این اعتبار سرمایه داری بحران را حل نمی کند، بل که منتقل می-کند. این انتقال به صور مختلف صورت می بندد. در جریان بحران نئولیبرالی جاری، ابتدا بانک ها و موسسات مالی یکی پس از دیگری ورشکسته شدند. سپس نوبت صنایع کوچک و بزرگ رسید.
فریبا مرزبان« آنچه می گذشت مصاف قلم و سر نیزه بود! » (بخش نُخست) ركن چهارم يا به عبارتي قدرت چهارم در دموکراسی همانا قدرت رسانه هاست که بر طبق رسم و به اتکاء قانون وظيفه ی نظارت، پيگيري تخلفات، افشاگري، انعكاس خواستها و مطالبات مردم و ديدگاهها و نظرات آنان و همچنين نقد و بررسي عملكرد كارگزاران سه قوه ی ديگر (مجريه، مقننه و قضائيه) را برعهده دارد و طبق قانون مي بايست بتواند آزادانه و بدون هيچ محدوديتي از اختيارات خود به نفع مردم استفاده كند.
جلال ایجادیبحران و مبارزه اکولوژیکی و اجتماعی در ایران بحران اکولوژیکی و محیط زیستی از بحران اقتصادی و اجتماعی جدا نیست. تخریب و ویرانگری جنگل، دریاچه، رود خانه، تالاب، هوا، آب و خاک بناگزیر نتایج منفی و گرانبار خودرا در زمینه های گوناگون بوجود میاورد. هنگامی که طرفداران سیاست اکولوژیکی از منابع طبیعی دفاع می کنند، آنان با درک بازو گسترده، نه تنها به تعادل طبیعت وانسان، نه تنها به سلامتی انسان و هماهنگی با کیفیت زیستنگاهی توجه دارند، بلکه بعلاوه میدانند که ویرانی بافت طبیعی و میراث طبیعت منجربه مشکلات اقتصادی واجتماعی گشته و بیعدالتی و بیکاری وبی خانمانی وبیماری وافسردگی روحی را افزایش می دهد.
محمدعلی اصفهانیفاصله ی استکبار تا امپرياليسم، «کمی» بيشتر است از فاصله ی کربلا تا قدس! از سال ۱۳۵۸ به بعد، آخرين جمعه ی ماه رمضان هرسال، به توصيه ی حيله گرانه و رياکارانه ی نخستين اهريمن جماران، امام خمينی (ره = رفته همانجا. همانجا که خلفش نيز خواهد رفت) «روز قدس» ناميده شده است. همان «قدس» که قرار بوده است که راه آن نه به دست فلسطينیيان، و با همدلی ياران و پشتيبانانشان در سراسر جهان، بلکه به دست خمينی و اصحاب، و با سلاح های بسته بندی شده ی اسرايیلی و ايران کنترايی و مشابه گشوده شود.
شیدان وثیقبغرنجهای زمانهی ما دربارهی دگردیسی اجتماعی جنبشهای اجتماعی زمانهی ما در برابر سه پرسش اصلی بی پاسخ قرار دارند: معنا و هدف مبارزه چیست؟ راهکار تغییر وضع موجود چیست؟ کدامین فاعل و سازمانیابی جمعی؟ در پاسخ به این پرسشها ما نسخهای در دست نداریم و نمیتوانیم داشته باشیم. اما در مورد هر یک میتوانیم مسائل یا پروبلماتیکهایی طرح کنیم. در این میان، مهمتر از هر چیز این است که ابتدا این حقیقت را بپذیریم که سه پرسش نامبرده بغرنجهای جنبشهای اجتماعی عصر ما را تشکیل میدهند.
فیروز بهراممحمود جان دلم برایت می سوزد به: محمود نادری، نویسنده کتاب چریکهای فدایی خلق گمان دارم که میدانی در گذار زمان زبالههای تاریخی جایگاه واقعی خود را پیدا میکنند. محمود جان شاید وقتی در خیابانهای تهران قدم میزنی متوجه شده باشی که عابران به آن همه عکس و نقاشی روی ساختمانها کمترین توجهی ندارند۰ آیا هرگز از خود پرسیدهای چرا؟ میدانم که میدانی جواب روشن چیست۰ عابران، با تمامی مشغله فکری روزانه اشان، قادرند تا در ضمیر نا خوداگاهشان، زبالههای تبلیغاتی را تشخیص دهند۰
مهرداد درویش پورسقوط لیبی اراده معطوف به تغییر در ایران را نیرومندتر خواهد کرد! تجربه نشان میدهد که راه حل نهایی تحول در یک کشور را تنها نیروهای مخالف آن نظام تعیین نمیکنند، بلکه این رفتار حکومت است که در تحلیل نهایی راه تحول را پیش روی جامعه میگذارد. ما به سهم خود همواره تاکید کرده ام که تجربه چگونه گی پایان بخشیدن به حکومت پهلوی در ایران و پیامدهای دراماتیک بعدی آن نشان داد که تاکید بر تحول مسالمت آمیز بهترین راه حل برای تغییر به سوی دمکراسی در کشور است.
محمد قراگوزلوخانه ام ابری سـت.... ۱. دلایل دم دستی بحران سیاسی اقتصادی جاری اپیدمی شورش، بحران، قیام و اعتراض پایه ی دولت های بزرگ و کوچک سرمایه داری را به لرزه درآورده است. واژه ی انقلاب که زمانی نه چندان دور - همین سال 1992 و پس از فروپاشی "اردوگاه سوسیالیسم واقعاً موجود" - کلمه یی منسوخ تلقی می شد و از سوی انواع و اقسام نظریه پردازان بورژوایی به بایگانی "پایان تاریخ" رفته بود، حالا بیش از هر دوره ی تاریخی دیگر وارد ادبیات سیاسی چپ و راست شده است.
مجید خوشدلحکومت استبدادی، انسان جامعه استبدادی گفتگو با کوروش عرفانی بی قانونی و قانون گریزی ساختاری؛ تمرکز قدرت در اراده یک فردخودکامه( شاه، ولی فقیه...)؛ اعمال کنترل دائمی بر زندگی سیاسی و اجتماعی آحاد و اقشار مختلف مردم؛ خشونت دائمی در ابعادی گسترده و باورنکردنی؛ بی ثباتی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی؛ ترویج و اشاعه فساد... شکلی از حکومت است که منتسکیو آنرا با ترم «قدرت مطلق، فساد مطلق» توضیح داده است، کارل ویتفوگل آنرا بسط می دهد و اندیشمندی مانند مارکس «استبداد شرقی» را تدوین و تبیین می کند.
محمود خادمیگذر از خیال دولت ملی بختیار پاد زهر استبداد دینی بود ! اگر سازمان ها و احزاب سیاسی چپ و سکولاری که در بهترین حالت هر کدام ؛ از آرمانها و بعضا" از جزم های رویایی خود دفاع می کردند به جای جریان اسلام گرائی ؛ به جریان بختیار ــ که عناصر بیشتری از دمکراسی و حقوق بشر را داشت ــ خود را نزدیکتر حس می نمودند و به آن متعهد می شدند ؛ دمکراسی ؛ عدالت اجتماعی و حقوق بشر فرصت اجرا می یافت .
گفتگو ابزار تفاهم (۲) در یک گفتگو پرسش هائی طرح می شود که برای پاسخگوئی، به اندیشیدن و ارزیابی نیاز دارند. پاسخ هر پرسشی را نمی توان بلافاصله روی میز مخاطب گذاشت و نسخه هر مشکلی هم در جیب طرفین گفتگو نیست. در روند گفتگوها، گاه برداشت ها بسیار متفاوت و فاصله طرفین گفتگو, بی اندازه زیاد می شود. هم در این گونه موارد و هم در فرازهائی از گفتگو که فضای دیالوگ سنگین و سمت و سوی آن منفی می شود و تهدید تخریب مبناهای گفتگو و جود دارد، سکوت و مکث های کوتاه برای تعمق و اندیشیدن بیشتر، ضروری می شود
جهانگیر گلزارنقد اصلاح طلبی و استراتژی انتخابات آزاد توام با مذاکره با نظام در دمکراسی است که اصلاح معنا می یابد و قابل تحقق به نفع تحقق حقوق مردم است. در استبداد فضای تغییر بسته است . آن دسته که تصور می کنند می توانند اهرم "انتخابات" را با طرفداری از اصلاحات درون نظام ولایت فقیه به جهت خود و یا آزادی تغییر دهند ، تجربه ناکام و در عین حال مخربی را سالیان سال است که تکرار می کنند.
رضا علویاسلام سیاسی در تقابل با توسعه سیاسی آموزه های دینی به صورت یک دولت ایدئولوژیک در قالب اسلام سیاسی، پرورانده شده و ساخته می شود و از صدر اسلام و دوران خلافت خلفای راشدین حضور دارد.
وجود نهاد مذهب در جامعه به معنای حضور اسلام سیاسی نیست، بلکه اسلام سیاسی، ادعای تسخیر کل قدرت و تمام حکومت را دارد. تمامیت خواه می باشد و چون با ایدئولوژی همگرا شده است ناگزیر به فاشیسم روی می آورد.
بیژن پوینده۱۰ شباهت بنیادین نظام ولایت فقیه و حکومت سلطنتی در ایران با ورشکستگی نظام ولایت فقیه، طرفداران استبداد سلطنتی که خود نقشی اساسی در تداوم فرهنگ استبدادی و درنتیجه بقدرت رسیدن استبداد مذهبی داشته اند بسان ارواحی زنده شده سعی در دفاع و توجیه حکومت پادشاهی دارند. در این میان عده ای حقوق بگیر و با استفاده از تحریفات سعی در پاک کردن حافظه تاریخی دارند.
مهرداد مهرپور محمدینگاهی به واردات محصولات کشاورزی در جمهوری اسلامی واردات کالاها می بایست براساس شرایط و نیازها و در نظر داشتن منافع ملی صورت گیرد نه به گونه ای افسارگسیخته و دربردارنده منافع گروه یا گروه های مافیایی حاکم، و در عین حال، برنامه ریزی در راستای عدم وابستگی شدید و دایمی به کالاهای مورد نیاز ضروری است.آن چه که در جمهوری اسلامی انجام گرفته و می گیرد،بر خلاف منافع ملی و به سود افراد و گروه های معدودی است که حکومت را در اختیار دارند.
|