مرتضی اسماعیل پور

تعدد اما در نبود تکثر حزبی

احزاب نقش آموزشی را در جامعه چون نهادی برداشته شده از آموزش و پرورش ایفا می نماید که نه تنها در پی بلوغ سیاسی و آموزش سیاسی جامعه که به سلامت سیاست پذیری آن جامعه ختم می شود بلکه در پی راهی برای رسیدن به بلوغ سیاسی در آموزش های خود در مرام واساسنامه خود می گردد.باید دانست که دراحزاب اصول و اهداف ،رفتارهای خود را برطبق غایات هر جامعه ای تنظیم و نشر می دهد ،نه بر طبق راههای رسیدن به غایات.



nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

" فرديت" و " مسئوليت" در جامعه

ادعاى انتزاع فرد از جامعه در جوامع با نظامات مدرنيته ادعايى صحيح است اما از منظر توزيع و نوع مسئوليت ها نمى توان بر حسب چنين ادعايى فرد و يا جامعه را برتر از ديگرى دانست در حالي كه اين دو متأثر از يكديگرند و اين تأثير متقابل هم فرد و هم جامعه را با ارزش هاى جديد دمخور و همراه مى سازد و بر بستر آن هم نهاد هاى دولت و هم جامعه مدنى با توانمندى هاى بيشتر اداره سياسى و سازمان اجتماعى جامعه را هدايت خواهند کرد.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

آسانی و آرامی!

نسخه ای که علی اکبرصالحی برای مردم سوریه می پیچد، هیچ ربطی به خواسته های آنان ندارد. انتخابات مجلس (سوریه) در اواسط بهمن امسال، چیزی فراتر از انتخابات مجلس آخوندی در اسفندماه نیست و حکومت آخوندی که همه چیز ازجمله پول، اسلحه، پاسدار، بسیجی، لباس شخصی و تک تیرانداز و... به سوریه می فرستد بهتر است که یک فتوکپی از انتخابات قلابی مجلس خود را نیز برای حکومت جنایتکار بشاراسدارسال کند.



abdolsatar-doshouki-s.jpg
دكتر عبدالستار دوشوكی

سکولاریسم نو ! نواختن شیپور از سر گشاد آن

مدافعان سکولاریسم نو ادعا می کنند که هیچگونه ضدیتی با دین مردم ندارند. آنها مدعی هستند که فقط یک سر "چوب" یعنی سکولاریم را از روی زمین برداشته اند؛ و با سر دیگر چوب یعنی دین مردم کاری ندارند ـ غافل از اینکه اگر یک سر چوب را بردارید، سر دیگر آن را نیز ناخواسته برداشته اید.



مرتضی اسماعیل پور

حاکم شهر، بچه محل خدا!

یکی از تبعات مشخص و جاری در جوامعی که حاکمان خود را فرزند و به گفته ای نماینده خداوند در روی زمین می داند را باید در رفتارهای مسموم آن جامعه دانست. در این جامعه که فعالیت اجتماعی آن انتسابی بوده است و همچنین عقلانیت در پستوی خانه عزلت نشینی را تجربه می کند ،رفتارها از روی کینه و گاها برخوردهای امری صورت می گیرد.عوارض قدرت در این حکومتها این است که افراد تحمل دیدن قدرت مافوق یا موجودی بالاتر از خودشان را از دست می دهند ...



jalal-ijadi4.jpg
جلال ایجادی

بررسی بحران اکولوژیکی دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه در حال مرگ است واین فاجعه دردناک یکبار دیگر شهروندان ایران رابه خشم درآورده وآنها حکومت اسلامی را مسئول این وضع اسفبار میدانند. در ایران ما دریاچه‌ی پریشان خشک شد، دریاچه‌ی بختگان هم کمابیش در حال خشک شدن است، بخش مهم زاینده‌ رود وتالاب گاوخونی اصفهان خشک شد، تالاب انزلی در بحران است وامروز دریاچه ارومیه نیزدر نیمه راه نیستی قرار گرفته است. تمامی محیط زیست ایران پیوسته دستخوش نابسامانی های گوناگون وهولناک بوده و این رژیم با بوروکراسی سنگین و بی کفایتی خود بطور آگاهانه روند تخریب را تشدید نموده است



نقی محمودی

نقدی بر حکم مخدوش ۱۵ نفر از باز داشت شده گان دوم شهریور در تبریز

اگر حتی به فرض محال این عده قصد تبادل نظر در خصوص تجمع اعتراضی و دعوت افراد خارج از جلسه را داشته باشند باز هم جرم مورد نظر محقق نشده است. چرا که افراد مذکور قبل از این که از جلسه خارج شوند توسط "سربازان گمنام امام زمان" دستگیر شده اند.



ارژنگ بامشاد

چرا فساد در جمهوری اسلامی نهادینه شده است؟

درآمدهای نفتی در ایران امکاناتی را در اختیار دولت می گذارد که می تواند در برابر مردم از قدرت مانور بالائی برخوردار باشد. دولت های رانت خوار نفتی همگی دارای این مشخصه هستند. اما دولت هائی که بودجه شان را باید از مالیات مردم تامین کنند، نمی توانند همچون دیکتاتوری های رانت خوار چون جمهوری اسلامی، عربستان سعودی و یا لیبی نسبت به خواست های مردم احساس بی نیازی کنند.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

حق ناحق!

حضور تبعیض در اسلام نه موردی و گاه گاهی بلکه مستمر و همیشگی است. تبعیض مرد نسبت زن، مومن به کافر، شیعه به سنی و برعکس، برده به آزاد، عرب به عجم، فقیه به غیرفقیه و... به عنوان اموری عادی و طبیعی پذیرفته شده اند. همین تبعیض آخری: فقیه نسبت به غیرفقیه موجب پدیدآمدن به اصطلاح "حق"ی جعلی و من درآوردی در حکومت آخوندی شده که حکومت را حق آخوندهای مدّعی فقاهت می داند و از آن با عنوان های نامربوط و مضحکی چون "اصل مفدّس" یا "اصل مترقی" ولایت فقیه نام می برد!



کاوه بنائی

او یک فدائی بود

پدرم معمار بود. اما مادرم در آفرینش همتا نداشت. ۱۴ فرزند به دنیا آورد. به ترتیب ۳ سال به ۳ سال, یک پسر , دو دختر, من بین دو خواهرم حلیمه و صغری هستم که ماندم. قبل از من و بعد از من بار سفر بستند و مانده ام این وسط, دور از میهن, رفقایم, و خانواده, در غاری زندگی می کنم که نمی توانم بگویم بر من چه می گذرد. امروز سرتاسر خیابان کازالینا شهر رم را اشک ریختم.



khosrow-sadeghi-brojeni.jpg
خسرو صادقي بروجنی

و اکنون؛ پختن آش پشت پا برای امپریالیسم

(نقدی بر مقاله‌ی نوشین احمدی خراسانی)

در تحلیل و موشکافی وقایع اخیر در خاورمیانه همچنان که نبایست همه‌ی تحولات را از منظر تعین بخشی به امپریالیسم و اثرگذاری آن نگریست، نسبت به ساختار موجود جهانی و اهداف و ابزارها و فرصت‌های آن نیز نبایستی دچار «توهم ایدئولوژی‌زدایی» گشت چرا که با گذشت دو دهه از سقوط دیوار برلین و بی اعتبار گشتن نظریات و ادعاهای «پایان تاریخ» که پایان ایدئولوژی را نوید می‌دانند، آن چه در این سال‌ها به جهان گذشت اتفاقاً به شدت خلاف ادعاهای مدعیان پایان تاریخ را ثابت کرده است.



farhad-davari.jpg
فرهاد داودی

عدم کارآیی صف بندی «امپریالیسم و ضدامپریالیسم»

نگارنده به رغم هر اختلاف نظري كه با خانم احمدی خراساني دربارۀ اين مقاله داشته باشد گزاره هاي آشكار و پنهاني همچون دعوت نيروهاي نظامي غرب يا خودفروختگي جنبش ها و تشويق به مداخله نظامی و جنگ يا چيزهايي از اين قبيل را در مقاله ایشان نديده است و معتقد است كه اين گونه انتساب ها بيش از آنكه از كشف حقيقت سرچشمه بگيرد ناشي از بدفهمي يا غرض ورزي است. خانم نوشین احمدی خراساني افكار خود را در زير نور شديد صراحت لهجۀ خود به معرض ديد گذاشته و اين شجاعت، ستودني است.



علی حامد ایمان

شمس‌ تبريز زبان‌ كساني‌ بود كه‌ زبان‌ از آنان‌ دريغ‌ شده‌ بود

شمس‌ تبريز فقط‌ يك‌ نشريه‌ ساده‌ نبود. خيلي‌ها قبل‌ از شمس‌ تبريز آمده‌اند و خوش‌ درخشيده‌اند و خيلي‌ها نيز پس‌ از او خواهند آمد و خوش ‌خواهند درخشيد. خيلي‌ها خوب‌ نوشته‌اند، تند و تيز نوشته‌اند، با جسارت‌ بوده‌اند. خيلي‌ها بهتر و برتر از شمس‌ تبريز بوده‌اند. كيفيت‌ و كميت‌ خيلي‌از نشريات‌ بهتر و برتر از شمس‌ تبريز بوده‌ و خواهد بود ولي‌ من‌ مي‌دانم‌ كه‌ با وجود اين‌ همه‌، هيچ‌ كدام‌ شمس‌ تبريز نخواهند شد و اين‌ همه‌ دليل‌ برخود ستايي‌ نيست‌ بلكه‌ واقعيتي‌ است‌ كه‌ به‌ وقوع‌ پيوسته‌ است‌.



مرتضی اسماعیل پور

سکولاریسم در عصر سکولار

«سکولاریسم» دریافتی سیاسی است که بر حسب آن، خواهان جدایی نهاد دین از نهاد قدرت است که در حوزه ی عمومی خواهان اجزا شدنش آمده است. البته می توان تا حدودی نیز به وجود «لائیسیته» در آن دوران اشاره نمود که «لائیسیته»دریافت خود ار برحسب آن، از یک سو، دولت و حوزه ی عمومی از هیچ دینی پیروی نمی کند و از سوی دیگر، دین، با برخورداری از همه آزادی های در جامعه مدنی، هیچ قدرت سیاسی ای اعمال نمی کند.



ranjbar.jpg
کاظم رنجبر

جهان سیاست جهان ایده الیسم و رویا ها نیست

(بخش سوم)

رقابت های قدرت های بزرگ خصوصأ رقابت همه جانبه سیاسی ، نظامی و ایدئولوژیک بین جهان سرمایه داری و جهان کمونیستی ، بعد از جنگ دوم جهانی ، اگر چه با عنوان «جنگ سرد » در تاریخ ضبط شده است ، ولی در حقیقت امر ، رقابت بین دو اردوگاه سرمایه داری و سوسیالیزم ، با جنگهای استقلال طلبانه ملت های مستعمره ، از یک طرف ، و جنگ ایدئولوژیک از طرف دیگر ، بشد ت ادامه داشت.



نقی محمودی

تحلیلی اجمالی بر حکم سنگین چهار فعال چپ گرای تبریز

بازداشت این افراد به صورت غیر قانونی و بدون اتکاء به مستندات قانونی بوده است. این افراد صرفا به لحاظ دوستی با یکدیگر و مطالعه و بحث و فحص با چنین اتهامات واهی و احکام سنگین مواجه شده اند. دستگیری آن ها به حدی بی وجه و دلیل بوده است که بازجوی بیوک سید لر پس ازاتمام به بازجویی از وی حلالیت طلب کرده است! در حالی که وی ۳۵ روز در اداره ی اطلاعات تبریز در سلول انفرادی و تحت شکنجه های روحی و جسمی قرار داشته است.



مجید خوشدل

فکت، اطلاع رسانی، شفاف سازی...

گفتکو با کوروش عرفانی - (بخش دوم)

جامعه سیاسی ی ایرانی مقیم خارج در بیست و پنج سال گذشته خود را به روز نکرده است. آنچه این جامعه در این سالها مصرف کرده، از اندوخته و پس انداز ارزشی ی پیشینیان خود بوده است. ایستایی و رخوت این جامعه، که معلول دور افتادن تدریجی فعالان سیاسی و اجتماعی از عناصر اجتماعی بوده است، تنها یک راه را برای بقاء این جامعه در مقابل آنان قرار داده است: حذف و انکار دیگراندیشان، و به یک معنی عداوت و دشمنی با اندیشیدن و اندیشمندان.



ارژنگ بامشاد

شمشیر عریان روی میز سیاست

گذاشتن شمشیر عریان روی میز سیاست، اعلام سپاه بعنوان ستون خیمه ی انقلاب اسلامی و تعریف "گفتمان انقلاب اسلامی"، هدفی جز ایجاد تمرکز شدید در بالای قدرت ندارد. اعلام رسمی این امر در آستانه ی انتخابات مجلس شورای اسلامی، هشداری به گروهبندی های سیاسی درون حاکمیت محسوب می شود. به صورتی بسیار روشن به همه ی آن ها یادآوری شده که میزان نزدیکی و دوری هر جریان با اهرم اصلی قدرت ، یعنی سپاه پاسداران، بیان اصولگرائی است.



bavand-behpour.jpg
باوند بهپور

شیوه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌نامه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای برای سفسطه

این نوشته به بررسی متنی می پردازد که واقعاً مستحق پاسخی نیست. یکی از هزاران هزار متنی است که به قول میرزاده ی عشقی تک تک جملات شان حق شکن است و از خود خجالت نمی کشند. متنی کاملاً بی پایه، متنی کور که آب را گل می کند. متن هایی از این دست حق دارند نوشته شوند؛ بهترین نمونه های عادات فکری اند که سال هاست ما را ساییده.



مازیار تپوری

چو ایران نباشد ... چه بهتر از این !

در ربط با مقاله ی «یک یادداشت خیلی نادر سیاسی» نوشته ی هایده ترابی

شما صحیح می فرمایید . تاریخِ ایران ، تاریخِ ستمِ « فارس ها» بر «غیر فارس» هاست. در طول هزار سال اخیر (البته ، از بد حادثه ) این فارس ها و پادشاهان فارس تبار بودند که بر ایران حکومت کرده اند و ستم مضاغف بر « مللِ! » غیر فارس روا داشته اند . همانطور که واقف اید ، پادشاهان غزنوی ، از تبار داریوش و کوروش و یزدگرد بودند . خوارزمشاهیان نیز ( جد اندر جد) نَسَب شان به شاهان ساسانی می رفت . سلجوقیان هم ، همین طور . صفویان هم که در فارس نژاد بود نشان ، ذره ای تردید روا نیست .



مجيد سيادت

سه سئوال قابل تامل درباره نظريه
امريکا و کمک به آزادی ايران

انگيزه امريکا در کمک کردن به مردم کشورهای ديگر چه می باشد؟ آيا امريکا واقعا طرفدار آزادی و استقلال ماست و يا اهداف ديگری در پشت کمکها خوابيده اند؟ اين تصور که امريکا منافع خاصی را دنبال نمی کند تصوری واهی است. امريکا – مثل هر کشور ديگر – منافع اقتصادی و استراتژيکی ای دارد و سياست خارجی اش هم در جهت تامين آن منافع عمل می کند.



احمد کبود

سایه اصلاحات امروز از خورشید پر نورتر است

امروزجهان،و ما مردم ایران در بسترنظام سرمایه داری قرارداریم،که درشرایط گذاربه مرحله بعدی با نظام برده داری که گذاربه جامعه فئودالی داشت ،همشرایط وهمسوهستیم. برای گذربه دمکراسی، بغیراز اصلاحات ومبارزه مدنی هیچ راه دیگری نداریم. جهت عبوربه جامعه نوین دمکراسی پیش زمینه هایی فراهم میگردد،که این همان نکته ایی است که مبارزات کشورهارا سمت وسومیدهد. چنانکه خیلی کشورها ازاین مسیرعبورکردندو به دمکراسی نشستند.وکسانی که روش های دیگررفتند،هنوزهم ، درزمان وهم درمکان خفته اند.



darvishpour.jpg
مهرداد درویش پور

کمپین برگزاری انتخابات آزاد و چالش پروژه های اصلاح طلبی و خشونت طلبی

یکی از اساسی ترین ایرادهایی که به شعار برگزاری انتخابات آزاد زیر نظر سازمان ملل متحد گرفته شده است، نا ممکن بودن آن تحت حاکمیت جمهوری اسلامی است. پرسش این جا است که چگونه در حالیکه استبداد دینی حاکم حتی نتیجه انتخابات گزینشی در چهارچوب قانون اساسی خود را نیز تحمل نکرد، ممکن است به انتخابات آزاد آن هم زیر نظر سازمان ملل متحد تن در دهد؟



mohammad-gharagozlou.jpg
محمد قراگوزلو

کسی به فکر گل ها نیست*....

در متن قتل­ عام جاده ­های وطنی

به اعتبار یک آمار رسمی گفته میشود پس از انقلاب بهمن ۵۷ و ظرف ۳۳ سال گذشته بیش از هشتصد هزار نفر از مردم ایران در جریان تصادفات راننده گی به قتل رسیده اند. آخرین نمونه ی این کشتارهای جمعی زمانی شکل بست که دولت تعطیلات عیدفطر سال جاری را (۳۱ و ۱ اوت مصادف با چهارشنبه و پنجشنبه ی ۹ و ۱۰ شهریور) به دو روز افزایش داد و مردم گرفتار در ادوار ادبار شهرهای محل سکونتشان به ناگزیر راه گریز به شهرهای شمال را برگزیدند و چنان که انتظار می رفت جمع دیگری به آمار مقتولان جاده یی افزوده شدند. در خوش بینانه ترین برآورد ۶۲ نفر کشته و ۷۰۰ نفر زخمی در عرض دو روز! وحشت ناک است نه!



bijan-baran.jpg
بیژن باران

انقلاب

انقلاب بمعنی تغییر بنیانی یا تغییر سیاسی در حاکمیت جامعه در یک زمان کوتاه است. این تغییر می تواند به جایگزینی قانون اساسی یا متممات نوین منجر شود. نتایج آن تغییرات عمده در فرهنگ، اقتصاد، نهادهای اجتماعی- سیاسی می باشد. تفاوتهای بین کودتای از بالا، قبضه قدرت سیاسی، جنگ داخلی، قیام، انقلاب وجود دارند. انقلاب می تواند پیروزمند یا شکستخورده باشد.



»  توضيحی کوتاه در باره مقاله آقای همايون مهمنش
»  اپوزیسیون جمهوریخواه و جبهۀ دمکراتیک
»  پیغام ماکیاولی به امیر خامنه ای
»  شرکتِ "مبارزه طبقاتی" در شانزدهمین کنگره‌ی راه کارگر
»  اصلاح طلبان و نظام ولایت فقیه
»  میانجیگری و دیالوگ برای حل اختلافات و صلح بین افراد و گروه ها
»  «دمکراسی»، در سایه دیکتاتوری سرمایه‌
»  اصلاحاتچیان رژیم: ریش تراشی به جای ریشه تراشی
»  مبارزه مسالمت آمیز هم استراتزی و هم تاکتیک
»  این مسخره بازی ها برای چیست؟!
»  درياچه يی به وسعت ايران، با آسمانی از رنگين کمان
»  جنبش های اجتماعی، مداخله نظامی و گفتمان «امپریالیسم»
»  برای این که فراموش نشود، نباید بخشید!
»  انتخابات "آزاد" و سراب دموکراسی در ایران
»  اتوپی انتخابات آزاد سرابی بیش نیست
»  اولین عقب نشینی سران حکومت اسلامی در مقابل اعتراضات مردم آذربایجان!
»  میراث خمینی برای جانشینان خود
»  فکت، اطلاع رسانی، شفاف سازی؛ غلبه بر استبداد (بخش اوّل)
»  یک یادداشت خیلی نادر سیاسی
»  نه به مجلس شورای اسلامی و انتخابات آن!