khosro-chakeri.jpg
خسرو شاكری (زند)

مصدق، دمــوکـراتـی پایدار

بخش دوم

مصدق مردی بود که سیاست را از روی هوا و هوس، نادانی، جاهخواهی، و خودبزرگبینی برنگزید؛ قصد او، چنانکه از همه ی گفته ها و کرده های او هویداست، تنها خدمت به جامعه ای بود که سخت دردمند، ستمدیده، و در حال اضمحلال بود، بویژه از عصر ناصری به بعد و برآمدن رضاخان، که سوء مدرنیته و سوءِ انکشاف ابلهانه ی دست پخت شان جامعه ی ایران ر ابه حال دردناک کنونی فروافکنده است.



ranjbar.jpg
کاظم رنجبر

اسلام چون سلاح سیاسی

بخش دوزادهم

قدمت عملیات جاسوسی ، به قدمت جنگ بین اقوام و ملل ،می رسد. تمام عملیات جاسوسی ، چون شناخت شرایط زمین ومیدان نبرد، شناخت زبان و فرهنگ ، باورهای دینی ،انتشار اطلاعات دروغین، برای فریب دشمن ،وانواع حیله ها و جنگهای راونی را در متون باستانی ،چون ایلیاد (اثر یونانی که هردوت نیز از آن یاد می کند، احتمالأ بین 800 تا 700 سال قبل از میلاد مسیح نوشته شده است ) – ویا در تورات ، می توان مشاهده کرد .



س. حاتملوی

به یاری مدافعان محیط زیست آذربایجان بشتابیم!

افکار عمومی کشور در مقابل فاجعه ی زیست محیطی دریاچه ی ارومیه که هر روز ابعاد وسیعتری به خود می گیرد، حساسیت لازم را نشان نمی دهد. لذا طرفداران حفظ محیط زیست و فعالین ملی- مدنی آذربایجانی می خواهند با یک اقدام ابتکاری، توجه مردم را به تخریب محیط زیست و حیات وحش در آذربایجان جلب کرده و به سیاستهای ضد مردمی رژیم که در این مورد کوچکترین وقعی به نظریات متخصصین نمی گذارد، اعتراض بکنند. آنها می خواهند با خانواده هایشان سیزده فروردین را بر روی پل ساخته شده در این دریاچه بدر کنند.



دنیز ایشچی

سه بلوک مختلف، سه هدف متفاوت و تکلیف ما

تقسیم بندیها، بخودی خود تصویری از واقعیّت هستند که ما ترسیم میکنیم، نه خود واقعّیت. تقسیم بندیها به درک ما از واقعّیت هم کمک میکند، هم جزئّیات را بیشتر میشکافد و هم ارتباطات بین بخش بندیهای مختلف را با همدیگر نمایان تر میکند. بنابر این سلیقه های شخصی و هنر پیوند دادن مسائل مربوط به هم در گروهبندیها درجه واقعبینانه تر بودن تقسیم بندیها را بیشتر نمایان میکند.



noghrekar.jpg
مسعود نقره کار

روان‌ شناسی اجتماعی جنبش سبز

جنبش سبز جنبش تحقيرشدگان است. سی و يک سال تحقير فردی و اجتماعی جوانان، زنان، روشن‌فکران سياسی و فرهنگی، و نوانديشان دينی جنبشی را سبب شده‌است که مشکل بتوان ماهيت يگانه‌ی اجتماعی و طبقاتی برای آن يافت و آن را در قالب‌های از پيش ساخته‌شده ريخت. سنگ‌واره‌های نظام ولايت فقيه و حکومت اسلامی عوامل سلطه‌ی تحقير در جامعه هستند



mohsen-sazegara.jpg
محسن سازگارا

جنبش سبز و شش سوال


با رشد و بالندگی جنبش سبز شش سوال بیشتر از سوالات دیگر مطرح می شود. به عنوان یک ناظر سیاسی و نه یک فعال، سعی می کنم به این سوالات از دید گاه خودم پاسخ دهم. روشن است که دیگران ممکن است پاسخ های متفاوت و حتما بهتری به این سوالات بدهند.



محمد آسنگران

انتخابات عراق و سير تحولات آينده

انتخابات عراق را ميشود از دو زاويه مورد بحث و بررسي قرار داد. يک زاويه مرسوم اين است که رسانه ها به آن پرداخته اند. اما وجه مهم اين "انتخابات" تحولاتي است که در نتيجه مناسبات و سياستهاي عمومي تر دو قطب دول غربي به رهبري آمريکا و جنبش اسلام سياسي به رهبري جمهوري اسلامي اتفاق افتاده است. بدون در نظر گفتن تحولات و مناسبات اين دو قطب باهم نميتوان جابجايي موقعيت احزاب و جريانات حاکم و اپوزيسيون عراق و به تبع تحولات آينده را بررسي کرد.



شیدان وثیق

ابهامات «سکولاریسم»

«سکولاریسم» نواندیشان دینی، اصلاح طلبان غیر دینی و... جدایی دولت و دین (لائیسیته)

در زمانی که بسیاری از نظریه پردازان غربی، حداقل از نیمه‌ی دوم سده‌ی بیستم، سکولاریزاسیونی را که مقوله‌ی ابداعی مسیحیت و کلیسای مسیح است و مدرنیته آن را در توضیح فرایند برآمدن خود به کار برده است، مورد بحث و بازنگری قرار داده‌اند و اعتبار آن را به دلیل ابهامات و چند معنایی‌اش به زیر پرسش برده‌اند، در جنبش سیاسی کنونی ایران، برعکس، این واژه از اقبالی بلند برخوردار شده است. «سکولار» و «سکولاریسم»، چون شعار، برنامه و هدف، در سخن‌وری‌ها و بیانیه‌ها، با استقبال روزافزون بخشی از نواندیشان دینی و اپوزیسیون غیر دینی رو‌به‌رو شده است. و این در حالی است که سی سال حکومت دینی در ایران و جنبش اعتراضی اخیر مسأله‌ی جدایی دولت و دین (لائیسیته) یا خروج از تئوکراسی را به بغرنج مرکزی مبارزه‌ی سیاسی- اجتماعی ما تبدیل کرده است.



Hosseinzadeh.jpg
بهرام حسین زاده

نظام‌های ارزشی، نظام‌های حقوقی

سفر یک‌نفر به نام کاسپین ماکان به اسراییل موضوعی چنان مهم شده که تقریباً تعداد بسیار زیادی از سبزها در مورد آن نظر داده‌‌اند، اما آنچه که در این مورد قابل توجه است، نسبت سنگینیِ چگالی نظردهندگان از جناح مذهبی جنبش سبز است.



shkeri-zand.jpg
خسرو شاكری (زند)

مـصـدق، دمـوکـراتـی پـایـدار

شدند، چه می دانند که از سال 1965، یعنی رویداد موسوم به «حادثه ی تیراندازی به شاه» و دستگیری تنی چند از پایه گذاران و فعالان کنفدراسیون، معروف به گروه نیکخواه، هیچگونه مراوده ای با آقای بنی صدر نداشته ام. پرسیده اند چرا اکنون و شرکت در این جلسه، که به پیشنهاد دوستداران و هواداران وی برگزار می شود. هنگامی که شرکت در این جلسه به من پیشنهاد شد، پاسخی فوری ندادم، اما پس از تعمق بر وضعیت کنونی و مشورت با برخی دوستان، دعوت را پذیرفتم، چون به این نتیجه رسیدم که سخن گفتن از چشم اندازهای مختلف پیرامون منش و عمل مصدق و ارزیابی، هر چند کوتاه، از سرگذشت او در اوضاع و احوال کنونی مفید است.



مجید خوشدل

تو مثل«ما» مباش!

گفتگو با کوروش عرفانی

تو هر چه می خواهی باش؛ مثل من چپ، یا مانند دیگران میانه یا راست؛ با همه شاخ و برگ های یک شبه روئیده اش. اما وجود و ابراز وجود رنگین کمان سبز و سرخ و سفید و صورتی؛ وحتا سیاه و خاکستری را در جامعه انکار مکن. برای اغلب ما در خارج از کشور تقسیم بندی های راست و چپ و میانه تنها وسیله ای بوده برای فرار از حقیقت و واقعیتِ گذشته و حال مان... تو مثل ما مباش و راه دیگری را انتخاب کن.



سرور علی محمدی

به یاد منصور خاکسار

که همواره بسان شمعی سوخت تا دلها را روشن کند.

سالها خبر سلامتی ات را از هما و یا در لابلای صفحات نشریه آرش جستجو کردم. تا اینکه کتاب گریز ناگزیر را خواندی و ساعتها با هم از زندگی نکردن مان گفتیم .و هر بار که با یادآوری آن روزهای تلخ صدایم می گرفت سئوال همیشگی ات را تگرار می کردی که" بازهم داری پیاز رنده می کنی ؟ "و تا مرا نمی خننداندی دست بردار نبودی . یادت می آید که همیشه می گفتی خود کرده را تد بیر نیست .



ranjbar.jpg
کاظم رنجبر

تأ ملی بر مسئله رهبری جنبش سبز در ایران.

قبل از آنکه به تحلیل و تفسیر مسئله رهبری جنبش سبز در ایران به پردازیم، لازم است ، بطور مختصر ، به دو موضوع ، در رابطه با رهبری یک جنبش مردمی و جنبش سیاسی وفرق آن دو از یک طرف ، ومفهوم وجدان تاریخی اشاره ای بکنیم. درک مسئله رهبری جنبش سبز وگذر آن از جنبش مرد می به جنبش سیاسی با برنامه مدٌون، بدون شرح این دوموضوع ولو بطور مختصر ، مشکل خواهد بود



hidayet-soltanzadeh.jpg
هدایت سلطان زاده

نوروز در قزل قلعه : بیاد بیژن جزنی و یاران شهید ش

به گرامی یاد منصور کلانتری که همچون برادران خود سعید و منوچهر کلانتری و خواهر زاده خود بیژن جزنی، دررؤیای آزادی زیست ودر این بهار سزرمینمان، بی آنکه آزادی در سرزمین خود را تجربه کند، در غربت چهره در خاک کشید.

از یک هفته پیش ، برنامه ویژه ای را برای صبح روز جمعه از رادیو اعلام کرده بودند.بنابود که رادیو، آهنگی بسیار قدیمی بنام "خزان عشق" پخش کند که در ۱۳۱۴ ، یعنی قبل از تاسیس رادیو در ایران در برلین ضبط شده بود. در آنزمان ، رادیو تنها رسانه یکطرفه ای بود که در اختیار داشتیم. بعضی وقت ها ، دوستان ما ساعت ها پای رادیو های مختلف برای شنیدن اخبار و یا نوشتن کتاب هائی که از بعضی رادیو ها ، نظیر رادیو پکن ویا پیک ایران صرف می کردند و ...



mehmanesh.jpg
همايون مهمنش

همبستگی ملی و دموکراسی لازم و ملزوم یکدیگر

اشتباه است که هدف مبارزات مردم ایران برای رسیدن به آزادی و دموکراسی را استقرار "جمهوری اسلامی واقعی" یا جدیدی بدانیم. نباید بار دیگر این تجربه بشریت که "دخالت مذهب و ایدئولوژی های تام گرا در حکومت به دیکتاتوری و توتالیتاریسم می انجامد"، را فراموش نموده، اشتباه گذشته را تکرار کنیم. مردم ایران باید برای مبارزات خود هدفی همسو با خواست آزادی، حاکمیت ملی و همبستگی ملی داشته باشند: جمهوری ایران که در قانون اساسی آن آزادی، دموکراسی و جدائی دین از حکومت و همچنین کلیه حقوق انسانی و آزادی های شهروندان، رعایت و تضمین شده باشد.



ح. آ

روحانیون، نظامیان و چالش های گذار به دمکراسی در ایران

از سال ۸۴ که محمود احمدی نژاد با حمایت و پشتیبانی نیروهای نظامی و امنیتی توانست رقیب روحانی خود یعنی آقای هاشمی رفسنجانی را شکست دهد، روند میلیتاریست کردن حکومت و جامعه رو به رشد بوده است و در عوض از حوزه قدرت و حکومت تا اندازه زیادی روحانی زدایی شده است.



noghrekar.jpg
مسعود نقره کار

تراژدی رنجی خلاق؟

منصور خاکسار در سن ۷۱ سالگی در تبعیدگاه اش خودکشی کرد. این شوک سؤالی نیز بهراه داشت . چرا یک شاعر و روشنفکر سیاسی محبوب و مورد احترام که سالیان طولانی رنج جانکاه مبارزه ی سیاسی,شکنجه , زندان وتبعید را تحمل کرده , در سن ۷۱ سالگی مرگی خود خواسته بر می گزیند و از ما هم می خواهد به تصمیم اش احترام بگذاریم , چرا؟



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

حقوق شهروندی تنها مختص به طبقه متوسط نيست!

گفتگوی تلاش با بهزاد کریمی

اصل تساوی حقوق، همه شمول است ونمی تواند در انحصار این یا آن طبقه و قشر اجتماعی باشد. آزادی، برای همگان است و ما آن را حتی برای آنانی می خواهیم که در کار سلب آزادی از شهروندان هستند! "حقوق مساوی انسانها و آزادی های سياسی و اجتماعی "، نیاز هر شهروند است و مبارزه برای آنها خصلت ملی دارد.




nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

"تشویق" دین ورزان یا نقد دین؟

گفتگویی با آقای فرخ نگهدار پیرامون بیانات ایشان
در یادبود آیت الله منتظری و مهدی بازرگان

مصلحت بینی در امر حقیقت، تخریب و انهدام آن است، و مصلحت بینی در قلمرو دین و سیاست در میان مروجان دینی و عقلگریان سابقه ای بس دراز و ید طولایی در تاریخ مان دارد که همواره موجب تخریب سیاست و عدم پیدایش عقلگرایی و معیارهای عقل عمل شده است.



بهرام حسین زاده

جنبش سبز و حقوق بشر

نوشتاری پیرامون "قیمومیت بر جنبش ما"

در فقدانِ متر و معیارِ درست برای تعیین و تعریف نیروهای درون جنبش سبز، لازم به نبوغ چندانی نیست، زمینگیری این حرکت را پیش‌بینی کردن. ما باید بدانیم که حداقل‌هایی که ما را به هم پیوند می‌دهد در کجاست؟ البته در اینجا به موضوعی بسیار ظریف باید تاکید کرد: سخن از زبان داخل جنبش است. در این است که چه قاعده و قانونی، روابط ما سبزها را با هم تعیین می‌کند.



mansour-khaksar.jpg
امیر مومبینی

رفتن منصور

اینک، جهان بدون منصور را می‌بینم. جهان بدون خویشتن را. جهان بدون نسل خود را. نسل ستیز و سیانور. نسل نه. نسل نبرد بی‌امان و زندان و شکنجه و باز نبرد و باز یک نه دیگر. چه رنجی بردیم ما. ما که خود نیز شکنجه‌گر خویشتن بودیم. که خود قربانی و فدایی خویشتن بودیم. ما که حسرت لحظه‌ای زیستن فارغ از خطر و حذر هرگز رهایمان نکرد. حسرت یک گشت سیر در وطن. حسرت یک سفر سیر به طبیعت. بوییدن دشت. دیدن کوه. خنک کردن زخم‌های جان در خنکای آب چشمه‌ای و فقط یک بار به خاطر خویشتن اناری از درخت زندگی چیدن. حسرت یک بوسه‌ی سیر از لبان زندگی.



aliasghar-hajseidjavadi.jpg
مژگان مدرس علوم

جنبش سبز رو به جلو در حرکت است

گفت و گو با آقای علی اصغر حاج سید جوادی

انتخابات یک شوک و ضربه ای اساسی به اصل بنیانها بود به بنیان دین به بنیان چپ روی ، در جامعه هیچ چیزی جز وابستگی نبود راههای مهندس بازرگان در روشنفکری دینی شکست خورد و مثل حرکتهای آقای شبستری ، سروش ، کدیور و اشکوری هرچند یک جنبه خوب دارد به علت اینکه پدران ما در اوایل مشروطیت، امثال دهخداها تلاش می کردند بین سنت و مدرنیت یک وابستگی و نزدیکی به دور از خشونت ، با توجه به فرهنگ ایرانی ایجاد کنند و مشاهده کردیم که این مساله عملی نشد.



zerehi-Hassan.jpg
حسن زرهی

به بهارانِ ایران درود

سال که نو می شود چه خوب است دل و دنیای آدم جاروی جادویی دست بگیرد و هرچه کینه، هرچه اندوه، هرچه دلگیری و دوری است بروبد. آدمها بشوند آینه، دلشان و دستشان و نگاه نرمشان بلغزد روی نگاه آن دیگری و دنیا دل انگیز شود. که می شود.
در میهن ما به سالی که گذشت زنان و مردان ایران همین جاروی جادو برداشتند و تا توانستند به هر قیمت و زحمتی بود پلشتی ها و زشتی ها و زخمهای به ناحق از چهره ستودنی مادرشان ایران زدودند هرچند برای لحظه ای، و جهان دید که ایران و ایرانیان به ناحق نگاه شده بودند.



ک. معمار

خیابان سخن می گوید...

هشت ماه زیر پای تان لرزیدم.

سوکند به زنان و مردانی که نترسیدند , نلرزیدند, ایستادند, گلوله خوردندو بر چهره بتونی ام خونشان شتک زد.سوگند به دختران وپسران جوانی که , هنوز آفتاب بوسه بر بام ها نزده , خود را آراستند, تمیز و منظم , پـای بر من نهادند. قد م به قد م گوش بر آنان سپــردم. مشتاق , عاشق, و چه با هم همراه,از هر سو آمدند, چهره ها گلگون از حس بودن , گلگون از هیجان خواستن , پیگیر و در تکاپو...



ali-ansari.jpg
گفتگوی پروفسور علی انصاری با مجله ی اشترن

رژیم می داند مردم چقدر خشمگین اند

برگردان: احمد افرادی

انقلاب مشروطیت ، برای ایرانیان به مراتب معنی دار تر و مهم تر از انقلاب سال ۱۹۷۹ است. در آن زمان، سلطنت واژگون نشد، بلکه قدرت از شاهان به مجلس منتقل شد. پادشاه خلع نشد، بلکه میدان عملش، توسط قانون اساسی( به شکل تعیین کننده ای )محدود شد. بسیاری از سبزها هم، تحولی این گونه را آرزو می کنند.آن ها می گویند: « ما انقلاب نمی خواهیم. ما می خواهیم، «مقام رهبری» انتخابی باشد و احمدی نژاد پی کارش برود.
خواست سبز ها این است، که جمهوری اسلامی( با تأکید بر وجه جمهوریت ) بماند.



»  چهارمشخصه ای که به چهارشنبه سوری امسال سیمای دیگری بخشید
»  چهارشنبه سوری امسال، چرا این همه مهم بود
»  آرامش قبل از طوفان و وظایف ما
»  سال ۱۳۸۸ یکی از گذر گاه های بسیار مهم و نقاط عطف تاریخی ایران معاصر است
»  مردی که باید از نو شناخت
»  تهدید وتوسل به اعدام درآستانه چهارشنبه سوری
»  جناب آقاي قاضي، آيا داشتن گرايش چپ، انديشه‌اي مجرمانه است؟
»  ”جنبش سبز”: پس از ۲۲ بهمن، به کجا؟
»  جنبش سبزِ مردم* و تغییر «بازی» سیاست
»  اسطوره‏خوانی و تاریخ بی قرار
»  توتالیتاریسم و زمین لرزه های اجتناب ناپذیرآن(٭)
»  پاسخی به یک نقد
»  جنبش سبز و نکات باریک تر از مو
»  معیار مخدوش یک "اندیشه پرداز سیاسی"
»  پایگاه طبقاتی جنبش سبز
»  حکومت، در چهارشنبه سوری ساقط نمی شود
»  فاصله از کنترل تا تسلط
»  بنیادگرایان و بحران رهبری نظام
»  او در برابر خواست مردمی رفتنی ست
»  من هنوزم خواب می بینم
»  آخرين روزها
»  توتالیتاریسم و زمین لرزه های اجتناب ناپذیرآن(٭)
»  «تحلیل» تان چیست؟!
»  روز جهانی زن پروسۀ ناتمام
»  هشت مارس روز جهانی زن هست اما متعلق به زن نیست!
»  سئوال هائی درباره رهبری، سکولارها و جنبش سبز
»  خرمن خرمن گل ، برای زنان میهنم
»  جنبش سبز را به نامش بخوانیم
»  روز زن و سکوت سبز!
»  جنبش زنان و تعریف دیگری از سیاست و مبارزه
»  پرچم های دروغین وحدت و ضرورت تشکیل جبهه واحد ضد دیکتاتوری
»  جمهوری اسلامی وبخشی از غرب
»  زن و شگفتی هایش
»  هشت مارس : مبارزه برای هم تغییرات کوچک ، هم تغییرات بزرگ
»  ایران خانه من، خانه من زندان من، ایران من زندان من!
»  به مناسبت روز جهانی زن صد سال مبارزه زنان
»  آن سنـــگ لعنـتـی ...
»  سخنی پیرامون واحد های ملی و جنبش سبز
»  ضرورت ترکیب اعتراضات سراسری ومتمرکز با اعتراضات موضعی وغیرمتمرکز
»  پایگاه طبقاتی جنبش سبز
»  اسلام چون سلاح سیاسی
»  به مناسبت روز جهانی زن
»  هشتم مارس(هفدهم اسفند)
»  ۸ مارس بر همه زنان میهنم مبارک باد
»  جایگاهی را که ولایت فقیه در قانون اساسی کنونی ما دارد باید به حق مداری داد
»  «ما را حتی امان گریه ندادند»
»  از اوین تا خاوران , تهــران است....
»  بیانیه سیاسی مصوب نشست میان دوره ای جنتش جمهوری خواهان دموکرات و لائیک
»  حکومت در درازمدت نمی‌تواند از پس ملت برآید
»  اینبار برای تو مینویسم مادر
»  پیامی که کاش به گوش خامنه ای رسیده بود
»  آیا « عبدالمالک ریگی »، جا پای « دادشاه » می‌گذارد؟
»  معرفت شناختی جنبش سبز ایرانیان