yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

هر کنفرانس و نشستی بدون شرکت واحد های ملی دستآوردی نخواهد داشت

هرچند نیرو های خارجی بویژه بازیگران جهانی همواره به منافع کوتاه مدت و دراز مدت خود فکر می کنند و آن اصطلاح را بکار می برند که ما دوستان و دشمنان همیشگی نداریم بلکه منافع همیشگی داریم که ما را راهنمایی می کند. به هر رو سرنوشت سیاسی و اجتماعی مردم در نشست ها و کنفرانس های برون مرزی که از سوی کشور های گوناگون برگزار می شود نعیین نخواهد شد، هر چند اینگونه نشست ها و کنفرانس ها در شرایط مشارکت همه واحد های ملی که در گستره پهناور آن سرزمین زندگی می کنند، می تواند امید به آینده و همبستگی جهانی را با آنان افزایش دهد و صحنه و حوزه مبارزه را وسیع تر سازد ولی در نهایت دمکراسی و آزادی از سوی مردم و به دست مردم جایگزین استبداد خواهد شد.



Taghi
تقی روزبه

بحران ونزوئلا و فرجام ناگزیرمدل سوسیالیسم سازی از بالا

نگاهی به دو واقعه جهاتی و داخلی

جنبش ها و فعالین و جریان های چپ اگر در مسیر پیشروی خود مجهز به آگاهی منفی از آن چه که نباید انجام داد و تکرار کرد، آگاهی منفی که از دل تجربه منفی بیرون آمده و بر وجه منفی دیالتیک تمرکز دارد، باشند؛ در واقع گامی بزرگ برای پیشروی به سوی رهائی برداشته اند. بر این اساس آن ها قاعدتا باید با استناد به تجربه های صورت گرفته از سودای تصرف و سکانداری ماشین دولتی، یعنی از توسل به ساز و کارهای سرمایه داری برای نیل به هدف رهائی- اگر که مدعی آنند- اجتناب ورزند. عدم تکرار تجربه های منفی و بهره گیری از آگاهی منفی اولین و اساسی ترین گام برای جلوتر رفتن است. در این صورت بهتر می توان به دست آوردهای مثبت و ساختن شالوده های جوامع سوسیالیستی خدمت کرد.



samir-amin.jpg
سمیرامین

برای یک استراتژی رهایی

برگردان: ب. کیوان

می دانیم که سرمایه داری پیش از آن که از صدف فئودالیسم بیرون آید و از آن فراتر رود، طی مدتی طولانی درون آن زاده شد و گسترش یافت. آیا توسعه سوسیالیسم نباید در برخی جنبه ها راهی مشابه را از آن وام گیرد؟ در این فرضیه، گذارِ درازمدّت، بر اساس کشمکش درونی ای مشخص می گردد که در تمام جامعه های جهان بین نیروها و منطق هایی جریان دارد که از یک سو رابطه های اجتماعی سرمایه داری و از سوی دیگر نیروها و آرمان های مبتنی بر منطق های ضد سیستم و ضد سرمایه داری را بازتولید می کنند. و به این ترتیب آینده سوسیالیستی جهان را تدارک می بینند.



Husseinifard-01.jpg
حبیب حسینی‌فرد

ونزوئلا در آستانه حل بحران یا جنگ داخلی؟

اقدام رهبر اپوزیسیون ونزوئلا در ادای سوگند به عنوان رئیس جمهور موقت و حمایت آمریکا و برخی دیگر از کشورهای منطقه از او بحران سیاسی ونزوئلا را وارد مرحله تازه‌ای کرده است. قدرت دوگانه‌ای که ایجاد شده در صورتی که هر دو طرف سرسخت بمانند می‌تواند محمل وضعیتی وخیم تا حد جنگ داخلی بشود.




Taghi
تقی روزبه

کنکاشی پیرامون جنبش جلیقه زردها، ماهیت و پی آمدها

خیزش موسوم به جلیقه زردها در فرانسه علیرغم تبلیغات منفی و استفاده از سرکوب و خشونت* و دستگیری های گسترده و بکارگیری ترفندهای گوناگون برای ایجادتشتت در صفوف اعتراض کنندگان، آرام نگرفت و حتی در نهمین هفته خود با گسترش تعدادشرکت کنندگان نسبت به هفته قبل همراه گشت. از سوی دیگر براساس نظرسنجی ها نظرمساعدمردم فرانسه به مکرون و دولت و نیز احزاب، بیش از هرزمانی به پائین ترین سطح خود یعنی به ۱۲٪و ۹٪ رسیده است.



Husseinifard-01.jpg
حبیب حسینی‌فرد

آمریکا و اروپا؛ شکاف بی‌سابقه‌ای که رو به تعمیق است

با اقدام تازه دولت ترامپ در تنزل موقعیت حقوقی اتحادیه اروپا و فشار بیشتری که برای انزوی آلمان و فرانسه در موضوع برجام وارد می‌کند، روند واگرایی میان دو سوی اقیانوس اطلس ابعاد جدیدی به خود گرفته است. شکاف شاید با رفتن دولت ترامپ هم ترمیم نشود، ولی امید بستن به چنین شکاف‌هایی در تهران و جاهای دیگر هم عبث و بی‌چشم‌انداز است.



majid-sedghi.jpg
مجید صدقی

مرزواقعیت و اوهام

دومین ساخته بلند علی عباسی فیلمساز ایرانی مقیم دانمارک که درجشنواره کن سال پیش دربخش نوعی نگاه موفق به دریافت جایزه شد اینروزها برپرده ی سینماهای فرانسه است . فیلمی شگفت آور, زیبا و تامل برانگیزکه با بهره گیری از یک افسانه کهن اسکاندیناوی درباره موجوداتی با مشخصات ظاهری انسان /هیولا و همسو با ( خیر ) و ( شر ) تخیل و واقعیت را به زمان معاصر پیوند می زند ودریک کلام نگاهی خاص به انسان دارد .



rosa-l1.jpg
رزا لوکزامبورگ

چنگ در چشمان دشمن، زانوان بر سینه‌اش!

ترجمه‌ی: کمال خسروی

پانزدهم ژانویه، صدمین سالگرد قتل جبونانه‌ی رزا لوکزامبورگ و کارل لیبکنشت به‌دستان آلوده‌ی اوباشِ فاشیست و گماشتگانِ سرمایه و رژیمِ ستم و سرکوب و شکنجه است. به‌یاد این انقلابیون رزمنده و آزادیخواه، ترجمه‌ی بند پنجم از نوشته‌ی رزا لوکزامبورگ زیر عنوان «آنچه اتحاد اسپارتاکوس می‌خواهد» را، که نخستین بار به‌عنوان پیش‌نویس برنامه‌ی حزب کمونیست آلمان در سال ۱۹۱۸ در نشریه‌ی «پرچم سرخ» انتشار یافت، به خوانندگانِ «نقد» تقدیم می‌کنم



Husseinifard-01.jpg
حبیب حسینی‌فرد

از فلسطین تا ایران و قطر؛
سایه سنگین سیاست بر جام ملت‌های آسیا

بازی‌های جام ملت‌های آسیا که در حال حاضر در امارات متحده عربی در جریان است شاید به لحاظ بحران‌هایی که در کشورهای شرکت‌کننده یا در میان آنها وجود دارد کم‌سابقه است. حضور تیم فلسطین نماد عمده سیاست در این بازی‌ها است.
امسال تیم‌های یمن و سوریه و عراق از کشورهایی می‌آیند که کم و بیش درگیر جنگ داخلی یا بحران‌های سیاسی و امنیتی بارزی هستند. ایران هم که تیمش در این بازی‌ها حضور دارد حادترین دوران مناقشات خود با آمریکا و برخی از کشورهای منطقه را طی می‌کند.