reza-alavi2.jpg
رضا علوی

بر صليبش كنيد

ناتوانی بر "چرایی و چیستی حضور نوری زاد ", سازنده ی "شک و ظن بر نوری زاد " است . و این فقط مردمان عادی نیستند که به وی مشکوکند بلکه در میان روشن فکران ما فراوان اند که پرسشگر "حضور انتقادات نوری زاد " هستند و همسو با حاکمان (ناخود آگاه ) می خوا هند که وی را " بر صليبش كنيد " . مردمانى زخم خورده و متنفر از فرمانروایان ، نا دانسته و ناخوا سته بهترين خدمتكاران حاکمان اند .این نوشته نقدی بر "چرایی و چیستی حضور نوری زاد ها " در جامعه می باشد .



AAHajseidjavadi.jpg
علی اصغر حاج سید جوادی

با این قانون اساسی ما همچنان در کرانه تاریخ پرسه می زنیم

پرسش اصلی در این جاست که مردم ایران چه آن طیف قانون شناس و مسلمان و دانش آموخته ای که که اولین دولت موقت راپس از انقلاب ۱۳۵۷ به حکم «تکلیف شرعی» خمینی تشکیل دادند و چه میلیونها مردمی که در راه های مختلف اجتماعی به خاطر رهائی از استبداد و فساد سلطنت شاه به صف انقلاب پیوستند، نمی دانستند که شاه محافظه کار که خواهان ادامه وضع موجود در قدرت بود، هدفش با خمینی مرتجع طالب بازگشت به وضع خلافت در محور حکومت سیاسی و حاکمیّت مذهبی توامان بود؟



reza-allamezadeh70.jpg
رضا علامه زاده

نورورخوانی پرویز صیاد!


ما مازندرانی‌ها یک سنتِ نوروزی زیبا داریم که به آن نوروزخوانی می‌گوئیم. حالا خبر ندارم، ولی هزار سال پیش که در ایران بودم می‌دانستم که در ولایت ما در روزهای نوروزی گروهی متشکل از نقاره‌زن و طبال و خواننده در کوچه‌ها راه می‌افتادند و نوای شادِ بهاری سر می‌دادند.



nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

پاد زهر "دينخويى" آرامش دوستدار
سرگشتگى يك "سكولار دموكرات" در عالم انديشه

ارجحيت و الويت دادن دموكراسى به سكولاريسم و دموكراسى را نقطه مقابل سيستم ولايت فقيهى قرار دادن جان كلام يك مقاله و نگرش يك سكولار دموكرات ايرانى ست تا او را از آرامش دوستدار، ماشالله آجودانى و محمد رضا نيكفر خصوصاً آن اولى و دومى عبور دهد و اين عبور كردن اجباراً بايد، منظرى در راستاى يك راه حل نه براى جامعه اسلام زده ما كه در مقابل ولايت فقيه ايجاد كند و اين راه حل دموكراسى به مفهوم سياسى اش يعنى آزادى و انتخابات آزاد است كه از ذهن سكولار دموكرات ما تراوش مى كند.



Habib-Parzin.jpg
حبیب پرزین

سوسیالیسم و دمکراسی (۵)
دیکتاتوری پرولتاریا

مارکس و انگلس دیکتاتوری پرولتاریا را در سه دوران مشخص مطرح کردند. دوره اول میان سال‌های ١٨٥٠ تا ١٨٥٢ یعنی بعد از شکست انقلاب در فرانسه و دیگر کشورها بود. دوره دوم از ١٨٧١ تا ١٨٧٥ پس از شکست کمون پاریس و دوره سوم از١٨٩٠ تا ١٨٩٢ این دوره پس از درگذشت مارکس بود. مارکس و انگلس علاقه‌‌ای به پیش‌‌گویی زیاد در مورد جامعه آینده، به خصوص شکل حکومتی آن، نداشتند. طرح دیکتاتوری پرولتاریا بعد از شکست دو انقلاب به خاطر این بود که احساس می‌‌کردند برای اجتناب از شکست‌‌های آتی پرولتاریا یا حزب او باید در مقابل نیروهای مخالف، شدت عمل بیشتری از خود نشان بدهد.



تقی روزبه

سال نو، پیام و ضدپیام و محورهای پیشروی

رهبرمادام العمرحکومت اسلامی، هرسال با عناوین پرطمقراقی در حضورکارگزاران نظام از معجون شفابخشی برای درمان دردهای کشور پرده برداری می کند و سال پیشارو را به مقتضای آن نامگزاری می کند. دراین فراافکنی های سالانه گوئی که منشأ و مسئول اصلی تمامی دردها و مصائب موجود نه نظامی که وی رهبری آن را به عهده دارد، بلکه دشمن و اجراءبد هستند.



abbas-shokri.jpg
عباس شکری

مشارکت کدام مردم برای اعتلای کدام فرهنگ و اقتصاد؟

نگاهی به پیام نوروزی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی

سنت نام گذاری برای سال‌ها، آن هم در هنگام تحویل سال، تنها در جمهوری اسلامی و کشورهایی که شعار بیشتر از عمل جاری است وجود دارد. سنتی که بر واقعیات جامعه مبتنی نیست. سنتی که بر شعار و فریب بخش بزرگی از جامعه مبتنی است که جز صدای تک گویی رهبر، چیز دیگری نمی‌شنوند. وگرنه همه‌ی رهبران سیاسی، نه تنها به هنگام تحویل سال، که در دیگر روزهای سال، آن‌جا که لازم باشد، برای مردم پیام می‌فرستند و آنها را برای مشارکت عمومی دعوت می‌کنند. ولی نامی برای سال یا روز معینی نمی‌گذارند.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

بازتاب نقد دیروز در عمل امروز

اکنون اما از تجارب تاریخی برای تنظیم درست نسبت‌ها با همه جریان‌های سیاسی در مسیر مبارزه ملی پیرامون دمکراسی و در گذر از حکومت ولایی که شعار محوری آن می باید انتخابات آزاد باشد، بسیار می توتن و باید آموخت. نه توسل به دین ستیزی در قبال "دین خویی"، نه انحصار گزینی سکولاریستی، نه منزه طلبی سکولاریستی، و نیز در موضوع تنظیم نسبت دمکرات سکولار با دو واقعیت سیاسی کشورمان - سکولاریست‌های آمرانه و دین محوران - نه سکوت، نه بی تفاوتی سیاسی و نه که حل سیاسی در یکی از آن دو و دچار از خودبیگانگی شدن‌ها. ایستادن مان بر محور دمکراسی چونان محور متحد کننده ملی، و عمل بر بستر دمکراسی خواهی از جایگاه سکولار دمکرات!



Behrouz-Sotoudeh.jpg
بهروز ستوده

عارف نبود قاتل بود !

آقای مهدی کروبی که بخاطر اعتراض به کودتای انتخاباتی خامنه ای –احمدی نژاد و پیوستن به صفوف جنبش سبزمردمی که خواهان شمارش رأی شان بودند به غضب خامنه ای گرفتار شده و بیش ازسه سال است در حبس خانگی به اسارت نیروهای امنیتی خامنه ای درآمده است ، چند روز پیش در ملاقات حضوری که با خانواده خود داشته ازجمله گفته است :« آن چیزی که مرا خیلی عذاب میدهد این است که آیندگان و تاریخ چه قضاوتی در باره ما خواهند کرد ؟ واینکه سئوال کنند ، چه عاملی باعث این همه انحراف درانقلاب شد ؟ در حالی که بنیانگذار آن نظام ، یک مرجع تقلید فیلسوف و عارف بود و توانست با نفوذ معنوی اش انقلاب را پیروز کند .»



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

.. که غصّه سرآید!

هرسال نوروز که فرامی رسد، سیدعلی خامنه ای با آن که خود با این جشن و آیین باستانی و دیرپا ابدا میانه ای ندارد و عیدغدیر را برآن ترجیح می دهد، احساس وظیفه می کند که سال تازه آغازشده و پیش رو را نام گذاری کند. غلامعلی حداد عادل، پدر عروس و مجیزگوی مقام معظم می گوید که ایشان این نام گذاری را براساس کسری و کاستی های جامعه انجام می دهد و هر کمبودی که وجود داشته باشد، معکوس آن را به عنوان نام سال برمی گزیند



Ahmad-Pourmandi2.jpg
احمد پورمندی

اجرای بی تنازل قانون اساسی

جمهوریخواهانی که برای تغییر قانون اساسی و پایان دادن به درهم آمیزی دین و دولت و استقرار مردم سالاری تلاش می کنند،- بی آنکه نسبت به نتیجه مبارزه ایدیولوژیک طرفداران برداشت های مختلف از جمهوری اسلامی بی طرف باشند- نمی توانند خود را در این مبارزه سهیم بدانند و در آن وارد شوند. این امر در کنار این واقعیت که قانون اساسی جمهوری اسلامی در وجه غالب خود ایدیولوژیک و ضد دمکراتیک است، سبب می شود که جمهوریخواهان حساب خود را از "اجرای بی تنازل" به درجاتی جدا کنند.



banisadr.jpg
ابوالحسن بنی صدر

هم‌زادی حق و عدل

پیام ابوالحسن بنی‌صدر به مناسبت نوروز،

نوروز، که برشما مبارک باد، روزی شد و ماند که ایرانیان دریافتند حق و عدل همزادند و دادگری میزان است. در عصر جمشید بود که میزان عدل تنظیم کننده رابطه‌ها و به سامان کردن زندگی فردی و جمعی شد. در آن عصر که عدل میزان گشت، قدرت نبود زیرا رابطه‌ها، رابطه‌های قوا نبودند. رابطه‌ها، رابطه‌های حق با حق بودند. انسانهای مستقل و آزاد در سرزمینی می زیستند که سبز و شاداب بود. چون حق بود و قدرت نبود، پس، گرسنگی نبود، سیری بود. پیری نبود، جوانی بود، دشمنی نبود، دوستی بود، ناامیدی نبود، امید بود. غم نبود، شادی بود. ترس نبود، شجاعت بود.



Mohammad
محمد احمدیان

من این معضل را بر می گزینم

چیزی را که نزد دوستم هنگام گفتگوی تلفنی بر زبان راندم، مرا غافلگیر کرد. گفتم، برای من جلب توجه است که بدانم یک برده، همین طور یک برداه دار، چه گونه خویش را احساس می کردند.
جوان که بودم سوسیالیم را برگزیدم. سوسیالیسم تصور من از یک جامعه عادلانه بود. از یک جامعه انسانی شده.



nikrouz-owladazami-s.jpg
نیکروز اولاداعظمی

فرهنگِ زمانتهى* ما
دلبستگى وافر و مسحور به دو رويداد فرهنگى

ما ايرانيان همواره دوست داشتم و داريم كه بيگانهء غير ايرانى از رويداد فرهنگى ما تعريف و تمجيد بعمل آورد يا بدان روى خوش نشان دهد خصوصاً راجع به دو رويداد فوق الذكر تا هوش از سر ما بپرد و مسحور و محصور شده بدان دو رويداد، در اغفال مانده گى خويش به بى نيازى دشوارى انديشيدن، دمى بياساييم.



Araz-Fani2s.jpg
آراز فنی

ضرورت استقلال عمل سازمان های حقوق بشری (۲)

در این قسمت اگر چه کلی و کوتاه نگاهی خواهیم داشت به ساختارهای قدرت موجود که در تغییرات سیاسی دنیا نقش جدی بازی می کنند و مهمتر از همه تعریف علمی، معنی ارتباطها و نیز دستور جلسات سیاسی را تعین می کنند. تعداد زیادی از این قدرتها همزمان حامل دو نوع قدرت هستند:



aazami.jpg
محمد اعظمی

نکاتی در باره استراتژی سیاسی

هدف استراتژی سیاسی چپ ایران به طور کلی دستیابی به آزادی و برابری و عدالت اجتماعی است که تا کنون سوسیالیسم نامیده شده است. اما برای اینکه این اهداف در حد شعار باقی نمانند و بتوانند به عمل درآیند، زمینه هائی لازم است. این زمینه ها فعلا در چشم انداز میان مدت، در کشور ما قابل مشاهده نیست. مبارزه نیروهای چپ هدفش ساختن بستر و زمینه ای است که برابری و عدالت اجتماعی در محیطی آزاد و دموکراتیک قابل لمس شود. با چنین درک و دریافتی از هدف استراتژی سیاسی، وظیفه ما در مقطع کنونی، استقرار دموکراسی است.



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

محیط زیست ایران در سالی که گذشت، ویرانگری بیشتر

ما در حال تحویل مملکتی خالی به نسلهای آینده هستیم. ویرانگری زیست محیطی در ایران به بالاترین سطح رسیده و بیانگر یک خودکشی همگانی است. در این کشور ما مدیران و وزارتخانه‌هایی داریم که بیشتر در پی ساخت و پاخت برای تخریب منابع طبیعی هستند. آنها وقتی مقرراتی را برای محیط‌ زیست وضع می‌کنند در پی اجرای این قوانین نیستند، زیرا می بینیم که بمرور محیط زیست ایران نابسامانتر میگردد.



borghei.jpg
محمد برقعی

در نادرستی سرنگونی حکومت های منتخب از طریق تظاهرات خیابانی

از آغاز پیدایش دموکراسی چنین تعریف میشد " دموکراسی یعنی حکومت اکثریت " در نیمه قرن بیستم و گسترش این گونه نظام ها در سراسر جهان اشکالی بنیانی در این تعریف پیدا شد و آن دیکتاتوری اکثریت ، به ویژه در عملکرد آن در کشورهای غیر غربی که سنت چنین حکومتی را نداشتند. از جمله در بسیاری از کشورهای آفریقایی وسیله ای شد برای تسلط یک قبیله بر کشورT و محروم کردن دیگر قبایل از مزایای دولت ،و در عمل رشد نابرابری های شهروندان یک کشور . چنین شد که دموکراسی تعریفی نوین یافت " حکومت اکثریت با حفظ حقوق اقلیت "



Majid-Sharif-s.jpg
تراب حق‌شناس

اداء دین به مجاهد شهید مجید شریف واقفی

اردیبهشت ۱۳۵۴ بود که دیگر از بغداد پایگاه مان را به دمشق منتقل کرده بودیم که از رادیو ایران خبر کشته شدن مجاهدی به نام مجید شریف واقفی را به دست همرزمانش شنیدیم. یکی از کسانی که دستگیر شده بود و اعتر​اف می کرد که این حادثه رخ داده مجاهد شهید محسن خاموشی بود. وقتی از او علت این قتل را پرسیدند گفت: "سنگ انداختن در راه سازمان". خبر و نوع حادثه برای ما بسیار حیرت انگیز بود.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

باید ازما تشکر کنند!

انتشار گزارش های دبیرکل و گزارشگر ویژه سازمان ملل با واکنش های تند کارگزاران نظام درطیفی از دشنام تا انکار روبروشد. پیش از این نیز شخص مقام معظم رهبری بیش از یک بار دغدغه خود در این باره را نشان داده و (نقل به مضمون) گفته بود که اگر درمورد پرونده هسته ای کوتاه بیاید، غربی ها موضوع های دیگر ازجمله حقوق بشر را پیش خواهند کشید. موج هایی از توهین و ناسزا نثار دبیرکل و گزارشگر ویژه سازمان ملل شد. ازجمله: محمد جواد لاریجانی، دبیرستاد حقوق بشر قوه قضاییه درشبکه دو سیمای ولایت مطلقه فقیه گفت: «[احمد شهید] تشخیص نمی دهد که قصاص غیراز اعدام و یک قانون بسیار پیچیده است که حق فرد خصوصی است لذا قصاص اختلاف و کینه را حل می کند و سبب میشود که حکومت جامعه را به بخشش تشویق کند، ازاین رو، آنها باید از ما تشکر کنند»!



حسن ی.الف.

در ستايش انصاف

نامه ای از يک دوست: نقدی بريادداشت سردبير

رضای عزیز! شما دهها هزار جوان فدایی فداکار و جان بر کف را، که شماری از آنها از عزیزترین دارایی خود یعنی جانشان مایه گذاشتند، و بازماندگان میان سال و احیانا کهن سالان کنونی همان سازمان را، که در چهارگوشه جهان پراکنده اند و هنوز هم، به رغم تمام رنج ها و محرومیت ها، از آرمان های بلند انسانی و ملی خود دفاع می کنند، فدایی جهل می دانید و تقدیس گر نادانی؟ ممکن بود که پویانها و احمدزاده ها امروز زنده باشند و ديگرانی مرده، آیا امروز درباره این بازماندگان عنوان «فداییان جهل» را مناسب و عادلانه و اخلاقی می دانید؟ یقینا چنین نیست و شما هرگز امری بدیهی را انکار نمی کنید.



فرامرز دادور

نگاهی به مشخصاتِ سازمان چپ دمکرات

سوال اصلی این است که آیا این نوع سازمانها از چه نوع قابلیتها و وظایف نظری/عملی میتوانند برخوردار شده و با اتخاذِ چه روشها و راهکردهای سیاسی میتوانند تاثیرگذار باشند. با توجه به اینکه انسان موجود اجتماعی است و عمدتا در پرتوی وجود ارتباطات و اقدامات جمعی قادر است که در جهت ایجاد بدیلها و شرایط بهتر برای کلیت جامعه قدم بردارد، طبیعتا برای حل معضلات و کاستیهای اجتماعی نیز به ابزار و اشکال جمعی و در واقع انواع سازمانیافتگیهای گروهی نیازمند است.



borghei.jpg
محمد برقعی

مرگ دموکراسی با ترفند های دموکراتیک

تن دادن به یک حکومت نادرست برای مدت محدود بسیار سالمتر و کم خطر تر از سرنگونی یک حکومت منتخب با عواقب خونبار پس از آن است . اگر بجای قانون خیابان تعیین کننده سرنوشت کشور شود هر کس از گوشه ای می کشد . نیروهای داخلی هر یک نظری دارد و کشورهای همسایه و ابرقدرت ها هر یک به حمایت آلت دست خود سعی به دخالت می کنند. آشفته بازاری که به قول معروف سگ صاحبش را نمی شناسد . همه کس داند که در چنین شرایطی صدها گروه با دهها نظر میدان دار می شوند که هرکس راه و ردوش خودرا بهترین می داند و چه مشتها که به هوا بلند نمی شود و چه کف ها که برلب ها آورده نمی شود



chidan.jpg
شیدان وثیق

منشور حقوق شهروندی دولت روحانی
طرحی برای حفظ دولت فراگیر دینی

پیش نویس منشور شهروندی دولت روحانی در ۵ آذر/ ۲۶ نوامبر گذشته منتشر می شود. از آن زمان تا کنون، پاره ای از فعالان سیاسی و جامعه ی مدنی در خارج و داخل کشور در باره ی این منشور اظهار نظر کرده اند. بخشی که خود را مطالبه محور می نامد به استفبال مشروط منشور رفته است. بخشی دیگر، به ویژه در میان جنبش مستقل زنان، دست به نقد و افشای آن زده است. من در این نوشتار کوشش می کنم از موضع بررسی مسایل اجتماعی در جمهوری اسلامی از دیدگاه سه سلطه حاکم بر جامعه یعنی سلطه دولت ضد دموکراتیک، سلطه دین و روحانیت و سلطه مناسبات سرمایه داری، این منشور را به منزله طرحی برای حفظ دولت فراگیر (تمامت خواه) دینی در ایران مورد بررسی قرار دهم.



mohammad-gharagozlou.jpg
محمد قراگوزلو

از کرونبرگ تا اشتون، غوغا بر سر چیست؟


قیل و قالی که در خصوص ملاقات کاترین اشتون با یک فعال حقوق بشر و مادر زنده یاد ستار بهشتی راه افتاده و از قرار به منازعه یی جدید در میان جناح های حکومتی انجامیده از چند منظر قابل تامل است. من در این مجال خواهم کوشید به اجمال نکاتی را مطرح کنم.



»  لائیسیته وسکولاریزاسیون: دین وحکومت
»  استانداردهای مکتب مصدق و تئوری حکومت ملى
»  ما فدائی خلق خود هستیم
»  به مناسبت تولد ویدا حاجبی تبریزی!
»  چند نکته درباره‌ حرکتِ سیاهکل و جنبش فدایی
»  " مادرانِ زخم‌های انتظار"
»  آخوندهای ایران و دستورشان برای برگزاری مراسم نوروز!
»  حضور سكولاريسم در بطن تناسب قوا مهار خشونت فرهنگى-دينى ست
»  حقوق بشر؛ عرصه تازه "نرمش‌های قهرمانانه"؟
»  چشم‌پوشی آزادانه از استقلال و آزادی!
»  نقطۀ عطف (چرخشگاه) و نوروز
»  سلام بر آستین های بالا زدۀ زنان در ایران
»  سخنان شما حتی وجاهت شرعی ندارند! - (بخش پایانی)
»  سخنان شما حتی وجاهت شرعی ندارند! - (بخش نخست)
»  نظریه میان برشی: ابزاری برای فهم پیچیدگی و گوناگونی موقعیت زنان
»  روزی به درازای یک قرن؛*
»  پيوند جنبش زنان با جنبش کارگری ضرورتی انکار ناپذير برای نیل به رهایی!
»  خیزشی بلند برای جهشی کوتاه در پروژه وحدت چپ
»  تضادهای اصلی و عاملان دگرگونی در جمهوری اسلامی از دیدگاه رهایش از سلطه ها
»  «حرف حساب جواب ندارد»، جنجال دارد!
»  بحران در اوکراین: چه کسانی آنرا بوجود آورده اند؟
»  اعدام فرزانه ، هدیه خامنه ای بمناسبت ۸ مارس به زنان ایران
»  "هان اى شرم سرخى ات پيدا نيست"
»  رخداد های اوکراین در چند پرده
»  روز جهانی زن
»  گفتارِ در جلسه برای رفعِ حصر و آزادیِ زندانیان سیاسی و عقیدتی ایران
»  چـــه چیز تعییر کرده است؟ در رابطه با مشی شکوفائی
»  مسئولیت فردی موجب امتنان؛ مسئولیت جمعی فراتر از آن!