ata-houdashtian2.jpg
عطا هودشتیان

لغزش های نطری "روشنفکر دینی"

تاکید براین نکته اهمیت دارد که اگر در شرایط امروز ایران مفهوم روشنفکر دینی را به چالش میکشیم و لغزشهای نظری آنرا به بحث میگذاریم، این تلاش را میبایست در چهارچوبه یک گفتگو همگانی میان تجددخواهان، گرایشات ترقی خواه دینی و غیر دینی بطور کلی فهمید. به عبارت دیگر این تقابل فکری با دین گرایان ترقی خواه –نوگرایان یا روشنفکران دینی- نه نمودی از ستیزه جویی و بر پایه دیدگاهی حذف گرایانه، که خود جلوه ایست از یک گفتگوی فکری و مدنی برای ارتقاع درک ما از مفهوم روشنفکری، سکولاریسم و بلاخره دمکراسی.



بهرام خراسانی

بزرگش نخوانند اهل خرد
که نام بزرگان به زشتی برد

حتی درست‌ترین و با ارزش‌ترین نقدها و سخنانی که در هنگامه‌ای می‌توانند دوران ساز، راه‌گشا، و نشان "فضل"، پاک‌سرشتی، و خردمندی گوینده یا نویسنده باشند؛ در هنگامه‌ای نابجا، تکراری و کلیشه وار؛ می‌توانند نشانی از توهم، خود بزرگ بینی، و "فضل فروشی" همان سخنور یا نویسنده باشند. این گزاره هنگامی بیشتر معنا پیدا می‌کند که ما بخواهیم پیرامون یک پدیده اجتماعی مهم و مؤثر سخن گوییم (چه مثبت، چه منفی)، بی‌آنکه خودمان نقشی در تقویت خوبی‌ها، و یا کاستن از بدی‌های آن داشته باشیم. به ویژه اینکه همواره عیب دیگران را از دیدگاه خود ببینیم، و هیچگاه به بد و خوب آنچه خود کرده‌ایم؛ نپردازیم. یعنی، خود را پهلوان همیشه پیروز میدان بپنداریم و یا وانمود کنیم



esfahani.jpg
محمدعلی اصفهانی

فرصتی زودگذر برای جنبش، آينده ی ايران،
مقابله با محاصره و با جنگ احتمالی

۲۵ بهمن را توده ها آفريدند. اما به دور از جوانمردی است اگر ايستادگی و پايداری و نقش ويژه ی «همراهان جنبش»، آن سه چهره ی شاخص ِ اينک در بند اهريمن جماران را در آفرينش آن از ياد ببريم. «همراهانِ» (و نه رهبرانِ) بی ادعايی که بهای وفای به عهد خويش با مردم را در محدوده ی چهار چوب همان عهدی که کرده بودند پرداخته اند و می پردازند.



abdolsatar-doshouki-s.jpg
دكتر عبدالستار دوشوكی

از الماس های سردار مدحی تا خیرات اولاف پالمه

اولین ایراد اساسی به این جلسه که قرار است بزودی در استکهلم تشکیل شود، به انتخاب اسم آن وارد است. اسم این جلسه "اتحاد برای دمکراسی" می باشد. اولا نشست خودمانی و گردهمایی بین خودی ها "اتحاد" نیست. اگرچه آنها در محراب و منبرهای عمومی ادعا می کنند که پایه و اساس کارشان بر اصل تنوع، تکثرگرایی و پلورالیسم و نفی انحصارطلبی است، اما ظاهرا قرار و مدارها بر این نهاده شده است که در خلوتکده بنیاد اولاف پالمه آن کار دیگر را بکنند. دوما ً استعمال واژه دمکراسی توسط کسانی که دمکراتیک، کثرتگرا و شفاف عمل نمی کنند، بیشتر به یک شوخی شبیه است تا یک حرکت جدی ملی و دمکراتیک!



در دفاع از سوسیالیسم (39)

تحریم انتخابات مجلس را به کارزار اتحاد ملی مبدل سازیم!

جمعی از هواداران سازمان فدائیان خلق ایران- اکثریت (داخل کشور)

انتخاباتی محدود و غیر دمکراتیک. انتخابات در جمهوری اسلامی همواره غیرآزاد، غیر دمکراتیک و ناسالم بوده است. به جز اولین دورۀ انتخابات، در هیچ دوره ای از انتخابات جمهوری اسلامی امکان مشارکت نیروهای مخالف و اپوزیسیون وجود نداشته است. آنها تنها می توانند به عنوان سیاهی لشکر بر سر صندوق های رای حاضر شوند، نه می توانند کاندیدایی معرفی کنند و نه حتی می توانند برای حمایت از کاندیداهای تأئید شده، وارد تعامل سیاسی شوند.



reza-alavi2.jpg
رضا علوی

نخبگان و ویروس خون نفتی

نخبگان سیاسی یک دولت یکی از نیروهای موثر در فرآیند سیاست گذاری ها و تصمیم گیری های کلان یک حکومت هستند. حتی خودکامگان و دولت های دیکتاتوری نیز نخبگانی دارند که روش زمامداری را به آنان می آموزند و به عنوان "اتابک" و "لله" محافظ قدرت و قدرتمندان هستند، اما حکومت اسلامی با بحران ایدئولوژیکی نخبگان درگیر است. اگر مامون، جعفر برمکی را به عنوان دبیر در اختیار داشت و هیتلر و موسولینی مشاوران و نخبگانی را در حیطه خویشتن داشتند، اما تاریک اندیشان وطن با خلاء متفکران و برنامه ریزان دولتی در زمینه های متفاوت روبرو هستند.



chidan.jpg
شیدان وثیق

کدام چپ؟

به بهانه‌ی آغاز روند گفتگوها برای شکل‌دهی تشکل بزرگ چپ

گفتگو پیرامون کدام تغییر وضع موجود در ایران با توجه به وضعیت آن، به بیان دیگر گفت‌و‌ گو درباره‌ی معضل چگونگی پیوند مبارزات مبرم کنونی برای آزادی، حقوق بشر، جمهوری‌، دموکراسی‌ و لائیسیته از یکسو با مبارزه برای برابری‌ و بر ضد‌سرمایه‌داری و دولت‌گرایی از سوی دیگر‌، یکی از موضوعات اصلی بحث برای ترسیم سیمای کلی چپِ دیگر را تشکیل می‌دهد.



soheil-rouhani.jpg
سهيل روحانی

حمايت از گلشيفته فراهانی حمايت از همه زنان ايران است

(نقدی بر مقاله آقای مرتضی کاظميان: گلشيفته يا پرستو و فاطمه و مرضيه )

انصافاً بفرمائيد خانم فراهانی چه موقع بايد کاری را که کرد می کرد تا او و مدافعانش را به «وقت ناشناسی»، لطمه زدن به زندانيان سياسی و اخلال در فعاليتهای جنبش سبز متهم نکنيد؟ در دو سال اخير، کدام روز بوده است که زندانی سياسی نداشته ايم يا با بحران سياسی رو به رو نبوده ايم که خانم فراهانی بتواند با خيال راحت، و بدون ترس از اتهاماتی که به ايشان زده می شود، حق شهروندی اش را اعمال کند و آن طور که می خواهد در برابر دوربين ظاهر شود؟



masoud-noghrekar02.jpg
مسعود نقره کار

" استشهادی های رژیم آماده انفجار در اروپا و امریکا "

شاهد جنایت های حکومت اسلامی( بخش چهارم)

در پادگان امیرالمومنین اهواز و لشکرحمزه ی سید الشهدا در ارومیه حدود ۵۰۰ نفر استشهادی آماده ی عملیات هستند ۲۰۰ نفرشان ایرانی و بقیه لبنانی، فلسطینی و عراقی اند.این ها از فرزندان بی سرپرست شهدای جبهه ها و یا عملیات استشهادی هستند. استشهادی های رژیم اسلامی یک بمب سیارند و در صورت بروز جنگ نظام آن ها را برای انجام عملیات به اروپا و امریکا و کانادا اعزام خواهد کرد تا در سطح شهرها خود را منفجر کنند.



mohammad-gharagozlou.jpg
محمد قراگوزلو

از تشدید تحریم ها تا امکان جنگ آمریکا – ایران!

دولت ایران نیز می تواند با تاکید بر خطر جنگ افروزی های امپریالیسم آمریکا و تشدید مناقشه ی لفظی با "استکبار جهانی" به رشد قدرت نظامی خود ادامه دهد، ناتوانی در پاسخ گویی به نیازهای اولیه ی معیشت کارگران و زحمت کشان را به گردن دشمن حاضر در منطقه بیاندازد و فقر و بی کاری و تن فروشی و هرج و مرج بازار ارز و سکه و خشک سالی و عدم مشارکت درانتخابات و هر درد بی درمان دیگری را به دست از پا درازتر آمریکا بدهد.



ladan.jpg
امیر حسین لادن

آیا رژیم ، دُم به تلۀ اسرائیل خواهد داد؟

در سالهای اخیر ، چندین انفجار در رابطه با تأسیسات هسته ای و پشتیبانی در نقاط مختلف کشور رُخ داده و و پنج تن از متخصصین هسته ای میهنمان ترور شده اند. این عملیات برنامه ریزی شدۀ تخریبی و ترور ، برای بتعویق انداختن دستیابی جمهوری اسلامی به تکنولوژی هسته ای آغاز شده و امروز اسرائیل از آن برای تحریک و وادار کردن رژیم به مقابله بمثل استفاده میکند.



paya-rastgonia.jpg
پایا راستگونیا

تیری به چشم اسفندیار


آنچه آشکار است اینکه دامنۀ ماجرا جویی های جمهوری اسلامی تا به حد در بر گرفتن تحریم های روز افزونی گسترش یافته است که درتقارن با اتحاد بین المللی افزایش یابنده در نتیجۀ این ماجراجویی و در واکنش بدان می رود تا اصلی ترینِ امکانات حیاتی قدرت را در عرصۀ اقتصادی ، مورد هدف و در دستور برنامۀ عملیاتی علیه حکومت اسلامی قرار دهد .



jalal-ijadi4.jpg
جلال ایجادی

جمهوری اسلامی برای نفت، پارک ملی "نایبند" راتخریب می کند

امروز بوی نفت در "پارک ملی نایبند" ‌پیچیده است و جاده سازی واسفالت و اسکله سازی ومواد صنعتی و آلودگی های ناشی از آن محیط زیست پارک را رنج میدهند وویران میکنند. طاعون اقتصاد نفتی در خدمت طبقه حریص وسود طلب و دستگاه حکومت اسلامی، به جان طبیعت و پرنده وجانور و انسان افتاده است. این تبهکاری نسبت به زیستبوم ناشی از یک خط مشی دائمی تخریب اکولوژیکی و اقتصاد آلوده کننده وسود جویانه ای است که فقط به یک قاعده توجه دارد و آنهم اصل ویران نمودن اکوسیستم، طبیعت و زندگی انسانی جهت کسب سود بی پایان وبازدهی مالی بیشتر ودزدی های کلان. دنیا باید بداند که یکی دیگر از پرونده های سیاه این حکومت دینی، مرگ زیستبوم ایران است.



nakhaei.jpg
شهباز نخعی

افسارگسیختگی اقتصاد!

چه اتفاقی افتاده است؟ چرا قیمت سکه طلا و دلار با شتابی فزاینده هرروز بالا و بالاتر می رود؟ دولت که مرتب می گوید تحریم ها اثری ندارند و براوضاع کاملا مسلط است و جای نگرانی نیست. مقام معظم رهبری که امسال را سال "جهاد اقتصادی" نامیده و رییس جمهوری که اطمینان می دهد وضع ذخیره های طلا وارز کشور هرگز به خوبی امروز نبوده است. معاون بانک مرکزی که تأکید می کند که مردم اگر سکه طلا را بیش از 700 هزارتومان بخرند ضررمی کنند. بانک مرکزی که بخشنامه کرده صرافی ها باید دلار را 1390 تومان بخرند و 1400 تومان بفروشند. پس چرا گوش مردم به حرف های این مقامات رسمی و محترم بدهکار نیست و سکه طلا را یک میلیون و 50 هزارتومان و دلار را 2500 تومان خرید و فروش می کنند؟



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

بهار عربی چه سرانجام تلخی داشت!

اگر بهار عربی به زمهریر دین اعراب و ترکتازی اخوان المسلمین و سلفی تبدیل شد، دلیل بنیادی اش را در استبداد نهادینه شده در این جوامع باید جست که خواسته و ناخواسته اذهان را به سوی ماوراء الطبیعه سوق می دهد. در زمان و مکانی که کتاب برای خواندن منحصر می شود و به انجیل و قرآن، و به تبع آن کتابهای اوراد و دعا و جزوه های خرافات، البته ذهن روشن و اندیشه گلشن به وجود نمی آید. لاجرم متولیان دین و واعظان مذهب صاحبان اصلی رأی و نظر مردم خواهند بود؛ و آزادی و آزادیخواهی همچنان فراموش شده و دست نیافتنی باقی خواهد ماند.



daryoush-homayoun2.jpg
داریوش همایون

پیش از آغاز ــ گفتگوی منتشر نشده

گفتگوی مهرداد حریری با داریوش همایون

آنچه که پشیمانم از آن، این است که ضعف بنیادی و پوسیدگی درونی نظامی را که در آخرین روز‌ها و سال‌هایش به آن پیوستم، یعنی به درونش راه یافتم را نفهمیدم و احساس نکردم. و فرصت‌های بسیاری را از دست دادم. شاید پشیمانی دیگرم اینجاست که وقتی رفتم به درون دستگاه قدرت به مقدار زیادی شیفته قدرت و ظواهرش شدم و غافل ماندم از کاری که با قدرت می‌شد کرد. و آن رساندن پیامی بود که لازم بود و من می‌توانستم بکنم در درون دستگاه. مقداری غافل شدم.



محمود خادمی

انتخابات مجلس ؛ غَزوِه سرنگونی یا شرایط " بدر " و " خیبر "

جنبش اعتراضی مردم معروف به جنبش سبز برای احیا و باز سازی خود نیاز به اکتیویته و فعالیت دارد . انتخابات رژیم مناسب ترین بستری است که می تواند جنبش سرکوب شده مردم را احیا کند ؛ چرا که رژیم ناگزیر است در دوره انتخابات ادای فضای باز سیاسی در آورده و به جهان نشان دهد که مردم ایران در انتخابات آزاد بوده اند . بنابراین از این شرایطی که گذرا و کوتاه است باید مخالفین حداکثر بهره برداری را نموده و با برنامه ریزی و سازماندهی های ضروری باز هم چون دوران بعد از انتخابات ریاست جمهوری خیابانهای پایتخت و شهرهای بزرگ را به تسخیر خود در آورند .



همنشین بهار

جنگ‌افروزان، مُرتجعین را قِلقِلک می‌دهند. (وبالعکس)

جمهوری اسلامی نه تنها در جنگ الکترونیک و قدرت موشکی پیشرفت بسیار نموده، و اینجا و آنجا به یارگیری ادامه داده، این امکان هم صفر نیست که برای حفظ خویش خود را به آب و آتش بزند و این فاجعه در فاجعه است.



soheil-rouhani.jpg
سهيل روحانی

گلشيفته خانم: تولدت مبارک

در اين اوضاع، خانم فراهانی، با ظاهر شدن در برابر دوربين، به جهانيان پيام می دهد که پوشيدن يا نپوشيدن لباس امری خصوصی و انتخابی شخصی است. خانم فراهانی مالک بدن خودش است و حق دارد که آن گونه که می خواهد احساسات خود را با استفاده از بدنش بيان کند. مسلماً کسانی با اين شيوه بيان احساسات موافق نيستند. اين مخالفان مجبور نيستند که اين عکس ها را ببينند.



بهرام خراسانی

تشکیلات سیاسی،
ابزاری ضروری برای به سامان شدن جنبش سیاسی

شاید بتوان گفت که در هیچ دوره‌ای از تاریخ معاصر ایران؛ تعداد نسبی نیروهای اپوزیسیون حکومت و سطح بلوغ و پختگی فکری "فردی" آنها؛ و همچنین سطح بحران اقتصادی و میزان نارضایتی عمومی مردم از حکومت؛ به اندازه امروز نبوده است. از سوی دیگر؛ در این مدت، هیچگاه پراکندگی درونی و از هم گسیختگی ساختار حکومتی، و ضعف فرماندهی آن نیز؛ به اندازه امروز نبوده است.



lawdan-Bazargan-s.jpg
لادن بازرگان

هیچ چیز مهم تر از آزادی نیست

در چهره های گرفته و لبخند های سردشان می بینی که خوشحال نیستند، سرگردانند، در تلاطم اند و نمی دانند که چه باید کرد. این ساختمان های بلند، متروی تر و تمیز، مالهای شیک و مدرن، فراوانی خوراکی، سفرهای خارج از کشور، فیلم های ستلایت، سریال های آنچنانی و تنوع اجناس، کمبود آزادی را برایشان جبران نکرده است. احساسی به بیننده میگوید که در نگاهشان " آزادی" را فریاد میکنند. به قول ژان پل سارتر"انسان محکوم است به آزادی".



احمد فرهادی

دخالت بشردوستانه؟؟

امروز کشور در موقعیتی ویژه قرار گرفته وبا جنگ و فروپاشی دست به گریبان است. در چنین وضعیتی موضوع اصلی حفظ کشور است. میهن ما، خانه‌ی مشترک همه‌ی ما ایرانیان، برای عبور از این ورطه‌ی هولناک به کوشش مشترک آقای رئیس‌دانا، آقای میلانی، آقای علمداری و همه‌ی ایرانیان میهن‌دوست نیاز دارد. «نوشته ها و گفته های پلمیکی و غیرمستند»، به ویژه در این شرایط، زیان‌بارند. به گمان نگارنده به چالش کشیدن و مخالفت جانانه و فعال با مداخله‌ی به اصطلاح بشردوستانه‌ی خارجی به هیچ‌وجه نیاز به چنین روش‌هایی ندارد.



س- سعيدی

جايگزين يک ارتجاع با ارتجاعي ديگر؟

در آستانهً سالگرد قيام سال 57 مردم ايران قرار داريم.

برجنبش نوين مردم ايران و اپوزيسيون، خصوصأ خارج از کشور است که علاوه بر هماهنگي و سازماندهي مبارزهً مشترک جهتِ عقب راندن رژيم اسلامي و يافتن راه حلٌ عملي برای جلوگيری از آلترناتيوسازی ارتجاعي – امپرياليستي ديگری، به ياری همرزمان و هم سرنوشتي های خود در مناطق گوناگون جهان بشتابند و با افشای عوامفريبي ها و سياست های ارتجاعي و ضدانساني ج.ا. ، مانع مظلوم نمايي و جلبِ ترحم برايش گردند. هيچ کس بهتراز خود ايرانيان زخم خوردهً چندين ساله، از عهدهً انجام چنين مسئوليٌتِ مهٌم انساني برنخواهد آمد.



davarpanah.jpg
پرویز داورپناه

تجدید فعالیت گروه «کنت تیمرمن»، خطر جنگ و تجزیهً ایران

مشاجره و عدم استفاده از پرچم سه رنگ شیر وخورشید و سرود ای ایران در اجلاس کلن ـ آلمان

ایراد معترضان در اجلاس کلن براین بود که، پس از برکناری جمهوری اسلامی، تنها استقرار یك نظام دموکراتیک مطرح نیست، بلکه «خواست ما یك نظام سکولار لیبرال دموکرات بر طبق قوانین حقوق بشراست». همچنين نسبت به واژه های ملیت و فدرال شدیداً از طرف جمعی از حاضران ایراد گرفته و اعتراض شد. سپس دو متن متفاوت با نظر معترضان (گروه اقلیت) برای بازبینی به دو کمیسیون متشکل از داوطلبان (دومی برای بررسی و تکمیل قطعنامه اجلاس) ارجاع گردید.



banisadr.jpg
ابوالحسن بنی صدر

«جمهوری» چیست و چرا هیچ صفتی نمی پذیرد!

تحقق جمهوری به این است که اعضای جامعه در رهبری شرکت داشته باشند، هر اندازه این شرکت مستقیم تر باشد، کارایی آن جمهوری بیشتر است. چون هر انسانی شهروند تلقی می شود یعنی مستقل، آزاد و حقوقمند است، پس مسئول است، تمام جامعه در برابر یک نفر، هر نفر در برابر تمام جامعه و همه این جامعه در برابر وطن مسئول است، هر نفری که به مسئولیت خود عمل نمی کند نه تنها استقلال، آزادی و حقوق خویش را تباه می کند بلکه مسئولیت خویش را در قبال جامعه، وطن خویش و طبیعتا در قبال نسل های آینده نقض می کند.



»  توانايىِ انديشيدن يعنى فلسفى انديشيدن بر فرايند شَوَند
»  خلاء اعتماد به نفس و اتکاء به خود در ملت ها و دولت های جهان سوم
»  رابطه سازمان یابی افقی ودموموکراسی مستقیم ومشارکتی
»  ضیافت مرگ در دالاس
»  فیلسوفان، نویسندگان و هنرمندان فرانسوی مخالف اسلام
»  گردنه خطرناک!
»  انتخابات در گیومه ۱. تبیین چیستی مواضع تحریمی اصلاح طلبان
»  گفتگویی صادقانه با یاری دیرینه
»  مسئولیت ما در حفظ میهن
»  چیزی به نام تهران ، چیزهایی به نام تهرانی ها
»  نظری به انتخاب های انجام شده در نظام ولائی
»  نظریه‌ی دولت رانتی و تقلیل گرایی ساده انگارانه!
»  پاسخی به اکاذیب استاندار تهران
»  لطفاً تنگه ی هرمز را ببنديد؛ می خواهيم خوزستان را بگيريم!
»  تجربه‌های شکست خورده سازمان‌سازی در انیران
»  استحاله ی استقلال
»  جمهوری اسلامی و مساله انتخابات
»  در صورت حمله نظامی به ایران در کنار جمهوری اسلامی نخواهیم ایستاد!
»  "نقاط عطف تاریخ محل زایش تاریخند"
»  تنگه و تنگنا!
»  چه کسی زهر در کام آذربایجان می ریزد؟
»  رفراندم!
»  چند جمله در باره ی نقش آموزش و پرورش در تحمل دگراندیشی
»  جنگ و تحریم ها، ابزار های دیگران اند نه وسایل مبارزاتی ما!
»  واجنگا واتحريما تا کي و تا کجا؟
»  حکومت اسلامی و سیاست خارجی اش
»  زهر در گفتمان آذربایجان
»  دکتر یزدی- قربانی تاریخ