logo





گلشيفته خانم: تولدت مبارک

پنجشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۰ - ۱۹ ژانويه ۲۰۱۲

سهيل روحانی

soheil-rouhani.jpg
در اين اوضاع، خانم فراهانی، با ظاهر شدن در برابر دوربين، به جهانيان پيام می دهد که پوشيدن يا نپوشيدن لباس امری خصوصی و انتخابی شخصی است. خانم فراهانی مالک بدن خودش است و حق دارد که آن گونه که می خواهد احساسات خود را با استفاده از بدنش بيان کند. مسلماً کسانی با اين شيوه بيان احساسات موافق نيستند. اين مخالفان مجبور نيستند که اين عکس ها را ببينند.
ديروز دوستی پرسيد عکس برهنه گلشيفته فراهانی را در اينترنت ديده ای؟ نديده بودم. به اينترنت رفتم اما از عکس برهنه، يعنی عکسی که تمام بدن را بدون لباس نشان بدهد، خبری نبود. در يکی از عکس ها، خانم فراهانی از کمر به بالا برهنه بود و با دستهايش پستانهايش را پوشانده بود. در عکس ديگر پستان برهنه اش هم ديده می شد.

بحث در باره عکسها بالا گرفت. آقايی در «دفاع» از گلشيفته گفت که عکس او که «پورنو» نيست که ايراد داشته باشد بلکه اثری هنری است. وی افزود که پورنو عکسی است که مرد را از نظر جنسی تحريک می کند، مثل عکسهايی که در مجله پِلی بوی چاپ می شود، اما عکس گلشيفته که کسی را تحريک نمی کند!!. بنابراين، با آن که برهنه است، چون تحريک کننده نيست، اثری هنری است و اشکالی ندارد. دوست ديگری گفت که اول بايد انگيزه اش را برای اين کار بدانيم. اگر به عنوان ژستی سياسی اين کار را کرده باشد مقبول است اما اگر به خاطر شهرت يا پول کرده باشد کار درستی نکرده است. خانمی در انتقاد از گلشيفته گفت که اگر برای بازی در فيلم لخت شده بود اشکالی نداشت ولی چون اين خانم مدل نيست نبايد برای مجله فيگارو لخت می شد. اينترنت هم سرشار از نظرات موافق و مخالف و ناسزا و ستايش بود. برخی هم می گفتند که شايد اين عکس ها ساختگی و محصول نرم افزارهای کامپيوتری باشد.

من اما برهنه شدن خانم فراهانی را به مثابه تولد دوباره زنی می بينم که با کندن لباسش طنابی را که جامعه مردسالار ايران قرن ها بر دست و پای زنان ايرانی پيچيده و آن را با کمک جهل و خودپسندی و مذهب و خرافات محکم کرده است را پاره کرده و خود را از قيد و بند فرهنگ عقب مانده ای که برای زنان ايرانی جز تحقير و رنج ارمغانی نداشته است رهانيده است. خانم فراهانی، با برهنه يا نيمه برهنه شدن در برابر دوربين، ارزشهای بی ارزش جامعه مردسالار ايران را نفی کرده و بر «عفت» و «نجابتی» تف انداخته است که مروجان و مدافعان و تحميل کنندگان اصلی اش بی عفت ترين، نانجيب ترين، غير مولدترين، رياکارترين و عوام فريب ترين قشر جامعه يعنی روحانيون دولتی اند؛ روحانيونی که زنان را «ضعيفه» و «ناقص العقل» می پندارند و در سی و چند سال اخير، که قدرت سياسی را به چنگ آورده اند، تحت لوای دفاع از عفت و ناموس و نجابت از هيچ گونه بی عفتی و بی ناموسی و بی نجابتی در حق زنان ايرانزمين کوتاهی نکرده اند. اگر آخوندی را يافتيد که در حرف و عمل از برابری زن و مرد دفاع کرد او را به عنوان استثنا کنار بگذاريد.

در جمهوری اسلامی، عمر بهار آزادی برای زنان حتی از عمر بهار آزادی برای مردان هم کوتاه تر بود. اندک زمانی پس از انقلاب بهمن 1357، مزدوران رژيم اسلامی، به تعزيه گردانی آخوندها، با شعار «يا روسری يا توسری»، و ده ها شعار تحقيرکننده ديگر، به جان زنهای به باور آنها بد حجاب افتادند، به صورت زنهايی که آرايش کرده بودند مشت و سيلی زدند و تيغ کشيدند، با موتورسيکلت در پياده روها در اطراف زنها ويراژ دادند و با لگد به پشت شان کوبيدند و يا موتورسيکلت هايشان را به ميان پاهای زنها راندند و آنها را نقش بر زمين کردند. با گذشت زمان، زندان، شلاق، تجاوز و قتل هم به روشهای اجرای امر به معروف و نهی از منکر افزوده شد و تبعيض عليه زنان جنبه قانونی يافت. مردان ايرانی هم اکثراً دست روی دست گذاشتند و مادران و خواهران و دختران و همسران خود را در نبرد برای احقاق حقوقشان تنها گذاشتند. تجاوز به حقوق زنان، در پی کودتای انتخاباتی سال 1388، افزايش يافته و نمونه ای از آن تلاش جمهوری اسلامی برای اجرای برنامه تفکيک جنسيتی در دانشگاهها است. ترديدی نيست که زنان قربانیان اصلی نظامی خواهند بود که ولی فقيه و همدستان کودتاچی اش خواب استيلای آن بر ايران را می بينند.

در اين اوضاع، خانم فراهانی، با ظاهر شدن در برابر دوربين، به جهانيان پيام می دهد که پوشيدن يا نپوشيدن لباس امری خصوصی و انتخابی شخصی است. خانم فراهانی مالک بدن خودش است و حق دارد که آن گونه که می خواهد احساسات خود را با استفاده از بدنش بيان کند. مسلماً کسانی با اين شيوه بيان احساسات موافق نيستند. اين مخالفان مجبور نيستند که اين عکس ها را ببينند. کسانی که شيوه ظاهر شدن خانم فراهانی در برابر دوربين را نابودی ارزش ها، بی توجهی به اخلاق گرايی، سوء استفاده از زنان و سقوط جايگاه هنری ايشان می دانند بهتر است که با وجدان خود خلوت کنند و صادقانه برای خودشان روشن کنند که به چه دليل به سايتی که حاوی عکس های برهنه خانم فراهانی بود رفته اند.

تهديدی که عکس های برهنه خانم فراهانی متوجه نظام ولايت فقيه می کند می تواند به مراتب از مقاله های بی شمار سياسی، اعلاميه ها و نامه هايی که آزاديخواهان شجاع و از جان گذشته و زندانيان سياسی به ولی فقيه می نويسند سهمگين تر باشد. اين عکسها دقيقاً يکی از ستونهای اصلی قدرت روحانيت، يعنی مطيع و ذليل و در حجاب نگه داشتن زنان، را هدف قرار می دهد و آن را سست و متزلزل می کند. ميليونها زن و مرد ايرانی می توانند عکس های هنرپيشه محبوبشان را در اينترنت ببينند و به اين نتيجه برسند که ديگاهشان نسبت به خانم فراهانی به دليل آن که خود را به شيوه ای متفاوت بيان کرده است تغييری نکرده است و بی حجابی و حتی برهنه بودن به معنای فساد نيست و چه بسا منعکس کننده صداقت و حقيقت عريان است. رژيم ولی فقيه به اين خطر واقف است و برای بی اعتبار کردن خانم فراهانی تلاش می کند. بی دليل نيست که دستگاههای تبليغاتی جمهوری اسلامی خانم فراهانی را به باد تهمت گرفته اند. رجا نيوز در مقاله ای با عنوان گلشيفته فراهانی بالاخره مقابل دوربين برهنه شد می نويسد: «امثال گلشیفته در دنیای هنر و روزنامه نگاران و موسیقی دان ها و... که به خارج کشور رفته اند نباید برای بازگشت به صدر اخبار سیاسی و هنری، به چنین روش هایی روی آورند و حتی اگر از نظر شهرت اجتماعی، وضعیت مالی و.... در تنگنا هستند و به آنها کاری پیشنهاد نمی شود و احساس پوچی و بی توجهی می کنند نباید خود را به هر شیوه و قیمتی عرضه کنند.» و در زير مقاله، کاربری، در تأييد مقاله و عليه خانم فراهانی، می افزايد: «دیروز روسری از سر برداشت، امروز برهنه می شود و عکس از بدن برهنه می گیرد ... مدتی دیگر باید منتظر هرزگی، فاحشگی و بازی در فیلم های غیر اخلاقی نیز بود.»

تلاش زنان ايران برای دستيابی به حق انتخاب لباس، که به شکل مبارزه با حجاب اجباری تبلور يافته است، بيش از 160 سال قدمت دارد. در سال 1848 ميلادی، طاهره، از رهبران دين بابی، با برداشتن روبنده در اجتماع بابيان در روستای بدشت، حاضران را شگفت زده کرد. روحانيون شيعه که از قدرت نمايی اين زن به خشم آمده و به هراس افتاده بودند، دست در دست حکومت قاجار، کارزار تبليغاتی بزرگی عليه طاهره به راه انداختند، به او اتهام هرزگی، فاحشگی و هم خوابگی گروهی با مردان زدند، زندانی اش کردند و سرانجام در سال 1852 ميلادی به قتلش فتوا دادند و او را در تهران به وضع فجيعی کشتند. نقش طاهره در تاريخ مبارزات زنان ايران بی همتا است. کار طاهره چنان شجاعانه و بزرگ و يگانه است که سالروز برداشتن حجاب در بد شت را بايد در ايران روز زن ناميد.

اکنون خانم فراهانی، با اقدام شجاعانه اش، مبارزه طاهره برای رهايی زنان را گامی به پيش برده است. خانم فراهانی نخستين هنرمند ايرانی نيست که در برابر دوربين برهنه می شود. در سالهای اخير برخی از زنان ايرانی در خارج از ايران برهنه در برابر دوربين ظاهر شده اند اما هيچ کدام از آنها از شهرت خانم فراهانی برخوردار نبوده اند. شهرت و محبوبيت خانم فراهانی مسلماً بر تأثير کار ايشان بر جامعه ايرانی می افزايد.

رژيم اسلامی هنرمندانی را می پسندد که از ارزش های فرهنگی اين رژيم، که حجاب اجباری مهمترين آنها است، حمايت کنند. حمايت از حجاب اجباری به معنای تقويت استبداد دينی است. خانم فراهانی با برهنه شدن در برابر دوربين ارزشهای فرهنگی رژيم ولايت فقيه را به چالش طلبيده است. انگيزه خانم فراهانی هر چه باشد کار ايشان به مثابه اقدامی متهورانه و تأثيرگذار در تاريخ مبارزات آزاديخواهانه مردم ايران به ياد خواهد ماند.

آمريکا، 19 ژانويه 2012


google Google    balatarin Balatarin    twitter Twitter    facebook Facebook     
delicious Delicious    donbaleh Donbaleh    myspace Myspace     yahoo Yahoo     


نظرات خوانندگان:

مردسالاری زير پوشش شعارهای «راديکال»
سعيد
2012-01-24 18:03:36
روی سخنم باگلشيفته نيست، که انگيزه اش ازاين کارش معلوم نيست. هرچندهراظهارنظری که اينک داشته باشد پس از اين همه واکنشهای متفاوت به او، چندان دارای اعتبار واعتنا نمي باشد. من کارش راامر خصوصي وشخضي او ميدانم. روی سخنم باآناني است که هاله ای مقدس و اعتراضي و انقلابي به او و کارش مي دهند. فقط به دو جمله از جملات نويسندهً مقاله دقت کنيد:1-«گلشيفته خانم:تولدت مبارک». يعني که گلشيفته و کارهایش تاوقتي که نيمه برهنه نشده بود بي هويت وفاقد ارزش بوده و تازه حالاست که متولد شده.
2-«خانم فراهانی مالک بدن خودش است و حق دارد که آن گونه که می خواهد احساسات خود را با استفاده از بدنش بيان کند. مسلماً کسانی با اين شيوه بيان احساسات موافق نيستند. اين مخالفان مجبور نيستند که اين عکس ها را ببينند»
اولا معلوم نيست ايشان ازکدام احساسات حرف مي زنند؟. دومآ مگر ايشان فکرکرده اند که گلشيفته واقعاعکسهايش رافقط برای تماشاگذاشته که مخالفان يا موافقان نبينند يا ببينند؟ لازم به تکرار بقيهً جملات ايشان نيست که مانندبيشتر هوراکشان مشوق ونديدبديد، ديدونگاه جنسي و مردسالارانه به زن و بدن او دارند. برای خانم گلشيفته وديگراني که در دام نرمها وتبليغات پُست مدرنيستي افتاده اند متاسفم که چنين شاعران و نويسندگاني مبلغ شان شده اند

افراط از هر دو سو
سعيد
2012-01-23 20:47:48
بهتر نیست رفتار وکردار افراد٬از جمله گلشیفته فراهانی٬ را موضوع خصوصی و شخصی آنها بدانیم و وقت و انرژی مان را به موضوعات عمومی عاجل سیاسی و اجتماعی اختصاص دهیم؟. دو موضع افراطی
همیشه باعث انحراف از مسیر اصلی بحث ها میشوند
. حالا این دو مورد افراطی:
یکی سوپرمدرن ها و«سیاسیون رادیکال» که رفتار مثلا گلشیفته را بدون خواست و اظهار نظرخود او٬
یک حرکت سیاسی و انقلابی و اعتراضی و فمینیستی و زن مبارز قلمداد میکنند و بی توجه به تبعات چنین موضعگیری در جامعه ٬به سردرگمی
واغتشاش در نظر وعمل اعتراضی وسیاسی میپردازند.

دیگری «پاسداران اخلاقی» هستند که بدون توجه به ریشه های اجتماعی وفرهنگی واقتصادی اخلاق٬
هر حرکتی از جمله حرکت گلشیفته را زلزله اخلاقی به حساب می آورند و با ندیدن معضلات بسیار بدتر
اجتماعی و اقتصادی و ..و.. به تحریک بداندیشی
وتنگ نظری بیشتر دامن میزنند.
هر دو این افراط گری ٬ زیر پوشش حقانیت «انقلابی» گری و «فمینیستی» از یک طرف٬ و اخلاقیات ناب و «منزه» از طرف دیگر٬ باعث انحراف از پرداختن به
مسایل اساسی تردر مبارزات مردم ميشوند




yek zan
2012-01-22 20:41:31
ا شما هم از همون قماش تفریط و افراط هستید از همونها که آسمون و ریسمون رو به هم میدوزند بدون هیچ هدف مشخصی .به نظر میاد که انقلاب ایران رو خوب به یاد دارد ولی به نویی مثل همون آدمها شما هم در گیرنفس خود و باور خود هستید . به نظر من کامی تفحص در مورد خواسته های زن ایرانی به شما دید بهتری به قضیه میدهد فقط به عنوان یک زن "
ما زنان ایرانی حقوق مدنی و اساسی خود را در چهارچوب جنبش دموکراسی‌خواهی تعقيب میکنیم
چون پيدا کردن کار و ارتقاء اجتماعی و منزلتی همسان مردان، انتخاب پوشش با رعايت حريم‌های جامعه، جدايی بی‌دردسر از همسر زورگو، حق برابر ارث،
این مطالب از مرده دیگری که ما زنها رو بهتر از شما شناخته
به امید نوشتن مطالب بهتر ؛


امیر کمالی
2012-01-22 08:53:06
سلام به همه دوستان

والا تا اونجا که عقل ناقص بنده (بر ناقص بودن برداشتم تاکید و اعتراف میکنم) قد میده این کار این خانم بینوا یه انتخاب فردی برای شرکت در یک کلیپ با مضمونی عمدتا مربوط به سینما است. من و دیگران هم در اینکه از اینکار خوشمان بیاید یا خوشمان نیاید آزادیم اما نسبت دادن لقبهای شرم آور به او توجیهی ندارد و در عین حال ستایش افراطی این عمل یا مقایسه ایشان با افراد مهم تاریخ را هم چندان منطقی نمی بینم. متاسفانه ما ایرانیها عاشق اغراق تا سرحد گزافه گویی هستیم اظهار نظرهای برخی وبلاگ نویسان و کامنتهای پیوسته به آنها بهترین مثال است که همزمان حاوی ستایش عقیده خود و شانتاژ و توهین به عقیده مخالف است. متاسفانه در بین موافقان و مخالفان ایشان هم تقریبا به سهم مساوی از این رفتار دیده میشود

بی رو در بایستی هرچه تلاش کردم که در این کار بعد اجتماعی یا سیاسی پیدا کنم یا آن را به نوعی حامل پیامی در مورد ایران ببینم نشد. این واقعیت که این کار عکس العمل فراوانی در جامعه ایرانی داشته هم ربطی به انگیزه خانم فراهانی ندارد. ضمنا از آنجا که خیلی وقت است که مشخص شده که تا وجود وضع فعلی ایشان شانسی برای بازگشت به ایران ندارد پس اینکار او را نمی توان به شجاعت، خود را به خطر انداختن یا خراب کردن پلها پشت سر خود تعبیر کرد. نحوه پوشش و دیدگاههای مختلف ایشان هم چند سالی است که همین طور است که الان هست پس نمی توانم تولدی دوباره یا انحطاط اخلاقی یا تحول فکری آنچنانی در ایشان ببینم که جای تبریک یا تکفیر داشته باشد. به چشم بنده مساله ساده تر از آنست که مردم میگویند. ایشان در یک کلیپ به همراه گروهی که همگی هنرپیشه های جوان فرانسوی هستند شرکت کرده کلماتی که به زبان فرانسه ادا میکنند بیشتر مربوط به سینما و بازیگری است و تقریبا هیچ ربطی به سیاست و اجتماع ایران ندارد هیچ نشانه ای که این کلیپ را اندکی به گذشته یا حال جامعه یا فرهنگ ایران وصل کند دیده نمی شود. انگیزه ایشان هم چندان مشخص نیست و هر کس ایده آل ها و پیامهای خود را به آن نسبت داده بدون اینکه معلوم باشد که خود ایشان قصدش چه بوده

خلاصه اینکه ایشان به عنوان یک فرد عاقل و بالغ تنها کسی است که حق دارد در مورد اینکه چه بپوشد و در چه کلیپی حاظر شود تصمیم بگیرد و تا قانونی را نقض نکرده به کسی ربط ندارد که چه میکند. انگیزه ایشان هم میتواند انسانی، سودجویانه، از سرهرزگی، برای یافتن کار یا هر چیز مثبت یا منفی دیگر باشد. اما حرف اول و آخر بنده این است که خوب است اگر در تقدیس یا تکفیر او به ورطه اغراق کشیده نشویم (که اکثریت ناامید کننده ای از ایرانیان چنین شده اند). با تشکر و پوزش از طولانی شدن کلام.


میهن صداقت پیشه
2012-01-21 09:05:12
بادرود نمی دانم اسمی از طاهره برده اید منظور شما همان قرطه عین است یا نه. زنی که شاعر بوده در زمان ناصرالدین شاه قاجار و اولین زنی بود که حجاب خود را برداشت غزلی از این شاعر شجریان در سال های قبل از انقلاب خوانده است. متشکرم از نوشته شما خیلی عالی است.


علاقمند
2012-01-20 10:45:13
در این دو سه روزی که از انتشار ویدئوی گلشیفته فراهانی می گذرد، با سیلی از تکریم ها و تحریم ها روبرو هستیم. از اعنت و وااسلامای مذهبیون و مسلمان مآب ها تا اهدای مدال شجاعت و تفسیرهای ناباورانه، از قبیل جملاتی از مقاله بالا که گویا با ظاهر شدن گوشه پستان گلشیفته فراهانی، ارکان جمهوری اسلامی به لرزه در آمده است.
اما، واقعیت چسیت؟
گلشیفته فراهانی نامزد دریافت جایزه سینمائی فرانسه موسوم به «سزار» است. از او و دیگر نامزدهای پسر و دختر خواسته شده که صحنه کوچکی با موضوع برهنگی بازی کنند. همه تن به این کار داده اند، چرا که در غرب گناهی کبیره به حساب نمی آید و کمتر فیلمی می بینیم که از چنین صحنه هائی به بهره باشد.
خانم فراهانی هم که دختر مدرنی است و نسبت به ناسزاهای ملایان و ملانمایان وطنی بی اعتنا، با بی باکی در جلو دوربین ظاهر شده و چند ثانیه ای بخشی از تن خود را می نمایاند. اتفاقا صحنه ویدئوئی بسیار زیباست.
اما اگر خرده ای هم بتوان به ایشان گرفت، مربوط به عکسی است که نیمه از از بدن را با دست هایش بر روی پستان ها، جلو دوربین قرار داده است. به عقیده ناقص من، این عکس زیبا نیست. میشد از زاویه دیگری از همین صحنه، تصویر زیباتری گرفت.
ایراد من به همین خلاصه می شود.
گلشیفته فراهانی هنرپیشه سینماست و شتر سواری هم دولا دولا نمی شود.
بی اعتنائی او به سنت های پوسیده قابل احترام است. او به نیاز حرفه اش که مدرن بودن از الزامات آن ست در جلو دوربین چند ثانیه ای نیمه عریان ظاهر شده، حتما در آینده اگر بخواهد در فیلم های اروپائی یا آمریکائی بازی کند، از این صحنه ها باید بیشتر فراتر برود و هیچ اشکالی هم ندارد. و نیازی به تایید یا نفرین من و دیگری نیست. بگذارید سگ های کیهانی و «فارس» پاسدارانی زوزه بکشند.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد