GilAvaei.jpg
گیل آوایی

فمینیسم پارتی

طوری این حرف را زد که احساس کردم اگر چیزی بخواهم بگویم! همین الان است که هر چه کاسه و بشقاب و لنگه کفش نثارم شود!
همیشه این وضع که با مدیرکل مربوطه پیش می آید بهترین کار را سکوت می دانم و بره شدن در مقابل او تا از جار و جنجال بدور باشم. مخصوصا" امروز که با این همه خستگی اصلا" حوصله اش را هم نداشتم! یعنی همان که بشوخی تکرار می کرد که مردٍ خوب همیشه جوابش سه کلمه است: سلام! چشم! خدا حافظ!



هادی جواهری

یکسال از رفتن( ویشی ) گذشت

نمی خواهم صبر کنم تا غم اش ته نشین شود و بعد بنویسم. چفت و بست نداشته باشد هم عیبی ندارد. همین حالا باید از او گفت.از دوست سالیان دو ر و دیرین. ویشی، ویشی وُ بازی فوتبالمان، ویشی پای بخاری روسی در آن اتاق بزرگ و پچ پچ کردن های مداوم، ویشی وُ کتاب، ویشی وُ دانشگاه صنعتی آریامهر ،ویشی وُ مرباهای خوش رنگ مادرش ویشی وُ آن مطبخ خانه ای که انگار از دل تاریخ سر در آورده بود، ویشی وُ تظاهرات خیابانی، ویشی وُ خانه خیابان هاشمی و آن دو هم اتاقی دوستداشتنی اش (خیام باشی) که عاشق موسیقی فولکلور گیلان بود و تقی بچه ی اهر که هربار با کوله باری از محصولات ناب ولایت می آمد تا جشن خوردنی ها برپا شود.



برزین آذرمهر

باروتِ کینه‌ها...

باروتِ کینه‌های طبقاتی
خمپاره‌ای اگرنه،
در انفجار قلعه ی بیداد؛
چاشنیِ فشنگی،
برضد همگنان،
درشیشلول پنهان در آستین مان !



رضا اغنمی

سلام لندن

نقد و بررسی کتاب

این رمان خواندنی، بخشی از تاریخ اجتماعی پناهندگان درخارج ازکشور است که روی روایت ها باید به دقت تأمل کرد و دردها را شناخت و شکافت. صراحت کلام نویسنده در تبیین آفات کهن فرهنگی و شرح روابط انسانی درحل مشکلات پناهنده ها؛ فارغ ار ملیت و جنسیت به ویژه زبان ساده و بی تکلف نقش آفرین های رمان، ازآثار نیک و با ارزشی است که به همت خانم شیوا شکوری بار ادبیات تبعید را سنگین و پربار کرده است.



Aliasghar-Rashedan05.jpg

واقعیت تلخ

واردکه شدم،ازبلندمجلس بلندشد،بغل بازکرد،به طرفم کناردرورودی آمد.سربه طرف حضارچرخاندوباصدای بلندگفت:
«اینهاش!...شاهدزنده اومد...فرزانه م دایم دنبالش میدویدومیگفت:عموخرگوشم اومد!...»
بغلم زد،سرش راروسینه م گذاشت،دل شکسته زارزد.اصلاوابداباخودش نبود.حرفهاوحرکاتش ازاختیارش بیرون بود.پراکنده گوئی میکرد.
پهلوخودش کنارصندلی واعظ نشاندم.چندآشنای نزدیک دوره ش کردندکه ازآن حالت بیرونش آورند.



reza-allamezadeh70.jpg
رضا علامه زاده

قصه نامكرر عشق در ساختارى نوين
از زبان اورهان پاموك

نوشتن از رمانى پُربرگ با شخصيت‌هاى متعدد و ماجراهاى درهم تنيده‌ى فراوان، كار ساده‌اى نيست حتى براى من كه در دو دهه اخير هر رمانى را كه خوانده‌ام تا چيزى در نقد و معرفى‌اش ننوشته‌ام دستم به رمان ديگرى نرفته است. تا كار را براى خودم ساده كنم از ويژگى برجسته اين رمان، به نگاه خودم، آغاز مى‌كنم؛ از ساختار آن كه به شكل نوينى پايه‌ريزى شده است.



برزین آذرمهر

فردای دریایی

گر نبارم
چو قطره
چون باران
نتراوم چو شبنمی از جان
ندوَم بر لبانِ تشنه لبان
بوی دریا



shida-bazyar1.jpg
جلال رستمی

معرفی کتاب شیدا بازیار‎

شیدا بازیار نویسنده ی ایرانی -آلمانی است. رمان او "شب ها در تهران آرامه" که نزد انتشاراتی معتبر "کیپن هویه- اوند –ویچ" منتشر شده با استقبال اکثر رسانه های معتبر آلمان روبرو شده است . منتقدینِ صاحب نامِ این رسانه ها، نقد های متعددی در مورد این رمان نوشته و باعث شده اند که این نویسنده به طور غیر منتظره ای درعرصه ی ادبیات آلمان به نامی آشنا تبدیل شود و ره صد ساله را یک شبه برود!
"شیدا بازیار" به نسل دوم پناهندگان سیاسی درآلمان تعلق دارد. او دراین کشور به دنیا آمده وتحصیلات خود را در رشته ی "نگارش خلاق" و "روزنامه نگاری فرهنگی" به پایان رسانده است.



Lasse-Stroemstedt1.jpg
کوروش گلنام

سرگدشت شگفت انگیز یک نویسنده سوئدی - بخش چهارم و پایانی،

در باره لاسه استرم استد

به نمونه ای از زبان خود او در زندان می پردازم. این هنگامی است که از سوی زندانیان برای نخستین بار و در میان ناباوری خود، به عنوان رئیس هیئت معتمدان زندانیان(چیزی شبیه به انجمن زندانیان) در زندان مرکزی استکهلم برگزیده شده و به هیچ وجه درست نمی بیند که در چنین جایگاهی که زندانیان به او اعتماد کرده اند، بازهم مواد مصرف کند. اکنون چون ده ها بار پیش از آن، با خود عهد کرده است که دیگر گرد مواد نگردد و در همین هنگام یک زندانی بنام "آلان"(2) وارد سلول او می شود،



nima-youshij-s.jpg
س. سیفی

نامه‌ها و تجربه‌های عاشقانه‌ی نیما

نامه‌نگاری عاشقانه تا سه دهه پیش از این، فرصت و فرجه‌ای مناسب برای دو طرف ماجرا فراهم می‌دید تا خواست و آرزوی خود را با هم در میان بگذارند. ولی امروزه این شیوه‌ و شگرد جایگاهش را به فراموشی می‌سپارد تا ضمن همراهی با زمانه، الگوهای دیگری از تماس و ارتباط‌گیری را بر جایش بنشانند. الگوهایی که بیش‌تر با دنیای جادویی اینترنت همسویی و همخوانی دارد.



برزین آذرمهر

برکشیده خنجری ست ، ماه

بسته راه،
تا بر پگاه،
برکشیده خنجری ست ،
ماه
بر شبِ سیاه .



amir-mombini04-s.jpg
امیر مُمبینی

رزماسوگ

برای حمید اشرف

شَغاد
شَروه ‌خوان مرگ تَهَمتَن شده‌است
اکنون
کنار چاه سیاه برادرکُشانه‌ی خویش

دریغا
که پیکان واپسین
در کمان کیانی سردار مانده است



مرضیه شاه بزاز

اسطوره

راوی،
تازه از راه رسیده،
قصه، کهنه، و روایت نو.
گربه های گرسنه بدنبال لقمه ای
در کوچه ی هاج و واج
به هر زباله ای چنگ می اندازند،
بزیر رگبار تسلیم، خیس.



ا. رحمان

زخمهای نشسته بر تنت

با این همه زخمهای نشسته بر تنت
که دیری است
از شمارش آنها بازمانده‏ایم
غرورت، ای میهن!
چشمان کم فروغمان را
روشنی می‏بخشد،



برزین آذرمهر

درستیزه اند ، زندگان...


می کشد عقابِ موج ، سر
از سکونِ صخره‌ای آب؛
چشمه ها،به سنگ و خاره سنگ؛
اختران، به جسم شب، کشند ، چنگ؛
درستیزه اند ،زندگان ؛



Aliasghar-Rashedan05.jpg

دوداستان کوتاه ازهاشک و پاتریشیاهای اسمیت

ترجمه علی اصغرراشدان

دیدن آن مقدارغذافکری خاص وگزنده رادراوزنده کرد،این واقعیت راهمه ی مردم امروزصبح اول وقت خوانده اندکه بخشودگیش ردشده وبراساس قانون اجرای حکمش تنهابیست وچهارساعت به تعویق افتاده.رواین حساب براساس توافق،حکم راآماده اجراومی توانند ماده قانونی خود رامنظوردارند.همه این افرادکه دارش میزنندوحلق آویزش میکنندوشاهدمرگش میشوند،صبح امروز،صبح فردایاصبحهای بعد،میتواننددوباره زندگی کنندوراحت بروندسراغ خانواده هاشان واودیگروجودنخواهدداشت.



خسرو ثابت قدم

«سطحِ فرهنگ» و «فرهنگِ سطحی» در جامعه بامزه ما (۶)
چیپسِ فمینیستی!

زمانی که [«سطحِ فرهنگ» و «فرهنگِ سطحی» در جامعه بامزه ما] را می نوشتم، قصد نداشتم که بیش از این به چنین موضوعاتی بپردازم و قرار نبود که شماره دو و سه ائی در کار باشد. منتهی مگر در این اوضاعِ کنونی می شود؟ زوال و ابتذال، بی فرهنگی و دوری از تمدن، چنان در تار و پودِ جامعه ما رخنه کرده است که اوجِ آن را در خیابانها و هنگامِ کُشتنِ شهروندان (جشن های اعدام) مشاهده می کنیم.



برزین آذرمهر

در حیطه ی شعور شیطانی...

در حیطه ی شعور شیطانی،
تنِ انسانی،
برعاطفه‌های بکر، گورستانی...
لبی دیگر
نه در لبخند ،



m-shahrokhi.jpg
مهستی شاهرخی

برای چشمانِ زینب

برای زینب که دختِ هیچ پیامبری نبوده است
و همه شکوه و جلال او از همین جاست
از او که به ندای درونش پاسخ داد
از خانه گریخت تا خواندن و نوشتن بیاموزد



Lasse-Stroemstedt1.jpg
کوروش گلنام

سرگدشت شگفت انگیز یک نویسنده سوئدی - بخش سوم

در باره لاسه استرم استد

در دو بخش گذشته از کودکی ، نوجوانی، جوانی و خلاف کاری ها، زندان های گوناگون و فرارهای چندین و چند باره لاسه از زندان ها، تا اندازه ای از وضع در زندان ها و بر خورد پلیس و مقام های مسئول سوئد در مورد او و دیگر زندانیان سخن رفت تا زمانی که او در یک محکومیت دو ساله دیگر با یک زندانی بنام "بنکه" آشنا می شود که زندگی آینده او را دست خوش دگرگونی ای بزرگ ولی منفی می سازد.



bineshe-zibarouz3-s.jpg
محمد بینش (م ــ زیبا روز )

حیرت حضور - بخش نخست

در نوشته های پیشین آورده شد که منظور مولانا از "حیرت" گاهی بیان سرگشتگی آدمیان و اقرار به عجز در شناخت عقلانی حقیقت است، و گاهی بیان ِ حالی ربانی که به پویندگان عارف وعاشق دست می دهد .حالی که ربودگی ِ آن را "حیرت حضور" می توان گفت . حیرت به معنای چند دلی در انتخاب راه درست برای نو گروندگان به
حق می تواند راهگشا باشد، بشرط آن که صادقانه از وی یاری جسته اراده و اختیار خود را بکلی وا گذارد



رضا اغنمی

موانع تکوین دولت مدرن و توسعه اقتصادی درایران
و مشروطیت تا جمهوری ( اسلامی)

بررسی کتاب

درعنوان «دولت مدرن و توسعه اقتصادی» اشاره جالبی دارد به ارتباط تنگاتنگ توسعه اقتصادی دولت مدرن که: «به لحاظ تاریخی، دولت مدرن اساسا در روند انقلاب صنعتی و زایش سرمایه داری شکل گرفت و به نوبه خود نقش مهمی درشکل گیری و شکوفایی نظام سرمایه داری ایفا نمود» . نظریه های گوناگون اقتصادی وتجربه های مداخلات دولتی و رانت خواری را توضیح می دهد و این که همین دخالت ها مانع ازعملکرد بهینه بازارشده و: «با متغیرهای بیشمار که دایم درحال تغییراند و نا اطمینانی قابل توجهی پیرامون ارزش آتی آنها وجود دارد مقدار داده ها واطلاعاتی که برای مداخله موثر دولت دراموراقتصادی لازم میباشد آنقدر زیاد است که این امر را عملا غیرممکن میسازد».



س. سیفی

جنده‌‌بازی در عصر ناصری

از مجموع گزارش‌های یادشده چنین برمی‌آید که جنده‌بازی بیش از همه رفتاری گروهی را به نمایش می‌گذاشت که هر دو سوی ماجرا از اجرای آن به شکل و شیوه‌ای فردی پرهیز داشتند. در عین حال رقص، خوانندگی و نوازندگی نیز بخشی از هنجارهای جنده‌ها به شمار می‌آمد تا جایی که میهمانان و صاحبان مجلس فقط به عنوان تماشاچی در این برنامه‌ها شرکت می‌جستند. چنانکه فضایی مردانه فراهم می‌دیدند که جز جنده‌ها زنان دیگر را به چنین محفلی راه نبود. در نتیجه جنده‌ها گروه‌هایی را تشکیل می‌دادند که مردان از آنان جهت برانگیختن شور و نشاط بهره می‌گرفتند. تا جایی که هم‌آمیزی فقط بخشی از این رویکرد را پی می‌گرفت.



bijan-baran.jpg
بیژن باران

نقد آثار اردشیر محصص

اردشیر خدای خطه خوانای خط طرح، یکی از نام آوران عرصه کاریکاتور و هنرهای تجسمی است. در اختناق و استبداد میهنش آدمهای او در طرحها بقرار زیرند: سربریده، چشم بسته، دست و پا بریده، دیکتاتور با مدالهای شانه پلاستیک، تشتک، کفگیری بسینه، وارونه پا درهوا، پرنده صلح بر کله تفنگدار بیسر، عینک ته استکانی، دو نفر بهم پیچیده در حرکتی از کشتی مانند ضربه فنی. او تجمل، فقر، خشونت، ستمدیدگی، بیقانونی را در طرحهایش با طنزی ارقه جای داده؛ هجو می کند.



ا. رحمان

...خفته در کمین

سکوت صبح خرداد،
هیاهوی کلاغها،
خواب از چشمان خمار بامداد می رباید
نسیم می‏وزد...