saharkhiz.jpg
عیسی سحرخیز

آزموده را آزمودن خطاست!

اکنون شاید باید دوباره "کلاه ها را قاضی کرد"، "تعصب بیهوده" از منظری ملی یا مذهبی را کنار گذارد و شجاعانه بازگشت به آن روش منطقی و آزمایش شده در جهان؛ "برگزاری انتخابات از طریق سازوکارهای سازمان ملل و با حضور ناظران بین المللی".
این طرحی نیست که تصور شود اجرای آن ذره ای از عزت و منزلت کشور می کاهد یا حاکمیت ملی ایران را خدشه دار می کند. این سازوکاری است که جمهوری اسلامی نه تنها به طور رسمی آن را پذیرفته است، بلکه هر از چند گاهی نیز نمایندگان ویژه اش در زمان برگزاری انتخابات دیگر کشورها به عنوان ناظر به این سو و آن سو سفر می کنند و بر سر صندوق های رای و محل های شمارش آرای دیگران حاضر می شوند.



borghei.jpg
محمد برقعی

اکبر گنجی با دو چهره

بخش دوم

آقای گنجی شما و همه کسانی که به نفی شما پرداخته و حتی حکم تکفیر شما را داده اند، شیعه اثنی عشری هستید و هیچ یک دین و مذهب خود را با مطالعه و گزینش به دست نیاورده اید که حتی اگر مطالعه هم می کردید و در ادیان مختلف سر می کشیدید، چندان فرقی نمی کرد. اگر دینی بمانید همین دین موروثی و تربیتی خود را برمی گزینید؛ همان کاری که تقریبا همه ی پژوهشگران دین ها در طی تاریخ کرده اند و کمتر دین خود را عوض کرده اند، و اگر بی دین بشوید بی دین اسلامی شیعه مرتضی علی می شوید.



احمد آل حسین

بحران جهانی و افسون زدگی نولیبرالیسم ایرانی-اسلامی

نولیبرالیسم در هیچ کجای نتوانسته به شکل خالص مثلاً علمی اش عملی شود. در همه جا نولیبرلیسم به شکل ناقص و در امتداد مطامع گروهها و طبقات مسلط ظهور یافته است. علت این است که نولیبرالیسم با فرض های غیرواقعی اش در مورد جامعه مدلهایی را آفریده که تنها چون ابزاری برای تقویت انحصارات غیردولتی و غیرمردمی بکار برده می شوند. آنچه از پایان جنگ تا کنون اجرا شده است را می توان ترکیب التقاطی نولیبرالیسم با سیاست های ضددموکراتیک سه جریان دانست که به ترتیب عبارتند از: 1) نو لیبرالیسم با وعده (2) نولیبرالیسم با خنده و (3) نولیبرالیسم با عربده .



ali-rassekh-afshar.jpg
دکتر علی راسخ افشار

در بارهً ملت و ملی و ملیّت

در پیامی که برای کنگرهً حزب کردستان فرستاده شده است. در مجموع هفت بار واژهً مردم به تنهائی و یا با ترکیب "مردم ایران" بکار رفته است؛ دو بار هم واژهً ملیت در ترکیب "ملیتها و اقوام ایرانی"، و در ترکیب، "پیوندهای تاریخی میان تمامی مردم و ملیت های ساکن این سرزمین" به کار رفته است که برای ما ملیون سئوال برانگیز و مورد انتقاد و غیر قابل قبول و خلاف واقع می باشد.



ammar-maleki.jpg
عمار ملکی

از «نافرمانی مدنی» تا «بدفرمانی مدنی»

(بخش پنجم)- نظرات «مارتین لوترکینگ» درباره نافرمانی مدنی

مارتین لوترکینگ، یکی از رهبران مشهور جنبش ضد تبعیض نژادی علیه سیاهان در آمریکا، از مبارزان و نظریه ‏پردازان عدم ‏خشونت و نافرمانی مدنی به ‏شمار می‏آید که با استفاده از روش های مبارزه مسالمت‏آمیز، جنبش مدنی در آمریکا را به‏راه انداخت.
او در سال ۱۹۴۴ که تحصیلاتش را در دانشگاه آتلانتا شروع کرد با تحقیقات ثورو در مورد سرپیچی از قوانین مدنی آشنا شد.



reza-shahhosseini.jpg
رضا شاه حسینی

جهانی شدن تولید
بزرگ ترین شانس تاریخی ایران در صد سال اخیر(۴ )

در همین راستا یعنی جهانی شدن تولید، برای رشد و توسعه صادرات محصولات ایرانی هم این فرصت تاریخی پیش آمده که اگر به درستی انرا شناسائی کرده و در قالب نسخه های اقتصادی قابل قبول ارائه دهیم راه گشای اقتصاد عملی حقیقی و حقوقی خواهند بود که بتوانند اقتصاد بیمار صد ساله ایران را بطریقه معتدل با راه حل های جهانی و واقعی و آینده نگری آنرا نجات داد.



هژیر پلاسچی

دود مشعلی در صحنه‏های دروغین

وظیفه‏ی ما تبعیدی‏ها، شورش بر علیه وضعیت موجود سپهر تبعید است تا از ادغام تبعید در ساختار نمادین جلوگیری کرده باشیم. ما باید بتوانیم میدان مبارزه و مقاومت را به اندازه‏ی یک جهان گسترده کنیم. ما شهروندان جهان نیستیم. ما تبعیدیان وطنی هستیم که از آن ماست و آن را باز پس خواهیم گرفت.



مجید زربخش

جدال بر سر تعيين «رييس جمهور» در ايران

جدال بر سر تعیین «رییس جمهور» در ایران، گرچه به گونه ای تکرار جدال ها و نمایش های گذشته است، معهذا این کشمکش این بار با ابعادی تازه از درگیری های درونی همراه شده است که بازتاب تزلزل انسجام نظام و بیانگر - نه تنها رقابت- بلکه نگرانی بخشی بزرگ از نیروهای وفادار به جمهوری اسلامی از سرانجام بحران های داخلی و خارجی ساخته ی «رهبر» و رییس جمهور اوست. خودکامگی های «رهبر» و حمایت وی از «رییس جمهور» بی خرد و جنجال برانگیز و مهار نشدنی، مشکلات اقتصادی و معیشتی، گسترش فزاینده ی نارضایتی در میان مردم، انزوای بین المللی و در نتیجه هراس گروه های رقیب از خطراتی که این سیاست و ادامه ی آن می تواند برای موجودیت نظام داشته باشد، درگیری میان گروه های مختلف را، از مدار برخوردهای متعارف درونی خارج ساخته است.



saharkhiz.jpg
عیسی سحرخیز

میرحسین موسوی؛ نامزد مرضی الطرفین؟

ورود میرحسین موسوی به این صحنه، از جایگاه اصلاح طلبی مصطلح باشد یا محافظه کاری مورد نظر اقتدارگرایان، و حتی در ماهیت "نامزد مرضی الطرفین"، به هیچکس جز تمامیت خواهان صدمه نخواهد زد. وی اگرچه به معنای واقعی کلمه در این سال ها در صحنه ی شطرنج سیاسی کشور حضوری علنی و اثر گذار نداشته است، اما طبیعی است که از چندان هوش و درایت سیاسی لازم برخوردار است که بداند چرا ضرورت دارد که در کارزار انتخابات ریاست جمهوری حضوری موثر و دست اول داشته باشد و در روزهای پایانی انتخابات این تصمیم نهایی خود را بگیرد که بماند و یک پای اصلی ماجرا باشد یا در آخرین لحظات کنار برود، و اگر کناره گیری کرد به نفع چه کسی و چه جریانی.



borghei.jpg
محمد برقعی

اکبر گنجی با دو چهره

بخش اول

استقبال از نوشته های ایشان ارتباط تنگاتنگ بلکه حیاتی دارد با نقش ایشان به عنوان یک فعال سیاسی و اجتماعی که هویت دینی دارد، لذا فرو ریختن هر یک از دو پایه ی هویتی ایشان یعنی"فعال سیاسی و اجتماعی" و "هویت دینی داشتن" بنیان آن استقبال و توجه را هم ویران خواهد کرد.



دکتر حسین لاجوردی

سیاهی و نفرت ۱۰ ساله

لحظه به لحظه، روز به روز،هفته به هفته و ماه به ماه، ده سال گذشت. و تمامی این لحظات سخت از یکسو بازگوکننده وحشت و نگرانی تمامی مسئولان رژیم از صدای آزادی خواهی و از سوی دیگر فریاد آزاد خواهی ملت ایران بوده است .



talei.jpg
جواد طالعی

بحران نفت و روزهای تیره ای که ایران در پیش دارد

ایران، روزهای تیره ای را در پیش دارد. این را همه کارشناسان اقتصادی داخل کشور، بارها به دولت گوشزد کردند، اما پاسخی نشنیدند. اکنون، همه بیمناک گسست کامل اوضاع و شورش های کور همگانی هستند و تنها دولت است که می کوشد نشان دهد کنترل اوضاع را در دست دارد. افزایش فشارها، ایجاد گشت های گوناگون خیابانی در شهرهای بزرگ، نظامی کردن فضای کانون وکلای دادگستری پس از دانشگاه ها و افزایش فشار بر زنان، دانشجویان، روزنامه نگاران و دگراندیشان، تنها راهی است که دولت برای کنترل اوضاع آماده انفجار داخلی برگزیده است، اما این امکان وجود دارد که دولت حتی توان تامین مالی نیروهای وفادار به خود را نیز به زودی از دست بدهد.



zerehi.jpg
حسن زرهی

یاد فروهرها و مختاری و پوینده

آنها که رفته اند دیگر نگاه و نظر ما در موردشان چندان موثر اثر نخواهد بود، اما آیا آموخته ایم که درباره ی زندگان با بی مسئولیتی برخورد نکنیم؟ آیا می دانیم که یوسف عزیزی بنی طرف ها همان مختاری ها و پوینده های زنده اند، و حرمتشان را نگاه داریم؟ به هنگام دستگیری یوسف من مطلبی در همین ستون نوشتم و اشاره کردم که اگر یوسف عزیزی در هر جای دیگر جهان جز ایران می زیست به دلیل عشق و احترامش به میهن خویش از او تقدیرها می کردند، اگر تندیسش را بر چهارراهی نمی گذاشتند.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

نامه نگاری برای برون رفت از انزوا ادامه دارد

ریاست جمهوری اسلامی، در حالی با نامه نگاری های خود خواهان مدیرت جهان می شود که قادر به اداره کشور خود نیست، با مصرف میلیارد ها تومان مسافرت های سیاحتی به استان ها ترتیب می دهد، در مدت یک یا دو روز صد ها مصوبه تصویب می کند به گونه ای که گویا، هیچکدام از نهاد و ارگان های اداری و استان داری صلاحیت آن را ندارند که خود به عمران وآبادانی بپردازند و یا آگاهی به نیاز های استان خود را ندارند ، این شیوه حکومت با هیچ معیاری در جهان امروز همخوانی ندارد که رئیس جمهور یک کشور همراه با کابینه خود به استان ها مسافرت کند و در یک فرصت کوتاه صد ها و گاهی هزاران پروژه را بدون توجه به ظرفیت های استان به تصویب برساند.



محمود بهنام

تأثیرات تاکنونی مجازات های بین المللی در اقتصاد ایران

مجازاتهای بین المللی، چنانکه وصف آن ها گذشت، هنوز به معنای تحریم کامل اقتصادی نیست. بایکوت اقتصادی ایران، هرگاه عملی باشد، و یا تحریم نفتی ایران فعلاً مطرح نیست و در دستور کار شورای امنیت و غالب قدرت های جهانی هم قرار ندارد. اما آن چه تاکنون به عنوان مجازات های اقتصادی اعمال شده و می شود، تأثیرات گسترده ای در اقتصاد کشور بر جای گذاشته است.
کاملاً آشکار است که تا جایی که به اکثریت وسیع توده های مردم ایران ارتباط می یابد، تأثیر عملی مجازات های اقتصادی بین المللی چیزی جز کمبود و گرانی شدیدتر، بیکاری باز هم بیشتر و گذران زندگی دشوارتر نیست. در این میان البته، شدیدترین محرومیت ها نصیب کارگران، زحمتکشان و اقشار کم درآمد و متوسط است که بیش از همه در معرض فشارهای اقتصادی و اجتماعی طاقت فرسا قرار دارند.



نیکروز اولاداعظمی

تشدید انتقادها و تهدیدهای علی خامنه ای

بی دلیل نیست که علی خامنه ای در دو سخنرانی اخیر بگونه ای زبان تهدید گشود تا به خیال خام خود خواسته باشد "گربه را دم حجله بکُشد" و از شرایط "بی بند و باری" ( تو بخوان تشدید انتقاد در جامعه) در حوزه مطبوعات لاف می زند، تا شرایط انتخابات مورد نظر خود را فراهم آورده و تحمیل آن را به مردم به کُرسی نشاند



davarpanah.jpg
پرویز داورپناه

فروهر ها و سایر قربانیان را فراموش نمی کنیم

اکنون پس از گذشت ده سال، همچنان دستگاه قضایی حاکم برایران و کل رژیم، مانع اصلی گشوده شدن گره این پرونده و دستیابی مردم ایران به حقیقت است. مسئولان نظام با تمام قوا می کوشند تا نگذارند تلاش خانواده قربانیان قتل های زنجیره ای و وکلایآن ها و نیروهای ترقیخواه میهن مان به نتیجه رسد.



amir-ganjbakhsh.jpg
امیر حسین گنج بخش

سلسله پرسش های ساده از سازمان اکثریت

پرسش دوم : آرمان سوسیالیسم به چه دردی مي خورد؟

خطر آن جاست که همان توجیها تی که در گذشته برای آن زشت کاری ها مطرح می شد امروزه زیر لوای آرمانخواهی تکرارمی شود. سیاست های فاجعه بار دولت بوش ، به این افکار که مدتی جرات بروز نداشتند، فرصت داده است تا همان روش را بازتولید کنند. حرف های تراژیک چون دفاع از حماس و حزب الله تحت عنوان مقاومت مردمی، تا نمونه های حیرت انگیز و کمدی چون دفاع تلویحی از قاچاق مواد مخدر توسط کمونیست های کلمبیایی ، به بهانه مبارزه ضد امپریالیستی و برای آرمان سوسیالیسم.



غلامرضا زنگنه

سئوالات بی پا سخ در ارتباط با انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم!

مردمی که خواهان انتخابات آزاد هستند انتخاباتی که بتوانند شخصی دمکرات را بر مسند قدرت بنشانند که در تاریخ سه دهه گذشته امکان آن نبوده است .فردی که بتواند ایران را به جامعه بین اللملی باز گرداندو حقوق بشر را به اجرا در آورد .کشور را از حمایت از تروریسم برهاند و به افزایش تسلحیات نظامی برای گسترش جنگ دامن نزند. مردم را به آشتی ودیالوگ سوق دهد و با کردها و عربها و سایر اقوام قومی و مذهبی راه سازش را در بر گیرد و به شرکت آنها در تقسیم قدرت و غیر متمرکز بودن حکومت تن دهد.



saharkhiz.jpg
عیسی سحرخیز

خود شکن، آئینه شکستن خطاست

بی توجهی به اسم رمزهایی چون ضرورت به کار بردن عبارت "مقام معظم رهبری" یا "مقام عظمای ولایت" و بسنده کردن به "مقام رهبری" هم بدون برو بگرد حکم اعدام دربرداشت، تنها زمان آن نامشخص بود و بستگی داشت به دادن یک گاف کوچک معمول در حرفه روزنامه نگاری که در شرایط طبیعی به انحای مختلف می توانست رفع و رجوع شود، اما در آن زمان بهانه ی بود برای تصفیه حساب های سیاسی .



ammar-maleki.jpg
عمار ملکی

از «نافرمانی مدنی» تا «بدفرمانی مدنی»

بخش چهارم)- نظرات «لئو تولستوی» و «مهاتما گاندی» درباره نافرمانی مدنی

لئو تولستوی نویسنده‏ی شهیر روسی - کسی که گاندی او را بزرگترین حواری عدم‏خشونت می‏نامد - یکی از کسانیست که به تدوین نظریه‏ی عدم‏خشونت در نوشته‏های ادبی و اجتماعی خود می‏پردازد و بر پیروی از وجدان و مقاومت در برابر بدی با استفاده از تعالیم مسیح تاکید می‏ورزد.




شکیبا

چرا ستون مذهب؟

به راستی چرا هرجا که می خواهید فرمی پر کنید، برای ورود به مدرسه یا دانشگاه، برای استخدام، برای گرفتن گذرنامه و غیره، یک ستون مذهب هم هست؟ (البته بعضی ستون های دیگر هم هست که به نظر من باید برداشته شود اما فعلاً با آن ها کاری نداریم.) کارکرد این ستون مذهب چیست؟ وجود آن بر چه باورهایی استوار است؟ با کمی تفکر به این نتیجه می رسیم که اعتبار آن باورها امروزه زیر سؤال رفته است، اما اثرات آن ها هم چنان در روش های جامعهء ما باقی است.



تقی روزبه

میزان مبسوط الید بودن ولی فقیه!

در حاشیه هدیه ۲۳۰ میلیون یوروئی خامنه ای به قم

محمود احمدی نژاد در سفربه قم حامل یک خبر و هدیه فوق تصور برای اهالی آن جا و قبل از همه برای آیات عظام بود: هدیه ۲۳۰ میلیون یوروئی رهبری به آن ها!. آری ۲۳۰ میلیون یورو! پولی که بنا به ادعای احمدی نژاد قرار شده صرف یک پروژه به اصطلاح ملی یعنی حل مشکل آب رسانی این شهر بشود



saharkhiz.jpg
عیسی سحرخیز

یک هشدار و دو برخورد

آیت الله خامنه ای هفته پیش باز عتاب و خطاب به اهالی مطبوعات کرد و روزنامه نگاران و مدیران رسانه های شدیدا تحت سانسور و خودسانسوری را تهدید کرد که مراقب باشند که اگر دست از پا خطا کنید باز به سرنوشت اسلاف خویش دچار خواهند شد و باز تعطیلی و توقیف در کار خواهد بود و بیکاری و در به دری.



حاتم قادری

لزوم مشارکت انتقادی مثبت

یکی دیگر از مشکلات ما در خطر بودن انسجام ملی است. من شخصاً نمی خواهم بگویم ما باید همواره به یک نوع ناسیونالیسم جامع اعتقاد داشته باشیم ولی اینکه بتوانیم مشارکت اقتصادی و توزیع عادلانه ثروت و قدرت و فرهنگ را برای قومیت ها از امکانات دانشجویان بومی در دانشگاه ها برقرار کنیم و مناظرات و گفت وگوها و خواست های آنها را تقویت کنیم یک حرف پسندیده یی است. جنبش دانشجویی باید بتواند سازماندهی گروه های قومی دانشجویی را انجام دهد.



»  مشارکت انتقادی بر مبنای سیاست دانشگاهی
»  نقدی بر یک بیانیه پیرامون کتاب "چریک های فدایی خلق"
»  سرنوشت کارگزاری اجراییِ جمهوری عدالت گستر در دست مرد چندصد میلیاردی
»  در نمايش “انتخابات” چراغ گفتگو خاموش است
»  نگاهی به نیروی کار و ساختار طبقاتی در کشور
»  برای تنهایی پدرم
»  از «نافرمانی مدنی» تا «بدفرمانی مدنی»
»  سکولاریسم و جایگاه آن در جنبش چپ
»  رئیس دانشگاه تهران در تدارک پادگانی کردن بیشتر دانشگاه است
»  معناي واقعي تغيير در روابط آمريكا با ايران
»  داستان شاه و میرغضب و حفظ قدرت
»  هواداران احمدی نژاد هم دیگر او را نمی خواهند
»  علی کردان یکی از عمال نمونه جمهوری اسلامی است
»  از «نافرمانی مدنی» تا «بدفرمانی مدنی»
»  ريشه يابی مسأله هسته يی ايران، و جنجال غرب
»  كبوتر با كبوتر، باز با باز!
»  رزیم می خواهد حافظه تاریخی مردم را پاک و به شیوه مطلوب خود بسازد
»  قصهِ قديمی ساواک از "چريک ها کشتند" و "رفقايت کشتند"، به حميد اشرف کشت، تبديل شده است.
»  آقای فرهاد رهبر دانشگاه پادگان نيست
»  مشکل خاتمی و گزینه های دیگر انتخابات ریاست جمهوری
»  از «نافرمانی مدنی» تا «بدفرمانی مدنی»
»  مخالفین واپوزیسیون ، در تنگنای رسیدن به آزادی ودمکراسی!
»  بی مصدق نمی شود ملی بود!