علی پورنقوی

گفت و شنود پیرامون جنبش در ۲۵ بهمن و پیامدهای آن (۹)

پاسخ به پرسش های نادر عصاره - ویژه عصرنو

به نظر من دعوت به راهپیمائی در روز ۲۵ بهمن و در همبستگی با مردم تونس و مصر ابتکار به موقع و سنجیده ای از جانب آقایان موسوی و کروبی بود. من انتخاب نمازجمعه و روز قدس در مراحل نخستین برآمد خیابانی جنبش سبز را بارها ستوده ام و آن انتخاب را نشانه "وقوف به درآمیختن" و "پرهیز از درآویختن" با سنن جامعه برای عبور از تنگناهای توسعه مدنی دانسته ام. اکنون هم انتخاب ۲۵ بهمن، انتخابی صراحتاً قرین اما متمایز از ۲۲ بهمن، را نشانه ای ظریف از اتخاذ مسیر و طریق متفاوتی توسط موسوی و کروبی، جز آنچه ۲۲ بهمن طی کرد، تلقی می کنم.




reza-akrami.jpg
رضا اکرمی

گفت و شنود پیرامون جنبش در ۲۵ بهمن و پیامدهای آن (۸)

پاسخ به پرسش های نادر عصاره - ویژه عصرنو

اصولا جنبش دراین دوره در پی بالا بردن هزینه مبارزات خود نبود. رفتار آشکارا مستبدانه علی خامنه ای، چنانکه در ذات نهاد ولایت فقیه نهفته است و حمایت بی چون و چرای وی از تمام وحشیگری های ارگانهای سرکوب کار را به جائی رساند که دور زدن این هدف برای به صحنه کشاندن مجدد مردم را تقریبا غیر ممکن کرده بود. محوری شدن شعار نفی دیکتاتوری و بویژه به سیبل اصلی تبدیل شدن بن علی و مبارک در مبارزات مردم تونس و مصر نیز در برجسته کردن این خواست بی تأثیر نبوده است .همگان دیده اند نمی توان رهبری مادام العمری را برمسند قدرت مطلقه پذیرفت و انتظار داشت رأی مردم در انتخاباتی آزاد متحقق شود و نتیجه آن مشارکت مردم در سرنوشت خود باشد.



مجيد سيادت

گفت و شنود پیرامون جنبش در ۲۵ بهمن و پیامدهای آن (۷)

پاسخ به پرسش های نادر عصاره - ویژه عصرنو

تمام جوانانی که در ۲۵ بهمن به ميدان آمدند به راحتی آگاه بودند که با جان خود بازی می کنند. با تمام اينها، مطابق گزارشهائی که ديده ايم، شايد بيست تا سی هزار نفر در اين مبارزه شرکت داشتند. اين رقم در هر جا و در هر شرايطی، رقمی عظيم است. فکر می کنم هيچ کس اين انتظار را نداشت. رژيم ايران اصلا انتظار نداشت که بعد از سرکوبهای وحشيانه سال گذشته باز هم اينچنين توده ای از مردم در خيابانها به راه بيافتند.



احمد آزاد

گفت و شنود پیرامون جنبش در ۲۵ بهمن و پیامدهای آن (۶)

پاسخ به پرسش های نادر عصاره - ویژه عصرنو

اولين وظيفه اپوزيسيون خارج از کشور انعکاس مبارزات مردم در خارج از کشور مي‌باشد. همچنين تلاش براي هماهنگي بيشتر بين اپوزيسيون، همکاري وسيعتر و يکپارچه کردن تلاشهاي خود براي تاثير گذاري هر چه بيشتر بر نهادهاي بين‌المللي و وادار کردن آنها به دفاع گسترده از مبارزات مردم ايران اهميت بسيار دارد. در کنار اين تلاشها، با توجه به شدت سرکوب در داخل کشور، اين وظيفه اپوزيسيون خارج از کشور است که حداقل در جهت تشکيل يک جبهه سياسي آلترناتيو گامهاي جدي بردارد و بکوشد تا با پروژه‌هاي سياسي مستقل، تحرک جديدي را در مبارزات ضد حکومتي دامن زند.



banisadr.jpg
ابوالحسن بنی صدر

گفت و شنود پیرامون جنبش در ۲۵ بهمن و پیامدهای آن (۵)

پاسخ به پرسش های نادر عصاره - ویژه عصرنو

هدفی که تظاهر کنندگان ایران به آن دادند، همان هدف است که از شمال افریقا تا تایلند، نسل امروز، برای جنبش خویش معین می کند. برای نخستین بار، ما با یک جنبش بین المللی با هدف یکسان سروکار پیدا می کنیم. گرچه در ایتالیا، برای هدف دیگری تظاهر کنندگان شعار برلوس کنی برو را سر می دادند، اما مسئله ای که نسلهای جوان با آن روبرو هستند، یکی است: استبداد فراگیر سرمایه داری لیبرال بر جهان.



aazami.jpg
محمد اعظمی

گفت و شنود پیرامون جنبش در ۲۵ بهمن و پیامدهای آن (۴)

پاسخ به پرسش های نادر عصاره - ویژه عصرنو

ارزیابی من این است که امروز، بخش قابل توجهی از مردم، جمهوری اسلامی و اکثریت بالائی از کل مردم، دستگاه ولایت را نمی خواهند و از شخص ولی فقیه بیزارند، اما هنوز سطح مبارزه همگانی در این حد رشد نکرده است که برای آن به میدان آیند. یعنی مردم به لحاظ ذهنی برای رفتن دستگاه ولایت واکنش مثبت نشان می دهند، اما هنوز در مقیاس وسیع، آمادگی ندارند هزینه های آن را بپردازند. نکته دیگری که یادآوریش را لازم می دانم این است که بین دعوت از مردم برای یک حرکت مشخص و با شعاری معین، با شعارهائی که خود مردم، به دلایل مختلف بیان می کنند، تفاوتی وجود دارد. بی توجهی به این مساله ممکن است ما را به نتیجه نادرستی بکشاند.



محمود راسخ (افشار)

گفت و شنود پیرامون جنبش در ۲۵ بهمن و پیامدهای آن (۳)

پاسخ به پرسش های نادر عصاره - ویژه عصرنو

خش بزرگي از ايرانيان خارج از كشور، چه تبعيدي‌ها و چه مهاجران، تا كنون تا آن جا كه توانسته‌اند از جنبش مردم پشتيباني كرده و كوشيده‌اند صداي مردم را در خارج منعكس كنند. ايرانيان خارج از كشور به طور عمده مي‌توانند فقط عكس‌العمل از خود نشان دهند. اگر در ايران تحركي باشد اين جا هم حركت‌هايي مي‌شود. همان طور كه ديديم در ماه‌هاي سكوت در ايران در خارج هم خبري نبود. آن چه مسئله است وضع سازمان‌هاي سياسي است كه برغم ادعاهاي فراوان نه برنامه‌اي دارند و نه چشم‌اندازي



رئوف کعبی

گفت و شنود پیرامون جنبش در ۲۵ بهمن و پیامدهای آن (۲)

پاسخ به پرسش های نادر عصاره - ویژه عصرنو

شعار مرگ بر ديکتاتور و مرگ بر ولايت فقيه، در دوره قبل نيز پس از مدت کوتاهی طنين افکند. علت آن هم خشم فروخفته ساليان توده های مردم بود. تفاوت، اين بار، درآميختن يک آرزو و خواست، با نمونه های عينی، يعنی سرنوشت بن علی و مبارک بود که جوانان ما به زيبائی آن را به نمايش گذاشتند. اين شعار، که به دنبال رای من کو و به سرعت پديدار گشت، پيش درآمد نفی تمامی نظام جمهوری اسلامی است که در صورت به دست آوردن امکانی ولو محدود، به خواست بخشهای وسيعی از مردم تبديل خواهد شد.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

گفت و شنود پیرامون جنبش در ۲۵ بهمن و پیامدهای آن (۱)

پاسخ به پرسش های نادر عصاره - ویژه عصرنو

خواست "رای من کو" و حتی دعوت به تمرکز بر دولت کودتا و احمدی نژاد، دعوتی متعلق به پریروز و دیروز تلقی می شود و رویکردهایی از این دست، رو به میرایی دارند. خواست تغییر رفتار خامنه ای و برکناری احمدی نژاد، بیش از پیش جنبه طنز به خود می گیرد. خیابان، چیز دیگری می خواهد. مرکزی ترین شعارهای دیروز عبارت بودند از: "مرگ بر دیکتاتور"، "خامنه ای حیا کن، رهبری را رها کن!" و "مبارک، بن علی، نوبت سید علی"!؛