روکسانا صابری

دو شمع فروزان در تاریکی زندان ایران

ترجمه : عباس شکری

پس از دستگیری، آنها مدتی را در بازداشتگاه سپاه برای بازجوی بسر برده و پس از آن به زندان منتقل شدند. ‏بازجویی‌ها در سپاه گاه بسیار طولانی بود. در زندان برخورد بدتر بود. از آنجایی که بهایی‌ها چون "نجس" شمرده ‏می‌شدند، در سلولی جدا از زندانی‌های دیگر بودند. وقتی که به آنها چشم‌بند می‌زدند و می‌خواستند برای بازجویی ‏ببرند، یک روزنامه لوله شده به دستشان داده و پاسداری سر دیگر روزنامه را گرفته و آنها را می‌برد که مبادا با این ‏افراد "نجس" تماس پیدا کرده و "نجس" شود.



بیژن اقدسی

اندوه فقدان فرمانده و عزم جزم رزم

جان‌باختگان یا رزمندگان آن، که در پویایی، از خود گذشتگی، صداقت، جسارت، رفاقت، پی‌گیری و استقلال نظری و عملی آن بود.
در سال‌روز مرگ فرمانده در قتل‌گاه نبردی نابرابر، در ۴۱مین سال‌گرد یورش گستردهٔ چند ماههٔ رژیم کودتا به فداییان خلق، در برابر جان هماره جوان رفقای خود سر به احترام فرود می‌آورم و درود می‌فرستم بر نام یکایک یارانی که از ایستادگی در برابر ظلمت استبداد نهراسیدند و جنبشی را بنیان نهادند که در قلب تاریخ آزادی‌خواهی و دادپژوهی این سرزمین کهن مهر ماندگاری خورده است.



دکتر محمد حسین یحیایی

بانک مرکزی: شریک دزد و رفیق قافله

بانک مرکزی و سیاست گذاران اقتصادی برای فرار از خشم سپرده گذاران به سیاست ادغام اینگونه موسسات اعتباری پرداختند تا مردم مالباخته را سر درگم کنند و با تغییر نام راه فرار خود و دزدان را هموار سازند، مانند موسسه اعتباری کاسپین که فرشتگان، الزهرا مشهد، حسنات اصفهان، دامداران و کشاورزان کرمانشاه، بدر توس مشهد، پیوند، امیر جلین گرگان، عام کشاورزان مازندران و... مالباختگان در مراجعه به این موسسات با آدرس کاسپین روبرو می شوند و در مراجعه به دفاتر کاسپین برای دریافت سپرده های خود با جواب منفی با وعده و وعید های گمراه کننده روبرو می شوند.



نيكروز اعظمى

جنبش هاى مدنى بدون حضور جنبش فكرى فرجامى ندارند

چگونه ممكن است مردمانى در تمام رويداد تاريخ شان زير يوغ نظام بى كفايت بزييند اما حتى يكبار بر ذهنشان اين پرسش خطور نكند كه علت آن چه بوده است؟ بواسطه اين ناتوانى و ضعف پرسايى ست كه هر نوع مطالبات در زمينه هايى مانند احقاق حقوق زنان در جامعه و برابرى زنان و مردان، و بطوركلى تحركات در بطن "جامعه مدنى" نمى توانند موضوعاتى جدى برآمده از روشنگرى باشند و همگى تحت كنترل جناح هاى حكومت باقى مى مانند. مگر اينكه بتوان روشنگرى ايرانى را در اين مقطع از تاريخ نشان داد يا ارتباطى را ميان آنها ثابت نمود.



فرید انصاری دزفولی

جمهوری اسلامی دارد از هم می پاشد!

کشورمان ایران دوران پر التهابی را سپری می کند و به سوژه اصلی جنگ طلبان اسلحه ساز جهانی مبدل شده است. از یک طرف در گیر چندین جنگ پنهان و عیان داخلی و خارجی و محاصره در انواع فشارهای بین المللی می باشد و از طرف دیگر مواجه با رهبری بیمار و خشن و رژیمی درهم فروریخته در حال فروپاشی است. این فروپاشی فقط بدست توانای مردم می تواند سرعت می یابد. نگذاریم خلاء بین مردم و نظام ولایت فقیه را ابر قدرت ها پر کنند و سیاست های ضد ایرانی خود را بر ما تحمیل نمایند. لباس ترس را بدور اندازیم و نسبت به سرنوشت خویش و وطن خود احساس مسئولیت کنیم.



س. حمیدی

هنر همه‌ی مردانِ امام راحل

امام راحل هرچند عمرش را به کسی نداد، ولی سرآخر به ملکوت اعلا ( مثل بستنی فرد اعلا) پیوست. اما فردای رحلت او همه دریافتند که ای دل غافل امامشان شاعر هم بوده است و آنان نمی‌دانستند. آن هم غزل گفتن به زبان فارسی روانی که مردم هرگز از او نشنیده بودند. متأسفانه او هیچ‌گاه با همین زبان سلیس سخن نمی‌گفت تا همه به فارسی‌دانی او حسرت بخورند. با این همه نمی‌دانم چرا عده‌ای پای شهریار را به میان می‌کشیدند؟ لابد خود شهریار از سر صدقه و خیرات صلاح کار خود را در آن دیده بود که دفتر شعرش را به این و آن بسپارد که به نام خودشان به چاپ برسانند.



جلال ایجادی

قدرت سیاسی ایران در آشوب

جنگ سیاسی میان خامنه ای و روحانی جدالی پرمخاطره است زیرا نتایج آن برای کشور و در منطقه آسیب های جدیدی را تولید میکند و حاکمیت دینی را با گسیختگی عریانی مواجه خواهد کرد. البته جمهوری اسلامی از ابتدا رژیمی با ساختار بحرانی بوده است و درگیری های جناحها اغلب با تصفیه حساب حاد یا خونین همراه بوده است. امروز پرسش اینجاست که عوامل بحران برانگیز کنونی کدامند؟ چند عامل را برای فهم این جدال باید در نظر داشت.



عباس شکری

ره به کجا می‌برد؟

نگاهی به برخوردهای اصلاح‌طلبانه و اصول‌گرایانه در دیدگاه روحانی، رئیس جمهور و خامنه‌‌ای، ولی‌فقیه در ایران.

یک ماه از انتخابات ریاست جمهوری در ایران می‌گذرد. چالش‌های پیش و پس از انتخابات هنوز در گرداب تنش بین دو اردوگاه موسوم به اصلاح‌طلب و اصول‌گرا، خاموش نشده و هر روز حرارت آن بیشتر می‌‌شود. کار به جایی کشیده شده است که اکنون مجلس خبرگان، به ناگاه وارد میدان شده و شمشیر را از رو برای اصلاح‌گراها به سرکردگی سید حسن روحانی بسته و خط و نشان می‌کشد.



majid-siadat.jpg
مجيد سيادت

بهانه ها، انگيزه ها ، اهداف و پيامدهای حمله به قطر

به فاصله کوتاهی از سفر دونالد ترامپ به عربستان ،کشورهای عربستان سعودی و امارات متحده ،در پنج ژوئيه ۲۰۱۷ با همپائی مصر و بحرين به طور ناگهانی با قطر قطع رابطه کردند. قطر تنها با عربستان سعودی مرز زمينی دارد که بلافصله قطع شد. مرزهای هوائی و دريائی اين کشورها نيز بروی هر نوع هواپيما يا شناور قطری( ويا از هر کشور ديگر که به مقصد قطر حرکت می کرد) را ممنوع اعلام کردند.



ناصر زرافشان

سعید سلطانپور در آئینه «نسل پس از کودتا»

سعید سلطانپور، گذشته از ویژگی های شخصی اش – که شخصیتی حساس، جسور، زلال و خلاق داشت که هر یک از اینها جداگانه قابل بررسی است- متعلق به نسلی است که وقتی چشم باز کرد خود را در جامعه پس از کودتای ۲۸ مرداد یافت؛ نسلی که بین ۲۸ مرداد و ۲۲ بهمن زندگی کرد و این نسل، نسلی ویژه است. نسلی که بر روی خاکستر اعدام های پس از کودتا خود را شناخت، در فضای یأس و دلمرگی پس از شکست قد علم کرد مغلوب این فضا نشد، در همان شرایط خود را سازماندهی کرد و بر خلاف نسل سرگردان، سردرگم و افسردۀ کنونی که چون کشتی بی بادبان به هر سو رانده می شود، صاحب آرمان بود و برای تحقق آرمان خود نیز دست به عمل زد.



مسعود نقره کار

«آتش به اختیار» حرفِ تازه ای نیست

" آتش به اختیار" یک پدیدۀ فرهنگی – مذهبی در جامعه ماست. فقها به کمک سه بند از بندهای ده گانه بخش عبادتِ فروع دین، یعنی جهاد، امر به معروف و نهی از منکر بارها به سربازان امام زمان فرمان آتش به اختیار داده اند. آتش به اختیار خامنه ای ادامۀ آتش به اختیارهای خمینی ست که مردم فریبانه تر زیرپوشش جنگ نرم، سرکوب سخت را نیز هدف دارد.



محمدعلی اصفهانی

در هشتمين سالگرد شکل گيری جنبش خرداد

اگر هيچکس نداند، ولی فقيه که بيست و چهار ساعت در بيست و چهار ساعت، و هفت روز در هفت روز هفته، ذکر واجب «فتنه، فتنه» گرفته است، می داند اين را که نه فقط «جنبش خرداد» که معنايی فراگير تر دارد، بلکه «جنبش سبز» به همان معنای خاص آن نيز، امروز در آغاز نهمين سال شکل گيری اش، همچنان زنده است. در متن و در حاشيه. و در آشکار و در نهان.
و در کمين.



پرویز داورپناه

حراج «نشان مصدق» در آلمان

مصدق بزرگمردی سیاسی است که در میان هموطنان خود دوستان و دوستداران بی غل و غش بیشمار داشته و نیز مخالفان و دشمنان بسیار؛ از گروه اخیر بعضی در راه نهضت ملی او بزرگترین سنگ ها را انداخته اند، بعضی به او دروغ گفته اند، بعضی هم با پشت کردن به او به راهش خیانت کرده به دنبال این و آن ـ مثلاً خمینی ـ رفته اند...؛ آیا می توان ساده لوحی پیشه نموده تصور کرد که قراردادن نام اینهمه افرادی که کمترین تجانسی با هم ندارند و برخی از آنان از گروه های نامبرده اند، یک نارویِ حساب شده، برای ایجاد اغتشاش فکری و پاک کردن خطوط میان آن دوستان و این دشمنان مصدق نبوده است؟



تقی روزبه

!به بهانه انتشاراسنادکودتای ۲۸ مرداد و سه نکته ناقابل

جالب نیست؟! کودتا می کنند تا دیگر کسی جرئت نکند که بفکرملی کردن نفت و یا کانال سوئز و امثال آن بیفتد و برای چندنسل هم اجازه انتشاراسناد آن را به بهانه حفظ منافع و امنیت ملی نمی دهند تا وقتی که آب ها از آسیاب ییفتد و فاجعه مشمول مرورزمان شده و از خاطره ها برود؛ آنگاه پس از نزدیک به هفت دهه تأخیر و خاموش شدن اخگرسوزان آن، زمان ادای دین به تاریخ فرامی رسد. اما هر رخداد و فاجعه ای علاوه بر داشتن وجه تاریخی، بدلیل تأثیرمستقیمش بر سرنوشت و شرایط زندگی و به باددادن امیدها و آرزوهای میلیون ها تن، چه بسا حامل پتانسیل و محرکی است که کم و کیفش رابطه مستقیمی دارد با میزان آگاهی جامعه از عمق و عوامل فاجعه و لاجرم به سرعت و دامنه انتشاراخبارواقعی پیرامون فاجعه در برهه زمانی خود.



مصطفی قهرمانی

تزاحم فرمان“ آتش به اختیار“ و ایده نظام پاسخگو!

فرمان " آتش به اختیار" توسط رأس هرم نظام از زمان صادر شدن آن در فضای ملتهب پس از اقدامات تروریستی داعش در تهران تاکنون موضوع و دستمایه تفسیرها و تحلیل های فراوانی از طرف حامیان و منتقدین آن در داخل و خارج کشور بوده است. آنچه که اما بهر حال بیش از همه در نگاه اول در این فرمان رخ می نمایاند تقابل و عناد برخاسته و فهمیده شده از آن با انگاره ها، نهادها و مسوولان دولت و بخش انتخابی نظام و به صورت مشخص تزاحم آن با ایده دولت پاسخگو و برخاسته از آرای عمومی و بحث تفکیک قوا در همین قانون اساسی واقعاً موجود در جمهوری اسلامی می باشد.



کریم پورحمزاوی
ریم پورحمزاوی

چرا داعش را به ما ترجیح می دهند؟

سوال صحیح پیش روی این شهروندان و مرکز نشینان حاکمیت همان حاشیه ای است که در ساختار سیاسی و اجتماعی ما وجود دارد. هر گونه راه حلی که مراد آن بلند مدت و ریشه ای باشد باید از این حاشیه تیره و تاریک شروع کرده و برنامه ای برای کم کردن فاصله بین مرکز و حاشیه در ایران داشته باشد. محکوم کردن داعش و ملامت و مجازات کردن شهروندانی که به آن پیوسته اند نه نبوغ می خواهد نه کاری شاق. چالش اصلی پیش رو خشک کردن بستری است که منجر به خشونت سازمان یافته در جامعه می شود. یعنی آوردن آن دسته از شهروندانی که تا به حال جایی بر سر سفره ایران نداشته اند و لاجرم هم مانند غریبه رفتار کرده و مجذوب غریبه ها شده اند.



محمد علی مهرآسا

بافت اجتماعی ایران کنونی به آن حد از رذالت رسید است که اصلاحش ناممکن است.

در نتیجه انقلاب اسلامی، حکومت و زمامداری از همان روز نخست بر بنیاد دین اسلام و مذهب تشیّع آغاز شد که آرمانی کهنه و 14 قرنه است که مربوط به دوره شتر سواری و حاصل اندیشه چوپانی بوده است. محمد رسم و یاسائی را برای مردم آن زمان درست یا غلط از خود اختراع کرد و با نیروی زور و شمشیر مردم همزبان خود را به زیر حکومت خویش آورد. که چون شهرتطلب و مدعی سروری بود به پادشاهان روم و ایران نامه می نوشت که به زیر پرچم من درآئید و مطیع اوامر عهد عتیق شوید. از این رو جانشینانش نیز آرزویش را برآوردند و کشورهای زیادی را به نحسی و بدبختی دچار کردند.



آراز فنی

راه های تکامل نظریه های حقوق بشر در ادبیات و گذر تاریخ (پاره ی چهاردهم)

اینک به بررسی یک مقطع بسیار دوران ساز و با اهمیت از همه نظر رسیده ایم. د وره ائی که نوزائی فکری، فرهنگی، اقتصادی و علمی با شتاب و با قدمهای بلند مسیر تکامل حوزه های گوناگون را طی کرده و جهت حرکت در پهنا و گسترده پیش می رود. مسیحیت کاتولیک بنیانهای اقتدارش به لرزه افتاده است. اروپا، قدرتهای بزرگ در گیر در جنگ و مردم از کشتار، ویرانی و و بی امنیتی حاصل از جنگ به تنگ آمده و در جستجوی راههای صلح آمیز هستند. برای اولین بار امکان دیالوگ و صلح در بین کشورهای بزرگ اروپائی فراهم شده است.



فروغ طیاری

خلیفه یا رهبر اپوزیسیون دولت

با داشتن چنین خلیفه ای که دستور آتش میدهد نیاز به دشمن نداریم . آقای خامنه ای برای ماندن چند روز بیشتر بر کرسی خلافت میخواهید ایران را به آتش بکشید ؟! نکند حمله داعش ! یک امداد غیبی برای شما بود ! شما که همیشه از دشمن حرف میزدید چطور اولین واکنش شما به او « آتش به اختیار » بود ؟ و نه یک تسلیتی که بعد از دو روز انرا اعلام نمودید .



تقی روزبه

عملیات تروریستی داعش در تهران، نظم ترامپی
و فضای تیره حاکم بر منطقه!

درنمایه اصلی نظم ترامپی یک جانبه گرائی متکی براقتداردولت آمریکا در یک جهان عملا چندقطبی است و آنچه که در خاورمیانه می گذرد درهمین رابطه است و تحرکات جدیدداعش هم بی ارتباط با گشوده شدن این جبهه جدیدنیست. گرچه نظم ترامپی چه در سطح جهانی و چه بویژه در خاورمیانه با چلش های بزرگی مواجه است، و بطورمشخص با مخالفت اروپا و روسیه و چین و.... مواجه است، اما این به معنی آسان بودن مواجه برای ایران، کشوری سرشار از تضادها و بحران اقتصادی و گسست های اجتماعی نیست.



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

سپاه پاسداران: طبل تو خالی

نگاهی کوتاه به حمله تروریستی به ساختمان مجلس شورای اسلامی و آرامگاه خمینی

حمله تروریستی امروز (چهارشنبه هفتم می / 17 خرداد) به دو مکان استراتژیک ایران در تهران، نشان می ‌دهد شهرهای ایران چنان‌که نیروهای نظامی و امنیتی ایران ادعا کرده‌اند، امن و تحت حفاظت نیست. در این معنا نیروهای سپاه آمادگی برخورد سریع با حمله‌های ناگهانی از آن دست که امروز رخ داد را ندارند. تیراندازی درون مجلس شورای اسلامی، چندین ساعت طول کشید و هنوز هم تا این ساعت که مشغول نوشتن این جستار هستم، خبرهای ضد و نقیضی از رسانه‌های ایران و شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود.



Nasser-Zeraati.jpg
ناصر زراعتی

پیرامونِ ماجرایِ درگذشتِ آقایِ خمینی

و تشییع جنازه و مراسمِ سوّم و هفتم و چهلمِ ایشان
و الباقیِ قضایا (نامه‌ای از تهران)

واقعیّت این است که کسی باورش نمی‌شد امام فوت بفرمایند. آن‌ها که موافق و پیروِ ایشان بودند، واقعاً باور داشتند که آقا تا ظهورِ حضرتِ مَهدی (عَج) و حتا پس از آمدنِ او و در کنارِ او، سال‌هایِ سال، به زندگیِ پُربرکتِ خود ادامه خواهند داد. آن‌ها هم که مخالف بودند و گوششان دائم به خبرهایِ رادیوهایِ بیگانه بود و در نتیجه، از کم و کیفِ وضعیّتِ ریه و قلب و کبد و کلیه و حتا مثانه و پروستاتِ آقا بهتر از اعضایِ خانواده و نزدیکانِ‌شان اطلاع داشتند، کم‌کم باورشان شده بود که حضرتِ امام حالاحالاها رفتنی نیستند.



ahmad-hashemi02.jpg
احمد هاشمی

انتخابات و بحران چپ در ایران

در انتخابات اخیر ریاست جمهوری در ایران، نظام اقتدار گرای مذهبی با برنامه ریزی از پیش تدارک یافته و استفاده از شیوه های قدرت نرم، اپوزیسیون ایران را در مقابل یک انتخاب قرار داد: رئیسی یک ذوب شده در ولایت فقیه و یا روحانی یک تدارک چی منویات ولی فقیه با برخی تفاو تها در نحوه اداره کشور و تعامل در روابط بین المللی.



س. حمیدی

سرداران سپاهی شهرداری تهران به دنبال جزیره‌ای امن

گفتنی است که بخش اصلی این نیروهای غیر سازمانی از زمانی به شهرداری تهران راه یافتند که محمود احمدی‌نژاد مدیریت آن را به عهده داشت. او قریب دو هزار و پانصد نفر نیروی انسانی لکنته و بی‌قواره را با زیر پا نهادن ساز و کارهای اداری از سپاه، بسیج، آموزش و پرورش و استانداری‌های کشور به شهرداری کشانید تا چرخ حمایتی خود را برای انتخابات ریاست جمهوری در پایتخت سامان بخشد. بعدها که احمدی‌نژاد رییس جمهور شد، همین شگردهای ناصواب سیاسی را برای سردار قالی‌باف بر جای گذاشت. ولی قالی‌باف جدای از نیروهایی که احمدی‌نژاد آن‌ها را در پست‌های اداری شهرداری گماشته بود دوباره هزار و هفت‌صد نفر از دوستان و همکاران سپاهی خود را به شهرداری آورد که همگی از همان روز ورود خود بر کرسی‌های مدیریتی شهر تهران تکیه زدند.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

سند ۲۰۳۰ یونسکو و خشم ولایت

یونسکو برای پیشبرد صلح و همبستگی در جهان به تنوع زبانی و فرهنگی و همسان قرار گفتن همه ادیان، مذاهب، و باور های گوناگون بشری باور دارد، ایرینا بوکووا در پیام خود به مناسبت روز جهانی زبان مادری ( ۲۰۱۷) می گوید: یونسکو روز جهانی زبان مادری را در راستای پیش به سوی آینده ای پایدار با آموزش چند زبانه گرامی می دارد زیرا برای رسیدن به توسعه پایدار دانش آموزان بایستی به زبان مادری و سایر زبان ها آموزش ببینند، با آموزش زبان مادری فراگیری مهارت ها میسر می شود...