Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

کدام بام؟ چه هوایی؟

میلیون‌ها دلار به دولت ارتجاعی ترکیه کمک مالی می‌شود تا از مهاجرت کسانی که در جنگ سوریه و افغانستان، خانه و کاشانه‌شان را از دست داده‌اند و حکومت ظلم، انتخابی مگر فرار برای‌شان نگذاشته، جلوگیری کند. حکومت ترکیه که در سرکوب پناهجویان، شریک اروپایی‌ها است از یک سو به نام داعش، کردهای هم‌وطن‌اش را سرکوب می‌کند، از یک طرف حکم شکسته شدن قلم‌های منتقد را در بیدادگاه‌های اردوغان ساخته صادر می‌کند و سرانجام حتا برای شریک‌های مالی و اقتصادی‌اش هم گردنکشی می‌کند که جلوگیری از مهاجرت پناهجویان به شرط کمک مالی بیشتر و عضویت در اتحادیه اروپا ممکن است



تقی روزبه

اعتراف عجیب رفسنجانی در موردساختن بمب اتمی به هنگام ضرورت!،
و دلایل این اعتراف؟

سخنانی را که اخیرا رفسنجانی به عنوان یکی از مقامات رسمی و بلند پایه رژیم در مورد برنامه هسته ای بر زبان راند از جهات مختلفی دارای اهمیت و چه بسا پی آمد است. گرچه بنظر می رسد که رسانه های داخلی ایران حتی آن ها که معمولا هرگونه دیدار و سخنان رفسنجانی را با آب و تاب گزارش می دادند، تا کنون از بازتاب لااقل وسیع این سخنان اجتناب ورزیده اند، که البته خود معنا دار است



feridoun-aazami200.jpg
محمد اعظمی

هشتم آبان اعدام شد!

فریدون اعظمی در نخستین روز فروردین ۱۳۲۵، چون شکوفه های بهاری شکفت و در برگ ریزان خزان ۱۳۶۱ سرفرازانه و به رسم آزادگان ایستاده در خاک شد. برای زنده نگاه داشتن یاد او، این یادداشت را همراه خاطراتی که چند سال پیش در باره او نوشتم با شما به اشتراک می گذارم تا به یاد آریم که در راه پر سنگلاخ داد، بی شمارند جان های شیفته، شوریده بر بیداد. تا فراموشمان نشود در مکتب عشق جز نکو را نکشند و تا در خاطره جمعی مردمان میهنمان، کار پلید این روبه صفتان زشت خو حک شود. شاید با برداشتن این گام های کوچک، اندکی پاسداری شود حرمت همه یاران ایستاده در سنگر داد و ارجی نهاده شود به مبارزه تمامی شوریدگان بر ستم و استبداد.



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

حاجیان آمدند با تکریم
شاکر از رحمت خدای رحیم!

اما با ۴۶۸ کشته و ۶۵ مفقود

حدود ۵۰۰ نفر از حاجیان امسال در عربستان و در دو سانحه ی سقوط جرثقیل درون حرم مکه و هجوم زائران برای سنگ زدن و کشتن شیطان در منا، تلف شدند و مردند. جنازه هایشان را با هواپیماهای باری عربستان سعودی به ایران برگرداندند و خانواده های جان باختگان جنازه ها را به خاک سپردند. گرچه مصیبت در خانه الله بود، اما چیزی تغییر نکرد و زمان و مسیر زندگی همچنان ادامه داشت و دارد.



majid-siadat.jpg
مجيد سيادت

سه سئوال پيرامون امواج بی پايان پناهجويان

انقلاب سوريه به ميدان جنگ قدرتهای بزرگ جهانی و رقبای محلی تبديل شده است. در اين ميدان هيچ کدام از طرفين "پاک" و بی عيب نيستند. در يک طرف حکومت ديکتاتور بشار اسد قرار دارد که از کشتن بيش از دويست هزار از مردم کشورش باکی نداشته است. متحدين اصلی او حکومت ايران است که هدف نهائيش بزرگ کردن هلال شيعه می باشد و روسيه که در پی قدرتيابی دوباره در عرصه جهانی است. در طرف ديگر حکومتهای عقب مانده تر و پوسيده تر قرار دارند. داعش و اسرائيل، قطر و عربستان سعودی از گروه اول وحشی تر و بی رحمتر هستند.



nikrouz-owladazami2.jpg
نیکروز اولاداعظمی

اسلامخواهى ايرانيان برآمدى بود از بن بست دين
و جهانبينى ايرانيان در دوران باستان

واقعيت اين ست كه ايرانيان تاب مقاومت را، قبل از هر چيز از منظر توانايى ارزشهاى ايرانى و ايرانيت در مقابل دين جديد كه با بيرق "عدل" اسلامى به ميدان آمده بود، از دست داده بودند و با جنگى كه در گرفت مقهور عربان گشتند و در نهايت اسلام، با انگيزه اى كه فاتحان ايران با قدرت آن را دنبال كردند مورد مقبوليت ايرانيان گشت و بدينسان در كالبد دينيت ايرانيان جاى گرفت. وقتى جامعه، دولت و ارزشهاى مردمان در روند فراز و نشيب هاى زندگى اجتماعى بارور و پالايندگى نداشته باشند بطور حتم و يقين ضربه پذير مى شوند و ايرانيان اين ضربه را با حمله عربان متحمل شدند.



ارژنگ بامشاد

زنجیره های سیاست سرکوب دستگاه ولایت

برای مقابله با سیاست های سرکوبگرانۀ سکانداران اصلی قدرت، برای در هم شکستن حاکمیت دین بر دولت و برای پایان دادن به استبداد سیاه حاکم، راهی جز سازماندهی گسترده تر و بسیج پایه توده ای جنبش مردمی وجود ندارد. تنها قدرتی که می تواند این تهاجم را در هم بشکند، حضور قدرتمند و سازمانیافته و مستقل مردم است. باید به این حضور میدان داد و در راستای آن کوشید و نسبت به امید بستن به این جناح یا آن جناح هشدار داد. حضور توده ای و گسترده مردم تنها حول خواست های بیواسطه خودشان امکان پذیر است.



س. حمیدی

صف‌‌بندی جدید ‌برای انتخابات درون حکومتی

اکنون هفده حزب دولتی که از وزارت کشور مجوز فعالیت دارند، ضمن گسیختگی از هم دیدگاه‌های نه چندان همسوی خود را در جبهه‌ی اصول‌گرایان به نمایش می‌گذارند. ولی آنان نمی‌توانند بر تفرقه و چند دستگی پیش روی خویش چیره گردند. در نتیجه "شورای هماهنگی اصول‌گرایان" در غربت و تنهایی پیش آمده راه به جایی نخواهد برد. شورایی که قرار است نمایندگان هفده حزب دولتی در آن گرد آیند و بر بستری از فکر مشورتی و شورایی، سیاست‌های انتخاباتی اصول‌گرایان را در آن هماهنگ نمایند.



Ali_ShakeriZand0.jpg
علی شاکری زند

نکاتی از زندگی خسرو شاکری زند
و سبب درگذشت وی

او در اولین سالهای سفرش به آمریکا و اقامت در آن کشور به قصد تحصیلات دانشگاهی، که تصور می کنم هنوز جبهه ملی نه در اروپا تشکیل شده بود و نه درآمریکا، نامه ای به احمد آباد خطاب به دکتر مصدق نوشت که در آن از وی خواسته بود که نخست وزیر محبوب اما محصور ایران وی و دانشجویان خارج از کشور را با راهنمایی های خود کمک کند.



اصغر ایزدی

ملاحظاتی بر نتیجه‌گیری‌های یک کتاب:
به زبان قانون

نوشته من هم ناظر بر پیشگفتار کتاب است: نتیجه‌گیری و ارزیابی سیاسی از دفاعیات. ملاحظه اصلی من مربوط به نتیجه گیری پژوهش، که این دفاعیات را نه در زمره‌ی : "دفاع حقوقی یا دفاع ایدئولوزیک"، بلکه "دفاعیات حقوقی- سیاسی" می داند و می خواهد با این نام گذاری برای آن خصلت تاریخی گذار قائل شود "از این رو ما این دفاعیات را حقوقی- سیاسی می نامیم که نه در محدوده‌ی دفاع حقوقی (دیروز) می گنجد و نه در چهارچوب دفاع ایدئولوژیک فردا".



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

کنفرانس جهانی کاپ ۲۱ و محیط زیست ایران (بخش یکم)

سیاست ایران چه خواهد بود؟ ایران نیز در کنفرانس پاریس شرکت دارد ولی ادعاهای زیست محیطی ایران دارای چه مشخصاتی است؟ در میان رژیم های سیاسی درجهان، جمهوری اسلامی در طول عمر خود یکی از فعالترین رژیم ها در تخریب محیط زیست بوده است. کارنامه جمهوری اسلامی سیاه است. در دوره اخیر نمایندگان دولت اسلامی بارها گفته اند که خواستار اقتصادی بدون کربن می باشند. این گفته در تناقض با سیاست رانتی و فساد و سرکوب حاکم است. اقتصاد بدون کربن مستلزم مشارکت شهروند و نفی نظام نفتی است. حال آنکه حکومت اسلامی، از دوعامل استبداد و نفت، جداناپذیر است.



reza-alavi3.jpg
رضا علوی

هیات ها و سوگواران

"هیات ها "چرا به وجود آمده اند ؟ چرا خلقیات و هویت ایرانیان با پدیده "هیات "همسو یی دارد ؟ چرا "ولایت سالاری" به "مداحان " نیازمند است ؟ هستی و چیستی "هیات ها و مداحان" در درازای تاریخ چگونه بوده است ؟ و پرسش های دیگر ....
در این جستار کوتاه تلاش می شود که نگاهی گذرا به پدیده ی "هیات ها و مداحان " کرد .



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

تناقض نیست، تضاد است!

برخوردهای دوگانه ولی فقیه در قبال مذاکرات هسته‌ایی و نتایج آن، برخوردهایی که مشابه های آن را در همه طول عمر ولایت شاهد بوده‌ایم، بار دیگر تفاسیر و برداشت های گوناگونی را در عرصه سیاست ایران موجب شده است. محوری ترین پرسش ها هم در این رابطه عبارتند از: ۱) منشاء تناقض های رفتاری "رهبر نظام" چیست، ۲) سمت آنها کدام؟ و ۳) متاثر ازاین ها، اتخاذ چه سیاست اپوزیسیونی در قبال ولی فقیه و ولایت؟ در واقع، بر حسب نوع پاسخ به دو پرسش اول، باز هم شاهد مکرر کشاکش دو راهبرد بکلی متفاوت و حتی متضاد در قبال ولی فقیه و نهاد ولایت فقیه میان اپوزیسیون از یکسو و شبه اپوزیسیون از دیگر سوهستیم.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

برون رفت از بحران اقتصادی، واقعیت یا خیال

تیم اقتصادی دولت که گرفتار در بینش سیاسی است از راه حل های اصولی و ماندگار طفره می رود، در شرایط حساس کنونی که میلیون ها جوان بیکار و تحصیل کرده در جستجوی کار وقت کشی می کنند، می توان به سرمایه گذاری های زیربنایی، خدماتی و... از سوی دولت با مشارکت توده های مردم فکر کرد، برخی پروژه ها را با سندیکاها و خود کارگران پیش برد، راه را برای شرکت توده های مردم در سیاست و اقتصاد باز کرد، اینهمه با بینش و رویکرد این رژیم بویژه تیم اقتصادی آن در تضاد است، بنابرین راه برون رفت از بحران های پیش رو که همواره رو به افزایش و گسترش است، در مرحله نخست رهایی از این رژیم تاریک اندیش است، که راه پویایی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را به شیوه های گوناگون سد کرده است...



AAHajseidjavadi.jpg
علی اصغر حاج سید جوادی

به یاد خسرو شاکری

پیام دکتر علی اصغر حاج سید جوادی به مجلس بزرگداشت خسرو شاکری زند

او برای من دوستی مهربان و برای وطن خود مورخی فرهیخته بود. از رهگذر این اجلاس، مبارک است که با احترام و سپاس یاد کنم از دهخدا که با چرند و پرند خود تاریخ را در آداب و سلوک توده ها به زبان طنز، نظیر همدوره ی خود اشرف الدین حسینی به جریان گذاشت. از دکتر فریدون آدمیت، از دکتر ذبیح الله صفا، از دکتر معین، از حبیب یغمایی، از باستانی پاریزی و از دیگر تاریخ نویسانی که تاریخ را به زبان جدید خود، در فرهنگ استبداد زده ی ما، بازگو کردند.



jamshid-barzegar.jpg
جمشید برزگر

تردیدهای آیت‌الله خامنه‌ای؛ پرونده هسته‌ای، پرونده کیست؟

یت الله خامنه ای در هیچ کجای نامه خود توضیح نمی دهد که چرا محصول مذاکراتی را تایید می کند که در حال حاضر "دچار نقاط ابهام و ضعف های ساختاری" است و بالقوه در حال و آینده می تواند خسارت های بزرگی به کشور وارد کند.
پذیرش مسئولیت پرونده هسته ای از سوی آیت الله خامنه ای آن قدر به درازا انجامید و این پرونده آن قدر برای دیگر مقامات بلندپایه هزینه ساز شد، که پیش از اذعان آیت الله خامنه ای، طیفی از نیروهای اصولگرا و در راس آنان علی لاریجانی، مسئولیت پرونده را به طور کامل بر دوش رهبر انداختند



behrouz-khaligh-70.jpg
بهروز خلیق

"تغيير رفتار" يا مانع اصلی تغيير؟

پيرامون مواضع ولی فقيه

خامنه ای در سخنرانی های اخيرش تنها به ترسيم سياست های کلان جمهوری اسلامی بعد از برجام اکتفا نکرده، بلکه حسن روحانی را که می خواهد تغييرات اندک در برخی سياست  بدهد، به زير ضرب می برد و گاه با زبان تحقير با او سخن می گويد. حسن روحانی يکسال پيش در مورد ضرورت مذاکره با ذکر الگوی اسلامی سخن گفت و اخيرا اين سخن را در گفتگو با ايرانيان در نيويورک تکرار کرد. خامنه ای بلافاصله در سخرانی که به آن اشاره شد به روحانی جواب داد و گفت: "عده‌ای در قضیه مذاکره سهل‌انگاری و سهل‌اندیشی می‌کنند و عمق مسائل را نمی‌فهمند."



aazami.jpg
محمد اعظمی

"عدم يكپارچگي تان شكافمان را عميق و عميق تَر مي كند"

گل بهار نازنین! من نامه کوتاه اما عمیق تو را منتشر می کنم تا بتواند روزنه و راهی باز کند به گوش های بسته و گریزان از همکاری و ترسان از وحدت ما. تا شاید تلنگری بزند به درک و دریافتمان از مبارزه سیاسی و انگیزه ای تولید کند در جهت فشردن صفوفمان علیه استبداد و برای آزادی. امیدوارم چپ کشورمان لحظات حساس کنونی را دریابد و بتواند هر چه یکپارچه تر صدای خود را در دفاع از عدالت و برابری رساتر به گوش مردم ایران برساند. جای صدای چپ در کشورمان خالی است. بدون این صدا، تردید نباید داشت که صدای استبداد قوی تر شده اثرات منفی اش گسترده تر می شود. با سخت گیری های غیر ضرور نگذاریم صدای مدافعان آزادی و برابری در ایران بی رمق و کم طنین بماند



Abbas-Shokri2.jpg
عباس شکری

سنگینی میراث پناهندگی؛ بار هماره بر دوش

سال‌ها بعد از آن که جان‌پناهی امن یافتیم، هنوز هم چیزی درون‌مان هست که در سر ایستادن ندارد و «سرگردان» است. تئودور آدرنو در مورد پناهندگان جنگ جهانی دوم می‌نویسد: "شاید موضوعی اخلاقی است که انسان در خانه خود احساس تعلق نکند". در این گفته، حقیقتی نهفته است که قابل انکار نیست؛ خانه‌ای امن هست، اما خانه پدری نیست. این همان حقیقتی است که بسیاری آهنگ فرار از آن را دارند. حقیقتی که می‌شود وانمود کرد که فرار موفق بوده اما به‌گاه تنهایی یقه‌شان را می‌گیرد و گونه‌شان را خیس می‌کند.



گفتگو با برید برننان و گونزالو بررون

به سوی پایان بخشی به کیفر ندیدن مؤسسه های فراملی
در زمینه نقض خشن حقوق بشر

برگردان: م. ت. برومند

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد اکنون سرگرم بررسی کردن طرح قطعنامه پیشنهادی اکواتر و آفریقای جنوبی به منظور تدارک دیدن قاعده‌های جدید بین‌المللی برای واداشتن شرکت‌های فراملی به احترام نهادن به حقوق بشر است. این ابتکار که مورد پشتیبانی ۸۵ کشور جهان قرار گرفته، گام مهمی در راستای پایان دادن به کیفر ندیدن مؤسسه‌های فراملی در زمینه نقض حقوق بشر و تضمین کردن دسترسی به عدالت برای قربانیان فعالیت‌های این نهادهای فراملی است.



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

از این نمایش مضحک عزاداری محرم، شیعیان چرا پند نمی گیرند؟

این مراسم دهم ماه محرم که خوشبختانه مورد پذیرش روشنفکران شیعه زاده نیست، طرفداران فراوانی ندارد و تنها دهاتیها و بازاریانی که پیرو آخوندند در این راه تند می دوند و خون هم می ریزند، ترتیب دهنده ی این مراسم هر ساله اند. به هر تقدیر عزاداری برای مرده ای در ۱۴ قرن پیش آنهم با آن هیاهو و نمایش را چه باید نامید و به مرتکبین چنین نمایشی
از خود آزاری، چه لقبی باید اعطا کرد؟



zia-abedi04.jpg
علی کشتگر

به یاد میهن پرستِ پاکباخته
سرگرد خلبان ضیاء عابدی

بیست و سوم بهمن ۵۷ همراه با سقوط رژیم پیشین خود را به ستاد فدائیان خلق در دانشکده فنی دانشگاه تهران رساند و به ما حالی کرد که نه بخاطر اعتقاد به ایدئولوژی خاص بلکه از سر نگرانی نسبت به آینده ایران با حکومت آخوندها موافق نیست و می خواهد با فدائیان خلق که وطن پرست و مردم دوست اند همکاری کند. او نمونه ای از خیل وسیع افسران میهن دوستی بود که نگران روی کار آمدن یک حکومت مذهبی بودند و آوازه شجاعت و میهن پرستی فدائیان آنان را به همراهی با سازمان کشاند.



behrouz-khaligh-70.jpg
بهروز خلیق

پیوندهای ولی فقيه و راست افراطی

اطلاعات موجود نشان می‌ دهد که در بیت خامنه ای نیروهای راست افراطی با سابقه امنیتی ـ نظامی لانه کرده اند. اصغر حجازی نمونه آن است. حسین طائب که در راس سازمان اطلاعات سپاه قرار دارد و قبل از آن هم فرمانده بسیج بود و در سرکوب جنبش سبز نقش زیادی داشت، برآمده از وزارت اطلاعات و بیت ولی فقيه و دست پرورده مصطفی خامنه ای است. این نیرو‌ها در بیت مسئولیت دارند و در تصمیم گیری ‌ها سهم ایفاء می‌ کنند. خامنه ای هم از این نیرو‌ها تاثیر می‌ پذیرد.



Saeed-Rahnema.jpg
سعید رهنما

تانگوی سیاسی خامنه ای ــ نتانیاهو

در ظاهر بنظر می رسد که هیچ دو رهبر سیاسی در جهان به اندازه آیت اله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسراییل، از هم تنفر نداشته باشند. اما، با آنکه این دو فرد هیچ علاقه این به یکدیگر ندارند و از وارد کردن هر نوع صدمه ای به ملت های یکدیگر ابائی ندارند، اما هر دو برای سرپوش گذاشتن بر نابسامانی هایی که هر یک در کشورخود ایجاد کرده اند، بشدت به یکدیگر نیاز دارند.



Ata-Houdashtian-s.jpg
عطا هودشتیان

فساد حاکمان و ضرورت نظارت مردم

پرسش آغازین ما چنین است: چگونه میتوان قدرت سیاسی را کنترل نمود و آنرا از فساد، افراط، و خودکامگی نجات داد؟ چگونه میتوان با فساد حاکمان مقابله کرد تا قدرت سیاسی بگونه ای سالم، نه در جهت منافع فرد حاکم و یا گروه حاکمان، که در مسیر منافع اجتماع مردم عمل نماید؟ برای پرداختن به این پرسشها نخست از دو اصل اولیه آغاز بکنیم:



»  نواندیشان دینی، نقش سودمند یا زیان آور؟ (عبدالکریم سروش- بخش نهم)
»  مسئول فجایع جاری در ترکیه، اسلام گرایی طالب "نئو عثمانیسم"!
»  حکومت ممنوعه ها
»  « اصلاح طلبی» و « انقلابی» دارای ذات نیستند ( بخش سوم)
»  «اصلاح طلبی» و «انقلابی» دارای ذات نیستند (بخش دوم)
»  «اصلاح طلبی» و «انقلابی» دارای ذات نیستند (بخش اول)
»  مخالفان رژیم (آپوزیسیون) عدم موفقیت در چیست؟
»  هدف مسکو: تحمیل راه حل برای منطقه طبق شرایط روسیه
»  خسرو شاکری زند به جنبش سوسیالیستی ــ مصدقی ایران تعلق داشت
»  نگرانی از افزایش ترور و تنش در ترکیه
»  لغو مجازات اعدام و خواست اعزام احمد شهید به ایران
»  ولايت فقيه و سپاه درهم تنيده اند!
»  گل های با ریشه فرودگاه شیراز در دست بی ریشه گان حکومتی
»  همبستگی و اتحاد عمل در جنبش کارگری را گسترش دهیم
»  چند كلام با آقاي نوري زاد
»  تراژدی نجیب!
»  مقدساتی که با «دست دادن» از دست می رود!
»  تروریسم اسلامی، غرب و جامعه ای مضطرب