reza-alavi3.jpg
رضا علوی

چرا یی و چگونگی فلج شدن مجلس خبرگان توسط رهبر

در سال ۱۳۶۸ ، در روزهای آغاز رهبری خامنه ای ، نبود کاریزمای طبیعی رهبر نو پا ، عدم مرجعیت وی و حضور رقبای تواناتر , خامنه‌ای را در موقعیت آسیب پذیری قرار داده بود . اولین گام در استحکام پایه‌های رهبری ، از اثر انداختن همان مجلس خبرگانی بود که وی را در میان انبوه ابهامات انتخاب نموده بود. رهبر نو پا برای تثبیت اقتدار خود ، نحوه گزینش کاندیداهای این مجلس را عوض کرد .



farhang-ghassemi2.jpg
فرهنگ قاسمي

برای احقاق حقوق زنان مبارزه کنیم

مبارزه علیه تجاوز به حقوق زنان و دختران امری نیست که ناممکن باشد و پیش گیری از آن نه تنها امکان پذیر بلکه اقدامی اساسی میباشد. مبارزه با این عمل ناشایست در اثر اطلاعرسانی و با کمک دولتهای معتقد به منشور بینالمللی حقوق بشر امکانپذیر است و این دولتها موظف میباشند نه تنها با قوانینی مترقی جلوی این وحشیگری ها را بگیرند بلکه متجاوزین به این حقوق را به مجازاتهای سنگین محکوم کنند.



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

داعش، اسلام و آقای یوسفی اشکوری

جریان داعش بعنوان یک پدیده پیچیده جامعه شناسانه قابل تحلیل میباشد. نگاه ساده انگارانه برخی چپ ها با تئوری امپریالیسم صدساله خود، بحث را فقط به اقدامات دولتهای غربی در منطقه محدود کرده و استراتژی مداخله گری و منافع غربی را تنها ملاک جدی می داند. حال آنکه باید جوانب اسلامی، تاریخی، ذهنی، قبیله ای، بافت روانی اسطوره گرا، رقابت سنی/شیعه، جدال قدرتهای منطقه ای، نقش ایدئولوژی در جهان کنونی، رقابت میان گروههای تروریستی، جهانی بودن تروریسم، کهنه گرائی و استبدادگرایی توده و حکومتگران در سرزمینهای اسلامی، دیپلوماسی جنگی غرب در خاورمیانه و رادیکالیسم پریشان و بیمار و نیهیلیستی برخی از جوانان در غرب را نیز مورد بررسی قرار داد.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

نشست اوپک گازی در تهران و تلاش ایران برای برون رفت از انزوای سیاسی

جمهوری اسلامی که با بزرگترین بحران اقتصادی و سیاسی خود روبرو شده قادر به بهره برداری از این امکانات وسیع و گسترده گازی نیست، از میدان های مشترک با قطر نمی تواند سهم خود را بدست آورد، برای بهره برداری از میادین گازی نیازمند سرمایه گذاری و کاربرد تکنولوژی جدید است. ایران با این همه گستردگی ذخیره گازی تنها 6 درصد از تولید خود را صادر می کند، هنوز موفق به صدور گاز به هند و پاکستان نشده است، تنها بخشی از صادرات خود را به ترکیه منتقل می کند که همواره بر سر قیمت آن اختلاف نظر دارند..



سوءقصدهای پاریس

منطق جنگ در برابر منطق سیاسی

لوران بونفوآ - ترجمه بهروز عارفی

حمله به شارلی اِبدو و سوپرمارکت هیپرکاشر در ژانویه اوجگیری وخامت انکارناپذیردهشت بود. سوء قصدهای جمعه سیزده نوامبر از ماهیت دیگری است، چرا که در منطق واقعی «تروریسم» جای می گیردد. در واقع، برخلاف آدمکشی های آغاز سال جاری، عاملان این ترورها قربانی ها را به طور مشخص نشانه نگرفته اند (مثل کاریکاتوریست ها، یهودیان و پلیس در آن زمان). بلکه اراده ی روشن ایجاد وحشت در جامعه فرانسه در کلیت آن به چشم می خورد.



chidan.jpg
شیدان وثیق

در برابر دو بربریت

امروزه دنیای ما در برابر دو شر قرار دارد : یکی توحش جهادگرایی اسلامی و دیگری سلطه گری قدرت های بزرگ خادم سرمایه داری جهانی. این دو هم سان نیستند، مساوی و مشابه نیستند، هم سطح نیستند، اما به واقع دو گونه بربریت در مقیاس خود هستند. گاه متحدند و گاه متخاصم. گاه هم دیگر را تغذیه می کنند و گاه به جان هم می افتند. هر یک کمک به رشد و گسترش نظامی گری و سلطه گریِ دیگری در ابعادی منطقه ای و جهانی می کند. هر یک از وجود دیگری و مبارزه با او برای حفظ سیستم خود بهره می گیرد. هر یک با دامن زدن به «جنگ تمدن ها» - جنگ حقیقی قدرت های سلطه گر برای حفظ بقای خود - نیاز حیاتی به دیگری چون "دشمن هویت خود" دارد.



aazami.jpg
محمد اعظمی

نفوذ، حجاب
و کابوس انتخابات

جمهوری اسلامی حدود سی و شش سال است که جامعه ایران را با بحران آفرینی مدیریت کرده و می خواهد مدیریت کند. در این سال ها، هیچ دوره ای مردم ایران آسود نبوده اند. از گذشته های دور، از جنگ و کشتار، از قتل های زنجیره ای تا برنامه هسته ای، از خائن و نامطلوب اعلام کردن تقریبا کلیه سران خود همین حکومت و دستگیری و زندانی کردن نخست وزیر دوران جنگ و رئیس مجلس دوران خامنه ای و .... که بگذریم، پس از آن نیز، در هر مقطعی، موضوعی برای تنش برجسته شده است. اکنون در جامعه و در درون کشور دو موضوع بیش از موارد دیگر بهانه تنش شده اند. نفوذ و حجاب.



YadollahBaladi.jpg
یدالله بلدی

فاجعه ای بنام زندان های عادی

نگاهی به وضعیت زندان ها در ایران

در تمام زندانهای ایران انواع شکنجه مانند شلاق ، انفرادی ، آویزان کردن از دست و پا که زندانیان آنراعیسی و موسی می نامند رایج است بدیهی است که ثروتمندان و روسای باندها نه تنها شامل این تنبه ها نمی شوند بلکه با باج دهی از امتیازاتی مانند مرحضی و ملاقات حضوری نیز بر خور دارند، درزندانها پول و لمپنیسم حکومت میکند ، ثروتمندان و باندهای توزیع مواد مخدر بر عده ای انسان های قربانی و رنجدیده حکومت می کنند ، باند ها دارای سلسله مراتب هستند و رهبران دارای چندین نوچه و مزدور هستند و گاهی باندها بر سر منافع بروی یکدیگر چاقو می کشند که حتی منجربه قتل میشود.



قهرمان قنبرى

داعش، ايران و امنيت منطقه

در ايران بسيارى از تحليل گران در اين جنگ خانمانسوز فقط ارتجاع سنى را مقصر مى دانند و هيچ مسوليتى براى ايران و ارتجاع سنى ستيز شيعه قايل نيستند، و واقعيت هم اين است كه امروز ايران و ارتجاع شيعه در برابر خطر داعش كم خطر و قابل تحمل تر است اما اين نقطه را نبايد فراموش كرد كه ارتجاع شيعه بعنوان كاتاليزور و تحريك كننده ارتجاع سنى براى داعش نيرو، قدرت و مشروعيت جمع آورى مى كند. در واقع در خفا در هر خون ريخته شده اى و در هر جنايت كسب شده اى دست ايران و ارتجاع شيعه هم ديده مى شود، هر چند كه اين جنايت به دست داعش يا ارتجاع سنى انجام بگيرد. ايران، امروز راه حل براى صلح منطقه اى نيست، بلكه خود مشكلى در سر راه پيدا كردن راه حل براى اين صلح است.



تقی روزبه

فاجعه پاریس، بحران سوریه، داعش، ریشه ها و بدیل؟

خلافت اسلامی یک پارادوکس تمام عیار است. خشم و عصیان و انتقام رسوبات و گذشته سرکوب شده ای است که بر بسترگسل های جهان کنونی فعال شده و علیه حال و آینده به پاخاسته است. "حقیقت مطلقی" است که جامعه جهانی پذیرای آن نیست. علیرغم تغدیه از شکاف ها و حفره های نظم حاکم بر منطقه و جهان، در عین حال فاقدمؤلفه های های لازم برای یک دولت مستقر است. بهمین دلیل سؤال اصلی آن نیست که آیا داعش می تواند خود را هم چون یک دولت تثبیت کند یا نه؟ بلکه سؤال اصلی آن است که داعش با داشتن آن چنان مختصات ناهمزی با جهان کنونی، و لاجرم داشتن میل جنون آسا به ویرانگری و انهدام- که کشتارانسان ها به راحتی آب خوردن و تخریب آثارتمدن بشری جلوه های بارزی از آن است- از کجا نازل شده؟



kiani.jpg
تهمورث کیانی

لیبرال های آن ها و "لیبرال" های ما! (بخش نخست)

سخنی با "ف،م. سخن"؛اگر نیک بنگری خاورمیانه ای ها هم زندگی را دوست دارند!

بسیاری از ایرانیان،نیز،به شیوه های گوناگون با پاریسیان همدردی کرده و اعتراض خود را به کشتار مردم بیگناه در پاریس نشان دادند. پس از فرو نشستن شوک نخستین،عده ای به پوشش گسترده و کم سابقه خبری به حادثه پاریس واکنش نشان دادند. این گروهها چند و چون و اگر- مگر هایی کردند که ،از قضا و اگر نیک بنگریم، تأمل برانگیز هستند. از جمله این چند و چون ها این بود که چرا جهان غرب و رسانه های عظیمش،همین واکنش را در برابر کشتارهای این چنینی - و گاه با ابعاد هولناک تر - در سایر نقاط جهان نشان نمی دهند؟ و اگر نشان می دادند چه آثاری،می توانست داشت؟



mehrasa.jpg
محمد علی مهرآسا

خامنه ای دویست سال ایران را عقب برده است

خامنه ای رهبر ملت ایران نیست. ملت ایران در بیشینه مردمی فهیم و با ادراکند و نمونه اش را در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ دیدیم که با چه نظم و ترتیب و ادبی ناخوشنودی خود را در خیابانها نشان مردم دنیا دادند؛ و احمدی نژاد ابله آنان را خس و خاشاک نامید. خامنه ای رهبر فاسدان و دزدان و رشوه خواران و آدمکشان و سرپرست مجلس شورای اسلامی ابلهان و قوه ی قضائیّه ای است که از مستخدم دم در تا رئیس دیوان عالی اش دزد و رشوه خوار و فاسد است.



nikrouz-owladazami2.jpg
نیکروز اولاداعظمی

همه اديان و اسلام بطور اخص، دينى بر ضد آزادى اند

در جريان عمليات تروريست هاى اسلامى در پاريس و كشتار مردم بى گناه كه هدف ناامن كردن اروپا و بتبع ناامن كردن جامعه باز بوده است، از ما برخى ايرانيان عجب مشت مان باز شده و با طرح مسئله كشتار فلسطينى ها و مردم غزه در هر كوى و برزن، كشتار پاريس را كم اهميت جلوه مى دهيم و بعضاً آن را لوث مى كنيم، كه انگارى ما نبوديم كه شعار مى داديم: "نه غزه نه لبنان جانم فداى ايران". امروز براى مردم غزه و لبنان اشك تمساح ريختن و آن را در مقابل كُشتار دهشتناك پاريس برجسته كردن و ديروز بدان بى اهميت بودن از كدام منطق ايرانى و انسانى سرچشمه مى گيرد؟



ladan.jpg
امیر حسین لادن

"حسرت گذشته"
انقلابیون سرخورده و پشیمان!

باور به استقلال، عدالت و آزادی؛ بسیار مهم و ارزشمند هستند؛ و تلاشگر سیاسی بودن یا عشق به میهن داشتن؛ در ضمنی که مورد احترام بسیار می باشد، کافی نیست! باید بدانیم چه میخواهیم، خواست های مردم، و نیازهای جامعه کدامند؛ برای منافع جمعی و ملی، حد اقل به اندازه ی منافع شخصی مان ارزش قائل باشیم. بجای احساسات و شعار، با اتکا به خردگرائی و شعور گام برداریم. بدانیم و باور داشته باشیم که صاحبان اصلی ایران هستیم. رسیدن به این اهداف، تنها در پرتوی آگاهی و شناخت شرایط امکان پذیرند.



yahyai.jpg
دکتر محمد حسین یحیایی

طنز یا اقدام سیستماتیک

نمی توان به پوزش ساختگی و نمایشی دست اندرکاران اکتفا کرد، راه برون رفت استفاده یکسان از همه امکانات اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی و برابر حقوقی همه مردم در جامعه است، قانون اساسی جمهوری اسلامی، برخی از افراد و گروه های اجتماعی و مذهبی را متمایز و از امتیاز بیشتری برخوردار کرده است، که با منشور جهانی حقوق بشر و دستآورد های بشری در طول تاریخ در تضاد است، بنابرین رسیدن به حق و حقوق و رهایی همیشگی از تحقیر و توهین گذر از این رژیم ارتجاعی و تاریک اندیش است....



Araz-Fani2s.jpg
آراز فنی

راه تکامل نظریه های حقوق بشر
در ادبیات و گذر تاریخ

سلسله مطالبی که بعد از این بصورت سلسله مقاله هائی، ماهی یکبار ارایه خواهد شد بخشن در سمینارهائی با حضور اعضای جامعه دفاع از حقوق بشر ودموکراسی در ایران سوئد مطرح شده سپس در رادیوی "صبح شنبه با شما در یوته بوری" سوئد پخش شده اند. هدف مطالعه و بحث در رابطه با راههای تکامل حقوق بشر در تاریخ و ادبیات را بعهد خواهد گرفت با این تاکید که مطلب خلاصه شده مطالب کتاب بود و سعی خواهد شد که با روحیات خواننده ایرانی تطبیق داده شود.



alisamad02.jpg
علی صمد

کشتار مردم بی دفاع پاریس یک جنایت بزرگ بود

انسان ها را به بهانه ظاهر فریب پیروزی، آرمان، بهشت و خاك به كشتن می دهند و یا به كشتار وادارشان می كنند. ترور و قساوت عملیات انتحاری هدفش این است كه مردم بی دفاع را بدون چرا و اما به تبعیت از خود وادار كند. انجام ترور برخلاف هر گونه قوانین عرفی، سنتی و حقوقی است. در جهان امروز انجام عملیات تروریستی منجر به تحولات اجتماعی و دمكراتیك نمی شود. بلكه از این طریق تنها صلح، تعامل، احترام به یكدیگر، قبول هم به عنوان دگر اندیش و یا دیگر بودن را در فرهنگ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی انسان های جهانی كه در آن زندگی می كنیم را روز بروز بیشتر از قبل تضعیف می كند!



ijadi12.jpg
جلال ایجادی

پاریس، تروریسم اسلامی و دمکراسی زخمی

سازماندهی مبارزه و مقابله با تروریسم اسلامی بسیار دشوار است و تمام امکانات تکنولوژیکی و سازماندهی و امنیتی دولتها تاکنون یک گام عقب تر از اقدامات مخفی و زیرزمینی شبکه های تروریستی است. تروریسم اسلامی جهانی است، پنهانی عمل می کند، پول پخش می کند، ایدولوژی اسلامی تبلیغاتی دارد، افراد آسیب دیده اجتماعی را می شناسد، در زیر زمین ها و اردوگاه ها آموزش نظامی می دهد، تکنولوژی و شبکه های اجتماعی را کنترل می کند و پیام می فرستد و یارگیری می کند، با پول قاچاق و نفت و سکس و تبهکاری خود را تقویت می کند، دارای آدمکشان حرفه ای اسلامی و انتحاری می باشد، متحدین ایدئولوژیک مانند سالافیسم و مکتب های بنیادگرای آموزشی و شبکه ای از مسجدها و مراکز تبلیغ دارد.



Mohammad-hossein-Sdigh-yazdchi-s.jpg
محمد حسین صدیق یزدچی

چرا پاریس؟

آدمکشانی که جمعه شب شهر پاریس را مورد هجوم قرار دادند، به هدفهائی دقیق وکاملا مشخّص حمله بردند و فراتراز گذشته پیام مرگ آفرین خود را به مردم فرانسه وتمام آزاداندیشان جهان اعلان داشتند. آنان سالن نمایش، رستوران، ورزشگاه عمومی را به عنوان سمبل ارزش های انسان گرا، دموکراتیک هدف گرفتند وآشکارا گفتند ومی گویند که: ما اسلام بنیادان با ارزش های اومانیستی/ دموکراتیک درجنگیم. مبلّغان فکری و فعاّلان تروریست اسلامی می گویند که مای اسلام بنیادان در کار و کوشش نابودی ارزش های مدرن وانسان مدرن وآزاد اندیش هستیم. اما این خفّاشان شب واین منادیان تیرگی مطلق خواه در فرانسه یا اروپا یا امریکا و خواه نظریّه پردازان و حامیان جانی ترشان درایران وعراق و افغانستان و لبنان و غیره، چرا فرانسه را هدف گرفته اند؟



Ahmad-Pourmandi2.jpg
احمد پورمندی

انتخابات و مجلس بیهوده خبرگان!

شواهد بی شماری نشان می دهند که تاریخ مصرف ولایت فقیه دیریست که به سر آمده و خامنه ای آخرین ولی فقیه ایران خواهد بود. در نتیجه مساله مرکزی سیاست درسال های آتی، نه بود و نبود ولایت فقیه ، بلکه چگونگی رفتن آن است. طبعا لغو ولایت فقیه جذاب ترین شعاریست که می توان مطرح کرد، اما آیا این جداب ترین شعار، در پرتو این حقیقت که ولایت فقیه بیش از هر زمان دیگری نامعاصر و سد راه تکامل جامعه شده است، در عین حال عملی ترین و کم هزینه ترین هم خواهد بود؟



alireza-manafzadeh0.jpg
علیرضا مناف زاده

مردی نامتعارف

بررسی سنجشگرانۀ کارنامۀ علمی خسرو شاکری زند فرصت دیگری می‌ طلبد. چند کلمه ‌ای که در اینجا دربارۀ زندگانی سیاسی و علمی او می‌ گویم، حاصل ملاحظات و مشاهدات شخصی من است در طی سالیان درازی که او را می‌ شناختم و کارش را کم و بیش دنبال می ‌کردم.
گمان می ‌کنم غالب ایرانیانی که او را از نزدیک می ‌شناختند، با او نشست و برخاست می ‌کردند و با کوشش ‌های فکری و پژوهشی ‌اش آشنا بودند، با من هم‌عقیده باشند که با درگذشت او، دانشی مردی شریف و بزرگوار از میان ما رفت.



behzad-karimi.jpg
بهزاد كریمی

غلبه بر تبعیض فرهنگی در ایران ما، نیازمند مبارزه سیاسی است!

پخش یک برنامه تلویزیونی به نام "فیتیله" و با درونمایه طنزی لوس و لوث مبتنی بر تحقیر ترک زبان های کشور از "سیما"ی جمهوری اسلامی، چیزی نبوده جز تکرار مکرر این حقیقت که: رویه اعمال تحقیر ملی در کشور ما، امری شده متاسفانه بکلی رایج و عادی و حتی نهادینه شده. هم از اینروست که به تکرار می باید گفت: مشکل در چنین ابعادی، لزوماً نیاز دارد به یک مواجهه‌ مطلقاً نهادینه با این معضل دیرینه!



قهرمان قنبرى

توهين حكومتى در تلويزيون جمهورى اسلامى
به اقليتهاى ملى و مذهبى

از توهين نژادى اكبر عبدى به عربها در پخش زنده تلويزيونى چند وقتى نگذشته است كه دوباره از شبكه دو سيما در برنامه فتيله نمايشى تحقير آميز خطاب به توركها پخش شده است.كسانى كه با رسانه ها، خصوصاً رسانه هاى دولتى سركار دارند مى دانند كه بخش حراست اين رسانه ها كه اكثراً از نيروهاى آموزش ديده وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه هستند كه حتى ويرگورها و نقطه هاى متن و فيلم را قبل از پخش چندين بار كنترل مى كنند تا برنامه و متن بقول خودشان پاكيزه و غيرقابل ضرر به ارزش هاى نظام و كشور بشود!



dr-hossein-fatemi0.jpg
پرویز داورپناه

یادی از دکتر حسین فاطمی

دکتر فاطمی روز ١٩ آبان سال ١٣٣٣ در تهران اعدام شد.
گرچه کوشیده اند تاریخ نسل معاصر را از نام و نشان دکتر فاطمی خالی کنند و هرگونه جای پای او را در صفحات آن محو سازند، اما حماسه ی فاطمی چون افسانه دیگر قهرمانان آزادی و استقلال ایران جاودانه باقی خواهد ماند.
دكتر حسين فاطمي اولين دكتر دررشته روزنامه‌نگاري ايراني است كه در ايام جواني در سال ۱۳۲۴ سه سال به تحصيل دانش و آموختن فن روزنامه‌نگاري در پاريس پرداخت و بعد ازآن به ايران بازگشت.



Parasto-Forouhar_0.jpg
پرستو فروهر

ظهور ناگهانی یک «عکس خبری» با زیرنویسی «مشکوک»

عکس، حیاط خانه‌ی داریوش و پروانه فروهر را نشان می‌دهد در شب یکم آذر سال ۱۳۷۷. سیاه و سفید است و به مکانِ واقعه از بالا نگاه می‌کند. زاویه‌ی دید دوربین را که پی بگیری به ایوان خانه می‌رسی، کنار پله‌های مشرف به حیاط. عکاس اینجا ایستاده بوده است. شب است. بیست و سه نفر در عکس دیده می‌شوند، یک زن و بیست‌ودو مرد پیر و جوان. حاضران به دو گروه تقسیم شده‌اند، آنها که نظاره می‌کنند و آنها که در حال انجام کاری هستند. نمی‌دانم این کار را چه می‌توان نامید.