گروه پژوهش کارگری

سازماندهی اعتراضات پراکنده کارگران برای ایجاد جنبش کارگری ضروری است ( بخش دوم )

سوال مهمی در پایان بخش اول پرسیده شده بود ، اینکه آیا کارگران آگاه و فعالین کارگری داخل کشور جز الویت دادن به سازماندهی کارگران در مقابل گذشت برای اختلافات تاکتیکی و حتی تفکری ، وظیفه اصلی دیگری دارند ؟ بررسی اخبار ، مقالات ، مصاحبه ها و تاکتیکهای گروههای فعال داخل کشور نشان از این دارد که اختلافاتی که در سالهای ۸۰ ببعد در مورد تشکیل سندیکای مستقل کارگران شرکت واحد و سپس سندیکای مستقل نیشکر هفت تپه ایجاد گردید ، همچنان با کمی تعدیل وجود داشته و مواردی دیگر نیز به آن افزوده گشته است !



مجيد ملكي

چه كسي بايد به كارگران كارواش حقوق بدهد؟

کانون مدافعان حقوق کارگر

كارگران ماشين شو تعطيلي ندارند. سرما و گرما ندارند، ساعت كار ِقانوني ندارند و از حداقل حمايت هاي قانوني هم بي بهره اند. آن ها از ساعت 6 صبح تا ساعت12 شب كار مي كنند. در گرماي تابستان و سرماي زمستان و همواره خيس از آب هاي كثيفي كه
تا زير پوست هم نفوذ مي كند. اما بيش از اين كه دلخوش به حقوق و دستمزد دريافتي از كارفرما باشند چشم به انعامي دارند كه صاحبان اتوموبيل پس از تميز شدن ماشين هاشان به آن ها مي دهند.



ناصر اصغری

عواقب مرگبار كار ارزان

این هفته هم شاهد مرگ و نقص عضو و مصدوم شدن چند كارگران ساختمانی در ایران بودیم. ٧ كارگر در قزوین فقط در یك فقره تخریب یك ساختمان، زیر آوار مانده و مجروح شدند. دو كارگر ٦٥ ساله در دو سانحه جداگانه در شهر سنندج در حین كار از ساختمان‌هایی كه بر روی آنها مشغول كار بودند، سقوط كرده و جان باختند.



khosrow-sadeghi-brojeni.jpg
خسرو صادقي بروجنی

اول ماه مه و جنبش تسخیر وال استریت

جنبش تسخیر وال استریت، مفهوم نوینی را از طبقهی کارگر نشان داد که پیش از آن نیز در آثار صاحبنظران مختلف به آن پرداخته شده بود. این جنبش، نظریات مذکور را به طور جدی وارد مرحلهی عملی و کاربردی کرد و بیش از پیش رویکردها و نظریههای سنتی و کلاسیک منسوخ شدهای را که «استثمار» را فقط در «کارخانه» جستجو میکنند به چالش کشید.



گروه پژوهش کارگری

سازماندهی اعتراضات پراکنده کارگران برای ایجاد جنبش کارگری ضروری است ( بخش اول )

چنانچه انتظار می رفت اعتراضات پراکنده کارگران به دلایل گوناگون همچون بیکاری ، دستمزد ناچیز در مقابل تورم مهار نشدنی ، گرانی روز افزون و دلایل دیگر وسعت بیشتری نسبت به گذشته یافته ، در مقابل دولت و حکومت نه تنها اهمیتی به مشکلات کارگران نمی دهند بلکه به سرکوب کارگران پیشرو نیز می پردازد . طبیعی است در مقابل این اعتراضات گسترده ، وظیفه کارگران آگاه و کسانیکه باور به جنبش کارگری دارند صد چندان شده تا با از جان گذشتگی و تلاشی فراوان به سازماندهی آنها پرداخته و جنبش کارگری را قوام بخشند .



مینا روشن

جنبش زنان و جنبش کارگری

مقاله ی زیر چندی پس از برگزاری روز کارگر در سال 88، در میانه ی خیزش اعتراضی مردم، و حضور گسترده ی زنان در هر دو مورد نگاشته شد و در سایت های مختلف منتشر گردید. اکنون پس از گذشت نزدیک به سه سال نگاهی دوباره به این نوشته، که بر ارتباط ساختاری جنبش زنان با جنبش کارگری تاکید می کند، در جهت یادآوری ضرورت و اهمیت سازماندهی و جهت دهی جنبش زنان مفید می باشد.



ناصر آغاجری

«پسرم مرد، من یتیم شدم»

کانون مدافعان حقوق کارگر

هواي بامداد، دلنشين و بهاري بود. کارگرانِ احداث دست جمعی ورزش می کردند. ما باید صبر مي كرديم تا ورزششان تمام شود تا بتوانیم به محل کارمان برویم. کار از ساعت 30/6 دقیقه بامداد آغاز می شود. با رسیدن به کانکس اولین کاری که می کنیم، روشن کردن کولر گازی است. دیروز یکی از مهندسان همکارمان با صدایی غیردوستانه، بی اعتنا و تحقیرآمیز، پیرمرد آبدارچی را بازخواست کرده بود – تو اول باید به کانکس ما بیایی و وسایل چای را آماده کنی.



مجید خوشدل

کارگران ایران و حکومت اسلامی

گفتگو با مهدی کوهستانی

شما با رژیمی طرف هستید که در خارج کشور با کمونیست ها زد و بند می کند، در داخل کشور کمونیست کشی می کند. ما متأسفانه این تفاوتها را نمی توانیم تشخیص دهیم که این دکترین پوپولیستی برای چه منظورهایی بکار گرفته می شود. برای کارگری که اعتقادی ندارد (حالا من نمی خواهم آنرا عمومیت بدهم) به سیستمی که نهادهایش ماهیت خودشان را نشان داده اند... ما کجا دیده ایم که رئیس جمهور یک کشور؛ آقای احمدی نژاد کارگران سندیکا را ببرد و به شان بگوید: به همه تان یک اتوبوس می دهم، از خر شیطان بیایید پایین. کدام کارگر این حرف را خرید؟ اما تو خارج کشور است که این پوپولیسم معنی می دهد تا بگویند: ببینید، مسئله درگیری جناح های سرمایه داری جهانی است.



پاسخ یک کارگر جنسی به یک فمینیست

کمیتۀ هماهنگی برای ایجاد تشکل کارگری

گر کسی بداند که کارِ جنسی تنها راه حل من برای مشکل فقر است و در همان حال به من بگوید که به دلایل فمینیستی طرفدار الغای کارِ جنسی است، من نمی توانم فمینیسم او را جدی بگیرم. زیرا این فمینیسم واقعیت زندگی من را جدی نمی گیرد. گفتنِ این که «باید راه بهتری برای زندگی وجود داشته باشد» مشکل من را حل نمی کند. من نباید در فقر زندگی کنم؛ نه پس از انقلاب، بلکه همین الان. اگر کسی احساس من را دربارۀ بی اعتنایی برخی از فمینیست ها به تجربه ام از ستم چندگانه بداند و در همان حال روایتی از فمینیسم را به من ارائه دهد که با روش های مستعمره ساز یا دگرجنس هراس مبارزه نمی کند، من چنین فمینیسمی را نیز چندان جدی نخواهم گرفت.



محمد غزنویان

معلم-کارگر

كانون مدافعان حقوق كارگر

در تقویم رسمی ایران، ماه اردیبهشت مصادف است با دو روزی که به صورت جداگانه با نام های معلم و کارگر نامگذاری شده اند. از بین این دو، اگر چه روز کارگر از تقویم بین المللی تبعیت می کند لیکن نه تنها برای تنظیم کنندگان ایام رسمی تقویم مسئله محسوب نمی شده است بلکه حتی، تکریم و گرامیداشت کارگر جایگاه و کارکرد ویژه ای نیز در گفتمان ضد استکباری داشته است.



ناصر آغاجری

تسويه حساب

کانون مدافعان حقوق کارگر

ميني بوس ها يكي پس از ديگري كارگران را پشت درب ورودي پالايشگاه پياده مي كردند. هوا گرگ و ميش بود و طبق معمول اين ديارِسرد، بادهايي پرشتاب و گزنده از قله هاي برفي شهباز مي وزيد. سردي هوا همه را درخود فروبرده و مجاله كرده بود. دست هاي همه در جيب ها فرورفته و شانه ها به جلو جمع شده بودند. اكثرا كلاه بافتني ارزان قيمتي به سر داشتند كه تا پايين گوش ها كشيده شده بود.



حسن موسوي

نگاهي به وضعيت كارگران باربر

(ويژه نامه كانون مدافعان حقوق كارگر به مناسبت روزجهاني كارگر1391)

از شمالي ترين نقاط شهر تهران تا ميدان ميوه و تره بار در اتوبان آزادگان، از ترمينال غرب تا بازار و مولوي و ميدان گل در جنوب شرقي تهران، هزاران نفر مشغول به كار هستند كه هيچ كس به آنها توجه واعتنايي نمي كند مگر در زماني كه بار سنگيني بر روي زمين مانده باشد. اينان كارگران باربر هستند. تقريبا درهيچ كدام از نمونه گيري هاي آماري رسمي و غيررسمي نشاني از



علیرضا ثقفی

جنبش وال استريت وارتباط آن با جنبش كارگري

ويژه نامه كانون مدافعان حقوق كارگر - روز جهاني كارگر-1391-

امروزه اين جنبش ديگر تنها به امريكا و اعتراض كنندگان به وال استريت محدود نمي شود. بلكه خواسته هاي آن در كشورهاي ديگري همانند يونان، اسپانيا، پرتغال، انگلستان و ساير كشورهاي نيز مطرح است و عليه يك سياست مشخص موضع گيري مي كند. دليل اين مساله روشن است. بن بست هاي نظام سرمايه داري در سراسر اين نظام آشكار است. نظام سرمايه داري به ان چنان شرايطي رسيده است كه براي حفظ موجوديت خود مجبور به در پيش گرفتن يك سري برنامه هاست تا خود را سرپا نگه دارد. اين برنامه ها در همه جا از يك روال برخوردار است و در همه جا با مقاومت اكثريت قاطع مردم روبرو است.



khosrow-sadeghi-brojeni.jpg
خسرو صادقي بروجنی

گروهان چهاری‌ها !

در تحلیل طبقاتی گروهای چهاری‌ها، ساده انگاری است که همه‌ی آن‌ها را طبقه‌ی کارگر بدانیم. برای نمونه تهیدستان شهری و روستایی، حاشیه نشین‌ها و اقشاری که به مشاغل کاذب و سیاه مشفولند، گرچه عضوی از طبقه کارگر نیستند و در فرایند تولید ارزش اضافی نقش چندان موثری ندارند، اما فقر شدیدی که در میان این اقشار وجود دارد معلول عوامل ساختاری‌ای است که نبایستی جدای از ساختار طبقاتی ناشی از تضاد میان کار و سرمایه پنداشته شود.



کارگران ایران؛ گذشته، حال، آینده

میزگرد روزنامه شرق درباره وضعیت فعلی طبقه کارگر در ایران به مناسبت اول ماه مه
با حضور کمال اطهاری و محسن حکیمی

میزگرد پیش رو تنها بخشی است از گفت و گوی چند ساعته محسن حکیمی و کمال اطهاری درباره طبقه کارگر ایران. متن کامل، بنا به دلایلی از جمله کمبود جا، در این صفحات نیامده است. محسن حکیمی، مترجم و فعال کارگری حرف های زیادی در این باره دارد که از تخصص نظری و تجربیات واقعی او نشأت می گیرد. اطهاری را نیز بیشتر به نظرات اقتصادی اش می شناسند. با این همه، وجهی از شخصیت فکری او در این گفت و گو نمایان می شود که کمتر مورد توجه قرار گرفته. در نهایت، این میز گرد کمترین کاری است که می توان برای آنانی کرد که در بیان جذاب و گیرای مارکس «شرافت انسان در سیمای خسته از کار و دستان پینه بسته ایشان هویداست» : کارگران.



«زنانی دیگر

مصائب پرستاری در ایران!

به مناسبت گرامیداشت 11 اردیبهشت، «روز جهانی کارگر»

من یک زنم ، زنی پرستار، زنی پرستار در جمهوری اسلامی ایران. زن بودن ، شاغل بودن ، پرستار بودن ، همین ویژگی ها به تنهایی کافیست تا « بودن» را به پدیده ای سخت و پیچیده تبدیل کند. حال اگر نقش‌های دیگر از جمله همسر بودن ، مادر بودن ، مادری «تنها» بودن را به این موقعیت‌ها اضافه کنیم ستم‌های چندگانه این جایگاه‌ها شاید به نوعی قابل طرح و بررسی باشد اما عمق و شدت آن به سختی قابل درک خواهد بود.