آزاده دواچی سیاست فمینیستی ، حق مالکیت بدن زنان و ابژگی تنانه تن زنان به عنوان یکی از موضوعات چالش برانگیز و مورد منافشه، از دیرباز در جنبش های فمینیستی مورد بحث بوده است. گرچه مسئله ی مالکیت بر تن، به عنوان حق طبیعی زنان در کشورهای غربی تا حدودی مرز بحران خود را پشت سر گذاشته است و جریان های مختلف فمینیسم مواضع متفاوتی اتخاذ کرده اند اما تن زنان و اراده ی معطوف به مالکیت بر بدن آنان در غرب سیر متفاوتی را با کشورهای جهان سوم به ویژه کشورهای اسلامی طی کرده است .
دکتر مایکل کافمن چرا (بعضی) مردان هنوز از فمینیسم می ترسند؟ ترجمه نریمان رحیمی موضوع عجیب اینجاست: بسیاری از مردان بخاطر این از فمینیسم وحشت دارند که می ترسند خودشان "مرد واقعی" نباشند. درباره ی این موضوع زیاد نوشته ام. من این را "تجربیات متناقض مردان از قدرت" نام گذاشته ام. این به معنی آن است که آنگونه که ما جوامع مردسالارانه را پایه گذاشته ایم، از یک سو برای مردان قدرت و امتیاز می آورد و از سوی دیگر به منبعی برای درد و رنج خود مردان تبدیل می شود.
الهه باقرینامه به مردي كه زياد ميدانست: بايد نوشت كه قلب و روح افسردهام را جاني ببخشد... روزي را در سالنامه به من اختصاص دادهاند. مرد اين سرزمين، اگر من زنم تمام روزهايم پيشكش مرداني كه اگر چه روزي را در سالنامه به نامم سند زدهاند اما يك نيم روز هم من را با خود برابر نميدانند. اگر من زنم تمام روزهايي كه به نام من است پشكش مرداني كه من بايد براي چادر و چكمهام به چه كنم، چه كنم بيفتم تا مبادا دين نداشتهي مردان شهرم با نيشِ باز و پاي ناز، به باد برود....
علی محمد جهانگیریچهره ي پنهان مهربانوان ميهن (۲)
زنان و انقلاب مشروطه، رضاشاه و حجاب زنان در انقلاب مشروطه نقشي برعهده نداشتند. درمجلس دوم شوراي ملي چون باز بحث حق راي زنان پيش آمد؛ آيت الله مدرس گفت:« ... امروزهرچه تامل ميكنيم ميبينم خداوند قابليت دراينها(زنان) قرارنداده است كه لياقت حق انتخاب داشته باشند... آنها تحت قيوميتند. ابدا حق انتخاب نخواهند داشت و ديگران بايد حفظ حقوق زنها را بكنند!
رضا شاه در راه پيشرفت ايران در اواخرسال ۱۳۱۳خ زنان آموزگاررا از چادر به سر كردن ممنوع كرد وسرانجام در17ديماه ۱۳۱۴خ فرمان " رفع حجاب"را صادر كرد ...
منصوره شجاعیمادر من نماینده فکری زن ایرانی دوران گذاربود :
عفت صفاکیش از زبان پسرش گفتگوی منصوره شجاعی با فریدون منتقمی «پدرم مخالف کشف حجاب اجباری نبود ولی چیزی نمی گفت چون اجتماع نمی پذیرفت، اجتماع پیش نرفته بود...»(1) . این گفته عفت صفاکیش، زنی از طبقه متوسط شهری است، که در زمان خود در شمار خانواده های متجدد به حساب می آمدند. وی در دوران کشف حجاب به حرفه معلمی اشتغال داشت و در مدارس دخترانه گرگان درس می داد. نگاه واقع بینانه او، بیانگر واقعیت اجتماعی دورانی است که زنان به تدریج با تلاش های آرام و مسالمت جویانه خویش سعی در تغییر آن داشتند.
مهرداد درویش پورهیچ نشانه ای از کاهش میزان خشونت های ناموسی در سوئد وجود ندارد! به مناسبت دهمین سالگرد قتل ناموسی فادیمه شاهین دال در سوئد روز شنبه دهمین سالگرد مرگ فاديمه شاهين دال قربانی قتل های ناموسی در سوئد است. قتل او که پس از قتل سارا در اواخر دسامبر1996 و قتل پلا در ژوئن 1999 سومین قتل ناموسی در کشور بود توجه رسانه ها و مطبوعات را شدیدا به خود جلب کرد. آنچه که در مورد قتل فادیمه برجسته از موارد دیگر بود این بود که او جرات نمود آشكارا نه فقط فرهنگ ناموسپرستانه پدرسالار خانواده خود، بلکه خانوادههاى مشابه را نیز به چالش فرا بخواند. او نه تنها از فرمان و اخلاق ناموسپرست پدر خويش سرپيچى نمود بلکه دختران نوجوان ديگر را علنا تشويق كرد كه تن به پذيرش فرهنگى كه زنان و دختران را مايملك مردان مىداند، ندهند.
دانی سوینی داستان های کودکان زندانیان: چرا من باید بخاطر عقاید او رنج بکشم؟ ترجمه سپیده یوسف زاده دانی سوینی بیش از 30 سال است که فعالیت هایی در حمایت از خانواده زندانیان داشته است. گزارش او بر اساس روایت کودکانی است که والدین آنها در دهه های قبل زندانیان جنگ یا زندانی عقیدتی بوده اند. این روایت ها حاصل فعالیت های دو سازمان غیردولتی دیگری است که با این افراد مصاحبه کرده اند، مصاحبه هایی با نگاه به گذشته آنها و روایتی که آنها از زندگی خود داشته اند.
ریا ولسوینکل زنان زندانی، ایدئولوژی مادری و حق زندگی خانوادگی ترجمه: پریسا کاکائی و محمود ارغوان توقعات موجود از زنان متفاوت از مردان است. زنان با ابژههای ارتباطی مانند تولید مثل، مادری، وظایف مراقبتی بزرگ میشوند. مردان در جایگاه نان آور و روابط سلسه مراتبی رشد کرده و تربیت میشوند. بزهکاری در زنان در دو بخش قابل توضیح است، بخش نخست عدم سازگاری اجتماعی و بخش دیگر طغیان علیه نقشهای جنسیتی از پیش تعیین شده است. ایدئولوژی مادری، در تئوریهای تفسیری مختلف نقش مهمی را بازی مینماید: از یک طرف در توضیح رفتار سازگار و غیربزهکارانه زنان بر پایه تئوریهای شخصیت و اجتماعی شدن و از طرف دیگر واجد شرایط رفتار منحرف بودن و تحلیل روانی آن یا به عنوان بزهکاری و جنبه سیاسی دادن به آن.
شلی سولومون کودکان زندانیان منزویاند و دیده نمیشوند تحقیقات اولیهی شبکه نشان داد که خانوادههای بیشتر کودکان این جمع، از ساختاری برخوردار نیستند که با ایدهآلهای مقدمهی پیمان نامه حقوق کودک همخوان باشد. کودک در غیاب والدین زندانی در خطر نداشتن حمایتهای جامعه یا خانواده، منابع سلامتی و یا آموزشی برای آماده شدن برای زندگی فردی در جامعه خواهد بود. برنامههای شبکه روی دو ماده پیمان نامه حقوق کودک متمرکزند. ماده ۲۷ بر نیاز کودک به داشتن سطح معینی از زندگی برای پرورش اجتماعی، اخلاقی، روحی، روانی و فیزیکی مناسب تأکید میکند.
منصوره شجاعیما بی مرام نبودیم: برای مهراوه ،کیانا، نیما، علی ، و.. شبی که خبردار شدم تولد مهراوه است ، یکی از شبهای ماه نوامبر سال 2011 بود. در تماسی کوتاه با او که در آستانه دوران بلوغ به سر می برد خواستم بگویم که آیا امکان تنها حرف زدن با نسرین را برای درددل های این سنین دارد یانه ؟ اما گفتم که اگر به داروهای تقویتی نیازپیدا کرد خبرم کند .
بررسی مصادیق خشونت کلامی - روانی؛ راهبردهای زنان در مواجهه با خشونت خانوادگی- بخش دوم نیکزاد زنگنه و جلوه جواهری آسیب هایی که اعمال مکرر خشونت های کلامی - روانی برای قربان به دنبال دارد می تواند بازه متنوعی از گوشه گیری، از دست دادن اعتماد و عزت نفس، ترس، افسردگی، از دست دادن قدرت و فرصت توانمند شدن و شکوفایی استعدادها تا خطر بروز بیماری های شدید روانی و افزایش تمایل به خودکشی داشته باشد. اما این آسیب ها تنها در حوزه فردی زندگی افراد خلاصه نمی شود.
عالیه اقدام دوست، پس از سه سال حبس آزاد شد گفتگویی کوتاه با عالیه اقدام دوست ! افتخار کن که به این دلیل به زندان آمده ای زمانی که من وارد زندان اوین شدم، تعداد زندانیان سیاسی خیلی کم بود و بیشتر آنها مدت کوتاهی در زندان بودند. دلیل زندانی شدن من برای زندانیان غیرسیاسی جالب بود و عده ای از آنها هم از من طرفداری می کردند و می گفتند که "این خانم برای ماست که اینجاست و گرنه کاری نکرده که اینجا باشد".
ماریا هرزوگ زندانی بودن والدین، میلیون ها کودک را سرتاسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد ترجمه سحر مفخم مدرسه فمینیستی: مقاله حاضر متن تحریر شدۀ سخنرانی «ماریا هرزوگ» ، دکترای رشته جامعه شناسی و عضو کمیته حقوق کودکان سازمان ملل از سال 2007 تاکنون، است که در نشست دانشگاه سازمان ملل ماستریخت با عنوان «پیوند محبوس» و به مناسبت سالگرد تصویب «پیمان نامه حقوق کودک» در آبان ماه امسال ارائه شده است. این نشست به بهانه آن برگزار شد که امسال در بیست و دومین سالروز تصویب پیمان نامه حقوق کودکان، برای اولین بار «کمیته حقوق کودک سازمان ملل» یک روز را به کودکان زندانیان (یعنی فرزندانی که پدر یا مادرشان در زندان هستند) اختصاص داده است. برگردان این مطلب، توسط «سحر مفخم» برای ویژه نامه مدرسه فمینیستی با نام «کودکان زندانیان در سایه» انجام گرفته است.
دکتر برنارد گالاگر و مارتین مانبی کاهش سلامت روانی کودکان زندانیان ترجمه رویا صحرائی مدرسه فمینیستی: مقاله حاضر خلاصه ای است از یک تحقیق دانشگاهی که توسط دکتر برنارد گالاگر و مارتین مانبی در حال انجام است. این تحقیق در چهار کشور اروپایی و در بین کودکانی که پدر یا مادر زندانی شان دارای محکومیت های کیفری هستند در حال اجراست و هنوز به پایان نرسیده است. برگردان این مطلب، توسط «رویا صحرایی» برای ویژه نامه مدرسه فمینیستی با نام «کودکان زندانیان در سایه» انجام گرفته است.
دکتر سیمین کاظمینگاهی به کشف حجاب و تبعات آن قانون کشف حجاب 17 دی 1314 جنجالی ترین برنامه رضاشاه پهلوی برای زنان بود که بیش از دیگر اقدامات او در خصوص زنان، مورد توجه و بررسی قرار گرفته است. می توان گفت سایر اقدامات این دوره، زیر سایه قانون پرسروصدای ممنوعیت حجاب مسکوت و متروک مانده است. گویی رضاشاه توانسته است این ایده را در باور مخالفان و موافقان بنشاند که ظاهر زنان، تعیین کننده ترین بخش حیات اجتماعی آنهاست که با گذشت سالیان، هنوز هم حق تعیین پوشش زنان، نه یک مسأله فردی که مسأله ای سیاسی و در حوزه اختیارات حکومت است.
لاله حسین پورزنان سلطه گر، مردان زن ذلیل! مفهوم زن ذلیل جدید نیست و مدت هاست که در ایران، میان خانواده ها و حتی در محیط های "روشن فکری" شنیده می شود. شاخک های حساس نظام مردسالاری نمودهای این مفهوم را با ظرافت هر چه تمام تر کشف کرده، بیان می کند و به افشای آن می پردازد. چرا که مردانی یافت می شوند که در گوشه ای، این جا و آن جا به این نظام خیانت کرده و پاسداری از آن را گاه و گداری به فراموشی می سپرند.
علی محمد جهانگیری زن ايراني در گذار از اسطوره به تاريخ - ۱
حضرت "طاهره "از توهم تا واقعيت چون طاهره پس از 3سال زنداني بودن ،بالاخره از زمان مرگ محتوم خود با خبر شد . بهترين لباسش را پوشيد و عطروگلاب به خود زد و عاشقانه و عارفانه به استقبال مرگ شتافت. مامورين تمام راه هاي منتهي به محل قتل را از ترس كوشش احتمالي بابيان براي رهايي اوبسته بودند. ساعت مرگ، او را به باغ ايل خاني ( محلي فعلي بانك ملي در خيابان فردوسي تهران ) بردند و درآنجا با فرو بردن دستمالي دردهانش اورا خفه كردند وپيكرش را درچاهي انداختند وآن را با سنگ و خاك پر كردند و به روايتي ديگر پيكر او را سوزانيدند.
سپیده یوسف زادهکودکان زندانیان: مرکز توجه کمیته حقوق کودک سازمان ملل تمرکز خاص بر وضعیت کودکان زندانیان در نشست عمومی کمیته حقوق کودک امسال به واسطه فعالیت های متمرکز و گزارش های سازمان های غیردولتی بود که سال های متمادی در حمایت از حقوق کودکان زندانیان فعالیت کرده اند. کمپین ها و نامه های مکرری که فعالین حقوق کودک و سازمانهای غیردولتی به کمیته حقوق کودک ارسال کرده بودند زیربنای تصمیم گیری برای این نشست بود.
نیکزاد زنگنه و جلوه جواهری بررسی مصادیق خشونت کلامی-روانی و راهبردهای زنان در مواجهه با خشونت خانوادگی- بخش اول- با توجه به نتایجی که خشونت خانوادگی بر پیکره خانواده وارد کرده و هزینه های اقتصادی و اجتماعی بسیاری که بر جامعه تحمیل می کند، لازم است تا هرچه بیشتر این پدیده شناسایی و برای رفع آن کوشش شود. از آنجا که خشونت روانی- کلامی یکی از مبهم ترین و گسترده ترین خشونت خانوادگی علیه زنان محسوب می شود، از همین رو یکی از هدف های این مقاله، شناخت مصادیق این نوع خشونت است تا شاید بتوان گامی موثر در مسیر کاهش و حذف این نوع خشونت پنهان برداشت.
مرتضی مردیهاسوکِ سودابه سودابه با سیمائی که گوئی در پندار خود درپی واگشودن گنگنائی در سر است بپرسید: "وگر بیراه نگویم پسر از پسرخوانده نزدیکتر. اگر سیاوش فرّه ایزدی داشت، سهراب را هم خون تاجبخش به رگاندرون بود. چه کس برتر از شما به خونخواهی او؟ به مرگ آمدن سهراب بسی بیش از سیاوش دلآزار بود. چه شد که به این آسانی از آن رهائی گرفتید و ..." رستم روی پاشنة پا چرخید و هم در گاه شمشیر خود از زمین بیرون کشید و بالا برد و فریاد کشید :"چطور چندین پردلی میکنی؟ بهجای سپر کشیدن نیزه میاندازی؟ چه چیز را با چه چیز همسنگ میکنی؟ من در باور خود یک تورانی یاغی را گوشمال میدادم.
|