فرهاد قابوسی

امتناع تفکر در فرهنگ غریزی

در این بحث ما گاه از "فرهنگ ایرانی"، "فرهنگ اسلامی" و "فرهنگ شرقی" در برابر فرهنگ اروپائی و غربی سخن آورده ایم چراکه فرهنگ ایرانی بخشی از فرهنگ شرقی و در دورانی بخشی از فرهنگ اسلامی محسوب میشود و تکاملش تنها در بستر آن دو فرهنگ دیگر و مخصوصا در سایه امکان تبادل اندیشه متفکرین اسلامی از "الکندی" گرفته تا "ملاصدرا" در متن زبان مناسب علم و فلسفه آن عربی در آن عصر میسر بوده است.



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

ما انقلاب می خواهیم نه جنگ !
پرودن و آنارشیسم اصلاحگرایانه ایالتی

پرودن کوشش برای نظم اجتماعی آنارشیستی را از طریق رفرم پیشنهاد میکند تا با کمک انقلاب خونین . شرکت در مجلس ملی و تاسیس بانک مبادله نشان از اصلاحات خواهی او میدهد . وی میگفت که مشکلات اجتماعی را فقط از طریق تغییر روابط مالکیت باید انجام داد . در نظر او اقتصاد پول باید جای خود را به اصل مبادله بدهد . او مینویسد که کلید آزادی جامعه در تقسیم ثروت و مالکیت است ، چون مالکت بد نیست بلکه سوء استفاده از آن زشت است .



mehdi-estedadi-shad.jpg
مهدی استعدادی شاد

اشاره ای به چارلز تیلور
( کاتولیکی سکولار)

در توضیح دگرگونیهای روحیۀ مردمان، تیلور به شکل گرفتن سه معنای مختلف برای مفهوم سکولار اشاره میکند. اینکه بدین ترتیب برای افکار عمومی وجود یا عدم وجود خدا مسئلۀ محوری نیست؛ اینکه ایمان دینی و انجام آئین مربوطه اش مهمترین هدف رفتار آدمیان نیست؛ و سرانجام اینکه ایمان داشتن به یکی از شکلهای ممکن جهان بینی در جامعه بدل شده و مدام در معرض پرسش و تردید قرار گرفته و کار سختی را برای اثبات خود در پیش دارد.



رضا فلاطون

نقدى بر انديشه سياسى مدرن
از انقلاب فرانسه تا هولوكاست

انقلاب فرانسه سلسله اى بى وقفه از غافلگيريهاى جديد را تقريبا بصورتى روزمره در يك فاصله تنگ ده ساله به وقايع سياسى اروپا سرريز ميكند و طى ان مجموعه اى از ايده ها شخصيتها گروه ها و اتفاقات را در بافتى فشرده در تصويرى شبيه يك مينياتور ايرانى كنار هم قرار ميدهد. ربسپير كه در يك دوره كليدى در در مركز همه اين وقايع زندگى ميكند، از وجود 'عناصر خالص' ى سخن ميگويد كه آجرهاى اوليه بناى انقلاب را تشكيل ميدهند ، با الهام از ايده ربسپير و با هدف بزرگنمايى عوامل خشونت زا به تجزيه جهان سياسى پس ازشروع انقلاب فرانسه ميپردازيم تا در پشت درهم بافتگيها و پيچيدگيهاى سالهاى انقلاب و انديشه هاى سياسى-فلسفى مسلط بر اروپا در يك قرن پر تلاطم پس از ان چند عنصر خالص و بنيادين را شناسايى كنيم كه در هسته انها ويروس سياسى-فرهنگى يكسان ساز و خشونتگر پنهان است.



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

اما گلدمن ، - یک زن آنارشیست

خانم اما گلدمن ، زن آنارشیست و فمنیست روسیه تزاری ، جنبش فمنیستی زنان را بخشی از جنبش آنارشیستی میدانست . آنارشو فمنیست های امروزی هنوز متکی به این حکم او هستند . او میگفت که آنارشیسم ، فلسفه یک نظم نوین اجتماعی است که بر اساس آزادی انسان استوار است و با کمک قانون نمیتوان آنرا محدود یا بی اعتبار کرد .



mohammad-gharagozlou.jpg
محمد قراگوزلو

مبارزه‌ی طبقاتی برای افزایش دستمزد
بخش ۷ و نهایی ـ راه سوم آنتونی گیدنز

- از ارکان مختلف "پاک دست‌ترین دولت دنیا"، هر روز خبری مبنی بر یک فساد و اختلاس کلان بیرون می‌زند تا آن جا که رئیس مجلس با "فروتنی" می‌فرماید: «امروز از نظر فساد اداری شرایط خوبی نداریم.» (دنیای اقتصاد، دوشنبه 11 اردی‌بهشت 1391، ش: 2628، ص:6) و در ذیل همین اظهارات آیت‌الله آملی لاریجانی از شبکه‌های اختاپوسی فساد متشکل از قاضیان و مدیران اجرایی در پرده یاد می‌کند.



همنشین بهار

ماه به دیدار زمین می‌آید (+ویدیو)

دانشمندان تأثیر نزدیک و نزدیکتر شدن ماه به زمین را که به آن «سوپرمون» Supermoon (ابَرماه) گفته می‌شود، تنها تغئیرات اندک در جزر مّد دریاها و اقیانسها می‌دانند اما مرتجعان و رمالّان، خرافه و نیرنگ خودشان را سوار اینگونه وقایع هم می‌کنند و با موضوعی که دلائل مشخص علمی دارد سر خلق الله شیره می‌مالند.
طوفان کاترینا و زلزله عشق آباد و فعالیت کوههای آتشفشان و گردباد برف در شمال شرقی آمریکا و زلزله ژاپن و...هیچ ربطی به افتادگی و تواضع ماه و به «سوپرمون» نداشته و ندارد.



mohammad-gharagozlou.jpg
محمد قراگوزلو

بارزه‌ی طبقاتی برای افزایش دستمزد
۶. پایان ماه عسل کینز؟

کم و بیش 5 سال پس از آن که سرمایه‌داری نئولیبرال وارد عمیق‌ترین بحران خود - پس از رکود بزرگ 1929 - شده است، هنوز به درستی دانسته نیست که جهان به کدام سو می‌رود. سیاست‌های موسوم به "ریاضت اقتصادی" نه فقط از دامنه‌ی گسترده‌ی بحران نکاسته، بل که به سبب افزایش فشار بر معیشت کارگران و زحمت‌کشان، به عروج جنبش‌های اعتراضی در سراسر جهان نیز دامن زده است. در چنین شرایط بغرنجی طرح یک آلترناتیو اقتصادی از همه سو مورد توجه قرار گرفته است.



مرتضی اسماعیل پور

فیلسوف نما

پاتوق داشتن.مهمترین اصل و برترین هویت دهنده به فیلسوفان جوان است. اینکه جایی باشد که تو را بشناسند و هر بار که تو آنجا هستی با انگشت حسرت تو را یک اندیشمند جوان معرفی کنند. این امر خیلی و باز تاکید می کنم خیلی مهم و « اصل» است. شاید نیچه را اگر امروز می شناسیم ،همان کافه نشینی هایش موثر واقع شده است و البته پیپ ایشان بر بزرگ مرد بودنش هم بی تاثیر نبوده.!!نیچه یک میز را در اختیار خود همواره داشت،و از انجا هم تکان نمی خورد. پس توصیه می شود در آن کافه تاریک که دود سیگار جای برای نفس کشیدن نمی گذارد ،در گوشه ای منزوی وار برای خود داشته باشید.