nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

آنارشیسم در پاریس و مونیخ

(۲ مقاله کوتاه )

مارکس کمون پاریس را نخستین دولت پرولتری نامید . آگوست بابل ، رهبر معروف سوسیال دمکراتهای آلمان آنرا پیشگام انقلاب جهانی بحساب آورد . رهبران آنارشیسم ؛ باکونین و کروپتکین آنرا جشن گرفتند و نخستین کوشش برای واقعیت دادن به سوسیالیسم بدون دولت معرفی کردند .



ارسطو شمس

علوم اسلامی باید انسانی باشد

در باب این عنوان نمی خواهم به تفصیل سخن بگویم و صغری و کبری بچینم. ناگفته پیداست که نظریه پردازان جمهوری اسلامی مدتی است در بوق و کرنا می دمند و شعار " علوم انسانی باید اسلامی شود " سر می دهند؛ و حال آن که به واقع این علوم اسلامی به ویژه فقه و حقوق است که باید انسانی شود.



پارسا نیک جو

درآمدی بر معنای آزادی های بی قید و شرط سیاسی

آزادی های سیاسی به مثابه نظریه، حق، خواست، موقعیت و تجربه ی زیسته، پدیده ای مدرن است. پدیده ای که هم پای پروسه ی تاریخی تکوین و گسترش سرمایه داری و پیکار طبقاتی علیه ساختار و مناسبات فئودالی در اروپای غربی شکل گرفت و در پروسه ی تاریخی پیکار دموکراتیک و سوسیالیستی کارگران و گروه های اجتماعی ستم دیده، تعمیق و گسترش یافت و هم چنان می یابد. بر این پایه می توان گفت اول آن که آزادی های سیاسی، نه داده ای ثابت و طبیعی، بل برساخته ای پویا و تاریخی – اجتماعی است. دوم آن که قبض و بسط آزادی های سیاسی، تابع توازن و آرایش قوای طبقاتی و درجه ی توسعه یافته گی جنبش کارگری و جنبش های دموکراتیک ستم دیده گان است. سوم آن که آزادی های سیاسی حتا به طور قانونی و صوری، در ابتدا با قید و شرط هایی چون مالکیت، جنسیت، مذهب، سطح سواد و... مقید و مشروط بودند.



یونس پارسا بناب

درباره دموکراسی

دموکراسی واژه و پدیده ای مدرن است که از آن هم مفهوم مدرنیته ( مدنیت و یا تجدد طلبی) و هم مفهوم سکولاریسم استنباط می گردند . منظور از مدرنیته یعنی قبول این اصل که انسان ها به طور فردی و دسته جمعی در سرنوشت خویش و جامعه حق تعیین داشته و بقولی " سازندگان تاریخ " خود هستند . البته روشن است که انسان پیش از این که به آن مرحله رسیده و نقش اساسی را در روند تکاملی تاریخ اجتماعی و سیاسی خود ایفاء کند باید در هماهنگی با پروسه دموکراسی عبور از پروسه سکولاریسم را نیز آغاز کند . در مسیر پروسه سکولاریسم ( لائیسیته ) است که انسان به تدریج خود را از ویژگی ها ، موانع ، رسوم میتولوژیکی ( اسطوره پرستی ) ، متافیزیکی ( اعتقادات ماوراء طبیعی ) و بالاخره دینی و مذهبی که در جوامع بشر پیش از آغاز " عصر جدید " حاکم بر عقل بشر بوده و جزء واقعیت های ابدی و ازلی محسوب می شدند ، رها سازد .



فرهاد قابوسی

نیچه: از نازیسم تا فلسفه پست مدرن - ۵

کوتاهی اولیه نیچه درباره فلسفه در اینست که او همچنانکه در "آنسوی خیر و شر" مساعی فلاسفه متقدم از " سقراط و افلاطون تا اسپینوزا و کانت" را برای رسیدن به "حقایق کلی" نه اینکه "میل به حقیقت" یا حقیقت طلبی آنان بلکه بعنوان "پیش قضاوت" ارزیابی کرده است. مساعی ارجمندی که بدون آنها حیات بشری خصوصا در فقدان علم و منطق فرآورده دانشمندانی چون هیلبرت، اینشتین و هایزنبرگ که بنص خود! مشخصا متاثر از فلاسفه مذکور بوده اند، بسیار تاریکتر از آنچه هست، میشد.



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

خاطرات آنارشیست ها و تاریخ نویسی بلشویک ها

کارگران به حرف رهبران تان گوش دهید !

اما گلدمن ، یکی از زنان نظریه پرداز آنارشیسم ، میگفت که لنین آماده است تا انقلاب را قربانی نجات روسیه نماید ، گرچه خلق روس ذاتا آنارشیست است و بشر تاکنون نتوانسته اصل بهتری از آزادی آنارشیستی را کشف کند . آنارشیست دیگری استالین را فرزند خلف لنین و تروتسکی نامید . لنین یکبار گفته بود که از دزدها باید دزدی کرد . گروه دیگری از آنارشیستها، امروزه مدعی هستند که نه بلشویسم بلکه مارکسیسم ناتوانی خود را در شوروی نشان داد .



ali-hamed-iman.jpg
علی حامد ایمان

«بازسازی» یا «بازی سازی» اندیشه

امروزه تمام هستی و مرگ ما، متکی بر این ایستادگی است و اگر امروز نتوانیم بایستیم و خود را بازتعریف کنیم، در آینده بخشیده نخواهیم شد. بگذارید بار دیگر تعریف شویم و نهراسیم از قهرها و خشم ها. نهراسیم از آن قهرهایی که چون خط های قرمز بر آغوش ما نهاده شده اند و بر ما مقدس گشته اند. همان قهرهایی که چون بندهای ابریشمین وامی دارند ما را از اندیشیدن. از اندیشیدن در راه هایی که رویاهای مان در آن به تعبیر می نشیند و به حقیقت می پیوندد.



علی رها

اتم، 'فریفتاری' علم و نقد خرد تجربی


هیچکس، حتی خود زمامداران امور نیز باور ندارند که با سرکوب 'جنبش سبز'، اجتماع تمکین کرده، زندگی عمومی روالی 'عادی' یافته و بحران مشروعیت خاتمه پیدا کرده است. یکی از مهمترین تبعات این بحران، توهم زدایی از وضع موجود، تشدید تشنجات سیاسی در درون 'کشتی نظام' و بویژه ریزش سریع در حوزه نظریه پردازانی است که طی ۳۰ سال گذشته درمجموعه ای از نهادهای پژوهشی. فرهنگی و دانشگاهی دست اندرکار تولید زیرساختهای فکری نظام بوده و سازماندهی 'جو روشنفکری' را عهده دار بوده اند.



فرهاد قابوسی

نیچه و "روشنفکران ایرانی":
زمینه و ماترک او (گرایش به راست) - ۳

همچنانکه میتوان نیچه را در غرب محصول عکس العمل اندیشه دست راستی اروپای عصر بر آمدن ناسیونالیسم و بازسازی گذشته در برابر رشد عقل سوسیالیستی متمایل به انترناسیونالیسم غربی آتیه گرا ارزیابی کرد، اقبال بعدی او در ایران نیز میتواند ناشی از شکست اندیشه های چپ بر اثر شکست حزب توده و محصول درونگرائی در عبور از حال به گذشته ارزیابی شود.



nosrat-shad.jpg
نصرت شاد

شکست آنارشیست ها و گناه کمونیست ها

فراز و فرود آنارشیست های اسپانیا

آنارشیستها مدعی بودند که در سوسیالیسم دمکراتیک آنان ، دولت و خلق یکی نیستند و با هم فرق دارند . در نظم اجتماعی سوسیالیسم دمکراتیک آنارشیستها ، اقتصاد تحت نظر اتحادیه کارگران ، تعاونی های گوناگون ، و شوراهای محلی است . سازمان سیاسی سوسیالیسم دمکراتیک آنارشیستها ، شوراها هستند که بصورت اتحادیه های کوچک و بزرگ بجای دولت فعال هستند .اشتباه آنارشیستها در آنجا بود که فکر میکردند با تسلط بر اداره اقتصاد و فرهنگ ، از قید اداره دولت میتوان سر زد . آنها رابطه ای غیرعلمی و ناسالم نسبت به دولت و قدرت داشتند .



mohammad-gharagozlou.jpg
محمد قراگوزلو

سازمان‌یابی کارگری ـ تذکری به چامسکی

۵. نئوآنتی لنینیست‌ها لطفاً ته صف!

برخلاف تبلیغات سرسام‌آور آکادمی های بورژوازی، نه مارکسیسم ایده‌ئولوژی است و نه لنینیسم! برخلاف انواع جنگ‌های هفتاد و دو ملتی ادیان و فرقه‌ها و نحله‌های مختلف ثابت و جزمی و اسکولاستیکی، سوسیالیسم علمی مارکس و انگلس به اعتبار علمی بودنش و به این سبب که درهای علم به روی آینده همیشه باز است، دانش مبارزه‌ی طبقاتی و فلسفه تغییر بنیادی جهان است.



یونس پارسا بناب

فرود هژمونی آمریکا و فراز فرصت های نوین

فرود و ریزش موقعیت هژمونیکی آمریکا و عکس العمل طبقه حاکمه مبنی بر تشدید نظامیگری ، گسترش جنگ های " ساخت آمریکا " ، اتخاذ سیاست های تحریک آمیز علیه چین و روسیه در مرزهای آنان جهان ما را با خطر بروز جنگ های فراگیر حداقل منطقه ای و قاره ای و وقوع " هولوکاست های هسته ای " مواجهه ساخته است . عامل اصلی این وضع بحران عمیق ساختاری نظام جهانی سرمایه است که امروز تحت سرکردگی آمریکا توسط " پنج انحصار بزرگ " مالی تر شده ، اداره میگردد .