noushin-ahmadi.jpg
نوشین احمدی خراسانی

« ۲۲ خرداد» روزی از آن جنبش زنان و جنبش سبز

۲۲ خرداد امسال، دقیقاَ یک سال از رویش «جنبش سبز» می گذرد، جنبشی گسترده که به باور بسیاری کسان، زنان نه تنها در «بدنه آن» نقش های مختلفی همچون سازماندهی و راهبری، نقش حمایتی و تدارکاتی و عملیاتی داشته اند، بلکه موفق شده اند که تجربه ها و ویژگی های خاص جنبش خود (جنبش زنان) را نیز به آن منتقل کنند. ویژگی ها و تجربه هایی که شاید مهم ترین اش «خشونت پرهیزی» در پیکار مدنی و مبارزات اجتماعی است.



روحی شفیعی

حجاب زنان، پرچمی که هرگز افراشته نشد

چند بار است طی این سی و اندی سال هرجا که کم اوردید و نیازمند جوسازی و انحراف افکار عمومی ایرانیان و جهانیان شدید به جان زن ایرانی افتادید و از حیثت و زنیت زن ایرانی مایه گذاشتید برای انکه پوششی هرچند موقت برای یک خرابکاری و یا یک ابرور ریزی ایجاد کنید؟ در همه بحرانهائی که کم هم نبوده اند طی این سی و اندی سال های وهمناک تاریخ حاکمیتتان به جان زن ایرانی افتادید تا با انحراف افکار عمومی برای خود زمان بخرید؟



zeynab-peyghanbarzadeh.jpg
زینب پیغمبرزاده

برزخ ماندن و رفتن

تمام روزهایی که سرمای زمستان تهران تا مغز استخوانم را منجمد می کرد، یاد تابستانی می افتادم که به بچه های تحکیم گفتم: "شماها خیلی زرنگین که فقط تابستان ها می رین اوین" . به شب هایی فکر می کردم که در سلول های کثیف تا صبح از سرما لرزیده بودم، به لباس گرمی که دوستانم نداشتند، آبی که می گفتند سرد است و به آنفولانزایی که بنرهایش روی دیواری های شهر دهن کجی می کرد. حالا به شبی فکر می کنم که شیرین در سوئیت انفرادی بند نسوان اوین، آرزو به دل خداحافظی با خانواده و دوستانش تا آخرین سحرگاه عمرش بیدار ماند.



فیروزه راد

شیرین تلاقی گاه ستم جنسی، ملی و طبقاتی

زندگی شیرین نیز نمونه ای عینی و آموزنده برای جنبش زنان میباشد. زنی از اقشارزحمتکش و محروم از امکانات تحصیل که با اشتیاق و تلاش فردی خواندن و نوشتن را از برادرش می آموزد، آگاهی خود را افزایش میدهد تا بتواند برای تغییر وضع موجود قدمی بردارد و زمانیکه توسط سپاه دستگیر می شود شدیدترین شکنجه هارا تحمل کرده و چوبه داررا هم پذیرا میشود ولی هرگز حاضربه زیر پا گذاشتن هدف مبارزه و انکار هویت خود نمیگردد.



azade-davachi.jpg
آزاده دواچی

کانون های مقاومت جنبش زنان، زنان زندانی و شرایط پس از ۲۲ خرداد

در آستانه روز تاریخی 22 خرداد قرار گرفته ایم. روزی که پس از تجمع بزرگ و مسالمت آمیز زنان در سال 1384 و ادامه اش در سال بعد (22 خرداد 1385) در میدان هفتم تیر، «روز همبستگی زنان ایران» نام گرفت و باعث تحولات بسیاری در جنبش زنان و تمامی جنبش های جامعه مدنی ایران گردید. امسال پنجمین سالروز 22 خرداد مصادف شده با 22 خرداد اولین سالروز تولد جنبش عمومی و دموکراسی خواهی مردم ایران که رنگ سبز را به عنوان نماد خود برگزیده است. این همزمانی، بهانه ای شد تا یک بار دیگر به ارزیابی وضعیت خودمان و موقعیت تحول یافته ی جنبش زنان بپردازیم.



samane-mousavi.jpg
سمانه موسوی

سه سال مبارزه مدافعان حقوق برابر در اعتراض به لایحه حمایت از خانواده‏ / قسمت دوم و پایانی

در فرایند سه سال فراز و نشیب اعتراضات و مبارزات در راستای جلوگیری از تصویب لایحه در شکل کنونی، دیدیم که چطور در مواقعی که زمان مناسب بود، فشار برای کنار زدن این لایحه و تصویب لایحه ای در خور زنان و خانواده به دور از تبعیض ها و یک جانبه نگری ها، به قدری بود که دستامد آن مسکوت ماندن یا بررسی مجدد لایحه بود. اما در هر زمان که نیروی اجتماعی برای به عقب راندن لایحه یا تغییر آن به شکلی مناسب تجمیع نشد، لایحه با سرعت بیشتری پیش رفت. در نهایت باید عنوان کرد که اعتراض به لایحه حمایت از خانواده توانست در میان طیف های مختلف جنبش زنان، پلی ایجاد کند و مطالبات آنان را در این راستا به هم پیوند بزند.



besoye-khanavede-jaygozin.gif

به سوی قانون خانواده جایگزین

تحقیق و گردآوری: زهرا مینویی

چند سالي است ابن ايده که جنبش زنان به اندازه کافي گفته است چه ‏نمي خواهد و حالا وقت آن است که بگويد چه مي خواهد، در ميان ‏گروههاي مختلف مدافع حقوق زنان مطرح شده است. از ابتداي ارديبهشت ‏ماه سال 86 طرحي منسجم براي تدوين قانون خانواده جايگزين نوشتيم بي ‏آن که اين فکر در سرمان باشد که آنچه در انتهاي اين روند به دست مي آيد، ‏تنها يا بهترين جايگزين قوانين فعلي خانواده است؛ کوشش ما از ابتدا تاکنون ‏که در ميانه راه هستيم اين بود که در کنار جمع آوري همه پيشنهادات ‏مدون، تا جايي که ممکن است، به جايگزين هايي دست پیدا کنیم که در ‏فکر زناني که زندگي آنها موضوع اين قوانين است وجود دارد.



bahman-beig-s.jpg
منصوره شجاعی

تخته سیاه تفنگمه ، گچ سفید فشنگمه

به یاد محمد بهمن بیگی و برای سکینه کیانی

ازشیرینی قلم اش در " ایل من بخارای من " و از علاقه خاص پدرم به این کتاب ، از رویکرد خوانین قشقایی به اهمیت زبان ترکی قشقایی و از ضرورت فارسی آموزی عشایر برای حضور در فضاهای رسمی و آکادمیک، از طعنه ها و انگ های همولایتی هایش در زمان شاه بابت مراوده با دستگاه های مسول و ذیربط آموزشی و از فضای تشکیک سالهای پس از انقلاب نسبت به او ، از خصومت هایی که با او شده بود از اینکه آیا خصم اش محق بوده یا نه ؟ وسرانجام اینکه آیا در اساس دلیلی برخصومت وجود داشته یانه؟



فرزانه سید سعیدی

تمبرهای ازدواج هایی که باطل می شود

آمار نشان می دهد که‌ علاوه بر مهاجران ایرانی بیشترین کسانی که خواهان ازدواج های وکالتی هستند،‌ مهاجرینی از کشورهای عراق، افغانستان، ترکیه‌، پاکستان، تایلند و ویتنام می باشند.علاوه بر این برخی از مردان اروپایی نیز به‌ علت تغییر دیدگاهشان نسبت به عشق و ازدواج در کشورهای مطبوع خود و یأس و سرخوردگی در روابط به جستجوی عروس از کشورهای فقیرتر جهان اقدام می کنند.



jelve-javaheri.jpg
جلوه جواهری

سه سال مبارزه مدافعان حقوق برابر در اعتراض به لایحه حمایت از خانواده‏ / قسمت اول

لایحه «حمایت از خانواده» بنا به پيشنهاد قوه قضاييه در روز سوم تیرماه 1386 در‏‎ ‎هیات وزیران دولت ‏نهم به تصویب رسید. در روز اول مرداد به مجلس هفتم ارائه شد و در روز 4‏‎ ‎شهریورماه همان سال در ‏کميسيون فرهنگي مجلس مطرح شد. این لایحه سومین لایحه با نام «حمایت از خانواده» بود که برای ‏تبدیل‎ ‎شدن به قانون به مجلس ارائه می شد. اولین بار در سال 1346 لایحه ای در مجلس تصویب و‏‎ ‎لازم ‏الاجرا شد. بار دیگر‎ ‎در سال 1353 تغییراتی در‏‎ ‎قانون مصوب1346به عمل آمد و مجلس لایحه ای را در زمینه ‏اصلاح قانون حمایت‎ ‎خانواده مصوب 1346 مطرح کرد و در نهایت متممی بر قانون حمایت خانواده نوشته ‏شد. این‎ ‎قانون دوام چندانی نداشت و با وقوع انقلاب 57 قانون ملغی شد. سرانجام، برای بار سوم لایحه ‏حمایت از خانواده پس از حدود سه دهه بار دیگر مطرح شد. اما این بار از همان ابتدای ارائه آن به مجلس، ‏با واکنش های بسیاری از سوی فعالان جنبش زنان و برخی از حقوقدانان مواجه شد. ‏



لاله حسین پور

"زن"، تحت حکومت جمهوری اسلامی مجرم است

"زن" باید خود را و قدرت خود را باور کند و وظیفه تاریخی خود را بشناسد، سنگینی آن را بر دوش های خود احساس کند و در آن جهت قدم بردارد. نباید این وظیفه را به کسی محول کند. نباید آن را مشمول مرور زمان کند. نباید منتظر فرصت بماند و با آن مدارا کند. باید وظیفه خود را انجام دهد، در هر لحظه و در هر جا. "زن" می تواند.