afrouz-kazemzade.jpg
افروز کاظم زاده

خانه داری، شغل یا وظیفه؟

پرسش من این است: آیا او واقعن سهمی در تولید اقتصادی ِ خانواده ندارد که اگر نباشد باید چند نفر را جایگزین او کرد و یا خودمان را به آن راه زده ایم؟ آن حداقل را در نظر می گیرم، همان ماهی یک میلیون و نیم تومان که باید پرداخته شود، آیا این پول، سهمی در تولید اقتصادی ِ خانواده ندارد یا نمی تواند داشته باشد یا اصلن نباید به زبان آورده شود چنین خواسته ای؟ مگر می شود برای وظیفه دیرینه ات که از هزاران سال قبل به تو ارث رسیده پولی بخواهی؟ ولی مگر آن کارمند برای انجام دادن وظیفه اش پول دریافت نمی کند؟ آیا می شود گفت که زن ِ خانه دار در چرخه ی اقتصادی خانواده هیچ نقشی را ایفا نمی کند؟ پس چرا نبودن اش متحمل چنین هزینه های سنگینی می شود؟



hamid-hamidi.jpg
حمید حمیدی

زنان برای انقلاب، انقلاب برای زنان چه کرد؟

در سال های قبل از انقلاب، سازمان ها و تشکل های ویژه ی زنان در ایران وجود نداشت. انقلاب نیز در ابتدا خواست ویژه ای برای زنان نداشت. انقلاب عمومی بود. انقلاب علیه دیکتاتوری شاه و مناسبات وابسته به آن بود. انقلاب برای آزادی و زندگی بهتر و مشارکت همه جانبه ی زنان در عرصه های اقتصادی-اجتماعی-و سیاسی و تحقق برابر حقوقی زنان با مردان بود. انقلاب یک جنبش همگانی بود که زنان و مردان فعالانه در آن شرکت داشتند و شریک انقلاب بودند. “همه با هم” ستون فقرات انقلاب بود. در آن فضای” همه با هم” مطالبات زنان و توجه به خواست آنان در حاشیه ای از ابهام قرار داشت.



shahla-frouzanfar.jpg
شهلا فروزانفر

موقعیت زنان از نگاه فیلم سازان جوان

طی ده روز، فيلم های «نگاه نو» يا «فيلم اولی ها» را در طول جشنواره تماشا کردم. هدفم از ديدن این فيلم ها در واقع بررسي و كشف نگاه فیلم سازان جوان به موضوع «زن و برابري» بود. کنجکاو بودم بدانم که تا چه حد فيلمنامه نويس و كارگردان جوان ما، زن را انسان برابر مي داند، و به کمک معجزه دوربین، توانسته بستر فرهنگی جهت گشودن فضای حق انتخاب زنان و فرصت برابر برای نیمه دیگرش، فراهم سازد. در ادامه، نگاهی موجز و گذرا به چندتا از ساخته های فیلم سازان جوان، خواهم داشت:



faranak-farid.jpg
فریزیا پرودرو

تجربه های زنانه (6):
پرش بسوی آلپ!

ترجمه فرانک فرید

بیست و یک سالم بود که به تنهایی برای یک ماه به اروپا سفر می‌کردم. تمام هزینه سفرم را هم از کارِ سخت خودم کنار گذاشته بودم؛ بدون هیچ کمک خرجی از والدینم. وقتی آنجا بودم، تصمیم گرفتم که کوههای آلپ را هم ببینم. طوری برنامه‌ریزی کردم که در سوییس پیش خانواده‌ای مهان‌پذیر بمانم. سوار قطار شدم و راه افتادم. دقیقا نمی‌دانستم کجا باید پیاده شوم. اما نگران هم نبودم. پیش خودم گمان می‌کردم مأمور قطار به من بگوید که باید پیاده شوم. مثلا با صدای بلند اعلام کند: «ایستگاه بعدی، آلپ» (عجب خوش‌خیالی بودم من!)



mahshid-sharif.jpg
مهشید شریف

با کوله باری که سنگینی اش را حس می کنم!

جنگ و جدال من و برادرم بر سر سه چرخه سواری همیشه به نفع او تمام می شد. می گفت: "بابا اینو برای من خریده، می تونی بفهمی؟". و من نمی فهمیدم چرا نباید سهمی از آن داشته باشم. خواهرم که متولد شد، مادرم گفت برای من و برادرم هدیه آورده. در میان ناباوریم عروسکی را به سینه ام چسباند و گفت دیگر نباید سرِ سه چرخه با برادرم جار و جنجال راه بیاندازم. حالا می بایست با آن عروسکی که هیچ کجایش شباهتی به زندگی روزمرۀ من نداشت، خودم را مشغول می کردم. صورت آرایش شده و موهای بور تافت زدۀ آن و پیراهن کوتاه و شورت سفید عروسک بیشتر از آنکه خوشحالم کند، حیرت زده ام می کرد.



اکرم خاتم

فرصتها و چالش های تحصیل دختران مهاجر افغان در دوره متوسطه در ایران

عوامل موثر در شکل گیری هویت در دانش آموزان دختر دبیرستانی مهاجر را می توان سیستم آموزشی کشور، جامعه میزبان و خانواده های آنان برشمرد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که قانون عدم اعطا تابعیت، سیاستهای آموزشی و سنت های خانوادگی این دانش آموزان و واکنش جامعه میزبان از جمله موانع شکل گیری هویت مناسب در این دانش آموزان است.



شش رنگ:

در فوتبال زنان ایران چه می گذرد؟!

مسئولان فدراسیون فوتبال ایران هفته گذشته از اخراج هفت زن فوتبالیست به بهانه “ابهام جنسیتی” خبر داده‌اند٬ در پی انتشار این خبر، فوتبالیست های زن و هویت جنسیتی در بسیاری از رسانه‌ها و شبکه‌های اینترنتی اجتماعی مورد توهین و تمسخر قرار گرفته‌اند، بدون اینکه به نقض حقوق این افراد توجه جدی صورت بگیرد. گزارش‌های رسیده به شش‌رنگ (شبکه لزبین ها و ترنسجندرهای ایرانی) حاکی از این است که در بسیاری از موارد فشار بر ورزشکاران به دلیل نوع رفتار آنها و ظاهر متفاوت با تعاریف معمول زنانگی بوده است.



چالش های قدیمی برای زنان همچنان ادامه دارد

الهه امانی و لیس انزییا/ برگردان: نیکزاد زنگنه

زنان علیرغم انتخاب حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور، همچنان با موانع جدیدی بر سر راه تحقق حقوق شهروندی شان مواجه هستند. بسیاری از گروه های زنان که مطالبات خود را تا حدودی در عرصه عمومی مطرح کرده اند، نسبت به دامنه تغییراتی که ممکن است در دوران جدید ریاست جمهوری اتفاق بیفتد، دیرباور هستند. مطالبه این گروه ها حذف تمامی موانعی است که در 8 سال ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد علیه زنان ایجاد شده است.



azade-davachi04.jpg
آزاده دواچی

ولنتاين ممنوع!

امروز، «روز ولنتاين» چند ساعتي را به قدم زدن در شهر پرداختم. می شد به وضوح شلوغی شهر را احساس کرد، به خصوص جمعيت انبوه زوج هایی را که در فضای شهر در رفت و آمد بودند. در ميان زوج ها، از همه سنی وجود داشت: از دختران و پسران نوجوان تا مادربزرگ ها و پدربزرگ هايي كه دست در دست هم در خيابان و يا كنار ساحل قدم مي زدند و پدران و مادرانی که با بچه هايشان در پارك بازي مي كردند. شوق و اشتياق اين روز را می توانستی در چشمان مردان و زنان شهر به خوبی ببینی. وقتی از فضای شهر دور می شوم و کمی آن طرف تر، وارد فضاي مجازي مي شوم، باز هم انواع استاتوس ها در مورد «روز ولنتاين» جلوی چشم ام ظاهر می شود، با حرفهاي پراكنده و گاه تكراري كه گويي تنها در همين فضاي مجازي چرخ مي خورد.



simin-kazemi.jpg
دکتر سیمین کاظمی

مروری بر رویکرد چپ به مسأله ی زنان در دوره پهلوی

شاید بتوان کم توجهی گروههای چپگرا به مساله ستم جنسیتی را واکنش این گروهها به سیاست های حکومت پهلوی در قبال زنان دانست. به نظر می رسد هرچه حکومت پهلوی بیشتر سعی می کرد با استفاده از مسأله زنان و اصلاحات ناچیز و سطحی چهره ای مترقی به خود بگیرد، گروههای چپ بیشتر از پرداختن به مسأله زن گریزان شده و در عکس العملی که هدفش تقابل با حکومت بوده، مسأله زن را به حاشیه رانده و آن را نادیده گرفته و گاه حتی چهره ای ضد زن و مرتجع به خود گرفته اند.



zanan-dar-jonbeshe-mashroute.jpg

عبدالحسین ناهید، نویسنده کتاب "زنان ایران در جنبش مشروطه" درگذشت

عبدالحسین ناهیدی آذر، نویسنده کتاب "زنان ایران در جنبش مشروطه" درگذشت. عبدالحسین ناهیدی آذر، مورخ آذربایجانی و نویسنده کتاب هایی همچون:زن در تاریخ ایران، زنان ایران در جنبش مشروطه، دو مبارز(به همراه رحیم رئیس نیا)، جنبش آزادیستان- قیام شیخ محمد خیابانی، روزنامه های تبریز در صدر مشروطه_به انضمام مجموعه روزنامه ناله ملت،نقش کودکان و نوجوانان در جنبش مشروطه، تجار و دهقانان ایران در عصر مشروطه خواهی و سه مبارز مشروطه، امروز 21 بهمن ماه، در تبریز درگذشت.



rezvan-moghddam.jpg
رضوان مقدم

به جای طرح افزایش جمعیت، جوانان را از مملکت فراری ندهید

ارائه دهندگان این طرح نگرشی یک سویه به هرم جمعیتی را مبنای نوشتن "طرح" خود قرار داده اند. بدون در نظر گرفتن این نکته که کاهش نرخ افرایش جمعیت به معنی پیرشدگی جمعیت آن جامعه و یا کاهش جمعیت جامعه نیست. زیرا تا زمانی که نرخ رشد جمعیت مثبت است جمعیت نیز در حال افزایش است و نیروی جوان وارد بازار کار می شود. در حال حاضر به دلیل بالا رفتن سطح آگاهی زنان نسبت به حقوق جنسی و جنسیتی خودشان نسبت به گذشته، دیگر کمتر تن به به بارداری های ناخواسته می دهند.



Faranak-Farid3.jpg
کاتلین تار

تجربه های زنانه (۵):
موعظه‌ی مجرم!

ترجمه فرانک فرید

صبح ملایم یک روز تابستانی، هنوز خواب‌آلود بودم که صدای گوشخراش شکستن چیزی، خواب از سرم پراند. بلند شدم ببینم چی شده. درحالیکه فقط یک لباس خواب صورتی مدل بچه‌گانه کوتاه تنم بود، در اتاق خواب را باز کردم و در مقابلم مردی را دیدم که دستش به دستگیره در بود. مرد به من زل زده بود. وحشت‌زده‌ بودم و چیزی نگفتم. مرد هم همینطور بود.



Pegah-Ahmadi.jpg
پگاه احمدی

بخشی از رُمان «راه گُم»

دلم می خواست مثل زن ِ قصه ی "گاوالدا"(۱) در آخرین روزهای بی افق ِ مرگ یا گیرم زندگی، سرم را بعد از ده ها سال می کردم در چاله ی گریبان آن مرد و فقط بو می کشیدم. دلم می خواست در مرز بین مِه و خاک، رو به اسکله ای نیمه کاره می ماندم تا آمدنش را از پشت لنج ها و کافه های ساحلی و باد، تماشا کنم. تمام این سال ها مثل یک قزل آلا روی خاک، پشت و دُم زده ام تا آن باریکه ی رعشه و تقلاّ را جایی در مجرای آب های سرزده پیدا کنم. اما سُریدنم هربار، راه به استسقای دیگری برده است. لک لک های غریب، پشت مرزهای معلق، صف کشیده اند و راه من با هر تلنگری، باز به قبرستانی در انتهای جهان می رسد.



simin-kazemi.jpg
دکتر سیمین کاظمی

سقط جنین غیرقانونی، معضلی که پنهان می شود

برای کاستن از ابعاد مسأله سقط جنین غیرقانونی و خطرات آن، لازم است در وضع قوانین، شرایط اجتماعی و فرهنگی، و نیز مصالح جامعه در نظر گرفته شود و نیز حقوق فردی شهروندان از جمله زنان لحاظ شود. در حال حاضر حاملگی ناخواسته یک واقعیت اجتماعی و از معضلات زنان است که باید جدی تر به آن اندیشیده شود و عوامل آن از جمله محدودیت دسترسی به وسایل پیشگیری از بارداری برطرف شود و آموزش عمومی در خصوص پیشگیری از بارداری دوباره مورد توجه قرار گیرد. سیاست افزایش جمعیت نباید به معنی نادیده گرفتن حق انتخاب زنان و محروم کردن آنها از ارائه خدمات و آموزش در زمینه پیشگیری از بارداری باشد. این حق زنان است که در تصمیم گیری برای بارداری مختار باشند و نه این که با محدودیت وسایل پیشگیری از بارداری در تنگنا گذاشته شوند.



marzie-vafamehr.jpg
مرضیه وفامهر

بودن یا نبودن؟

خشنود هستم که سلولی از جنبش زنان ایران هستم چرا که باور دارم نمی شود عدالت خواه و آزادیخواه بود و برای حقوق از کف رفته ی زنان اندیشه ای نکرد، کودکان و اقلیت ها نیز جای کلمه ی زنان بگذارید اما مسئله ی زنان عمده تر است چرا که از کودکی تبعیض جنسیتی آغاز می شود و در هر اقلیتی نیمی زنان هستند، پس توجه به حقوق زنان توجه به دیگر شاخه های نادیده گرفته شده جامعه نیز هست.
بودن یا نبودن؟
"بودن" گزیده ایم و هستیم.



گزارش هوا تقدیم می شود

سروده سیما یاری

- تیرها می گذرند از دیوار از پرده از لباس تن ما
- تیرها می گذرند از حصار قفس سینه ما
- از حصار جمجمه ی نازک ما
- تیرهای سربی، تیرهای موجی
- زهرآلود
- مرئی، نامرئی