elahe-amani.jpg
الهه امانی

کلید فردای بهتر در دست جوانان کنش‌گر

تم سال ۲۰۲۲ روز جهانی جوانان «هم‌بستگی نسل‌ها، ایجاد جهانی برای تمام نسل‌ها» است. این تم از آن‌جا و با این ایده در نظر گرفته شده که هم‌بستگی‌ نسل‌ها یکی از چالش‌های جهان ما است. جامعه‌ی جهانی با نیت ارتقای آگاهی از چالش‌های جوانان، فرصت‌هایی که در اختیار آنان قرار نمی‌گیرد و برجسته‌کردن راهکارهای موفق در سطح ملی و جهانی می‌کوشد تا با سوق‌دادن این مهم از حاشیه به مرکز دولت‌ها را تشویق کند تا نابرابری‌های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی‌ای را که سبب محروم‌ماندن جوانان از پتانسیلی است که می‌توانند برای فردای بهتر ارائه دهند، برطرف کنند.



new/shahla-abghari02.jpg
شهلا عبقری

آیا آبله میمون به اندازه کرونا خطرناک است؟

آبله میمون نام بیماری ویروسی است که در چند ماه گذشته در آمریکا و سایر کشورها شایع شده و در امریکا اولین مورد آن در ایالت ماساچوست در هفدهم ماه می پیدا شد. از ٢٥ ماه جولای تا کنون حدود ٦٦٠٠ مورد در امریکا گزارش شده است. خوشبختانه تاکنون این بیماری در امریکا تلفات نداشته اما میزان تلفات آن در آفریقا، از یک تا بیست درصد در گروهای سنی گوناگون است و تلفات بستگی به میزان ایمنی شخص آلوده دارد و بیشترین ان در بین کودکان است.



new/seylab02.jpg
سیلاب‌های تابستانی کمکی به ذخایر آب سدهای ایران نکرد

سدهای بدون کاربری؟

تعداد سدهای ایران پس از انقلاب حدود ۲۲ برابر شده است. در سال‌های پیش از انقلاب کمتر از ۳۰ سد در ایران ساخته شده بود اما اکنون بر اساس آخرین اطلاعات شرکت مدیریت منابع آب ایران در ۳۱ استان کشور ۶۴۷ سد در حال بهره‌برداری است و علاوه بر آن ۱۴۶ پروژه احداث سد در دست اجرا و ۵۳۷ سد در دست مطالعه است.‌ با وجود ۲۲برابرشدن سدهای ایران، این سدها نه توانسته‌اند جلوی سیل‌های ویرانگر را بگیرند و نه ذخایر آب چندانی از سیلاب‌ها برداشت کنند.‌ بر اساس گزارش جمعیت هلال‌احمر ایران، سیل تابستان امسال به ۱۵ استان خسارت وارد کرده است. گزارش وزارت نیرو هم نشان می‌دهد این سیلاب‌ها فقط ۱.۲ میلیارد مترمکعب آب سدهای ایران را اضافه کرده‌اند. این در حالی است که مجموع ظرفیت سدهای ایران حدود ۵۰ میلیارد مترمکعب است.‌ ذخایر آبی که سیلاب امسال به سدهای ایران اضافه کرده، از سوی متولیان ناچیز توصیف شده است.‌



new/moharram-safar1.jpg
س. حمیدی

اقتصاد سیاه محرم و صفر

شهروندان ایرانی محرم و صفر را با رنگ سیاه آن می‌شناسند که گویای عزا و عزاداری است. اما در پستوی همین رنگ سیاه محرم و صفر، بازار سیاهی نیز در اقتصاد ایران پا می‌گیرد. سیاهی این اقتصاد به آن‌جا باز می‌گردد که هرگز چند و چون عملکرد ناصواب آن در سامانه‌ای رسمی و دولتی بازتاب نمی‌یابد. به عبارتی روشن‌تر، دولت دست گردانندگان آن را در پیشبرد اهداف سیاه‌شان باز گذاشته‌است. ولی آزادی عمل چنین بازاری شرایطی را فراهم می‌بیند تا سوداگران آن هرگز به دولت مالیات و عوارض نپردازند. برای نمونه شما در ایرانِ جمهوری اسلامی هرگز روحانی یا مداحی نمی‌یابید که به دولت مالیات بدهد. انگار آنان برای همیشه از شمول قانون مالیات بر درآمد معاف شده‌اند. بدون آن‌که چنین معافیتی را در جایی از قانون به تصویب برسانند. در واقع مداحان و روحانیان از شمول هر قانونی معاف شده‌اند. مگر این‌که چنین قانونی بدون کم و کاست حمایت شخصی ایشان را تضمین نماید.