ائلچین حاتمی

حاکمیت خدایان نر و خشونت علیه زنان

به مناسبت ۲۵ نوامبر روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان





maghsoud-faratkhah.jpg
سائل و نگرانی های آموزشی در ایران؛

زارشی از چالش های سرمایۀ انسانی

متن تحریر یافته سخنرانی دکتر مقصود فراستخواه- سه شنبه 20 نوامبر 2012-30 آبان 1391


ما مشکلات زیاد داریم ولی مسأله، کم. چرا؟ چون عقلانیت طرح مسأله در ما ضعیف است، تماس ما با امور کمتر تحلیلی و مفهومی است، به همین سبب گویا ما اصلا مسأله ای در آموزش نداریم. آموزش، سرمایه گذاری در انسان است. خصوصا در کشوری که مهم ترین فرصت منطقه ای و بین المللی آن داشتن جمعیتی جوان، آموزش پذیر و یادگیرنده است. اگر ما چند مزیت رقابتی برای زیستن در دنیای امروز داریم مطمئنا یکی از مهمترین هایش «سرمایه انسانی» است. مفهوم سرمايه انساني به تعبير باومن، انقلابي در تفكر بشري ايجاد كرد.



elchin-hatami.jpg
ائلچین حاتمی

خشکانیدن دریاچه ارومیه و فجایع آینده

انتقال آب از رودخانه ها و حوزه های آبی همجوار کم هزینه ترین روش برای نجات دریاچه ارومیه از مرگ ناشی از عوامل انسانی می باشد و از لحاظ زمانی زیاد زمانبر نیست. باز کردن آب سدها، صرفه جویی در مصارف آب کشاورزی و شهری با بکارگیری روش های نوین آبیاری می تواند به احیای نسبی دریاچه ارومیه در وضعیت کنونی کمک کند. حتی معترضین به خشکانیدن دریاچه ارومیه که اکثر از فعالین سیاسی و مدنی آذربایجان بودند از دولت ایران خواستند که سدها را باز کند و دریاچه ارومیه را که مسبب اصلی خشک شدن آن بود نجات دهد.



kave-banai.jpg
کاوه بنائی

"کَـــــر گَـــــــــــدن" *


آذربایجان همیشه ، ایران را به تکان وا داشت. این بار گوشه ی شرقی آن کمی بر خود لرزید! آدربایجان شرقی ، بیش از نود روز قبل، فریادی از درون شد. مرگ آوای سرد و صامت خود را بر درب خانه ها و مزارغ و راهها رها کرد. شیون از هر کوی و برزن بر خاست. صدها تن نتوانستند از زیر آوار بر خیزند. زیر خروارها خاک خزیدند و تکه ای از خاک گشتند.



naghed.jpg
خسرو ناقد

هنرِ به «خود» عشق ورزيدن

آنکه هنر به‌خود عشق ورزيدن را آموخته است برای انتقادهای ديگران گوش شنوايی دارد و داوری آنان را به ديده می‌گيرد و آنها را حمل بر حسادت و بدخواهی نمی‌کند. اعتماد به نفس و عزتِ نفس او موجب می‌شود که نه تنها از شنيدن هيچ انتقادی – حتی اگر ناروا باشد - به خشم نيايد، بلکه با گشاده رويی درباره‌ی آنها می‌انديشد و در پديد آوردن فضايی آزاد برای گفت‌وگو می‌کوشد تا هر که بتواند با انتقادها و پيشنهادهای خود در بهبود زندگی خود و ديگران سهيم و شريک باشد.



محمدحسین شمسایی

جهان توسعه نیافته؛ جهل عوام و خیانت خواص

کشورهای جهان در تقسم بندی های جدید به دسته های گوناگون تقسیم می شوند. یکی از تقسیم بندی های جا افتاده و شناخته شده، تقسیم آن به جهان پیشرفته و جهان عقب مانده است که از آن به کشورهای شمال و کشورهای جنوب، کشورهای توسعه یافته و توسعه نیافته، کشورهای پیشرو و پیرو، کشورهای مرکز و اقماری، جهان اول و جهان سوم و ویژگیهایی مانند آن تعبیر می کنند. این بخش بندی اگرچه به طور کلی نمی تواند درست باشد، ولی بر پایه ی ویژگیهای برجسته و فراگیر موجود در جهان، صورت گرفته است. این نوشتار در صدد بررسی دو ویژگی بنیادین کشورهای عقب مانده یا توسعه نیافته است.