بیژن باران تراشه قلب فنآوری دیجیتال سده ۲۱
قلب فنآوری دیجیتال تراشه در طراحی، تولید، کاربرد، ساختن بنگاه تراشه سازی است. با آغاز انقلاب اطلاعات در آمریکا فنآوری دیجیتال رشد نجومی کرد تا جایی که صنایع سوختی و لابی آنها در جنگهای میانه سده ۲۰ بکنار رفته؛ گلوبالیزاسیون و تجارت به پیدایش طبقه متوسط 1 بیلیونی هند و چین در نیم قرن رسید. پس از فروپاشی اردوگاه بودجه دفاعی آمریکا بخاطر آز صنایع تسلیحات و هژمونی دلار در جهان به ۲ تا ۳ برابر رسید.
ویلیام فرای شفافیت گم شده در کارزار مالی بنگلادش" ترجمهی احمد سیف زمانی که یک جلسه سطح بالا از سیاستمداران ارشد در دولت موقت بنگلادش در تاریخ ۱۰ مارس برگزار شد، هدف آنها بحث در مورد مشکلات ادامه دار کشور در خصوص جرایم مالی بود. این جلسه تحت ریاست محمد یونس، برنده جایزه نوبل و رهبر موقت کشور، و با حضور احسان منصور، رئیس بانک مرکزی کشور، برگزار شد. مقامات مسئول کنترل جرایم مالی جمع شده بودند تا معیارها و فرایندهایی را که برای شناسایی پول شوهای کلان در کشور استفاده خواهند کرد، تعیین کنند.
معضل محرک اقتصادی در چین ترجمهی احمد سیف مارکسیستها پیشبینی کرده بودند که تناقضات درونی مدل سرمایهداری دولتی چین که در زیر "معجزه" رشد آن نهفته است، منجر به ژاپنیشدن اقتصاد، یعنی یک دوره طولانی رکود ناشی از سطوح بالای بدهی خواهد شد. برخی از اقتصاددانان هنوز در این بحث دارند که آیا این اتفاق افتاده است، یا در شرف وقوع است، یا اینکه آیا میتوان از طریق پذیرش سیاستهای "درست" از سوی پکن از این سرانجام، اجتناب کرد. این اقتصاددانان به طور مداوم عمق بحران چین را دست کم گرفتهاند. آنها به اشتباه معتقد بودند که پاندمی عامل اصلی کند شدن رشد اقتصادی چین بوده است و انتظار داشتند که اقتصاد در سال ۲۰۲۳ به شدت بهبود یابد. همانطور که در آن زمان گفتیم، این یک خیالپردازی بود.
جیمز ک. گالبریت اقتصاد ترامپ و اقتصاد آمریکا ترجمهی احمد سیف در بلندمدت، برای یک پیشرو قدیمی که در برابر نیروهای صنعت زدائی و مالیسازی، زمانی که این نیروها در اوایل دهه ۱۹۸۰ دردوره ی ریگان کنترل را به دست گرفتند مبارزه کرده است ، سخت است که با دیدگاه اعلامشده پیرمردی که اکنون در قدرت است، همدردی نکند. اما یک چیز این است که برای گذشتهای از مهندسی برتر آمریکایی، قدرت صنعتی و مهارتهای فناوری دلتنگ شویم—و کاملاً چیز دیگری است که شرایط لازم برای احیاء را ایجاد کنیم. سپردن اقتصاد به دست آزادیخواهان، انحصارگران، سفتهبازان و مرتجعین ثروتمند با خودخواهی های بزرگ، آمریکا را دوباره عظمت نخواهد بخشید.
مرتضی ایمانی راد، تحلیلگر و نظریهپرداز اقتصادی در گفتوگو با تجارتنیوز بررسی کرد: اقتصاد ایران در آستانه فروپاشی است؟ مشکل اصلی اقتصاد، نه در نبود راهکار، بلکه در نبود «اراده» برای اجرای راهکارهای اساسی است! هفت سال متوالی تورم دو رقمی بالای 30 درصد، برای اقتصاد تحریمشده و منزوی ایران کافی است تا این گزاره را پیش روی فعالان اقتصادی بگذارد که آیا اقتصاد ایران در آستانه فروپاشی است؟ طرح این سوال بهویژه با وقوع هرج و مرج قیمتی اسفندماه سال گذشته در بازارهای ارز و طلا و خواب عمیق بخشهای مولد اقتصاد، جدیتر شده است. تجارتنیوز در گفتوگو با مرتضی ایمانی راد، نظریهپرداز اقتصادی این سوال را مطرح و چرایی عقیمماندن نسخههای رایج برای بهبود وضعیت اقتصاد ایران را بررسی کرده است.
|