logo





پاسخ مصطفی تاج زاده به نگرانی ها پیرامون حضور خاتمی در انتخابات

يکشنبه ۲۱ مهر ۱۳۸۷ - ۱۲ اکتبر ۲۰۰۸

سید مصطفی تاج زاده عضو مرکزیت جبهه مشارکت ایران اسلامی چهارشنبه گذشته به دعوت کمیته سیاسی سازمان دانش آموختگان ایران در دفتر این سازمان حاضر شد تا ضمن بیان دیدگاه ها و تحلیل هایش در مورد انتخابات دهم ریاست جمهوری به پرسش های حاضران در این نشست نیز پاسخ دهد.
مصطفی تاج زاده در ابتدای سخنان خود گفت: در مواجهه با انتخابات و دیدگاه نسبت به نحوه اداره کشور ما می توانیم دو روش را در نظر بگیریم. اول روشی که مانند یک الگو برای همسایگان ما در دنیا باشد.
بر این اساس تاجزاده حرکت اصلاحی در ایران را الگویی برای کشورهای منطقه و از جمله حزب عدالت و توسعه ترکیه دانست و گفت: روش دیگر وضعیتی است که ما بر طبق آن به عبرتی برای کشورهای دیگر تبدیل شویم یعنی نوع حکومت داری ما در نهایت به سمتی برود که عبرت دیگران باشیم و نه الگویی برای آنها.
تاج زاده به انتخابات های برگزار شده در منطقه خاورمیانه اشاره کرد و گفت: اگرچه ما در کشورهای عراق و افغانستان برگزاری انتخابات آزاد را شاهد بوده ایم اما این انتخابات ها در شرایطی که کشور تحت اشغال بیگانه بوده است انجام شده است. از سوی دیگر ما در کشور خودمان با تجاربی مانند انتخابات هایی مانند خرداد 76 و مجلس ششم که با شرکت گسترده مردم و به شکل آزاد انجام شده است، روبرو هستیم.

این فعال سیاسی با اشاره به وضعیت انتخابات در حال حاضر کشور گفت: شکی نیست که در شرایط حال کشور برگزاری انتخابات آزاد با موانع جدی روبرو است و تعبیر ما این است که انتخابات توسط اقتدارگرایان به گروگان گرفته شده است. وی افزود: در برابر این رفتار اقتدارگرایان ما می توانیم دو راهبرد داشته باشیم. یکی آن است که اصلا به انتخابات بی اعتنایی کنیم تا فشار بر آنها به قدری زیاد شود که این گروگان را آزاد کنند و برای نیروهای دموکراسی خواه فرش قرمز پهن کنند، راهبرد دوم آن است که تمامی تلاش خود را برای آزاد سازی این گروگان از چنگ آنها انجام دهیم. تاج زاده در عین حال گفت:البته برخی تفکرات در کشور وجود دارد که به برگزاری همین نوع انتخابات نیز راضی نیست و می خواهند با ایجاد حکومت اسلامی این گروگان نیمه جان را بکشند و از میان ببرند.

وی با تاکید براین مطلب که بررسی نتایج انتخابات های گذشته نشان می دهد که به همان میزانی که انتخابات آزاد باشد میزان مشارکت مردم و اقبال ایشان به صندوق های رای بیشتر خواهد بود، به اهمیت بنیادین انتخابات به عنوان مهم ترین راه ایجاد تغییر در مسیر حرکت کشور اشاره کرد و گفت: حتی کسانی که به دلیل بیم از کارشکنی های بعدی، شرکت در انتخابات را بی فایده می دانند بر این مهم واقف هستند که اصل انتخابات بسیار تاثیرگذار و به نوعی تنها راه نجات کشور است.

تاج زاده مشکل دیگر پیش روی اصلاح طلبان را اجرای سیاست های پوپولیستی بر مبنای دادن پول و خریدن رای دانست و گفت: امروز به صراحت می گویند به هر فرد فلان مقدار پول داده خواهد شد تا آرا را به سمت خود آورند. اما اصلاح طلبان و کاندیدای آنها به هیچ وجه به دنبال سیاست های تبلیغاتی پوپولیستی نخواهند رفت چرا که نه اعتقایدی به این روش ها دارند و نه استفاده از این روشها را اخلاقی می دانند.

این فعال سیاسی حامی نامزدی سید محمد خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری گفت: حرف امروز ما این است که هر کسی فکر می کند در چهار سال اخیر وضعیت مملکت بهتر شده و چشم انداز بهتری در آینده وجود دارد می تواند به احمدی نژاد رای دهد و هرکس معتقد است وضعیت در دوران اصلاحات بهتر بوده می تواند به کاندیدای ما یعنی آقای خاتمی رای دهد.

تاج زاده گفت: ما با توجه به سنجیدن جمیع شرایط از جمله نداشتن امکانات رسانه ای، ضعف های اصلاح طلبان در حوزه های مختلف، معرفی کاندیدای قابل اجماع و وضعیت حریف در انتخابات، خاتمی را مناسب ترین گزینه برای انتخابات آینده می دانیم و معتقد هستیم با ورود خاتمی مردم در برابر دو راه امتحان شده قرار خواهند گرفت اول دولت 8 ساله خاتمی و دوم دولت 4 ساله احمدی نژاد و وضعیت برای مردم بسیار روشن خواهد بود.

تاج زاده در عین حال تاکید کرد: بنده در گفتگوهای مختلف گفته ام که اگر انتخابات آزاد بود و شرایط کشور در وضعیت مناسب تری قرار داشت، کاندیدای ما خاتمی نبود و افراد مختلفی برای ورود به صحنه وجود داشتند.

عضو شورای مرکزی سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی در پاسخ به گروهی که معتقدند اگر خاتمی بیاید جناح مقابل پشت یک فرد منسجم خواهند شد و تشتت آرا در آنها از میان خواهد رفت گفت: من معتقدم اتفاقا بنابر همین تحلیل خاتمی باید کاندیدا شود چرا که تضمینی نیست که اگر خاتمی نیاید در جناح مقابل چند نفر کاندیدا شوند. چون در آن طرف آمدن و نیامدن کاندیداها شکل دستوری دارد و کسی به اجماع و اتحاد و اجتهاد نمی اندیشد. اگر خاتمی نیاید ما محبوب ترین کاندیدای خود را وارد نکرده ایم و از سوی دیگر بحث جناح مقابل در وهله اول جلوگیری از افتادن کرسی ریاست جمهوری به دست اصلاح طلبان است بنابراین آنها در هر حالتی بسیار منسجم عمل خواهند کرد و حتی اگر کاندیدای ما در رقابت با آنها به دور دوم رود باز همان دو قطبی شکل می گیرد و چرا ما نباید از همان اول با ورود خاتمی دو قطبی را شکل دهیم.

تاج زاده ادامه داد: مطمئن باشید در جبهه اصلاحات افرادی که نامشان مطرح است در صورت ورود آقای خاتمی یا از ایشان حمایت خواهند کرد و یا سکوت پیشه می کنند و کسی با خاتمی به رقابت نخواهد پرداخت.

وی افزود: گروهی با اشاره به وضعیت 9 روز بحران در دوره اصلاحات می گویند اگر خاتمی بیاید و برنده شود همین وضعیت تکرار خواهد شد و چرا باز هم شما در رقابت شرکت می کنید، در جواب این عده باید گفت که میزان موفقیت یک حزب، شخصیت و یا جریان سیاسی تنها به نحوه بازی خودش و عملکرد هوادارانش بسته نیست. عنصر مهم دیگر رقیب شما است و در واقع توازن نیروهای سیاسی نتیجه بازی را معلوم خواهد کرد. حریف ما با مشکلات جدی مواجه است و با وجود آنکه ما دربرخی زمینه ها ضعیف هستیم ،حریف ما نیز روحیه خود را از دست داده است. ما معتقدیم بسیاری از بدنه جناح راست به خاتمی رای خواهند داد چرا که آنها می خواهند در این کشور زندگی کنند و معتقدند سیاست های فعلی ایران را نابود خواهد کرد.

مصطفی تاج زاده با یادآوری شروط دوگانه خاتمی تاکید کرد که در نگرانی های خاتمی نکات مهمی نهفته است، خاتمی نگران است که آیا حکومت پیام وضعیت فعلی کشور را درک کرده است؟ آیا به این نتیجه رسیده است که پیامدهای این وضع به ضرر مردم اسلام و ایران خواهد بود؟ خاتمی از دو سو تحت فشار است اول انتظارات مردم و دیگری محدود بودن امکانات یک رییس جمهور.

تاج زاده با اشاره به عملکرد دولت نهم گفت: آقای احمدی نژاد با رفتار خود روی کفن پوشان را سفید کرده و انصار حزب الله را شرمنده خود ساخته است. دولت نهم بسیاری از تابوها را شکسته و امروز می بینید که بسیار شفاف به دنبال این هستند که با هر فردی در آمریکا مذاکره کنند. سخنان مشایی نشان می دهد که دولت به این نتیجه رسیده است که راه واشنگتن از تل اویو می گذرد و حاضرند برای مذاکره با امریکا به اسراییل هم چراغ سبز نشان دهند و آن وقت در این وضعیت آقای حسین شریعتمداری نماینده محترم ولی فقیه در روزنامه کیهان باز هم از اصلاح طلبان می خواهد موضع خود را نسبت به آمریکا شفاف سازند! تاج زاده افزود:«احتمال ورود خاتمی کیهان را آشفته ساخته و یک روز او را تهدید به رد صلاحیت می کند و روز دیگر او را به صحنه می طلبد.

در ادامه این جلسه مصطفی تاج زاده به برخی از سوال های مطرح شده از سوی حاضران پاسخ داد.

تاجزاده در پاسخ به پرسشی در مورد عدم تحقق اهداف و مطالبات اصلاحی مردم در دوران اصلاحات گفت: هیچ حزب یا گروهی نمی تواند تمامی خواسته های خود را محقق کند و اصلاح طلبان هم از این قاعده مستثنی نیستند، حتی الان که حاکمیت یکدست شده است اقتدارگرایان نتوانسته اند تمامی امیال خود را جامعه عملی کنند. آنها از بسیاری از سیاست های کشور ناراضی اند و برای همین شعار انقلاب آموزشی، فرهنگی و اداری می دهند بنابراین هیچ گرایشی نمی تواند تمامی شعارهای خود را عملی سازد. از سوی دیگر اصلاح طلبان تنها گروهی بوده اند که در همان سال 76 برنامه ارایه دادند و وقتی کشور را تحویل دادند برنامه 5 ساله اقتصادی و سند چشم انداز را نیز برای ادامه مسیر کشور تدوین کرده بودند.

تاج زاده در پاسخ به پرسش های مکرری در مورد ناکارآمدی سید محمد خاتمی در صورت پیروزی در انتخابات و حضور در مسند ریاست قوه مجریه و طرح برخی نگرانی ها در مورد منتهی شدن تجربه مجدد ریاست جمهوری خاتمی به یک احمدی نژاد دیگر با توجه به اینکه خاتمی نشان داده است که انتخابات را در هر شرایطی ولو غیرقانونی برگزار می کند، گفت: حتی اگر از دل دولت خاتمی یک احمدی نژاد دیگر بیرون آید همین که ما چهار سال کشور را به مسیر صحیح بازگردانیم بسیار موثر خواهد بود. وی همچنین در پاسخ به اظهار نظر یکی دیگر از حضار که معتقد بود این شیوه تزریق مرفین به جای درمان اساسی است، گفت:انسان از ترس مرگ نباید خودکشی کند.

تاج زاده گفت: به هرحال ما چاره ای جز حضور در انتخابات نداریم، شما ببینید کسانی که مدعی تحریم انتخابات بودند در نهایت سر از کجا درآوردند، برای آنهایی که مجلس ششم "اَه،اَه" بود، حالا کنگره آمریکا "به به" شده است.

در این هنگام یکی از حاضران در پاسخ به اظهارات تاج زاده گفت: مسائل اینگونه که شما می گویید نیست و به هر حال سرنوشت کسانی که هم که در انتخابات دور نهم شرکت کردند آن شد که در نهایت از بیست و دو میلیون حامی که در دور قبل داشتند با چهار میلیون رای از صحنه رقابت کنار رفتند درحالی که همین چهار میلیون هم مدعیان زیادی داشت.

تاج زاده در پاسخ به سوال دیگری در مورد لزوم نقد جریان اصلاح طلبی و عملکرد اصلاح طلبان در سالهای اخیر گفت:«ما در درون خودمان نقدهای جدی را انجام داده ایم و البته در مورد عملکردهای صحیح و غلط در ما اختلاف وجود دارد اما هیچ عقل سلیمی حکم نمی کند که در دوران انتخابات ما به نقد خود بنشینیم. مثلا ادوار تحکیم وحدت که از اقای عبداله نوری برای حضور در انتخابات دعوت کرده است، آیا در این شرایط جلسه برای نقد عملکرد مدیریتی 30 ساله آقای نوری برگزار می کند؟ اگر هم چنین کاری کند درونی خواهد بود. اگر ما رسانه هایی در اختیار داشتیم مثلا یک شبکه تلویزیونی داشتیم می توانستیم چنین نقدها و بررسی هایی را انجام دهیم، چون در این حالت امکان پاسخ به نقدها نیز وجود دارد. از سوی دیگر هیچ سیاستمداری معصوم از خطا و اشتباه نیست در مجموع در قیاس با وضعیت فعلی اصلاح طلبان اشتباهات کمتری در روند اداره کشور داشته اند و از این رو ما ضمن اینکه خود را مصون از خطا نمی دانیم معتقدیم میزان اشتباهات ما در اداره امور نسبت به حریف کمتر بوده است.

در ادامه این جلسه یکی از حاضران با بیان این مطلب که اصلاحات را یا از طریق لابی گری باید پیشبرد یا از طریق ایجاد جنبش اجتماعی گفت«همانگونه که آقای معین انتخاب اشتباهی برای ایجاد جنبش اجتماعی بود به نظر می رسد آقای خاتمی نیز برای اجرای هر دو این سناریوهای اصلاحی ناکارآمد است، چرا که بدون رای بالا و حمایت مردمی قدرت چانه زنی ندارد و در صورت حمایت مردمی هم تمایلی برای استفاده از قدرت مردم ندارد. تاج زاده درپاسخ به این اظهارنظر گفت:«به طور کلی اصلاحات از بالا امر ناپسندی نیست، همانگونه که سیدجمال الدین اسدآبادی معتقد به آن بود، اما به نظر من آقای خاتمی اتفاقا سردمدار یک راه سوم هستند که بدون حضور مردم در خیابانها می خواستند اصلاحات را پیش ببرند.»

معاون اسبق وزیر کشور ادامه داد:«در زمان حضور من در وزارت کشور چندین بار اعضای دفتر تحکیم وحدت خواستار برپایی تجمعات و راهپیمایی بودند. من هم هر بار به آنها می گفتم آیا مسئولیت امنیت این تجمع را کتبا بر عهده می گیرید؟ که آنها هم خب قبول نمی کردند. من به آنها می گفتم که شما شروع می کنید این تجمع را، اما پس از مدتی شعارها تغییر می کند و این باعث ایجاد درگیری می شود . آن وقت طرف مقابل از این مساله بر ضد جریان اصلاحات سوءاستفاده می کند.
در این نشست همچنین سوالات متعددی در مورد برنامه ها و اهداف خاتمی مطرح شد که تاج زاده پاسخ داد:«ما مفتخریم که وقتی آقای خاتمی در سال 76 وارد صحنه انتخابات شد تنها نامزدی بود که برنامه داشت و اکنون هم اگر ایشان بخواهد وارد شود حتما برنامه خود را ارایه خواهد داد. تاجزاده همچنین در پاسخ به انتقاد حاضران که معتقد بودند شعارهای آقای خاتمی نباید کلی گویی باشد گفت:«این مساله درست است و به نظر من باید انتظارات خود را از ایشان در حدود کارهایی که در دور پیش انجام داده اند محدود کنیم و انتظار داشته باشیم که در همان حوزه هایی که وارد شده اند در دور جدید هم به تکمیل همان برنامه ها بپردازند.»
مصطفی تاج زاده همچنین در پاسخ به درخواست یکی از حاضران که از وی خواست تا از آقای خاتمی بخواهد لااقل یک خط قرمز را معرفی کند و بگویید که بر سر آن مساله می ایستد، گفت:«اصولا در ادبیات آقای خاتمی چنین چیزهایی نیست».



نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد