زهرا باقری شاد موقعیت آسیب پذیر زنان مهاجرتبار در جامعه سوئد
با وجود این که بسیاری از زنان مهاجرتبار در جامعه سوئد از تحصیلات دانشگاهی و بالا برخوردارند، از موقعیت مناسب در بازار کار این کشور برخوردار نیستند. آنها همچنین در زمینه بهداشت جسمی و روانی در مقایسه با زنان سوئدی تبار با میزان آسیب های بیشتری روبرو هستند. میزان بیکاری در میان انها بیشتر و فقر مطلق و نسبی نیز در میان این زنان به مراتب از بقیه افراد جامعه سوئد بالاتر است. ضرورت بررسی این مساله و موقعیت زنان مهاجرتبار در بازار کار و جامعه سوئد، در سمیناری در پارلمان سوئد با حضور تعدادی از محققان، سیاستمداران و روزنامه نگاران مورد بررسی قرار گرفت.
خانواده قربانیان خشونت های خانگی
در مراسم روز جهانی زن در سیدنی در آستانه سال نو خورشیدی، از گوشه و کنار، خبرهای دهشتناکی از اعمال خشونت علیه زنان منتشر شد. در همسایگی مان در افغانستان، دختری ۲۸ ساله با نام فرخنده، عصر پنجشنبه ۲۸ اسفند در نزدیکی مسجد شاه دوشمشیره در مرکز شهر کابل از سوی مردان خشمگین به اتهام دروغین آتش زدن قرآن، با سنگ و چوب کشته می شود، سپس پیکر معصوم اش را در آتش می سوزانند. در همین ایران خودمان، آزاده نامداری، گوینده تلویزیون، با انتشار عکسی از خود، از ضرب و شتم همسر سابق اش (فرزاد حسنی) که او نیز مجری تلویزیونی است، پرده بر می دارد. بی شک این دو زن قربانی خشونت، نمونه ای کوچک از هزارها مورد خشونت علیه زنان است که توانسته با سختی بسیار به اخبار راه پیدا کنند.
نیره توکلیطرز تهیۀ شمع و چراغ پیهسوز از همبرگر طنزی از نیره توکلی گاهی همسران به یکدیگر احساسات نوستالژیک یا رمانتیک دارند. سلیقه شان این جوری است که سر شام شمع روشن میکنند یا، به یاد قدیما، سر تاقچۀ خانه چراغ پیهسوز میگذارند. البته فکر قطع احتمالی برق را هم میکنند.
امروز میخواهم طرز تهیۀ مواد لازم برای شمع یا روغن پیهسوز را به خانمها و آقایان کدبانو آموزش بدهم.
پگاه احمدینگاهی به مجموعه شعر «و غیره» سپیده جدیری، شاعر، مترجم، بنیانگذار جایزهی شعر زنان ایران (خورشید) در ایران و عضو هیأت داوران جایزهی شعر بنیاد ژالهی اصفهانی (در لندن) است. از جدیری تاکنون هشت کتاب منتشر شده است که شش کتاب از این میان در ایران اجازهی چاپ یافته و دو کتاب، شامل گزیدهی آثار او و ترجمهی رمان مصور «آبی گرمترین رنگ است» اثر ژولی مارو توسط انتشارات ناکجا در پاریس به چاپ رسیده است.
پاسخ ۲۰ تن از فعالان زن از طیف های گوناگون
درباره مطالبات زنان به مناسبت روز جهانی زن و سال نو خورشیدی، بیست تن از فعالان مدنی و فرهنگی زنان از طیف های گوناگون فکری، از جمله (به ترتیب حروف الفبا): آذر منصوری، آزاده عزیزالدین، توران ولی مراد، زهرا ربانی املشی، زهرا شجاعی، ژیلا موحد شریعت پناهی، شهلا انتصاری، شهلا لاهیجی، شیما قوشه، طلعت تقی نیا، فاطمه گوارایی، فائزه هاشمی، فرزانه دشتی، محترم رحمانی، مرضیه آذرافزا، معصومه دهقان، ناهید توسلی، نسیم بنی کمالی، نیره توکلی و نوشین احمدی خراسانی، به فراخوان هفته نامه پایتخت کهن، به دو پرسش زیر پاسخ دادند
مهشید شریفوقتی حقیقت به سرعت گم می شود در دسامبر ۲۰۱۲ جیوتی سینک، ۲۳ ساله، دختر دانشجوی هندی به همراه دوستش در یک اتوبوس در دهلی نو مورد تجاوز پنج مرد بزرگسال و یک نوجوان قرار گرفت. آسیب های جسمی از این تجاوز مرگ را برای او به ارمغان آورد. خبر تجاوز و آسیب رسانیِ تا آن حد بیرحمانه به او، خشم زنان و مردانی را در پایتخت بزرگترین کشور دموکراتیک دنیا برانگیخت و دنیا شاهد حرکت مردمی و خودجوش هزاران هندی شد که پیشاپیش آن زنان، به خیابانها ریختند و تقاضای برقراری عدالت و توجه به زندگی اجتماعی زنان را داشتند.
کبری (مارال) الیاسی عمله زن در سرزمین من بمناسبت ۸ مارس روز جهانی زن هشت مارس دیگری در راه است ومن به عنوان یک زن ایرانی درد کشیده و خسته از تمام قوانینی هستم که شادی های کودکی ام ،نشاط نوجوانی ام و لذتهای جوان ام را از من گرفت .من در 34 سالگی کوله بار سنگینی دارم سرشار از خشونتها و باورهای غلط که نشات گرفته از این قوانین نابرابر .رنج و درد ناشی ازاین تبعیضات من و تمام زنان سرزمینم را هر روز خشمگین تر کرده
پرستو فروهردر گرامیداشت روز زن و ادای دین به سیمین بهبهانی این روز خجسته، روز گرامیداشت تلاشهای برابریخواهانه در نسل های پیاپی زنان، روز تبلور پیوند جهانی در حقطلبی زنان، روز پافشاری بر کرامت زن بودن و پویایی تعریف آن در بستر چالشهای اجتماعی، روز جهانی زن بر همهی ما گرامی باد!
و این روز چه مناسبت شایستهای ست برای گرامیداشت سیمین بهبهانی. زنی که در هنر و حضور اجتماعیاش پایبند به کرامت انسان، به آزادی، عدالت، و مهر به مردم و سرزمین خویش بود. او که به گفتهی خودش به قصد گشودن امکان برای بیان چالشها و موقعیتهای انسان معاصر در سنت قدر شعر فارسی به نوآوری پرداخت. او که جسارت و محبتش به هم تنیده بود؛ در شعرش و در زندگیاش.
منصوره شجاعیمفهوم متکثر فمینیسم از پکن تا نیویورک تعدادی از زنان ایرانی در دو گروه متفاوت دولتی و سازمان های غیردولتی در آن کنفرانس حضور یافتند. هرچند در آن زمان گروه های موسوم به تشکل های غیردولتی، نمایندگان واقعی زنان و یا از اعضای شناخته شده مدافعان حقوق زنان نبودند، اما به هرحال سوغات آن سفر، راه اندازی معاونت امور زنان ریاست جمهوری، گشایش دفاتر امور زنان در برخی از وزارت خانه ها و گشایش راهی بود برای آغاز فعالیت های برخی از زنان درون و در بدنه حاکمیت برای پیوستن به کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض از زنان.
آزاده دواچیچالش الحاق به «کنوانسیون منع تبعیض» در سایه ایدئولوژی «غرب ستیزی» شت مارس امسال مصادف شده است با برگزاری بیست و هشتمین جلسه شورای حقوق بشر سازمان ملل که به طور طبیعی مسئله ی «کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان» هم در این جلسه بررسی دوباره خواهد شد. کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان که مصوب ۱۸ دسامبر ۱۹۷۹ است برای نخستین بار در همین سال به تصویب رسید. اصول و پایه این کنوانسیون، برابری حقوقی زن و مرد و همینطور رفع هرگونه تبعیض علیه زنان به دلیل جنسیت است.
نیره توکلیکم پینِ «بنام زن» فارسی وان شبکۀ فارسی وان در یک اقدام متهورانه کمپینی به راه انداخته به نام «کمپین بنام زن». نظر به اینکه شعارهایی که دستکم هر نیمساعت یک بار آنها را تکرار میکند بسیار پیچیدهاند، برای ارج نهادن به حقوق زنان و پاسداری از دستاوردهای این شبکۀ شجاع و متهور، میکوشیم در اینجا آنها را بازنمایی و تحلیل کنیم. باشد که ما نیز گامی در پیشبرد این کمپین عظیم برداشته باشیم.
لاله حسین پورهیس س س!گویا صدایی از زنان به گوش نمی رسد سکوتی ست کرکننده. شاید صداها با امواجی بالاتر و یا پایین تر از قدرت شنوایی ما جریان دارند. یا شاید صدای کشتار، جنگ، بمب، ترور، صدای بریدن گردن ها، صدای امواجی که انبوه فراریان از جنگ و پناهندگان را با قایق های فکسنی در خود فرو می برد، شاید صدای درد اسید روی صورت، صدای خفقان ناشی از تنفس خاک، گریه دختران نوجوانی که رویای لباس عروسی، کابوس روزانه شان است، فریاد کودکانی که مدرسه به گورستان شان تبدیل شده است و ضجه مادران...... گوش هایمان را ناشنوا کرده است.
سکوت نکنیم و بی تفاوت نباشیم برگردان: پروین بختیارنژاد بر اساس مطالعه ای از سوی وزارت کشور دولت فرانسه، ۱۴۸ زن در سال ۲۰۱۲، در این کشور به دلیل خشونت شراکای زندگی خود، جانشان را از دست داده اند. به همین دلیل دولت فرانسه درماه نوامبر سال ۲۰۱۴، چهارمین برنامه مبارزه با خشونت علیه زنان را با پشتوانه مالی ۶۶ میلیون یورو، با عنوان "هیچ خشونتی بدون مجازات رها نشود" را به شهروندان فرانسوی ارائه نمود.
ژاله گوهریطنز و کنایه با کنوانسیون و تجدید عهد ایران با دنیا در روز جهانی زن مدرسه فمینیستی: حتی اگر به این مطلب حیاتی از دیدگاهی طنزآمیز هم بنگریم مهم است که ایران کنوانسیون رفع هر گونه تبعیض از زنان را حتما امضا کند و مجلس شورای کشور آن را حتما به تصویب برساند. دلایل حقوقی و اساسی این گام برای همه ما روشن است. من به گوشه ای دیگر از کاربرد این کنوانسیون اشاره دارم که در دید نخست شاید ربطی به پیشبرد چشم گیر پیشرفت زنان ایران نداشته باشد. اما چنین ربطی را میتوان استثنایا از گوشه ی غیر معمول کنایه و طنز هم ملاحظه کرد و البته این لقمه دورسر پیچیده را باید توضیح داد.
محمد صفویتأثیر فرهنگی جنبش زنان بر جنبش کارگری حقیقت این است که خواسته های جنسیتی و برابری خواهانه ی زنان شاغل نه تنها به ارتقای مطالبات صنفی کمک شایانی کرد بلکه فرهنگ سازی و تحول در نگرش و ارزش ها را هم با خود به جنبش کارگری وارد کرد. در واقع از جنگ جهانی دوم با ورود گسترده تر زنان کارگر به بازار کار تا زمان حال، آمیزه ای از کنش های صنفی زنان کارگر و آموزش های حق طلبانه فمینیستی در مجموع تأثیری آگاهی بخش نسبت به مفهوم متکثر و گسترده تر برابری خواهی بر فضای جنبش کارگری بویژه در کشورهای پیشرفته صنعتی گذاشته است.
فصل دوازدهم کتاب زنان، نژاد و طبقه نژادپرستی، جلوگیری از آبستنی و حقوق باروری اَنجلا دیویس، برگردان: فریبا شهلایی آنجلا که بهعنوان یک فمینیست رادیکال شناخته میشود، فعال و پیشروی مطرح جنبش پاد فرهنگی در دهه ۶۰ و رهبر حزب کمونیست آمریکا بود و در دوران فعالیتش در جنبش حقوق مدنی ارتباط نزدیکی با حزب پلنگ سیاه داشت، گرچه هرگز از اعضای رسمی آن نبود. دیویس در دهه هشتاد دو بار نامزد معاونت ریاست حزب کمونیست آمریکا شد. عضویت او در این حزب منجر شد تا رونالد ریگان خواستار منع وی از تدریس در هر دانشگاهی در ایالت کالیفرنیا شود
طلعت تقی نیاما کم نیستیم، بیشماریم، ما نیمی از جمعیت جهانیم زنان ایران هم جدا از بقیه زنان کشورهای دیگر نیستند و تا جایی که شرایط اجازه می داد طی سالیان دراز از برگزاری مراسم این روز کوتاهی نکرده اند. زنان ایرانی طی نزدیک به یک قرن تلاش کرده اند که مراسم بزرگداشت این روز را با اعلام نیازها و مطالبات شان و رساندن آن به گوش مسئولین برگزار کنند، اگر چه همواره با محدودیت های متعدد درگیر بوده اند.
ناهید ناظمیبی حقی تاریخی زن:
گفتاری کوتاه به مناسبت ۸ مارس
ارسطو می گفت: "ماده به سبب نوعی نقص خصائل, ماده است. ویژگی زنان را به عنوان چیزی که گرفتار نقص طبیعی است باید در نطر بگیریم." و به دنبال آن تومای قدیس حکم میداد که زن عبارت است از "مرد ناقص" و موجودی حاصل تصادف است. افسانه پیدایش حوا از دنده چپ آدم همین صورت نمادین را بیان می کند. بشریت نر است و مرد زن را نه فی نفسه, بلکه نسبت به خود تعریف میکند. آقای یاندا مدعی است که " زن در برابر اصل فرعی در نظر گرفته می شود...
میزگرد «مطالبات زنان در ایران» با حضور نوشین احمدی خراسانی و مرضیه آذرافزا احمدي خراسانی: پس از روی کار آمدن دولت اصلاحات یعنی با شروع ریاست جمهوری آقاي خاتمي، و طرح مسئله جامعه مدنی، فضاي به نسبت بازی ايجاد شد تا نيروهاي مختلف درون جامعه به تدریج بتوانند خواستههاي خود را به شکل متشکل تری مطرح كنند.
آذرافزا: من فكر ميكنم در سطح جامعه براي طرح مطالبات زنان به صورت يك جريان، شاهد يك تعليق و تأخير هستيم كه اگر نگاه جامعهشناختي به جامعه داشته باشيم شايد بتوانيم دليلش را پيدا كنيم.
لیلا علی کرمیراه دشوار پیوستن ایران به کنوانسیون رفع تبعیض از زنان برابری و عدم تبعیض از اصول اساسی حقوق بشر است. برای رسیدن به این اصل مبارزات زیادی توسط زنان و مردان برابری طلب در طی دهه های گذشته صورت گرفته است اما هنوز علی رغم این که همه کشورها و دولت ها بر اهمیت این اصل اذعان دارند، در بسیاری از کشورها و جوامع، زنان و دختران قربانی تبعیض های قانونی، عرفی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی هستند که صرفاَ بر اساس جنسیت بر آنها تحمیل می شود.
«من زن نیستم» گفتگوی رایحه مظفریان با حسین عباسی حسین عباسی دانشجوی دکترای زبان و ادبیات عرب، مردی از دیار کرخه و کارون است که با سابقه ای طولانی سالهاست مقالاتی با موضوعات مرتبط با زنان به زبان فارسی و عربی می نویسد و یکی از شاخص ترین افرادی است که از دانش زبان عربی خود در معرفی دنیای زنان عرب به ایرانیان بهره می گیرد و این دو جهان را به هم پیوند می دهد. به دنبال پژوهش نگارنده در حیطه ی تغییر جنسیت در ایران، در گفتگویی اتفاقی با یکی از دوستان در اهواز برای اولین بار حسین عباسی به عنوان مشاور و فیلم ساز به من معرفی شد. در تماسی تلفنی تاحدودی موضوع جذاب فیلم را برایم شرح و قول داد پس از اتمام فیلم مصاحبه ای در این زمینه داشته باشد.
|