اسماعیل سپهر

تعمیم دموکراسی از حوزه سیاست به حوزه اقتصاد

بحثی درباره ى مبانی دموکراسی مشارکتی (قسمت شانزدهم)

در دمکراسی مشارکتی، اما هیچ تصمیم گیری و سیاست گذاری عمده مربوط به سرنوشت کارگران و حقوق بگیران از فراز سر آنها و خارج از اراده و تصمیم دمکراتیک نهادهای سیاسی - قدرتی کارگران و زحمتکشان بر آنها تحمیل نمی شود و کارگران و حقوق بگیران در هر حال از آزادی و اختیار لازم برای تغییر و تجدید نظر درهر تصمیم گیری و سیاست گذاری برخوردارند.



پارسا نیک‌جو

نبردهای هژمونیک

در این حقیقت که کارگران، نیروی اصلی پیکار سیاسی در جامعه ی ایران هستند، کمتر کسی تردید دارد. به همین علت است که تمامی نیروی های موجود در فضای سیاسی ایران، برای اعمال هژمونی خود می کوشند به هر نحو ممکن به درون کارگران نفوذ کرده و نیروی سرنوشت ساز آن را حول افق و پرچم خود سازمان داده و با اتکا به نیروی آن، آینده را از آن خود سازند.



اسماعیل سپهر

بحثی درباره ى مبانی دموکراسی مشارکتی

(قسمت پانزدهم)تعمیم دموکراسی از حوزه سیاست به حوزه اقتصاد

- نهادهای خود مدیریتی محل کار و چالش های پیش رو
تا آنجا که به دموکراسی مشارکتی مربوط است اعطاء بیشترین اختیارات ممکن به کارگران و حقوق بگیران موسسات و واحدهای اقتصادی و اعمال وسیعترین اشکال خود مدیریتی در محل کار، خط راهنما و آماج مقدم در تعمیم دمکراسی از حوزه سیاسی به حوزه اقتصادی و اقدام به ایجاد دمکراسی اقتصادی است. معیار پیشروی و درجه استقرار و نهادینه گی دمکراسی اقتصادی در گام اول در حدود مشارکت موثر فرد در هدایت و مدیریت محل کار و در صحنه فعالیت اقتصادی روزانه تجسم می یابد.



توضیحی در بحران اندیشه و اندیشمندان ایرانی *

مصاحبه با پرفسور فرهاد قابوسی

به نظر من استدلال منطقی منجر به اینست که علت نفوذ سریع اسلام در ایران در جوار جنبه های ذهنی ایرانی اسلام نیز تعدد و تشابهات دنیوی و اخروی میان ادیان ایرانی (مانوی و زرتشنی) و اسلام بوده است که برای مردم آن عصر ایران آشنا بوده است . چه همچنانکه منابع مختلف نظیرمنابع نوشته آقای یارشاطر نشان میدهند: تعدد کثیر نمونه های مشابه اخروی و دنیوی میان اسلام و ایران از"آخرت" ، "بهشت و دوزخ" تا "معراج" و "فرشته شناسی"، "مهدویت" ، "نماز" و "احکام پاکی" محققین مختلف نظیر "گلدچیهر" را به این نتیجه رساندند که اسلام از ابتدا متاثر از عقاید ایرانی (مانوی و زرتشتی) بوده است.



lenin.jpg
مارسل فندر لیندن

بازاندیشی نوین در بارۀ لنینیسم

ترجمه : کاووس بهزادی

بعضی مدعی اند که لنینیسم مفید بودنش را در انقلاب اکتبر روسیه نشان داده و بدین جهت نمونۀ یکسانی ست که قابل تعمیم به جاهای دیگر می باشد . عده ایی دیگر بر این باورند که لنینیسم برای شرایط روسیه و در آغاز این قرن مناسب بوده ، ولی برای کشورهای دیگر و در شرایط کنونی مناسب نیست و بالاخره گروهی بر این نظرند که لنینیسم حتی درشرایط پیشاانقلابی آغازاین قرن نطفه های انحراف استالینی را در خود حمل می کرد ، از این رو بایستی تحت هر شرایطی قاطعانه کنار گذاشته شود.



نقش و جایگاه قهر در تحولات اجتماعی

"به نقل از کار داخل کشور – شماره ۷"

درنوشته ها و بحث هائی که طی دو دهه اخیر غالباً بر مبنای دیدگاهای مد روز نئو لیبرالی نوشته و مطرح شده است، بسیار برجنبه مسالمتآمیز و "مدنی“ فعالیتهای اجتماعی و سیاسی، بر "قانونی“ بودن این فعالیتها تأکید، و در همان حال و به موازات آن، از خشونت و رفتار خشونت آمیز تبرّی جسته و آنرا محکوم می کنند. بدیهی است خشونت در معنای دقیق آن و در عرصه طبیعی و واقعی آن، که رابطه بین دو فرد یا گروهی از افراد عادی است، امری مذموم، غیر انسانی و ضدفرهنگی است؛ اما نکته این است که در اینگونه نوشته ها و بحث ها با نوعی ترفند و بازی متقلبانه با زبان و قاطی کردن مفاهیم با یکدیگر- که شیوه رایج تبلیغات نئولیبرالی دهه های اخیر است- این حکم اخلاقی مربوط به روابط فردی را به عرصه تحولات اجتماعی و تاریخی و به روابط میان طبقات اجتماعی و بخصوص به عرصه روابط بین حاکمیت و مردم هم تعمیم و تسرّی میدهند،



darwin.jpg
ایان آنگوس

داروین و علم ماتریالیستی

برگردان: سهند شایان

در حالیکه لامارک و دیگران به خیالپردازی در خصوص ِ تنوع انواع در طی زمان مشغول بودند، داروین شواهد غیر قابل انکاری را عرضه کرد. از همه مهمتر داروین نشان داد که پروسه ی تکامل تنها از سوی طبیعت و بدون دخالت هیچ نیروی خارق العاده ی ماوراء الطبیعه و خدا و...انجام یافته است. این توضیح وی از تکامل ماتریالیستی است.



semyari.jpg
مرتضی سیمیاری

ابعاد دموکراسی ملی در ايران

برخی روشن فکران با طرح اين مسئله که حتی اگر مصدق دچار کودتا نيز نمی گرديد باز هم در توسعه دموکراسی در ايران ناکام بوده به نوعی کودتا عليه دولت مصدق را توجيه ابزاری می نمايند. و به يک قضاوت ذهنی از رفتار مصدق می نشينند و حتی اوا متهم به ترويج پوپوليسم می نمايند در حالی که بعد از سقوط دولت مصدق تلاش تمامی دولت ها در ايران به جز دوران کوتاه دولت مهندس بازرگان به گسترش دولت امنيتی –رفاهی و کاهش ضريب مشارکت اجتماعی ختم گرديده است.



ديويد پالمر

تزهايی در باره ی ماهيت مذهب

برگردان: سهند شايان

از آن رو که مفهوم ِ وجود ِ ماوراءطبيعه لازمه ی دارا بودن قدرت ِ ماوراءالطبيعه جهت انجام وظايف ذاتی اش جهت تسهيل امور مربوط به جابه جايی از جهان خاکی به دنيای ديگر است، که به تعبيری مرحله ای جديد از ادامه ی بقاست، معقول و پذيرفتنی و دارای ادله است که فرض شود چنين موجودی علاوه بر امر جابه جايی می تواند امور ديگری را هم به عهده بگيرد. اين امور شامل توانايی اين موجود در رهانيدن ِ انسان از خطر، اعطای پاداش به اعمال ِ خير و اعطای احساس ِ دوست داشته شدن برای آنانکه دوست داشته نمی شوند، است.