فرهاد قابوسی

درس ها و بررسی ها: بحران علم و بحران اندیشه *

يکی دو دهه پيش سخن از بحران و اختتام تاريخ و فلسفه در غرب شروع شد، اما من بحران علم را علت اساسی اين بحرانها ديده ام (۱)، چه علم را مبنای انديشه و همه آن محصولات فکری ميدانم که در حد معقول به نگرش فلسفی و تاريخی از طبيعت و جامعه ميرسد و در وضع نامعقول منتهی به ذهنيت گرائی، تدين، لفاضی و تفلسف عوامانه در مسائل فرهنگی: که انواع جهانی آنرا مثلا در تضادهای مذهبی، ايدئولوژيک و نژادی يا فاشيسم در اروپا و نمونه های ايرانی آنرا در ضديت با عرب، ترک ويا مثلا با اسلام ميتوان ديد که بر طبق آن بر اساس "فرضيه توطئه" ملی، اسلام پس از يک هزاره و نيم با وجود ايرانی شدنش مسئول نابسامانی کنونی ايران محسوب مي شود.



john-stuart-mill.jpg
نادر عصاره

„در باره آزادی“
اثر جان استوارت میل ۱۵۰ ساله شد

در باره آزادی“ رساله سیاسی فلسفی جان استوارت میل می باشد که در سال ۱۸۵۹ یعنی یکصد و پنجاه سال پیش منتشر شده است. جان استوارت میل (۱۸۷۳ – ۱۸۰۶)، نظریه پرداز انگلیسی است که به دو مکتب لیبرالیسم و فایده باوری تعلق داشته است. مدل جان استوارت میل از دموکراسی، یک مدل اخلاقی در میان مدل های دموکراسی لیبرال بود که بر شکوفائی انسان تاکید داشت. رساله „در باره آزادی“، یکی از آثار معروف اوست که از آزادی علیه دو خطر دفاع می کند. خطر اول، ناشی از قدرت حاکمه است و خطر از آن مهیب تر، خطر نیروی وحشتناک افکار عمومی است.



آرام بختیاری

سوسیال دمکرات ها وفیلسوف چهارم شان

مارک آورل؛ فیلسوف، سیاستمدار، درویش.

طبیعت فلسفه مارک آورل براین اصل متکی است که جهان مشمول وحدت است در حالی که در آن همه چیز در حال حرکت، تحول، تغییر، مرگ و زندگی است. او از موضع متافیزیکی می گفت که عقل کل دارای سه بخش است: عقل فردی، عقل جمعی، و عقل جهانی. او در امور عملی توصیه می کند که روح انسان باید از مسائل خارجی مانند قدرت، سودجویی، و نامجویی، دوری کند. او گرچه مردی غنی بود، ساده گی در زندگی را هدف خود قرار داد. او می گوید که انسان باید حقیقت خواه، کنجکاو برای آموزش، پژوهشگر، و مهربان باشد و انسان نباید اسیر علایق و خواسته های نفسانی خود گردد.



darvishpour.jpg
مهرداد درویش پور

شور زندگى، رد پا و تابوى مرگ

روز جمعه ۹ ژانويه در تهران به همت ياران و دوستان سيمين درويشپور از جمله رضا، صمد، فرح و مليحه مراسم يادبودى با حضور دوستدارانش و برخى از شخصيتهاى فرهنگى كشور و اعضاى برجسته كانون نويسندگان ايران همچون ناصر زرافشان، فريبرز رئيس دانا، على رضا ثقفى و كوشندگان تشكلهاى كارگرى همچون بهروز خباز، رضا دهقان، كاظم فرج اللهى، چهره های دانشگاهی و کوشندگان جنبش زنان همچون شهلا اعزازی، اعضاى ان جى اوى كودكان كار و برخى ديگر كوشندگان اجتماعى برگزار شد. اين نوشته كوتاه كه برخاسته از نخستين تاملات شتابزده درباره ردپاى زندگى درچيستى مرگ است به مناسبت آن يادبود تهيه شده است. با سپاسى دوباره از آبشار مهربانى كه ازهر سو و از جمله ازسوى سازماندهندگان و شركتكنندگان در آن مراسم سرازير شد و حرمت چالشگرى، انسان دوستى و آزاده زيستن را پاس داشتند.