بهرام خراسانی

نقش و جایگاه سرمایه داری تجاری،
در ساختار اقتصادی کنونی ایران (3)


در این نوشتار؛ منظور از بورژوازی تجاری یا بازار سنتی، آن دسته از تجار و بازرگانان عمدهای هستند که معمولاً با استفاده از فرهنگ و روشهای سنتی پیشا سرمایهداری و در محیط جغرافیایی بازراهای سنتی شهرهای بزرگ کشور، به دلالی و خرید و فروش عمده یا جزئی مواد اولیه و کالاهای ساخته شده و واسطه، در سطح ملی یا بین المللی میپردازند. علاوه بر روشها، معمولاً (نه الزاماً) کالاهایی که این گروه خرید و فروش میکنند نیز، بیشتر کالاهای سنتی و غیرمدرن است. مواد و محصولات کشاورزی، آجیل و خشکبار، مواد غذایی، پارچه و قماش، فرشهای دستباف، کفش و پوشاک، آهنآلات و مصالح پایۀ ساختمانی، قند، شکر، چای، و مانند آن.



dr-hamid-zangane.jpg
دکتر حمید زنگنه

"بحران" اخیر دلار در ایران

کاهش ارزش ریال بطور کلی میتواند رونقی در اقتصاد مملکت بوجود آورد ولی در عین حال تورم زا است. کاهش ارزش ریال قیمت کالاهای ایرانی را برای مصرف کنندکان خارجی میکاهد و در نتیجه صادرات ایران میتواند افزایش میابد. این افزایش صادرات لزوما با افزایش تولید همراه و اشتغال زا است. از طرف دیگر کاهش ارزش ریال قیمت واردات را زیاد میکند و قدرت خرید مردم را میکاهد و در نتیجه واردات باید کمتر بشوند. افزایش صادرات و کاهش صادرات درآمد ملی را افزایش میدهد و رونق ایجاد میکند.



پرویز صداقت

از سقوط مالی تا رکود اقتصادی

ریشه‌های بحران بزرگ مالی
معرفی کتاب

از اعلام رسمی «پایان تاریخ» در پی فروپاشی اردوگاه شوروی، اکنون بیش از دو دهه می‌گذرد. اما طی دو دهه‌ای که از پایان تاریخ گذشته، به گمان اسلاوُی ژیژک، دوبار رسماً شاهد مرگ این ایده بوده‌ایم: نخست، در تراژدی یازده سپتامبر و دوم در مضحکه‌ی بحران بزرگ مالی؛ مضحکه‌ای که حتی می‌تواند وحشتناک‌تر از تراژدی نخست باشد. هرچند، بی‌گمان نشانه‌های بسیاری به نفع پایان تاریخ وجود دارد؛ اما نه پایانی خوش با پیروزی ایدئولوژی نولیبرالی.