logo





آژانس بین المللی انرژی اتمی:

تهران سنگ اندازی می کند

دوشنبه ۲۵ شهريور ۱۳۸۷ - ۱۵ سپتامبر ۲۰۰۸

albaradei.jpg
به نظر مقامات آژانس بین المللی انرژی اتمی حکومت ایران مانع بازرسی اطمینان بخش تأسیسات اتمی خود می شود و در راه فعالیت بازرسان سنگاندازی می کند.
دویچه وله: گزارش تازهی آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد فعالیت های اتمی جمهوری اسلامی منتشر شد. این گزارش، که به شورای امنیت سازمان ملل فرستاده خواهد شد، حکومت ایران را به ممانعت از همکاری لازم با آژانس متهم می کند.
به نظر مقامات آژانس بین المللی انرژی اتمی حکومت ایران مانع بازرسی اطمینان بخش تأسیسات اتمی خود می شود و در راه فعالیت بازرسان سنگاندازی می کند. بدین جهت نمی توان از فعالیت های اتمی در ایران ابهام زدایی کرد. بر پایه ی گزارش روز دوشنبه ۱۵ سپتامبر آژانس بین المللی انرژی اتمی، حکومت ایران همچنان مشکوک بدان است که در خفا فعالیت هایی را پیش می برد که نقض کننده ی مقرارت بین المللی برای استفادهی صلح آمیز از فناوری هسته ای هستند.
نشست دورهای شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی روز نخست مهرماه (۲۲ سپتامبر) در مقر این شورا در وین برگزار خواهد شد. یکی از مسائلی که در دستور کار این نشست قرار دارد، پرونده ی هسته ای ایران است. طبق روال معمول، آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش خود در مورد پرونده هستهای ایران را پیش از نشست شورای حکام منتشر کرده است. گزارش در شورای حکام بررسی شده و به شورای امنیت سازمان ملل متحد فرستاده خواهد شد.

موضع جمهوری اسلامی

حسن قشقاوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، پیش از ظهر دوشنبه (۲۵ شهریور) در نشست هفتگی خود با خبرنگاران اعلام کرد که «انتظار ما از آژانس این است که بر اساس رویکرد حقوقی عمل کند و تحت تاثیر فشارهای خارجی که قبلا هم به ویژه از سوی آمریکا سابقه داشته است قرار نگیرند.»
قشقاوی با اشاره به همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی، که وی آن را «مفید و سازنده» خواند، گفت که «ما می دانیم این فشارها همواره در آستانه حل و فصل مسائل تشدید می شود و از آژانس می خواهیم رویکرد حقوقی خود را بدون توجه به فشارهای خارجی حفظ کند» .
روزنامه دیلی تلگراف چاپ لندن در پایان هفته گذشته ادعا کرده بود که ۶۰ تن اورانیوم در تأسیسات غنی سازی ایران مفقود شده است. این روزنامه مقدار اورانیوم مفقودشده را برای ساخت ۶ بمب اتمی کافی دانسته بود. سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی با رد این ادعا تصریح کرد: «تمام مواد هسته ای ایران در نطنز و اصفهان تحت کنترل، نظارت و مهر و موم آژانس است». این موضوع پیشتر از سوی آژانس بین المللی انرژی هستهای نیز تکذیب شده بود.

لزوم شفاف سازی بیشتر

مذاکرات آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران در زمینه ی شفاف سازی برنامه ی اتمی ایران در طول تابستان جاری نتیجه ی چندانی در بر نداشته است. ایران همکاری خود با آژانس را به نازل ترین سطح کاهش داده است. این نکات در گزارش تازه ی آژانس منعکس شده است.
محمد البرادعی، دبیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، در گزارش پیشین خود در ماه مه، از ایران خواسته بود که اطلاعات درباره برنامه هسته ای خود را به طور کامل ارائه دهد و درباره ابعاد و ماهیت برنامه اتمی خود شفاف سازی کند.
در ماه مه گذشته، آژانس بین المللی انرژی اتمی، بر اساس شواهد و قرائن، به این نتیجه رسید که ایران اطلاعات مربوط به برنامه هسته ای خود را پنهان می کند. اطلاعات نشان می دهند که ایران برنامه های غنی سازی اورانیوم خود را منسجم کرده و احتمالا به آزمایش هایی در جهت ساخت کلاهک هسته ای دست زده است. بنا بر این گزارش، علاوه بر آن، ایران احتمالا دماغه ی یک موشک را چنان تغییر داده که برای نصب کلاهک هسته ای نیز مناسب باشد.
در حال حاضر، بازرسان آژانس فقط اجازه بازرسی های محدود و معمولی از تأسیسات هسته ای این کشور را دارند. به گفته یکی از دیپلمات های آژانس، ایران مایل نیست تأسیسات نظامیاش مورد بازرسی قرار گیرد زیرا نگران آن است که آمریکا یا اسرائیل از طریق این بازرسی ها به اطلاعات نظامی برای حمله به ایران دست پیدا کنند.

خبر خوش رئیس جمهور

محمود احمدی نژاد هفته گذشته در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود که پس از بازگشت از نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک که اواخر ماه جاری میلادی برگزار خواهد شد، «خبرهای خوش دیگری» به مردم ایران خواهد داد. شبکه خبر، ماه پیش گزارش داده بود که تأسیسات نطنز در نهایت با ۵۴ هزار سانتریفیوژ به تولید صنعتی اورانیوم غنی شده خواهد پرداخت. البته این خبر از سوی مقام های رسمی ایران نه تأیید شد و نه تکذیب.
علیرضا شیخ عطار، قائم مقام وزارت خارجه، که سفیر آینده ایران در آلمان خواهد بود، ماه گذشته اعلام کرده بود که حدود ۴ هزار سانتریفیوژ در نطنز در حال فعالیت اند و حدود ۳ هزار دستگاه هم در حال نصب. احمدی نژاد تعداد سانتریفیوژهای تأسیسات نطنز را ۶ هزار دستگاه خوانده بود که از این تعداد ۵ هزار تا در حال فعالیت هستند.
بنابر آخرین اطلاعاتی که در اختیار آژانس بین المللی انرژی اتمی است جمهوری اسلامی ظرفیت تولید اورانیوم با درجه غلظت بالا را توسعه داده است. تعداد سانتریفوژهای فعال در ایران اکنون بنابر برآورد آژانس ۳۸۲۰ عدد است که طبق آمار آژانس نسبت به ماه مه ۵۲۰ عدد افزایش یافته است.
پ/ رویترز، خبرگزاری آلمان، ایرنا، ایسنا

آژانس: حل مطالعات ادعايی برنامه اتمى ايران پيشرفتى نداشته است

رادیو فردا: آژانس بين المللى انرژى اتمى در گزارش تازه اى اعلام كرد كه بررسى «مطالعات ادعايى» در ارتباط با برنامه اتمى ايران هيچگونه پيشرفتى نداشته است.
محمد البرادعى، مدير كل آژانس در گزارش روز دوشنبه خود كه به بررسى ماهيت برنامه هسته اى ايران اختصاص داشت، گفت: «متاسفانه قادر نشده تا در زمينه مطالعات ادعایی و ساير مسائل باقى مانده در پرونده اتمى ايران كه نگرانى های جدى ای را برانگيخته، به پيشرفت واقعى دست يابد.»
آژانس مى گويد كه «ايران در راستاى همكارى خود بايد اطلاعات لازم را براى آژانس فراهم كند و به افراد و اسناد مرتبط با برنامه اتمى خود را اجازه دسترسى دهد.»
قرار است گزارش جديد آقاى برادعى بعد از طرح شوراى حكام آژانس در هفته آينده در اختيار شوراى امنيت سازمان ملل متحد قرار گيرد.
محمد البرادعى در گزارش خود از ايران خواسته است تا در اولين فرصت ممكن نسبت به اعتماد سازى در زمينه «صلح آميز» بودن ماهیت برنامه هسته اى خود اقدام كند.
اين گزارش مى گويد كه «بر خلاف تصميمات شوراى امنيت، ايران فعاليت هاى مرتبط با غنى سازى اورانيوم را متوقف نكرده است.»
يك مقام نزديك به آژانس كه نام او فاش نشده به خبرگزارى ها در وين گفته است كه «ما به نقطه بن بست رسيده ايم» و از ايران خواست تا تمام اطلاعات لازم براى راستى آزمایی ماهيت برنامه اتمى خود را منتشر كند.
آژانس بين المللى انرژى اتمى كه خواستار افشاى تمام جزئيات برنامه اتمى ايران است پيشتر اعلام كرده بود، به برخى از اسناد دست يافته است كه نشان مى دهد جمهورى اسلامى مطالعاتى در زمينه استفاده از سانتريفوژهاى پيشرفته براى غنى سازى سريعتر اورانيوم، آزمايش مواد منفجره و تحقيقات بر روى كلاهك هاى هسته اى كه بر روى موشك سوار مى شوند، انجام داده است.
ايران اين اسناد را «جعلى و ساختگى» خوانده بود ولى بعد حاضر شد تا در زمينه پاسخگویی به اين اسناد با آژانس همكارى كند.
به رغم اينكه قرار بود ايران تا اواخر ماه مه به پرسش هاى مطرح در اين زمينه پاسخ دهد، ولى محمد البرادعى، مدير كل آژانس بين المللى انرژى اتمى، در گزارش خود از برنامه هسته اى ايران كه ۱۳ خرداد به شوراى حكام اين آژانس ارائه شد، تاكيد كرده بود كه تهران، تحقيقاتى در زمينه تسليحات هسته اى انجام داده و «بايد توضيحات كافى در اين زمينه ارائه كند.»

افزايش شمار سانتريفوژها

گزارش تازه محمد البرادعى پس از آن منتشر مى شود كه بازرسان ارشد آژانس به سرپرستى اولى هاينونن، معاون مدير كل، در ماه اوت نشست هاى مختلفى را با مقام هاى دست اندركار برنامه اتمى ايران برگزار كردند.
گزارش آژانس بين المللى انرژى اتمى مى گويد كه ايران تعداد سانتريفوژها براى غنى سازى اورانيوم را به سه هزار و ۸۲۰ دستگاه افزايش داده كه در مقايسه با ماه مه ۵۲۰ دستگاه بيشتر است. رقم اعلام شده جديد دو هزار سانتريفوژ بيش از زمانى است كه نصب اين دستگاه ها در ايران آغاز شد.
آژانس بين المللى انرژى اتمى همچنين گفته كه ايران ۴۸۰ كيلوگرم اورانيوم با غلظت پايين انبار كرده است.
كارشناسان مى گويد كه ۱۵۰۰ كيلوگرم اورانيوم مورد نياز است تا براى غنى سازى با غلظت بالا مورد استفاده قرار گيرد و در نهايت بتوان از آن براى ساخت بمب اتمى استفاده كرد.
همزمان با این تحولات، گوردون جاندرو، سخنگوی کاخ سفید آمریکا از ایران خواست تا فعالیت های اتمی خود را به حال تعلیق در آورد و گرنه با تحریم های بیشتری روبرو خواهد شد.
وی در واکنش به گزارش محمد البرادعی گفت: این گزارش نشان می دهد که ایران یک بار دیگر از همکاری با جامعه بین المللی خودداری کرده است.
آژانس بين المللى انرژى اتمى از چهار سال پيش تحقيقات خود را در باره ماهيت برنامه هسته اى جمهورى اسلامى ايران آغاز كرده است و همواره تاكيد كرده كه نمى تواند صلح آميز بودن فعاليت هاى اتمى ايران را تاييد كند.
كشورهاى غربى نيز بارها بر تلاش ايران براى دستيابى به بمب اتمى تاكيد كرده و خواستار تعليق غنى سازى اورانيوم توسط تهران شده اند. ولى جمهورى اسلامى ايران با رد اين اتهام از متوقف كردن اين برنامه خوددارى كرده است.
ايران مى گويد كه تمام ابهامات آژانس بين المللى انرژى اتمى را رفع كرده است.
روز يكشنبه، منوچهر متكى، وزير امور خارجه جمهورى اسلامى ايران بار ديگر بر اين موضع تهران تاكيد كرد و اظهار داشت: «همكارى هاى ما با آژانس طى سال هاى گذشته و به ويژه يك سال اخير به صورت صميمانه، جدى و در چارچوب نظارت آژانس ادامه داشته است.»



نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد