logo





نشست گروه ۵+۱ با نمایندگان کشورهای عربی
در رابطه با برنامه اتمی ایران

انتقاد آیت الله خامنه ای از نشست مشترک اعراب و گروه ۱+۵

چهار شنبه ۲۷ آذر ۱۳۸۷ - ۱۷ دسامبر ۲۰۰۸

iran-us-rus.jpg
دویچه وله: نمایندگان کشورهای عضو گروه ۵+۱ روز سه‌شنبه (۱۶ دسامبر) با نمایندگانی از کشورهای عربی در نیویورک دیدار و گفت‌وگو کردند. هدف از برگزاری این نشست، اتخاذ موضع و سیاستی یکپارچه در قبال برنامه‌ی هسته‌ای ایران بود.
نمایندگان گروه ۵+۱ پشت درهای بسته با نمایندگان اردن، مصر و عراق و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به رایزنی پرداختند. در این نشست کوودولیزا رایس و دیوید میلیبند، وزیران خارجه‌ی آمریکا و بریتانیا، سرگئی کیسلیاک، سفیر روسیه در آمریکا، ژرار آرو، مقام عالیرتبه‌ی وزارت خارجه‌ی فرانسه و نیز سفیران آلمان و چین در سازمان ملل شرکت داشتند.
دو کشور عمان و قطر نماینده‌ای به این جلسه نفرستادند. در میان دیپلمات‌های غربی‌، خاویر سولانا، دیپلمات ارشد اتحادیه‌ی اروپا نیز دیده می‌شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک مقام عالیرتبه‌ی وزارت خارجه‌ی آمریکا گفت که گروه شش قصد داشت در این ملاقات دو ساعته به نمایندگان کشورهای عربی اطمینان دهد که فشارها بر جمهوری اسلامی ادامه خواهند یافت.
شورای امنیت سازمان ملل تا کنون سه دوره تحریم علیه ایران را به تصویب رسانده است، زیرا جمهوری اسلامی، با وجود انتقادهای گسترده‌ی بین‌المللی، همچنان به برنامه‌ی هسته‌ای خود ادامه می‌دهد. وزیر خارجه‌ی آمریکا پس از این نشست گفت: «همه‌ی حاضران نگرانی خود را از سیاست اتمی ایران و اهداف و مقاصد منطقه‌ای جمهوری اسلامی ابراز داشته‌اند.»
رایس افزود: «تمامی شرکت‌کنندگان، حمایت خود را از ادامه‌ی فعالیت‌های شورای امنیت سازمان ملل، گروه شش و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در رابطه با مسئله‌ی هسته‌ای ایران بیان داشتند».

تمایل کشورهای عربی برای تماس مداوم با گروه شش

وزیر خارجه آمریکا همچنین تصریح کرد: «آنچه در این نشست مشخص شد، این بود که اینها، کشورهایی هستند که به حل مسئله ایران علاقمندند و قصد دارند تماس‌های مشورتی‌شان با گروه شش به منظور حل مناقشه ادامه یابد».
یک مقام عالیرتبه‌ی وزارت خارجه‌ی آمریکا که نمی‌خواست نام‌اش فاش شود، پس از این نشست گفت: «ما می‌دانیم که دوستان عرب ما نگران هستند و می‌خواهند اطمینان یابند که نظر آنها در زمینه‌ی مسائل سیاسی و امنیتی که برایشان مهم است، شنیده می‌شود».
در اجلاس مشورتی کشورهای عربی در شرم‌الشیخ، در حاشیه‌ی دریای سرخ که در ماه نوامبر برگزار شد، دیپلمات‌های عرب از فقدان رابطه با کشورهای عضو گروه شش در رابطه با برنامه اتمی ایران گله‌مند بودند.
نشست روز سه‌شنبه (۱۶ دسامبر) در پی جلسه‌ی روز پیش از آن برگزار شد که ملاقاتی میان نمایندگان چهارگانه‌ی صلح خاورمیانه (اتحادیه‌اروپا، آمریکا، سازمان ملل و روسیه) با شماری وزیران خارجه‌ی کشورهای عربی بود.
دیوید میلیبند، وزیر خارجه‌ی بریتانیا در رابطه با برنامه‌ی اتمی ایران گفت: « بطور فزاینده‌ای به برنامه‌ی تسلیحات هسته‌ای ایران به‌عنوان تهدیدی علیه کل منطقه‌ی خاورمیانه نگریسته می‌شود». وی پس از این ملاقات افزود که برنامه‌ی هسته‌ای ایران می‌تواند «یک مسابقه‌ی هسته‌ای در منطقه را به راه ییاندازد».

رویکرد روسیه

در پی نشست روز دوشنبه (۱۵ دسامبر) در زمینه‌ی صلح خاورمیانه، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه‌ی روسیه گفت که کشورش تمایلی به تصویب تحریم‌های جدید علیه ایران ندارد». وی به خبرنگاران گفت «به سود همه است که اوضاع منطقه رو به وخامت نگذارد».
وزیر خارجه‌ی روسیه اظهار داشت که هدف از تشکیل گروه شش حمایت از کار آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بوده است. خبرگزاری ریا نووستی به نقل از سرگئی لاوروف گزارش داد که روسیه از اقداماتی که کار آژانس را دشوار و غیرممکن سازد، پرهیز خواهد کرد.

مصر: تلاش‌های ایران در منطقه سلطه‌جویانه است

مصر به گونه‌ای رهبری سیاسی کشورهای عربی را برعهده دارد. وزیر خارجه‌ی مصر روز یکشنبه (۱۴ دسامبر) با وضوح بیشتری در رابطه با نقش ایران در منطقه سخن گفت.
احمد ابوالغیث نسبت به گسترش تنش در منطقه هشدار داد. وی گفت که جمهوری اسلامی ایران در تلاش است، ایدئولوژی خاص خود را در منطقه گسترش دهد و در این رابطه از برخی فلسطینی‌ها برای مقاصد خود استفاده می‌کند». واضح بود که منظور وزیر خارجه‌ی مصر از این سخن، سازمان اسلام‌گرای "حماس" است.
وزیر خارجه‌ی مصر در اوایل ماه دسامبر گفته بود، از تلاش‌های بین‌المللی برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاح اتمی پشتیبانی خواهد کرد. وی همزمان نسبت به اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی هشدار داده بود.
جمهوری اسلامی ایران تأکید دارد که برنامه‌‌‌های هسته‌ای این کشور خصلتی کاملا صلح‌آمیز دارد.

«نگرانی» نشست نیویورک از سیاست های اتمی ایران

رادیو فردا: وزیر امور خارجه آمریکا می گوید که پنج کشور عضو دائم شورای امنیت همراه با آلمان در نشست مشترک با دیپلمات های عربی بر سر انجام مشورت های منظم در باره برنامه هسته ای ایران توافق کردند.
کاندولیزا رایس روز سه شنبه و در پایان نشست گروه پنج به علاوه یک با نمایندگان سیاسی کشورهای بحرین، مصر، اردن، کویت، عراق، امارات متحده عربی و عربستان به خبرنگاران گفت که در این نشست، موضوع آنچه وی برنامه تهران برای ساخت بمب اتمی عنوان کرد، مورد بحث قرار گرفت.
به گفته وی، «همه شرکت کنندگان در این نشست با ابراز نگرانی از سیاست های هسته ای ایران و بلندپروازی های منطقه ای این کشور از تلاش های شورای امنیت سازمان ملل، گروه پنج به علاوه یک و آژانس بین المللی انرژی اتمی در باره ایران حمایت کردند.»
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین گفت: نمایندگان کشورهای حاضر در نشست نیویورک «خواهان ادامه نشست های خود به طور منظم هستند.»
جمهوری اسلامی همواره آمریکا را متهم می کند که «در صدد تحریف ماهیت برنامه صلح آمیز هسته ای ایران و نقش سازنده اش در منطقه است.»
تهران همچنین اتهام های غرب مبنی بر تلاش برای ساخت بمب اتمی را رد کرده و هدف از برنامه هسته ایش را تولید برق عنوان می کند.
پنج عضو دائم شورای امنیت شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا همراه با آلمان از ایران می خواهند تا غنی سازی اورانیوم را به حال تعلیق در آورد ولی تهران این درخواست را «خط قرمز» خود در برنامه اتمی اش دانسته است.

«مشورت های غیر رسمی»

وزیر امور خارجه آمریکا در گفت و گوی خود با خبرنگاران در باره بحث پیرامون اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران در نشست نیویورک گفت: هدف، برگزاری یک نشست بزرگ برای انجام مشورت های غیر رسمی بود.
خانم رایس اظهار داشت: «من فکر می کنم آنچه در واقع مطرح شد این بود که این کشورها علاقه زیادی به چگونگی حل این مسئله دارند و آنها (اعراب) خواهان این هستند که گفت و گو با پنج به علاوه یک را ادامه دهند تا نتیجه لازم گرفته شود.»
نقش ایران در خاورمیانه که به گفته تحلیلگران، پس از حمله آمریکا به عراق و سقوط صدام حسین تقویت شده است نیز به یکی از نگرانی های غرب و کشورهای عرب تبدیل شده است.
برخی کشورها نظیر اردن از شکل گیری یک هلال شیعی در منطقه به رهبری ایران ابراز نگرانی کرده اند. این کشورها همچنین در واکنش به فعالیت های هسته ای تهران، پاره ای طرح ها را برای ساخت نیروگاه های اتمی با مشارکت قدرت های غربی اعلام کرده اند.
روز سه شنبه، نمایندگی ایران در سازمان ملل در بیانیه ای گفت: نگرانی واقعی برای ثبات در منطقه از ناحیه ایران نیست بلکه از «دخالت ایالات متحده در منطقه و سیاست های تفرقه اندازانه آن است.»

انتقاد آیت الله خامنه ای از نشست مشترک اعراب و گروه ۱+۵

بی بی سی: آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، از برگزاری نشست مشترک کشورهای عضو گروه موسوم به ۱+۵ و شش کشور عربی که برای بررسی پرونده اتمی ایران برگزار شد، انتقاد کرده و گفته است: "این حداکثر کاری است که دشمن می تواند بکند."
آقای خامنه ای، چهارشنبه بیست و هفتم آذر، برگزاری این جلسه را "تلاش بیگانگان برای وادار کردن سران برخی دولتهای عربی به مقابله با حقوق هسته ای و دیگر خواستهای ملت ایران" توصیف کرده است.
رهبر ایران گفته است: آن دولتها [دولت های عربی] هم ملاحظه کاری های خود را دارند و آماده نیستند در مسئله مقابله با ایران، خود را یکجا در اختیار آمریکا و صهیونیستها قرار دهند.
پیش از این، دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد نیز نسبت به این نشست واکنش نشان داد و آن را جلسه ای "غیر ضروری و نامربوط که ارتباطی با امنیت منطقه ندارد" توصیف کرد.
دفتر نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد، اواخر روز بیست و ششم آذر، ساعاتی پس از برگزاری این نشست، با انتشار بیانیه ای باردیگر برنامه اتمی این کشور را صلح آمیز خواند و اعلام کرد این برنامه صلح آمیز باقی خواهد ماند و هیچ گونه تهدیدی علیه صلح و امنیت منطقه‌ای و بین المللی نیست.
بیانیه رسمی ایران می گوید که اگر کشورهای منطقه خلیج فارس از چیزی نگران باشند، آن چیز مطمئنا دخالت های آمریکا در منطقه و تلاش آن برای ایجاد اختلاف در خاورمیانه است.
گروه ۱+۵ شامل پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل( آمریکا، بریتانیا، فرانسه، چین و روسیه به همراه آلمان و سه عضو شورای همکاری خلیج فارس (عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی) به همراه عراق، مصر و اردن سه شنبه بیست و ششم آذر با تشکیل جلسه ای درباره برنامه اتمی ایران تبادل نظر کردند.
کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا، پس از برگزاری این نشست اعلام کرد که شرکت کنندگان در این جلسه از سیاست های هسته ای ایران و بلندپروازی های منطقه ای این کشور ابراز نگرانی کردند.
به گفته خانم رایس، کشورهای شرکت کننده در این نشست، از تلاش های شورای امنیت سازمان ملل، گروه پنج به علاوه یک و آژانس بین المللی انرژی اتمی در باره ایران حمایت کردند.
این نخستین باری است که عراق و دیگر کشورهای همسایه ایران در منطقه خلیج فارس و سه کشور دیگر عربی با گروه ۱+۵ درباره برنامه های اتمی ایران جلسه مشترک برگزار می کنند.
یک ماه پیش از این نمایندگانی از چند کشور عربی در نشستی غیر رسمی در شرم الشیخ مصر درباره برنامه اتمی ایران گفت و گو کرده بودند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد تاکنون ۵ قطعنامه درباره ایران صادر کرده و با اعمال تحریم های بین المللی، از این کشور خواسته تا برنامه غنی سازی اورانیوم اش را متوقف کند.
ایران این قطعنامه ها را "غیر قانونی" خوانده و ضمن رد آن اعلام کرده که برنامه غنی سازی اورانیوم را که صلح آمیز توصیف می کند، با افزایش دستگاه های سانتریفوژ ادامه خواهد داد.

نظر شما؟

نام:

پست الکترونیک(اختياری):

عنوان:

نظر:
codeimgکد روی تصویررا اينجا وارد کنيد:

نظر شما پس از بازبینی توسط مدير سايت منتشر خواهد شد